Úhlavní nepřítel letového provozu je modelář !

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
zdzd

#61 Příspěvek od zdzd »

AR1 píše:Ty vole, ty bys tu teď nebyl, kdyby to šlo o 5cm vedle? Co to tu kecáš za debility?

Osobně jsem trefil neteř motorizovaným větroněm do holeně. Naštěstí to skončilo jen vytemovanými žebry motoru. Moje těhotná žena byla sejmuta přistávající V2. Naštěstí křídlem do ruky, nikoliv čumákem do břicha. Ona se lekla, křídlo se zbořilo. Takových příkladů jsou mraky. Většina s tím naštěstí. To ale nevydrží věčně. Je to pořád a těch centimetrech a zlomcích vteřiny.

Proto mám pojištění, i když není povinné. Proto jsem za rozumnou míru regulace. A nemám rád ty, co problémy ignorují a bagatelizují.
JMalik

#62 Příspěvek od JMalik »

petr-powder píše:No pánové, koukám, že než zdravý rozum, většinu z vás zajímají senzace. Jenže tu v té prezentaci nehledejte. Ten kdo to tu dost tendenčně podal je Honzajs. Měl Vás informovat o tom o jakou prezentaci se jedná a k čemu byla určena.

Vytrhnout z kontextu jednání jednu prezentaci určenou k předvedení na jednání mezirezortní komise při MD, která řeší nastavení pravidel společného užívání vzdušného prostoru.

Zadání prezentace bylo následující:
- jaká rizika přináší používání všech bezpilotních prostředků včetně modelů
- jaké omezení a pravidla provozu RC Modelů letadel jsou v okolních evropskžch zemích
- Jsou nějaké zaznamenané případy ohrožení zdraví osob z provozu RC modelů
- existují rizika zneužití bezpilotních prostředků?

Nyní bych chtěl odpovědět na údajné zneužití zdrojů o kterých psal Powder. Nic takového se nestalo, jelikož Powder předal zmíněnou fotografii ke zveřejnění na můj web a pracovníci ÚCL obdrželi souhlas s využitím jakýchkoliv informací z mého webu.

Závěrem bych rád poděkoval všem rozumným modelářům za podporu a spolupráci při prosazování co nejlepších podmínek pro modeláře v připravované regulaci provozu modelů a bezpilotních prostředků ve vzdušném prostoru České republiky.

Těm modelářům, kteří místo pomoci vyvolávají řadu dezinformačních kampaní a honiček za senzacema bych jen vzkázal, aby si uvědomili, že svým jednáním podkopávají nohy všem, kdo se snaží obhájit nároky českého modeláře v MRK MD. Jsem členem této komise a mohl jsem se na vlastní oči i uši přesvědčit, že je snahou komise najít, pro modeláře schůdný, kompromis v pravidlech užívání vzdušného prostoru ČR.

Členové komise nejsou amatéři ve svých oborech a pánové z ÚCL nejsou diletanti a škůdci a ani zamindrákovaní blbi. Mezi ty já řadím každého, kdo neví o čem mluví, ale uráží a pomlouvá.

EDIT: ten trefenej modelem z prezentace jsem já a nejsem na té fotce. Model měl něco kolem 1kg a následky jsem výrazně cítil další tři týdny. Trefit mě o 5 cm vedle do hlavy, nemusel jsem tu teď ty slinty ani číst, ani psát :-D

Předem na úvod Ti říkám, že nemám vůbec chuť si do toho nějak máčet čumák, aby mi dotyční úředníci dokazovali, co všechno mohou.
Nejsem diletamt a o bezpečnosti v letectví mám možná nějakou představu.
Ale nějak se mi nezdá nutné, abych musel mít pojištěné UL proti terorismu, řešil jsem hmotnost modelu s možností, že by to mohlo nosit destrukční nálože a čekal model v předním skle letadla.
Když jsi se na té spolupráci tak aktivně podílel, co Tě napadlo při čtení tohoto:
"....Potvrzenépřípady
􀂄
Sblíženívrtulníku leteckéslužby Policie ČR a RC modelu větroněnad spalovnou odpadu v Malešicích ve výšce cca 600 m AGL
􀂄
Sblíženívrtulníku leteckéslužby Policie ČR a neosvětleného provozu (s největšípravděpodobnostíRC model). Provoz odhalen pomocíbrýlís nočním viděním. K události došlo na podzim 2009 v CTR Praha Ruzyně, v okolíRudné...."

Víš co napadlo mě?
Co dělal za činnost policejní vrtulník v Malešicích v 600m AGL?
Odkud startoval a kam přistál ten model a jak musel být veliký, aby jsi létal v 600m AGL a dostal to k sobě dolů?
Určitě to ten vrtulník nenechal jen tak, protože to bylo v CTR Ruzyně, takže to tam nahlásili a pokračovalo to snadným dohledáním pilota a modelu.
Takže bych se zajímal o pokračování a výsledek.

Teď ten druhý "potvrzený" případ.
Opět vrtulník policie a sblížení s RC modelem (neosvětleným) v noci.
Zase je to v CTR Ruzyně, takže by se dalo dohledat pokračování. Ale hlavně:
létal jsi někdy s nějakým modelem za tmy? Já ano. S velmi dobře osvětleným, pár metrů od sebe. Kdyby se model přiblížil do nebezpečné vzdálenosti k vrtulníku, vrtulník by se přiblížil do nebezpečné vzdálenosti ke mně.

Takže o těchto dvou "potvrzených " případech si člověk lehce udělá úsudek.

Ještě se vrátím k tomu, jak tě trefili tím modelem.
Ty jsi stál mimo letovou plochu, ono jim to tam spadlo, neuřídili to, něco se tomu stalo...., nebo jsi se potuloval po ploše a ani nekoukal co kde lítá?
AR1
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od AR1 »

Nevytahuj z těch věcí co se ti hodí. Já nevím co trefilo tvou ženu, ano, vím i tom, že model jinde zabíjel a nebylo to jednou. NEBYLO toto ale možné v případě petra-powdera tak, jak to tu prezentuje.

No, možná se mu mohla vrtule zapíchnout do oka a projet až do hlavy. Takže to vlastně možný bylo. I když, trefilo ho to zezadu, protože sezhnul hlavu....Ale mohl jí otočit...
http://ar1.rajce.idnes.cz/
MichalF

#64 Příspěvek od MichalF »

zdzd: Je to jen o lidech a na ne Ti zadna regulace, ktera naopak omezi normalni RC piloty nepomuze.
Naposledy upravil(a) MichalF dne stř 07.04.2010 23:44, celkem upraveno 1 x.
DX6i - Easy Glider - Vespid - FW190 - Su29
petr-powder
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od petr-powder »

AR1 píše:A já ti říkám, že meleš nesmysly o tom, že být trefen o 5cm vedle tak to tu nečteš. A ten model spadnul právě na pádovce, když se nad tebou motal. Nebyla to tvoje chyba, byla to chyba pilota, ale ty tu o tom lžeš, dáváš to dál jakej jsi chudák a oběť.

AR1 ... člověče, vždyť ty o tom fakt nic nevíš ... nemá cenu o tom s tebou polemizovat. Vaříš z vody a snažíš se tvrdit něco co jsi neviděl a stavíš to nad osobní zážitek. Nestavím se do pozice oběti a ani jsem netušil, že to v té prezentaci bude. Ale to je jedno. Ty stejně budeš chytřejší než kdokoliv jiný, jelikož ty vše víš, všude jsi byl a vše viděl. :lol:
zdzd

#66 Příspěvek od zdzd »

coro píše:Existujú akési základné pravidlá ako sa správať pri lietaní s RC modelmi a aj pre divákov, ako sa správať na letisku. To že Ťa model trafil sa s ich dodržiavaním vylučuje.
Netvrdím že si vinný. Ale že nenodržujete ani pravidlá ktoré už dávno platia, a vymýšlate nové, prísnejšie..

Kde existují, kde platí, kde jsou podchyceny v legislativě, který soud je uzná, kdo je s nimi prokazatelně seznámen a nedodržuje je?

Prosím o konkrétní údaje. Žádné doměnky.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od AR1 »

JMalik - odpovím za něj, myslím, že na tom nebude sporu.

Seděl na židličce mimo dráhu u jejího kraje, pilot nalétl nad ně a protože to byla 0.25 e-mrcha alá Hyperion, model při zptrátě rychlosti přepadl a trefil ho. On se stačil sehnout aby to nedostal do hlavy a dostal to do šíje. Tj jednoznačne chyba pilota.
coro

#68 Příspěvek od coro »

Každý model má nejakú energiu, konkrétne 99 percent by som dal na vrtuľu ak nestojí, a aj halolet sa pekne zasekne.. zbytok je nepodstatný, aj ranu basball palicou človek nejak rozchodí.
Ale energiu alebo teda schopnosť zraniť, to má aj detská trojkolka, kuchynský nôž, kladivo... Prečo každé odberné miesto zemného plynu ( ľudovo "šporák") nemá povinne poistku, a každá žena povinné skúšky z varenia na plyne???

Celé to je o ničom, akurát je v pozadí potreba spojenia vojenských a komerčných UAV s modelmi - lebo modely len tak nezakážu, a vojenské UAV by mohli, ak ich ešte pár spadne medzi domy.
http://www.nationaldefensemagazine.org/ ... space.aspx
Naposledy upravil(a) coro dne stř 07.04.2010 23:51, celkem upraveno 1 x.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od AR1 »

petr-powder píše:
AR1 píše:A já ti říkám, že meleš nesmysly o tom, že být trefen o 5cm vedle tak to tu nečteš. A ten model spadnul právě na pádovce, když se nad tebou motal. Nebyla to tvoje chyba, byla to chyba pilota, ale ty tu o tom lžeš, dáváš to dál jakej jsi chudák a oběť.

AR1 ... člověče, vždyť ty o tom fakt nic nevíš ... nemá cenu o tom s tebou polemizovat. Vaříš z vody a snažíš se tvrdit něco co jsi neviděl a stavíš to nad osobní zážitek. Nestavím se do pozice oběti a ani jsem netušil, že to v té prezentaci bude. Ale to je jedno. Ty stejně budeš chytřejší než kdokoliv jiný, jelikož ty vše víš, všude jsi byl a vše viděl. :lol:

Ano, máš pravdu, s tou obětí mi to splynulo, ty jsi uvedl: Já byl poškozený.

Oprava: Stavíš se do pozice poškozeného.

Klidně nepolemizuj, nějak mě to nevadí.
zdzd

#70 Příspěvek od zdzd »

MichalF píše:zdzd: Je to jen o lidech a na ne Ti zadna regulace, ktera naopak omezi normalni RC piloty nepomuze.

A to je přesně ono. Když budou lidi rozumní a uznalí, nebude tlak na silnou regulaci. Když ovšem budou vykřikovat, že jde o ho*no a model někomu jen přerazil ruku místo vyražení mozku, tak si koledují o co nejpřísnější regulaci. Jak se do lesa volá, tak se z něj ozývá.
petr-powder
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od petr-powder »

AR1 píše:
petr-powder píše:
AR1 píše:
petr-powder píše:
EDIT: ten trefenej modelem z prezentace jsem já a nejsem na té fotce. Model měl něco kolem 1kg a následky jsem výrazně cítil další tři týdny. Trefit mě o 5 cm vedle do hlavy, nemusel jsem tu teď ty slinty ani číst, ani psát :-D

Ty vole, ty bys tu teď nebyl, kdyby to šlo o 5cm vedle? Co to tu kecáš za debility? Vím o tom víc než si myslíš a říkám tu přede všemi, že je to blábol.
Ano, praštilo tě to, měl jsi jelito, tím to zvadlo. Ten model spadnul na pádovce v takové výšce, že už nemohl nabrat rychlost aby z toho pádu vyšel, tj z nijak velké výšky. Nezhlehčuju že tě tím trefil ale nemel tu nic o tom žes tu teď nemusel nic číst.

Tak to už je docela dobrý.... a netrefilo to letadlo náhodou tebe? Moc často to nepíšu, ale ty fakt asi nejsi zdravej. Narozdíl od tebe, já tam byl :cry:

Model letěl do poslední chvíle pod plynem a vůbec né na pádovce ale v kolmém střemhlavém letu. Svědků je na to dost.

A v jaký poloze se model nachází, když na pádovce přepadne? Ocasem dolu? Samozřejmě že šel domu čumákem.

No to by mě zajílamo, proč se do týhle problematiky z hlediska tvorby předpisů cpeš zrovna ty.

No, nikam se sice necpu, ale můžeš mi říci jediný důvod, proč ne? Být aktivní je špatné? Moje aktivyty mají hodně společného s modelařinou. Vedu modelářské letiště s devadesáti členy, jsem členem vedení ČMMA a jsem modelář. Tak proč bych se nemohl snažit zmírnit dopad DX na modeláře.

Zajímají Vás nepodstatné věci, umíte používat nadávky, urážet a zesměšňovat, ale kdo z vás je ochotný si sednout ke stolu v MRK MD a říci tam svuj názor? Tady jse kingové a všeználci. Vše víte lépe a přesněji, tak tedy pojďte ukázat co dokážete! Využijte svůj potenciál a pomozte modelařině a modelářům!
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od BOSS8 »

Ještě moje poslední otázka - jakým způsobem mi zákon zaručí , že v Lounech létající 20kilový větroň,vybavený všemi povoleními, nebude mít závadu, nepopadne ho termika a nešvihne sebou rovnou na Václavák v Praze :?:
Omezíme letovou výšku ? Kde je záruka že toho větroně na Rané nepopadne svahové proudění v 5ti metrové výšce a nevykopne ho opět do termiky ? Teď neřeším jak velká pravděpodobnost to je, řeším jen to že mě zas omezí nějaký zákon - ta doba mi něco připomíná , že by " s unií navěčné časy?" To by měl ten kapitalismus právě poločas :lol: :wink:
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
coro

#73 Příspěvek od coro »

petr-powder píše:....
Zajímají Vás nepodstatné věci, umíte používat nadávky, urážet a zesměšňovat, ale kdo z vás je ochotný si sednout ke stolu v MRK MD a říci tam svuj názor? Tady jse kingové a všeználci. Vše víte lépe a přesněji, tak tedy pojďte ukázat co dokážete! Využijte svůj potenciál a pomozte modelařině a modelářům!

Kto pôjde do komisie, ktorej účel založenia nie je známy? (Nie tie reči o terorizme a bezpečnosti, to sú prázdne žvásty, myslím skutočný zámer o čo im tam ide?)
Čo by tam človeka viedlo?
A bol by tam len figúrkou do počtu, aby nakoniec mohli povedať že tam mali zástupcu modelárov, alebo by tam aj niečo znamenal?
petr-powder
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od petr-powder »

JMalik píše:Ještě se vrátím k tomu, jak tě trefili tím modelem.
Ty jsi stál mimo letovou plochu, ono jim to tam spadlo, neuřídili to, něco se tomu stalo...., nebo jsi se potuloval po ploše a ani nekoukal co kde lítá?

AR1 si už přečetl článek o tom jak se to stalo, ale trochu si to upravil. Model se nepohyboval na pádovce a vůbec nešlo p přepadnutí modelu na čumák.

Ano, seděl jsem na židličce za linií pilotů. Model naletěl nad mou pozici, letěl "na zádech", pilot přitáhl do střemhlavého letu, jelikož se dostal do místa cca 3 metry od vzrostlých smrků ve výšce cca 10 metrů. Když viděl kam éro nasměroval "zmrznul" a nestačil zareagovat ( komu se podobné zamrznutí nestalo, ať hodí kamenem ) Letadlo jsem zaregistroval jen díky zvuku motoru. Podíval jsem se vzhůru a jediné co jsem stihl bylo sklonění hlavy. Pak už se model rozplácl o mou šíji. Vrtule se zlomila o mou hlavu a zanechala na hlavě stopy. Kovový kužel prošel několika vrstvama zimního oblečení způsobil zhmoždění a natržení šíjového svalu.

Důvod napsání článku byl upozornit na nebezpečnost létání nad lidi. S pilotem kamarádím a nikdy bych ho nehnal k nějakým obstrukcím či náhradám škod.

Mrzí mě, že je tu dobrý záměr přetáčen a já stavěn do pozice škůdce, ale takový je prostě život. Platí tu, že je lepší nic nedělat, protože každému se holt nezavděčíš.
JMalik

#75 Příspěvek od JMalik »

AR1 píše:JMalik - odpovím za něj, myslím, že na tom nebude sporu.

Seděl na židličce mimo dráhu u jejího kraje, pilot nalétl nad ně a protože to byla 0.25 e-mrcha alá Hyperion, model při zptrátě rychlosti přepadl a trefil ho. On se stačil sehnout aby to nedostal do hlavy a dostal to do šíje. Tj jednoznačne chyba pilota.

Nenech se mýlit. Je to jenom o tom jaký by si to vzal právník do péče.
Vždyť on mu normálně tím tělem rozbil model. Kdyby tam neseděl na židli, tak to normálně pokračovalo v letu dál. To nebyla nevinná oběť. To byl modelář, vedoucí klubu a nedodržoval bezpečnostnou vzdálenost od plochy, která nebyla nijak vymezená. Kdyby seděl na židli v lese, byl v bezpečí.
Takže by měl vlastně zaplatit ten poškozený model :D

I tohle by mohl být výklad situace. Není to tak jednoduché.

petr-powder,
než jsem to dopsal, vložil jsi příspěvek. Ale myslím, že se takhle dá odpovědět i na Tvojí reakci.
Naposledy upravil(a) JMalik dne čtv 08.04.2010 0:21, celkem upraveno 1 x.
Zamčeno

Zpět na „Ostatní“