Nejlevnější směs pro ASP 20-30 4T namíchat ?

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
z.d.

Nejlevnější směs pro ASP 20-30 4T namíchat ?

#1 Příspěvek od z.d. »

Zatím jsem lítal jen na ricín s metylem a míchal si to sám, protože to bylo podstatně levnější než hotové směsi.

Bohužel jsem se dostal do fáze, kdy si musím pořídit 4T motor a to 20-30 ku, aby to letadlo vůbec létalo. Jenže po spočítání nákladů na létání jsem se zhrozil. Plánovaná měsíční spotřeba cca 20-30 litrů paliva.
Když si koupím metyl v kanystru přímo od výrobce, k tomu pixlu oleje a pixlu nitra a všechno si namíchám, ušetřím ? Nitro bych klidně koupil v 10 lt kanystru a metyl v 100 lt. Podle toho co jsem četl, tak je synt olej za 400,- zbytečný když můžu používat ricín za 160,-. Vyvedení výfuku za letadlo to defakto vyřeší.
Ještě je řešení FG30-ku, ale to bych nechal nakonec, až když nebude jiné cesty.

Díky. Z.D.
Eddie

#2 Příspěvek od Eddie »

S nitrovaným palivem (10-30%) se pod cenu hotových paliv těžko dostaneš. :(
Dostupné balení na metyl je 10 nebo 200l.
Například tady mají 10l Rafinovaného ricinu SAE 50 za 1480.

Ja bych radši zvolil větší obsah a lítal palivo bez nitra. Případne použil přižhavování aby to na volnoběh nechcípalo.
z.d.

#3 Příspěvek od z.d. »

Fungovala by ta ASP 30-ka 4T jen na metyl s ricínem ? bez nitra a bez syntetického leje ?
všude se píše jak se motory zapékají, jak tohle a támhle to, jsou o tom sáhodlouhé diskuze a nakonec se závěry podstatně liší

metyl kupuju za 44 a ricín za 160 takže 1lt paliva za 64kč se dá, ale když bude cena mnohem vyšší tak se to už nedá
Filot
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Filot »

Fungovala, kamarád má 30ku ASPčko a lítá pouze na metyl a ricin, s nitrem asi bude mít spolehlivější chod, ale cena je při té spotřebě opravdu hrozivá... já mam 15ku 4T a taky litám jenom na metyl a ricin. Ale syntetický olej bude určitě šetrnější na ventili, ricinem se budou dost zas***t - bude strácet kompresi, ale dá se to vyčistit, v RC Revue byl dokonce návod, na vyčištění...
Somethin Extra, Multiplex Extra 330, SU-29 - 2,2m, F3K ISIS
Eddie

#5 Příspěvek od Eddie »

Bohužel 4T neprovozuju tak jsou to jen mé doměnky.

Maketáři jitaj na ricin normalně, na sintetiku se jim zakapotovaný motory
přehřívaly.

Pro tenhle obsah určitě nebude potřeba vic jak 12 % oleje. Nedokažu odhadnout jak bude motor zakarbonovaný po 200l.
z.d.

#6 Příspěvek od z.d. »

No tak to už začíná znít líp :-)
po kolika letových hodinách čistíš svůj motor od usazenin ?
Filot
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Filot »

z.d. píše:No tak to už začíná znít líp :-)
po kolika letových hodinách čistíš svůj motor od usazenin ?

Zatim jsem ho nečistil, mám ho 4 měsíce, každej víkend jsem vylétal, tak 4 nádrže, občas jsem šel lítat i v týdnu a když jsem koukal na ventili asi tak před dvěma týdny, tak byly těměř uplně čistý, myslim že bude stačit to vyčistit tak jendou za rok... a je dobrý nechat vyběhnout všechno palivo, aby motor chcípl na nedostatek paliva, spálí se takhle většina ricinu a neusazuje se tam...
z.d.

#8 Příspěvek od z.d. »

Tak proč všichni pouští hrůzu že bez syntetickýho oleje a nitra je ten motor zachvíli na odpis ? Já s těch přízpěvků pochopil, že ricín+metanol=rychlá smrt motoru
anebo to platí jen pro malý motory do objemu 10ccm ?
z.d.

#9 Příspěvek od z.d. »

zdvojil se přízpěvek a nevím jak ho smazat
Filot
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Filot »

z.d. píše:Tak proč všichni pouští hrůzu že bez syntetickýho oleje a nitra je ten motor zachvíli na odpis ? Já s těch přízpěvků pochopil, že ricín+metanol=rychlá smrt motoru
anebo to platí jen pro malý motory do objemu 10ccm ?

To nevim. Pro mále motory to rozhodně neplatí! Měl jsem MVVS 2 ccm po bráchovi, který s nim létal asi 5 let, pak 10 let ležel a když jsem začal modelařit, tak mi ho dal a běhal dobře, než jsem ho rosekal :cry: a dřív se létalo pouze na metanol + rici, žádná syntetika nebyla...
z.d.

#11 Příspěvek od z.d. »

Myslel jsem malý 4T motůrky do 10ccm. Ne dvojtakty, tam není co řešit.
Já sem nikdy do letadla nenalil nic jinýho než ricín a metanol, někdy jsem lítal i na starý vodnatý směsi s pár roků prošlým ricínem a jak to frčelo. Jenže nový 4T není starý 2T, tak se raději informuji, abych si předčasně nevydělal.
JENDA01

#12 Příspěvek od JENDA01 »

Ahoj,
to záleží na co ten motor budeš používat. Jestli nějaká maketa na polítání
nebo nějakej ostrej akrobat. Ptal jsem se na tuto záležitost pana TAXE snad nemusím představovat, a ten létal makety na -metyl +ricín. 8) . Obecně platné jak mi říkal dle stavu motorů které opravoval a jeho zkušeností není do ostrého akrobatu 4T- motor moc vhodný (bavím se o spotřebních motorech a ne o speciálech) Nedělají mu časté a RYCHLÉ ZMĚNY REŽIMŮ moc dobře. (U ASP 4T -se ohýbají zdvihací tyčky a rozhazuje to ventilové vůle) Je nutno často štolovat.

Jenda
z.d.

#13 Příspěvek od z.d. »

to je konec, 30-ka 4T vychází zhruba na 3litry za hodinu, což dělá při současný ceně ricinmetylu 200,- benínová 30ka zase stojí 15 tisíc a při případný havárii mě žába zadáví
chtěl jsem pokusnýho středoplošníka pro házení bomb a přistávání na krátký vzdálenosti pomocí záchytnýho háku a gumovýho lana - ala letadlová loď, tam se s plynem pracuje v pohodě, motor by to překousl
takže teď nevím co dál
JENDA01

#14 Příspěvek od JENDA01 »

Dobrou benzínovou 30ccm koupíš za 5 tisic .

Obrázek

Jenda
z.d.

#15 Příspěvek od z.d. »

no já chtěl mermomocí 4T,
kdybych to neřešil tak tam šoupnu benzín, ale zvuk motorový pily je příšernej :roll:
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“