Purex - jak s ním pracovat?

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Victronix
Kontaktovat uživatele:

Purex - jak s ním pracovat?

#1 Příspěvek od Victronix »

V tématu "ukotvení serva v EPP" jsme rozvinuli téma PUREXa PUREX rapid.
Můžete popsat vaše nejlepší zkušenosti s tímto lepidlem?
Jak lepit velké plochy, malé plochy. K čemu se třeba vůbec nehodí.
Díky.
DX6i
Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
selinak

#2 Příspěvek od selinak »

Řekl bych, že se hodí snad úplně všude! (kromě míst, kde by vadilo, že je purex poměrně dost těžký)

taky je potřeba dávat si pozor při lepení balzových dílů, které budou následně potaženy fólií => purex se bousí hůř než balza - při neodstranění by na fólii zůstaly nepěkné fleky

ikdyž to sem nepatří, největším zlem je PUREX na koberci, oblečení, plovoucích podlahách.... :lol:
Lukash
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Lukash »

Ještě než jsem měl dílnu, tak jsem kutil v kuchyni (když mladá nebyla doma). Jednou jsem tam něco nechal na zaschnutí a šel do práce. Nějakou neopatrností ten Purex prokapal až na linku a normálně to lakované dřevo rozleptal... To jsem to slíznul...
jarb
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jarb »

já používám místo purexu rapid toto
http://www.soudal.cz/cz/product-detail.php?evc=1301104
je to levnější, funguje, vypadá a smrdí uplně stejně a nemusím ho objednávat z modelářského krámu ...mají ho v každém krámu pro kutily :-)

co je velmi nemilé je že jakmile se purex dostane na oblečení okamžitě do látky zaleze a za par hodin ztvrdne, nic na světě už ho z oblečení nedostane ven (jen vystřižení)... mám takto zničené dvoje tepláky ...:cry:
JMalik

Re: Purex - jak s ním pracovat?

#5 Příspěvek od JMalik »

Victronix píše:V tématu "ukotvení serva v EPP" jsme rozvinuli téma PUREXa PUREX rapid.
Můžete popsat vaše nejlepší zkušenosti s tímto lepidlem?
Jak lepit velké plochy, malé plochy. K čemu se třeba vůbec nehodí.
Díky.

Nejlepší zkušenost? Slepil, přilepil jsem s tím materiály, kde by to ničím jiným nedrželo.
Dá se dost dobře řídit hmotnost, tvrdost, pružnost lepidla podle toho, kolik to má k dispozici vlhkosti při vytvrzování.
Např. chci tvrdou hmotu, pevnější, ale bude to těžší = nechám to vytvrdnout při minimální vlhkosti.
Chci to trochu lehčí, ale pořád ještě hodně pevné = nechám to vytvrdnout v koupelně po koupání mrňavce, když měl plnou vanu.
Chci s tím vypěnit prostor = postříkám to fixírkou s vodou.
blueangel
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od blueangel »

Purex je lepši trochu ohřát pak je řidši a tudíš nizši hmotnost
jio

#7 Příspěvek od jio »

jarb píše:já používám místo purexu rapid toto
je to levnější, funguje, vypadá a smrdí uplně stejně a nemusím ho objednávat z modelářského krámu ...mají ho v každém krámu pro kutily :-)

Má to jednu výraznou nevýhodu. Pokud neděláš velké věci, jako je třeba lepení potahu na PS jádro křídla apod., tak se ta 1/4 kg flaška poměrně dlouho spotřebovává až nakonec se půlka vyhodí, protože to uvnitř ztvrdne.

Takže pokud člověk Purex potřebuje jen občas, je ekonomicky výhodnější kupuvat mnohem dražší (v poměru na objem) balení v mod. prodejnách.
JMalik

#8 Příspěvek od JMalik »

jio píše:

Má to jednu výraznou nevýhodu. Pokud neděláš velké věci, jako je třeba lepení potahu na PS jádro křídla apod., tak se ta 1/4 kg flaška poměrně dlouho spotřebovává až nakonec se půlka vyhodí, protože to uvnitř ztvrdne.

Takže pokud člověk Purex potřebuje jen občas, je ekonomicky výhodnější kupuvat mnohem dražší (v poměru na objem) balení v mod. prodejnách.

A skladovat to otočené uzávěrem dolů.
jarb
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jarb »

jio píše:

hmm....mám tu flašku už rok (skoro plnou) a je pořád v pořádku...je teda fakt, že jsem u flašky neustřihl horní špičku, ale šroubuji celý uzávěr a vždycky před uzavžením flašku zmáčknu abych viděl hladinu "purexu" až v okraji hrdla a pak našroubuju a utáhnu uzávěr. Ve flašce není vzduch a tak nemá co vytvrdnout....
:D
až bude v lahvi purexu malo že hladina po zmačknutí nedosahne k hrdlu, přeleju ho do menší lahve a budu postupovat stejně dál :-)
Naposledy upravil(a) jarb dne sob 20.03.2010 11:15, celkem upraveno 1 x.
jarb
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jarb »

JMalik píše:A skladovat to otočené uzávěrem dolů.

.... a nebo tak:-) ale to nemám odzkoušeno....ten "agresivní" vzduch tam zůstane a zareaguje... :?: :roll:
JMalik

#11 Příspěvek od JMalik »

jarb píše:
JMalik píše:A skladovat to otočené uzávěrem dolů.

.... a nebo tak:-) ale to nemám odzkoušeno....ten "agresivní" vzduch tam zůstane a zareaguje... :?: :roll:

Zmáčknout tu nádobku, vytlačit vzduch, zavřít a otočit. mám to vyzkoušené.
Ten vzduch tam nesmí v žádném případě zůstat, to by nepomohlo ani to otočení.
rdubsik
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od rdubsik »

Já jsem purexem lepil balzovou kostru křídla a výsledek nic moc. Zdálo se mi, že to nějak nedrží. Takže na balzu opět používám Kanagom nebo disperze.
Purex je nenahraditelný na EPP. Proleze kuličkama jako rakovina.
Victronix
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Victronix »

Mě právě připadne, že purex je málo adhesní i kohezní.
Z EPP jsem ho odloupl mnohem snadněji než sekundové lepidlo z hobbycity.
A při namáhání se velice dobře ten kousek purexu lámal.
Jak lepit dvě větší plochy?
Mám obě potřít malou vrstvou nebo jednu plochu a tu druhou postříkat?
Když to přidělám k sobě tak už tam žádná vlhkost nepronikne.
DX6i
Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
zdekar

#14 Příspěvek od zdekar »

Není místo rapidu spíš soudal 45? Zřejmě tohle:
http://www.soudal.cz/cz/product-detail.php?evc=1302604
? Tu 66A mám taky a připadá mi to spíš jako purex Standard. Rapid je tuhej tak do 10m a ta 66A vytvrzuje za hodinu nebo 2... teď si už nevzpominam, ale tak rychlé to nebylo.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
jarb
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jarb »

zdekar píše:

Není místo rapidu spíš soudal 45? Zřejmě tohle:
http://www.soudal.cz/cz/product-detail.php?evc=1302604
? Tu 66A mám taky a připadá mi to spíš jako purex Standard. Rapid je tuhej tak do 10m a ta 66A vytvrzuje za hodinu nebo 2... teď si už nevzpominam, ale tak rychlé to nebylo.

...no já jinej než rapid nikdy neměl. Pak mi kolega z klubu doporučil ten 66A. tak jsem na něj přešel, když tak vzpomínám asi bude pomalejší a možná i mín pění (porovnávám za stejné vzdušné vlhkosti) :wink:

ten barel 750 g to je balení pro lepení celého EPP Ultralightu :wink: to by mi asi opravdu v bedně zatvrdlo :-) ale možná se prodává i nějaká ta 250 gramovka to by stálo za pokus :wink:
Odpovědět

Zpět na „Dílna“