Úhlavní nepřítel letového provozu je modelář !

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
petr-powder
Kontaktovat uživatele:

#76 Příspěvek od petr-powder »

coro píše:
petr-powder píše:....
Zajímají Vás nepodstatné věci, umíte používat nadávky, urážet a zesměšňovat, ale kdo z vás je ochotný si sednout ke stolu v MRK MD a říci tam svuj názor? Tady jse kingové a všeználci. Vše víte lépe a přesněji, tak tedy pojďte ukázat co dokážete! Využijte svůj potenciál a pomozte modelařině a modelářům!

Kto pôjde do komisie, ktorej účel založenia nie je známy? (Nie tie reči o terorizme a bezpečnosti, to sú prázdne žvásty, myslím skutočný zámer o čo im tam ide?)
Čo by tam človeka viedlo?
A bol by tam len figúrkou do počtu, aby nakoniec mohli povedať že tam mali zástupcu modelárov, alebo by tam aj niečo znamenal?

Jinou odpověď jsem ani nečekal :lol:
petr-powder
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od petr-powder »

JMalik píše:
AR1 píše:JMalik - odpovím za něj, myslím, že na tom nebude sporu.

Seděl na židličce mimo dráhu u jejího kraje, pilot nalétl nad ně a protože to byla 0.25 e-mrcha alá Hyperion, model při zptrátě rychlosti přepadl a trefil ho. On se stačil sehnout aby to nedostal do hlavy a dostal to do šíje. Tj jednoznačne chyba pilota.

Nenech se mýlit. Je to jenom o tom jaký by si to vzal právník do péče.
Vždyť on mu normálně tím tělem rozbil model. Kdyby tam neseděl na židli, tak to normálně pokračovalo v letu dál. To nebyla nevinná oběť. To byl modelář, vedoucí klubu a nedodržoval bezpečnostnou vzdálenost od plochy, která nebyla nijak vymezená. Kdyby seděl na židli v lese, byl v bezpečí.
Takže by měl vlastně zaplatit ten poškozený model :D

I tohle by mohl být výklad situace. Není to tak jednoduché.

petr-powder,
než jsem to dopsal, vložil jsi příspěvek. Ale myslím, že se takhle dá odpovědět i na Tvojí reakci.

Ano, máš pravdu .. i tak by se to dalo vykládat ... to je toťiž ta absurdita i této debaty. Každý si tu může vše otočit do směšné absurdity .. a také to tu dost lidí dělá.
JMalik

#78 Příspěvek od JMalik »

Dal jsem to schválně pro příklad.
Na modelářském letišti máme na kraji zaparkovaná auta, před nima je cca 10 volného prostoru, potom je natažená páska. V pravidlech provozu je, kdo to bude ten který den řídit (první zkušenější, který ten den přijde, pokud odchází dříve, předá to dalšímu).
Za pásku se létat nesmí. Pokud Ti tam spadne letadlo, měl by jsi problém i s dobrým právníkem se s toho dostat se zdravou kůží, pokud by to někoho pobilo a on vyžadoval náhradu škody. Pokud lezeš po ploše a někdo Tě trefí, těžko budeš vysvětlovat co jsi tam dělal.
Michal_N
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od Michal_N »

BOSS8 píše:Ještě moje poslední otázka - jakým způsobem mi zákon zaručí , že v Lounech létající 20kilový větroň,vybavený všemi povoleními, nebude mít závadu, nepopadne ho termika a nešvihne sebou rovnou na Václavák v Praze :?:
Omezíme letovou výšku ? Kde je záruka že toho větroně na Rané nepopadne svahové proudění v 5ti metrové výšce a nevykopne ho opět do termiky ? Teď neřeším jak velká pravděpodobnost to je, řeším jen to že mě zas omezí nějaký zákon - ta doba mi něco připomíná , že by " s unií navěčné časy?" To by měl ten kapitalismus právě poločas :lol: :wink:

Martine, to je přesně ono. Předpisy takovým nehodám nezabrání. Zato když už se něco stane a vznikne škoda, tak ti budou moct pěkně vyjmenovat, které předpisy jsi porušil a pořádně tě potrestat. A o to jde. :wink:
pepin

#80 Příspěvek od pepin »

Při vší uctě,trošku nám ty modely rostou,ale nejde to dnes vždy zrovna ruku v ruce s letitými zkušenostmi jako tomu bývávalo :wink: Asi bych se vubec nebránil,pokud by musel být nad určitou váhu,nebo rozměr modelu nějaký placený kurz-uvědomění si zodpovědnosti,ne pouze pojištění.Občas docela valím bulvy co je za skvosty vedle aktivně funkční Sky Lady 8O
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od BOSS8 »

Ani to, s čím kdo létá zákon neovlivní. Ba právě existuje nepřímá úměrnost mezi stavem modelu a vědomím následků provozujícího modeláře. Pochybuju že člověk co si jde dvakrát za rok zalítat s modelem orvaným tak že ho neumím ani identifikovat - se zajímá o to jestli tu je nějaký zákon který mu to zakazuje hodit do vzduchu, a i v případě že se to dozví co asi udělá ?
za A) poběží si koupit nový model který vyhovuje legislativě.
za B) skončí s létáním aby neporušoval zákon a předpisy.

Správná odpověď je .......... za C) vyser... se na zákony a bude lítat dál.

Samozřejmě znám člověka co má v akrobatu přijímač který bych nedal ani do vlašťovky - ale předem vím že tohoto člověka se žádný zákon ani omezení netýká, proč tedy někdo jiný chce omezovat moji letovou výšku a letový prostor?
Žádný zákon nezajistí vyhynutí pitomců a lidí kteří cokoliv vědomě porušují , pouze omezí ty kteří zákon dodržují a respektují pravidla.

Stačí se podívat na silniční provoz - draze zaplacená autoškola, tuny zákonů , za každým rohem policajt s radarem a stejně se jezdí s auty bez STK , nedodžuje se rychlost a nedává přednost, jezdí se na červenou. A každý den jsou mrtví. " Momentálně zaostalé" holt najdeme v každém oboru lidské činnosti.

Další příklad je golf - neslyšel jsem o zákonu který by zakazoval stavět golfová hřiště v blízkosti silnic. Spočítal někdo kinetickou energii golfového míčku prolétajícího předním sklem jedoucího auta ? Co třeba golfista trefený na hřisti nezkušeným kolegou ? Že by nepotřebovali zákony - když nespadají pod ÚCL ? Ten míček taky lítá , stejně jako fotbalový nebo tenisový !!!!

Co tohle http://balonkystesti.cz/e3-e-shop.html? ... ZwodjTDYuQ to nikoho neohrožuje ? Vždyť to lítá kilometr vysoko, za mírného větru několik po sobě vypuštěných balonků vytvoří světelnou řadu kilometr nad zemí , to by mohlo zmást imbecilního pilota Jumba ne ?
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od Luzr »

BOSS8 píše:Stačí se podívat na silniční provoz - draze zaplacená autoškola, tuny zákonů , za každým rohem policajt s radarem a stejně se jezdí s auty bez STK , nedodžuje se rychlost a nedává přednost, jezdí se na červenou. A každý den jsou mrtví. " Momentálně zaostalé" holt najdeme v každém oboru lidské činnosti.

Jenom tak pro zajímavost: tak tedy STK a řidičáky zrušíme. Zrušíme všechny zákony a pravidla. Žádná omezená rychlost.

Bude těch mrtvých víc nebo míň?

Další příklad je golf - neslyšel jsem o zákonu který by zakazoval stavět golfová hřiště v blízkosti silnic. Spočítal někdo kinetickou energii golfového míčku prolétajícího předním sklem jedoucího auta ? Co třeba golfista trefený na hřisti nezkušeným kolegou ? Že by nepotřebovali zákony - když nespadají pod ÚCL ? Ten míček taky lítá , stejně jako fotbalový nebo tenisový !!!!

To jsi si ale spletl komisi :)

Co tohle http://balonkystesti.cz/e3-e-shop.html? ... ZwodjTDYuQ to nikoho neohrožuje ? Vždyť to lítá kilometr vysoko, za mírného větru několik po sobě vypuštěných balonků vytvoří světelnou řadu kilometr nad zemí , to by mohlo zmást imbecilního pilota Jumba ne ?

Co se toho týče, překvapuje mě že prodejci téhle věci nesedí za mřížemi pro pokus o žhářství.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od AR1 »

JMalik píše:Dal jsem to schválně pro příklad.
Na modelářském letišti máme na kraji zaparkovaná auta, před nima je cca 10 volného prostoru, potom je natažená páska. V pravidlech provozu je, kdo to bude ten který den řídit (první zkušenější, který ten den přijde, pokud odchází dříve, předá to dalšímu).
Za pásku se létat nesmí. Pokud Ti tam spadne letadlo, měl by jsi problém i s dobrým právníkem se s toho dostat se zdravou kůží, pokud by to někoho pobilo a on vyžadoval náhradu škody. Pokud lezeš po ploše a někdo Tě trefí, těžko budeš vysvětlovat co jsi tam dělal.

Já jsem to samozřejmě pochopil, o tom žádná. Ale vůbec nejde o to, jestli ten model letěl na zádech nebo na pádovce nebo jakoli jinak.
Já jsem reagoval jen na ten blábol jak by tu už nebyl. Že to potom překrucuje, jak o tom vím co jsem o tom přečet někde na webu, který ani neznám, mi je už úplně jedno. Vždyť si všimni jak na to už naprosto nikde nereaguje na to o 5cm vedle tak to už nečtu. Sám sebe uvede jako příklad možného zabití 1kg modelem, že je to blbost? Trefenej byl, to je pravda, nemohl za to - napsal jsem mu někde něco jako že se někde motal, že měl dávat pozor? - ne, nijak ho neviním, přesto se chytí toho jak ten model letěl protože ví že jinak je to blbina.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
honzajs
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od honzajs »

petr-powder píše:No pánové, koukám, že než zdravý rozum, většinu z vás zajímají senzace. Jenže tu v té prezentaci nehledejte. Ten kdo to tu dost tendenčně podal je Honzajs. Měl Vás informovat o tom o jakou prezentaci se jedná a k čemu byla určena.

Ano, zcela veřejně přiznávám, že jsem to účelově vytrh z kontextu. Ale předpokládám, že normální modelář něco o DX ví a zajímá se o to, protože se ho to bytostně dotýká.
Ano, regulaci se neubráníme a bude nás to stát dost peněz...ale to je jedno.
Mě na tom paskvilu, kde se porovnávají modely s UAV a s ptáky nasralo jenom jedno, že tam zařadili ten slint o potencionálním teroristickým využití. To je tak tendenční a nic neřešící, že je mi z toho spatně ještě teď. Za možnost teroristického zneužití se dá schovat kde co, veřejnost na to slyší a je to téma dne, dá se to dobře využít k našim účelům, tak to použijeme. Takovou prezentaci na téma možného zneužití batohu, kočárku, koloběžky a já nevím čeho splácám v PP několik do hodiny. A když pak dojde na lámání chleba, tak se těm teroristům ještě pokloníme, v rámci korektní multi-kulti.
Mě by jenom stačilo, kdyby se v regulaci jasně rozčlenily modely a komerční UAV. Pak by mohla být lépe uplatněná regulace dle potřeby. Včetně váhových kategorií, "průkazů" atd.....
MENTOR, PROXIMA II, Sprinter
AR1
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od AR1 »

MichalF píše:
powder píše:Například jsem valil 8O když na straně 34 na mě mrká moje vlastní fotka - to jsou překvápka :evil:

No co tvoje fotka, ale muj ksicht :D

Hele, a co teprve ten druhej kluk na fotce. (a kdo o tom ví, ví kdo to je).
http://ar1.rajce.idnes.cz/
zdzd

#86 Příspěvek od zdzd »

Luzr píše:Co se toho týče, překvapuje mě že prodejci téhle věci nesedí za mřížemi pro pokus o žhářství.

Protože je to s tím jako jak s 2,4GHz moduly v TX s ponechaným 35MHz modulem. Tak to nesmí být, odporuje to legislativě a přesto se najdou lidi co to dělají.

Prodejci balonů štěstí nepovolují jejich volné vypouštění. http://www.balonystesti.cz/navody.html Problém je na straně toho, kdo ten špagát pustil.
honzajs
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od honzajs »

petr-powder píše:
a pánové z ÚCL nejsou diletanti a škůdci a ani zamindrákovaní blbi. Mezi ty já řadím každého, kdo neví o čem mluví, ale uráží a pomlouvá.

EDIT: ten trefenej modelem z prezentace jsem já a nejsem na té fotce. Model měl něco kolem 1kg a následky jsem výrazně cítil další tři týdny. Trefit mě o 5 cm vedle do hlavy, nemusel jsem tu teď ty slinty ani číst, ani psát :-D

Já nikde netvrdím, to co ty píšeš, jenom by mě zajímalo, proč spousta UL a i letadel lítá na jiných imatrikulacích, než českých?

Bohužel i mě trefil jeden blbec EPP stíhačkou, které skončila v náběžce UL. Ale tyhle problémy žádná restrikce nevyřeší
MENTOR, PROXIMA II, Sprinter
TomasTR
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od TomasTR »

petr-powder píše:
AR1 píše:
petr-powder píše:
Model letěl do poslední chvíle pod plynem a vůbec né na pádovce ale v kolmém střemhlavém letu. Svědků je na to dost.

Chtěl bych jen toto úvést na pravou míru, jak se to stalo:
Ten nešťastník jsem já, kterému se to stalo, dodnes to mám před očima a běhá mi mráz po zádech.
Šlo o let k směrem k sobě. Při přiblížení modelu k nám jsem měl v plánu model přitáhnout, vyletět výše, na křidýlkách otočit a odletět. Jediné, co se mi povedlo, bylo přitažení a otočení na křidýlkách už nebylo úplné. Zazmatkoval jsem, tudíž jsem přestal model ovládat, model se zastavil, přepadl do volného pádu, myslel jsem, že nabere rychlost a bude ovladatelný, ale jeho výška už byla malá.
Takže asi z 5m volným pádem a neovladatelný se střetl s Petrem, který seděl na židličce pod ním. Trefil ho do ramene. V tu chvíli bylo velké štěstí, že zareagoval a sklonil se. Model vážil 1.3kg tudíž náraz byl dost velký.
Nepíši to proto, že to chci nějak zlehčovat. Byla to velmi nepříjemná situace a pro mě velké poučení.
Je mi samotnému velmi nepříjemné, tuto situaci medializovat. Stalo se to mě, jsem rád, že to dopadlo "dobře".

Petrovi jsem se již několikrát omluvil a udělám to znova, pokud bude třeba.
Moje stroje http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=341
www.rctomas.webnode.cz
zdzd

#89 Příspěvek od zdzd »

AR1 píše:Já jsem reagoval jen na ten blábol jak by tu už nebyl. Že to potom překrucuje, jak o tom vím co jsem o tom přečet někde na webu, který ani neznám, mi je už úplně jedno. Vždyť si všimni jak na to už naprosto nikde nereaguje na to o 5cm vedle tak to už nečtu. Sám sebe uvede jako příklad možného zabití 1kg modelem, že je to blbost?

To vůbec není blbost. Před pár lety na Slovensku zabil modeláře gumickuk. Natahoval jej, kolík se vytrhnul ze země a střelil ho do hlavy. Chceš snad tvrdit, že měl více jak kilo?
MichalF

#90 Příspěvek od MichalF »

petr-powder píše:AR1 si už přečetl článek o tom jak se to stalo, ale trochu si to upravil. Model se nepohyboval na pádovce a vůbec nešlo p přepadnutí modelu na čumák.

Ano, seděl jsem na židličce za linií pilotů. Model naletěl nad mou pozici, letěl "na zádech", pilot přitáhl do střemhlavého letu, jelikož se dostal do místa cca 3 metry od vzrostlých smrků ve výšce cca 10 metrů. Když viděl kam éro nasměroval "zmrznul" a nestačil zareagovat ( komu se podobné zamrznutí nestalo, ať hodí kamenem ) Letadlo jsem zaregistroval jen díky zvuku motoru. Podíval jsem se vzhůru a jediné co jsem stihl bylo sklonění hlavy. Pak už se model rozplácl o mou šíji. Vrtule se zlomila o mou hlavu a zanechala na hlavě stopy. Kovový kužel prošel několika vrstvama zimního oblečení způsobil zhmoždění a natržení šíjového svalu.

Důvod napsání článku byl upozornit na nebezpečnost létání nad lidi. S pilotem kamarádím a nikdy bych ho nehnal k nějakým obstrukcím či náhradám škod.

Mrzí mě, že je tu dobrý záměr přetáčen a já stavěn do pozice škůdce, ale takový je prostě život. Platí tu, že je lepší nic nedělat, protože každému se holt nezavděčíš.

Ufff .. tak Petre .. ted opravim ja Tebe, protoze sem tam ciste nahodou byl a ciste nahodou sem ten ksicht co je na te ukradene fotce v tom dokumentu :) Konkretne k tomu co sem zvyraznil. Pokud se dobre pamatuju a podivam se na tu fotku, tak si sedel na zidlicce pred linii pilotu, takze si sedel na letistni draze a piloti az za tebou na te asfaltce. Co se stalo bylo smutny a vsem nam tam zatrnulo, ale kdyz uz to tu zminujes, tak pravdu a ne nejake vymysly. Stejne tak jak kovovy kuzel prosel nekolika vrstvama zimniho obleceni ... boze ... opet je to neprijemne, ale protrhlo ti to bundu.
DX6i - Easy Glider - Vespid - FW190 - Su29
Zamčeno

Zpět na „Ostatní“