Nejlevnější směs pro ASP 20-30 4T namíchat ?
Nejlevnější směs pro ASP 20-30 4T namíchat ?
Zatím jsem lítal jen na ricín s metylem a míchal si to sám, protože to bylo podstatně levnější než hotové směsi.
Bohužel jsem se dostal do fáze, kdy si musím pořídit 4T motor a to 20-30 ku, aby to letadlo vůbec létalo. Jenže po spočítání nákladů na létání jsem se zhrozil. Plánovaná měsíční spotřeba cca 20-30 litrů paliva.
Když si koupím metyl v kanystru přímo od výrobce, k tomu pixlu oleje a pixlu nitra a všechno si namíchám, ušetřím ? Nitro bych klidně koupil v 10 lt kanystru a metyl v 100 lt. Podle toho co jsem četl, tak je synt olej za 400,- zbytečný když můžu používat ricín za 160,-. Vyvedení výfuku za letadlo to defakto vyřeší.
Ještě je řešení FG30-ku, ale to bych nechal nakonec, až když nebude jiné cesty.
Díky. Z.D.
Bohužel jsem se dostal do fáze, kdy si musím pořídit 4T motor a to 20-30 ku, aby to letadlo vůbec létalo. Jenže po spočítání nákladů na létání jsem se zhrozil. Plánovaná měsíční spotřeba cca 20-30 litrů paliva.
Když si koupím metyl v kanystru přímo od výrobce, k tomu pixlu oleje a pixlu nitra a všechno si namíchám, ušetřím ? Nitro bych klidně koupil v 10 lt kanystru a metyl v 100 lt. Podle toho co jsem četl, tak je synt olej za 400,- zbytečný když můžu používat ricín za 160,-. Vyvedení výfuku za letadlo to defakto vyřeší.
Ještě je řešení FG30-ku, ale to bych nechal nakonec, až když nebude jiné cesty.
Díky. Z.D.
S nitrovaným palivem (10-30%) se pod cenu hotových paliv těžko dostaneš.
Dostupné balení na metyl je 10 nebo 200l.
Například tady mají 10l Rafinovaného ricinu SAE 50 za 1480.
Ja bych radši zvolil větší obsah a lítal palivo bez nitra. Případne použil přižhavování aby to na volnoběh nechcípalo.
Dostupné balení na metyl je 10 nebo 200l.
Například tady mají 10l Rafinovaného ricinu SAE 50 za 1480.
Ja bych radši zvolil větší obsah a lítal palivo bez nitra. Případne použil přižhavování aby to na volnoběh nechcípalo.
Fungovala by ta ASP 30-ka 4T jen na metyl s ricínem ? bez nitra a bez syntetického leje ?
všude se píše jak se motory zapékají, jak tohle a támhle to, jsou o tom sáhodlouhé diskuze a nakonec se závěry podstatně liší
metyl kupuju za 44 a ricín za 160 takže 1lt paliva za 64kč se dá, ale když bude cena mnohem vyšší tak se to už nedá
všude se píše jak se motory zapékají, jak tohle a támhle to, jsou o tom sáhodlouhé diskuze a nakonec se závěry podstatně liší
metyl kupuju za 44 a ricín za 160 takže 1lt paliva za 64kč se dá, ale když bude cena mnohem vyšší tak se to už nedá
Fungovala, kamarád má 30ku ASPčko a lítá pouze na metyl a ricin, s nitrem asi bude mít spolehlivější chod, ale cena je při té spotřebě opravdu hrozivá... já mam 15ku 4T a taky litám jenom na metyl a ricin. Ale syntetický olej bude určitě šetrnější na ventili, ricinem se budou dost zas***t - bude strácet kompresi, ale dá se to vyčistit, v RC Revue byl dokonce návod, na vyčištění...
Somethin Extra, Multiplex Extra 330, SU-29 - 2,2m, F3K ISIS
z.d. píše:No tak to už začíná znít líp
po kolika letových hodinách čistíš svůj motor od usazenin ?
Zatim jsem ho nečistil, mám ho 4 měsíce, každej víkend jsem vylétal, tak 4 nádrže, občas jsem šel lítat i v týdnu a když jsem koukal na ventili asi tak před dvěma týdny, tak byly těměř uplně čistý, myslim že bude stačit to vyčistit tak jendou za rok... a je dobrý nechat vyběhnout všechno palivo, aby motor chcípl na nedostatek paliva, spálí se takhle většina ricinu a neusazuje se tam...
z.d. píše:Tak proč všichni pouští hrůzu že bez syntetickýho oleje a nitra je ten motor zachvíli na odpis ? Já s těch přízpěvků pochopil, že ricín+metanol=rychlá smrt motoru
anebo to platí jen pro malý motory do objemu 10ccm ?
To nevim. Pro mále motory to rozhodně neplatí! Měl jsem MVVS 2 ccm po bráchovi, který s nim létal asi 5 let, pak 10 let ležel a když jsem začal modelařit, tak mi ho dal a běhal dobře, než jsem ho rosekal
Myslel jsem malý 4T motůrky do 10ccm. Ne dvojtakty, tam není co řešit.
Já sem nikdy do letadla nenalil nic jinýho než ricín a metanol, někdy jsem lítal i na starý vodnatý směsi s pár roků prošlým ricínem a jak to frčelo. Jenže nový 4T není starý 2T, tak se raději informuji, abych si předčasně nevydělal.
Já sem nikdy do letadla nenalil nic jinýho než ricín a metanol, někdy jsem lítal i na starý vodnatý směsi s pár roků prošlým ricínem a jak to frčelo. Jenže nový 4T není starý 2T, tak se raději informuji, abych si předčasně nevydělal.
Ahoj,
to záleží na co ten motor budeš používat. Jestli nějaká maketa na polítání
nebo nějakej ostrej akrobat. Ptal jsem se na tuto záležitost pana TAXE snad nemusím představovat, a ten létal makety na -metyl +ricín.
. Obecně platné jak mi říkal dle stavu motorů které opravoval a jeho zkušeností není do ostrého akrobatu 4T- motor moc vhodný (bavím se o spotřebních motorech a ne o speciálech) Nedělají mu časté a RYCHLÉ ZMĚNY REŽIMŮ moc dobře. (U ASP 4T -se ohýbají zdvihací tyčky a rozhazuje to ventilové vůle) Je nutno často štolovat.
Jenda
to záleží na co ten motor budeš používat. Jestli nějaká maketa na polítání
nebo nějakej ostrej akrobat. Ptal jsem se na tuto záležitost pana TAXE snad nemusím představovat, a ten létal makety na -metyl +ricín.
Jenda
to je konec, 30-ka 4T vychází zhruba na 3litry za hodinu, což dělá při současný ceně ricinmetylu 200,- benínová 30ka zase stojí 15 tisíc a při případný havárii mě žába zadáví
chtěl jsem pokusnýho středoplošníka pro házení bomb a přistávání na krátký vzdálenosti pomocí záchytnýho háku a gumovýho lana - ala letadlová loď, tam se s plynem pracuje v pohodě, motor by to překousl
takže teď nevím co dál
chtěl jsem pokusnýho středoplošníka pro házení bomb a přistávání na krátký vzdálenosti pomocí záchytnýho háku a gumovýho lana - ala letadlová loď, tam se s plynem pracuje v pohodě, motor by to překousl
takže teď nevím co dál