Optima A123+hardware

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
kovy
Kontaktovat uživatele:

#166 Příspěvek od kovy »

Dneska se chci vrhnout na opravu křídla. Krapet se mi rozšklebilo u středu u vztlakové klapky. Je možné to slepit laminovací pryskyřicí, která dovnitř krásně zateče nebo je lepší odstranit potah a lepit normálním epoxidem?
Eclipse 7 - Tuning Palík (FM 35MHz - 71k, FRSKY 2,4GHz)
Doctor2

#167 Příspěvek od Doctor2 »

Kovy: díval jsem se jak máš zapojené to křídlo a napájení. Vždycky jsem měl Rx i serva napájené přes BEC, tak mi to není moc jasné... Máš serva z křídel normálně zapojené do Rx? a kam v Rx máš zapojený regl a přijámačové aku?
Asi se ptám stupidně, ale fakt nevím...
Discus2 3,2m, EXTRA 330L 2,4m + DL50, FunJet 2x, ZOOM XXL
HELI: MINITITAN E325, T-REX 550 3gx
kovy
Kontaktovat uživatele:

#168 Příspěvek od kovy »

Žádná otázka není hloupá.
Zkusím Ti to vysvětlit, snad se mi to podaří.
Takže nejprve napájení přijímače. To je klasické, zdvojené ( na dva servokonektory do volných pozic).
Napájení serv v křídle mám řešené přímo z přijímačové baterky. Proud pro tyhle serva vůbec nejde přes přijímač, ale z konektoru baterky rovnou do MPX konektoru. Z MPX konektoru pak do přijímače vedou pouze signály pro jednotlivé serva (oranžové).
Jediné co je napájené z přijímače je servo výškovky.
Regl je bez BECu, takže nemusím řešit odpojování + káblíku. Je normálně strčený v zásuvce pro motor.
Ještě mám na napájení připájený low ESR kondenzátor 2200uF (vyhlazení možných poklesů napětí) a na něj paralelně keramický 100nF (proti rušení).
Kdybys chtěl, tak Ti to vyfotím komplet zapojené, pak je to všechno lépe vidět.
Doctor2

#169 Příspěvek od Doctor2 »

Kovy: začínám to chápat ! Ale za fotku bych byl vděčný... už vidím, že mi to posune plány s lítáním, ale asi lepší tak
kovy
Kontaktovat uživatele:

#170 Příspěvek od kovy »

Doctor2 píše:Kovy: začínám to chápat ! Ale za fotku bych byl vděčný... už vidím, že mi to posune plány s lítáním, ale asi lepší tak

Večer Ti pošlu odkaz na fotky.
O víkendu má být stejně takové všelijaké počasí. A je lepší počkat, než něco uspěchat. :wink:
Doctor2

#171 Příspěvek od Doctor2 »

kovy píše:
Doctor2 píše:Kovy: začínám to chápat ! Ale za fotku bych byl vděčný... už vidím, že mi to posune plány s lítáním, ale asi lepší tak

Večer Ti pošlu odkaz na fotky.
O víkendu má být stejně takové všelijaké počasí. A je lepší počkat, než něco uspěchat. :wink:

Máš pravdu! Jsem přemýšlel, jestli to riziko odpálení BECu je při těch 5ti servech nějak odhadnutelné, jestli si serva můžou vzít ty 3A co by měl BEC dát... Ale jisté je, že to řešení přijímačovým AKU (jaký konkrétně máš?) je jistota
kovy
Kontaktovat uživatele:

#172 Příspěvek od kovy »

Doctor2 píše:Máš pravdu! Jsem přemýšlel, jestli to riziko odpálení BECu je při těch 5ti servech nějak odhadnutelné, jestli si serva můžou vzít ty 3A co by měl BEC dát... Ale jisté je, že to řešení přijímačovým AKU (jaký konkrétně máš?) je jistota

Tak ono Ti to třeba může jet, ale taky se Ti může stát, že Ti zaberou všechna serva a pak...
Přijímačovky jsou jistota.
Mám tyhle:
http://www.ges.cz/kr-1200aul-ges07600396.html
kovy
Kontaktovat uživatele:

#173 Příspěvek od kovy »

Nazdar doktore.
Tady má fotky mé zapojení elektroniky. Když budeš potřebovat nějaké lepší natočení, tak napiš. Klidně udělám i video.
http://davidkovar.rajce.idnes.cz/Optima ... 130274.JPG
Naposledy upravil(a) kovy dne sob 10.04.2010 16:50, celkem upraveno 2 x.
Doctor2

#174 Příspěvek od Doctor2 »

Zdarec Kovy, ty seš místní poklad 8O
Mně už asi hrabe, normálně se teď v noci vzbudím a první myšlenka je jak zapojit Optimu. No blázen...
Je mi to jasný, až na to, jak ty přijímačovky dobíjíš (máš je v trupu nějak napevno, nebo to celý vytahuješ?)a jak poznáš kolik ještě vydrží když lítáš. Taky jsem přemýšlel v čem je lepší to přímé napájení serv než kdybych píchl napájení z aku to Rx a odtud serva. Ale to tvoje řešení mi příjde takové "odolnější".
No nic, ráno se do toho dám :D
kovy
Kontaktovat uživatele:

#175 Příspěvek od kovy »

No vidím, že z toho skutečně nespíš. :D
Já jsem taky myslel na zapojení elektroniky kudy jsem chodil.
Teď k Tvému dotazu.
Tak jak jsem Ti to nafotil, je komplet, který celý zasunu do trupu tak, abych větračkou viděl na diodu na přijímači, který je na baterkách přidělaný přes suchý zip. Na baterkách je pak ještě suchý zip na který to zacvaknu do trupu. Všechno jde jednoduše vytáhnout a rozpojit. Přijímačovky pak nabíjím normálně na stole.
Kolik vylítám kapacity přijímačovek jsem zatím neměl možnost zjistit, ale až budu zase lítat, tak to pak zjistím při nabíjení.
A nakonec přímé napajéní serv z baterek. Když si vezmeš, že servo bere třeba 0.5A a najednou zaberou všechny, tak se mi mic nelíbilo, že bych to tahal přes přijímač.
Pak dej vědět jak postupuješ, případně někam nahrej fotky.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#176 Příspěvek od Abu »

kovy píše:Kolik vylítám kapacity přijímačovek jsem zatím neměl možnost zjistit, ale až budu zase lítat, tak to pak zjistím při nabíjení.

Myslim ze ty 1200 ti vydrzi na dost dlouho. Mam ty same v 3m eru, 6 hladovejch digi serv a pri "normalnim" litani (trochu tremika, trochu akrobacie a prulety) je to minimalne na 2,5h ve vzduchu (jeste s rezervou, mozna by to dalo 3h). V petiservove Optime to urcite nebude horsi. Ja stejne behem jednoho dne vic nenalitam, takze mi to vyhovuje.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
kovy
Kontaktovat uživatele:

#177 Příspěvek od kovy »

Tak super. Abu, díky za info. Už se moc těším až Optimu opravím a dostanu ji do vzduchu.
Ještě bych se chtěl zeptat. Jak se vkládá přímo obrázek do textu? Zkoušel jsem to přes tlačítko Img a nešlo mi to.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#178 Příspěvek od Abu »

Obrazek musi byt ulozen nekde na nejakem serveru, nemuzes sem vlozit obrazek primo ze sveho PC.
Bohuzel treba Rajce dela s tema odkazama jeste nejaky "kouzla", takze kdyz vlozis odkaz na obrazek = http://davidkovar.rajce.idnes.cz/Optima ... 130274.JPG tak to nefunguje, musis vlozit SKUTECNE url obrazku = http://img5.rajce.idnes.cz/d0506/2/2046 ... 130274.JPG
Je ale otazka jestli to casem nejak nepreindexuji a tenhle obrazek prestane fungovat.....

Obrázek

ALe ja radeji vkladam jen odkazy na obrazky, mene to zdrzuje a ten jeden klik navic uz ctenare nezabije.
kovy
Kontaktovat uživatele:

#179 Příspěvek od kovy »

Díky moc za pomoc. :D
Abu
Kontaktovat uživatele:

#180 Příspěvek od Abu »

Zobraz si to na Rajceti a klikni pravym a vyber "zkopirovat adresu obrazku"
Ale je otazka jak dlouho to bude fungovat, jemozne ze zitra/za tyden/... se to prestane zobrazovat, protoze Rajce si nejak prevora svoje interni adresy.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“