Heli HK-450 z HC II.

Vrtulníky do velikosti 450
Zamčeno
Zpráva
Autor
Mikelo

#361 Příspěvek od Mikelo »

Moc to prožíváš. Síly na řízení ocasní vrtulky této velikosti nejsou tak velké aby likvidovaly převody v servu. I to Innolab servo HGD 201 HB bohatě stačí, přitom je sakra rychlé. Pokud převody odcházejí je tam cestou k listům vrtulky problém. Ovšem nevím jaké sračkoplasty v těch servech z HC vězí. Do vrtulníku patří jen dobré a spolehlivé věci. Vrtulník není samokřídlo z obalové výstelky kolem ledniček.
Vzdálenost kuličky od osy otáčení páky od 8 do 12 mm není problém. Co ubereš na mechanické rychlosti přidáš na elektronice a obráceně. Hledá se nejlepší poměr funkčnosti dané sestavy ne to co má někdo jinej na šupleře s úplně jinou výbavou. Blbé servo a mechanické průsery v řízení budou mít násobně dramatičtější vlivy než pozice kuličky na páce.
Další oblíbený omyl je, že čím blíž k ose, tím více se eliminují vůle v uložení hřídele serva. Je to presně naopak.
Bizon
Bydliště: Jižní Morava(Veseli n. M.); Praha 10 (Chodov-Kunratice)

#362 Příspěvek od Bizon »

Mikelo píše:Další oblíbený omyl je, že čím blíž k ose, tím více se eliminují vůle v uložení hřídele serva. Je to presně naopak.

Tak to bych prosil vysvětlit. Já měl za to že vůle je popsaná úhlem, a protože dráha=úhel x délka páky, tak by logicky kratší páka měla znamenat lineárně menší dráhovou vůli...
Mikelo

#363 Příspěvek od Mikelo »

Nejedná se o vůli zubovou v převodech, to už je servo rovnou na vyhození i kdyby bylo nové, ale o vůli v uložení hřídele, která je celkem běžným jevem.
AdamProg
Kontaktovat uživatele:

#364 Příspěvek od AdamProg »

Mikelo píše:Nejedná se o vůli zubovou v převodech, to už je servo rovnou na vyhození i kdyby bylo nové, ale o vůli v uložení hřídele, která je celkem běžným jevem.

Mam pocit ze mate pravdu defakto oba, jen z jineho uhlu pohledu.
Trochu sem si dovolil zateoretizovat a zauvazovat :)
Zalezi jaka(relativni, absolutni, uhlova) vule a k cemu se ta vule vztahuje.
Pokud budeme brat relativni(uhlovou) vuli (vztazenou k maximalnimu uhlovemu rozsahu serva), tak vule(uhlova) v prevodech bude stejna pri jakemkoliv prumeru a vule v ulozeni hridele se bude zvetsovat, cim mensi bude paka, tak jak psal Mikelo.
Ale pokud budeme brat vuli absolutni(a ve smeru tahla), tak vule(uhlova) z prevodu, bude zvetsovat vuly s delkou tahla, ale vule v ulozeni hridele bude temer konstantni pro jakykoliv prumer. Vzhledem k tomu, ze se nastavuje vrtulka do mechanickych dorazu, a ne do rozsahu serva(draha serva na vetsi pace se stejne oreze), tak lze brat v uvahu spise konstantni vule vznikle ulozenim hridele a zvetsujcimi se vulemy, vznikle uhlovymi vulemy, se zvetsujci se delkou paky.
Mensi paka ma jeste tu vyhodu, to tu ze se vyuzije vetsi rozsach pohybu serva, a tim se zvetsi rozliseni snimace polohy serva, a zvetsi se presnost. Jedinou nevyhodou kratke paky je spomaleni serva. Samozrejme paka musi byt tak dlouha aby servo dosahlo do mechanickych dorazu.
mrazik

serva Power HD-1810mg

#365 Příspěvek od mrazik »

Mel bych zacatecnicky dotaz ohledne serva Power HD-1810mg. Mam je na cyklice, kulicky na predposlednim otvoru a mam problem na elevatoru, kdy mi tahlo skrta o takovy vystupek serva. Prijde mi taky, ze by tahlo bylo vice vertikalne, kdyby bylo v poslednim otvoru, tim padem bych ale musel i osttani dat do posledniho otvoru paky. Co s tim ?
100% zacatecnik
planuje se HK450
Zbynass1

#366 Příspěvek od Zbynass1 »

Aby byly táhla kolmo tak to jinak než do posledních dírek u HD 1810 nepasuje ;)
nahoru může, dolů musí
Mikelo

#367 Příspěvek od Mikelo »

Je to mnohem jednodušší, třeba to vidět jako trojúhelník.
Posun výstupní hřídele serva potřebný na "opření" vůle v jejím uložení „spotřebuje" tím menší úhlovou změnu polohy páky (než páka zabere), čím vzdáleněji je uložen závěs táhla od středu této hřídele.
mrazik

#368 Příspěvek od mrazik »

Zbynass1 diky, myslel jsem si to.
Mikelo clovece zni to i logicky :)
Diky
100% zacatecnik
planuje se HK450
AdamProg
Kontaktovat uživatele:

#369 Příspěvek od AdamProg »

Mikelo píše:Je to mnohem jednodušší, třeba to vidět jako trojúhelník.
Posun výstupní hřídele serva potřebný na "opření" vůle v jejím uložení „spotřebuje" tím menší úhlovou změnu polohy páky (než páka zabere), čím vzdáleněji je uložen závěs táhla od středu této hřídele.

jj, vsak presne o tehle vuli sem psal ;) Mas naprostou pravdu, ze se ti uhlova vule, zpusobena vuli od hridele zvetsuje, se zmensujici pakou.
Problem je, ze u serva vrtulky nemuzes porovnat uhlove, protoze kdyz mas delsi paku musis mit zkracenej rozsah, aby si nenarazel do mechanickych dorazu.
Takze kdyz mas servo s rozsahem 60°, delku 10mm a vuli na hridely 0,1mm, tak uhlova vule bude v1=tan(0,1/10)=0,0001745°
pri pace 20mm v2=tan(0,1/20)=0,000087266°
Tady se nase uvahy schoduji, cim delsi paka tim je mensi uhlova vule.

Ma uvaha sla ale dale, protoze v konkretnim pripade u vrtulky (stejna draha na tahlo, stejne dorazy), je takove porovnani nefer ke kratsi pace.
Zkuste si predstavit tento konkretni priklad:
tahlo 10mm ma rozsah 60° k dorazum, tak paka 20mm musi mit ke stejnym dorazum rozsah r = arctan(10*tan(60/2)/20)*2=32,2042°
Dovolil sem si zanedbat oblouky, aby vypocty byli prehlednejsi.
Pak je ekvivalnet k 60° u 10mm paky 32,2042° u 20mm paky, takze rozsah je jen 32,2042/60 = 53,67%, takze k vuly 0,0001745° na 10mm pace je ekvivalent 0,0001745*0,5367=0,00009365°.
To ze vule 0,00009365° je podobne k vuli 0,000087266° neni nahodne, protoze ta vule je stejna, odchylka je zpusobena zjednodusenym vypoctem(zanedbanim oblouku).
No mozna to je pro nekoho zamotane, tak jeste ukazu geometricke znazorneni, ktere by melo objasnit tuto myslenku a to proc je ta vule ve smeru tahla konstantni:
Obrázek
jeste legenda:
o1 = oblouk paka 10mm
o2 = oblouk paka 20mm
rs = rozsah do dorazu vrtulky
r1 = rozsah serva a rossah paky 1 dp dorazu
r2 = rozsah serva 2 k dorazu vrtulky
vs = absolutni vule na tahlo vrtulky
v1 = uhlova vule na pace 1
v2 = uhlova vule na pace 2
Kenny McCormick

#370 Příspěvek od Kenny McCormick »

AdamProg píše:jeste legenda:
o1 = oblouk paka 10mm
o2 = oblouk paka 20mm
rs = rozsah do dorazu vrtulky
r1 = rozsah serva a rossah paky 1 dp dorazu
r2 = rozsah serva 2 k dorazu vrtulky
vs = absolutni vule na tahlo vrtulky
v1 = uhlova vule na pace 1
v2 = uhlova vule na pace 2

...atd, atd...
Ty snad ucis na vysokej? :roll: :roll: :roll:

Vsimol som si jednu vec - osvedcene serva na vrtulku a lepsich znaciek sa nerobia s kovovymi prevodmi /velkost na 450/. Vecsina plast, nieco karbonit. Je mozny suvis, preco sa tie z kovovymi prevodmi vyklepavaju teraz neviem ci v prevodoch alebo hridelich?
renous

#371 Příspěvek od renous »

Zrovna si stavím HK450 CCPM 3D Helicopter Kit (Align T-rex Compat.) Ver. 2 a mám technický dotaz.
Koukám při tom na návod na Trexe a nesedí mi délky táhel na hlavě. Mám je předělat přesně na délku táhel uvedenou v návodu na trexe nebo je mám nechat tak jak jsou z výroby?
A ještě něco. Pádla mají být vůči sobě i vůči hlavě vodorovně nebo mezi sebou mají svírat nějaký malý úhel? A čím ty pádla pak zafixovat? Vůbec, lepidlem Loctime 243 na šroubky nebo natvrdo vteřiňákem?
Předem díky za radu. Určitě to nebude poslední moje otázka na tomto fóru. To nejhorší - nastavování mne ještě čeká :-)
Zbynass1

#372 Příspěvek od Zbynass1 »

jestli trochu gadaš english tak toto povinně projít: http://www.helifreak.com/showthread.php?t=41692 ( je třeba se registrovat na foru) jsou to instruktážni videa pro totální neználky, je tam postupně na videu komplet nastavení celého vrťase. Jinak pádla mají být vůči sobě a vůči rámu pádel naprosto rovnoběžně, zalepit nejlíp pojišťovákem na šrouby.
nahoru může, dolů musí
renous

#373 Příspěvek od renous »

Zbynass1 píše:jestli trochu gadaš english tak toto povinně projít: http://www.helifreak.com/showthread.php?t=41692 ( je třeba se registrovat na foru) jsou to instruktážni videa pro totální neználky, je tam postupně na videu komplet nastavení celého vrťase. Jinak pádla mají být vůči sobě a vůči rámu pádel naprosto rovnoběžně, zalepit nejlíp pojišťovákem na šrouby.

Jo, to mám dávno stažené a projíté. English umím pouze v psané formě (google mi s překladem dost pomáhá :D ) V těch videích je sice spousty důležitých informací ale právěže slovem takže mi to pomůže asi jako kdyby sis to pustil bez zvuku a nevěděl o čem mluví
Pádla jsou mi teda jasné a co ty táhla?
Bizon
Bydliště: Jižní Morava(Veseli n. M.); Praha 10 (Chodov-Kunratice)

#374 Příspěvek od Bizon »

Ideální délky táhel se můžou u různých verzí a klonů lišit. Hlavní je aby při přibližně vodorovné poloze všech servopák byla deska cykliky v rovině, všechny páky v hlavě vodorovně, a nulový náběh listů.
renous

#375 Příspěvek od renous »

Bizon píše:Ideální délky táhel se můžou u různých verzí a klonů lišit. Hlavní je aby při přibližně vodorovné poloze všech servopák byla deska cykliky v rovině, všechny páky v hlavě vodorovně, a nulový náběh listů.

Takhle jsem to potřeboval slyšet. Díky
Zamčeno

Zpět na „Heli - do 450“