Uprava zdroje z PC - clanek

Nabíječky, zdroje, přístroje
Zpráva
Autor
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

Uprava zdroje z PC - clanek

#1 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Blacklight sepsal clanek o uprave zdroje z PC. Ja jakozto elektornicky analfabet nejsem prilis schopen posoudit, zda je dostatecne pochopitelny a technicky spravny.

Ja osobne bych to dle tohoto navodu zkonstruovat dovedl (nebo mi to tak alespon pripada), ale nevim, jak to pusobi na ostatni.

Mohli byste, prosim, na clanek kouknout a napsat sem pripadne pripominky nebo napady na doplneni? Diky moc.

Clanek je zde:
http://www.rcserver.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=40
bomb_bob
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od bomb_bob »

x) Ten kdo se vůbec nevyzná v elektrice by seš na to měl vykašlat, ale to je u nás v ČR stejně naprosto irelevantní taže dál

1) je to ATX zdroj,u AT vypínáš klasickým vypínačem 220 vyvedený ven ze zdroje kabelem.

2) když už se vtom zdroji hrabete tak ty dráty neskřípejte ale normálně odpájejte pryč.

3) U všech PC zdrojů který sem používal nebo ještě někde běží vůbec nebyla tahle úprava potřebná.
s3030150

#3 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 15:49, celkem upraveno 1 x.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Diky za prvni pripominky!

1) Opravil jsem AT na ATX.
2) Pripsal jsem poznamku, ze je lepsi prebytecne draty odpajet misto odstrihat.

S tou zatezi je to tedy v poradku v soucasnem zneni nebo je to treba nejak pozmenit?
s3030150

#5 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 15:04, celkem upraveno 2 x.
bomb_bob
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od bomb_bob »

2 semir:
Mě všechny bez problémů fungují dlouhodobě bez zátěže takže nevidím jedinej důvod ji tam dávat.
s3030150

#7 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 15:23, celkem upraveno 1 x.
bomb_bob
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od bomb_bob »

semir píše:pisem to z toho dovodu, lebo je to odporucane a kazdy kto trochu vidi do problematiky PC zdrojov ti moze povedat to iste, je to zdroj MAKKY a neda sa porovnavat s autobaterkou. PC zdroj nie je jedno obycajne trafo a spaja sa s tym niekolko dalsich veci.

To ze funguju, si meral, alebo si si len vsimol ze vsetko "svieti" ok ?

Měřil. Samodřejmě ne všechny.
Na osciloskopu se nijak na 12V větvi zatížené odběrem 6A, se neprojevilo zatížení 5V větve od 0 do 3,5A. z výstupu de 12V bez jakývkoliv překmitů či napěťových špiček. Jeden z nich mě šlape bez problémů na půdě už 3 roky bez přerušení při proudu cca 3,5A.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od arda1 »

Osobně jsem ten rezistor(dva paralelně) připevnil zezadu k větráku-volně položený na chladičích bych ho nenechal.Vyštípané a nebo odletované vodiče vyjdou nastejno-osobně jsem je an jednom kousku vyštípal, na druhém odletoval a posléze místo pár origo tenkých kablíků dal dva pořádný(snad 4mm2) a pořádný(16A)zdířky .Dále jsem vyhodil tu výstupní zdířku (220V)i s tím odrušovacím blázincem(kondy jsem napájel přímo na zásuvku)a dal tam vypínač.(pokud vyhodí ochrana, tak je nepraktické trhat zástrčku ze zdi)Vše jsem stáhnul stah. pásky a na všechny "holé" kousky vodičů(třeba pájené místo na zdířce)dal smršťovačku. :wink:
s3030150

#10 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 15:53, celkem upraveno 1 x.
xstepa
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od xstepa »

Vzduchoplavec píše:2) Pripsal jsem poznamku, ze je lepsi prebytecne draty odpajet misto odstrihat.

Já bych nechal odstříhat - pouští se do toho i lamky a u těch bude lépe, pokud si to odstříhají. Kdo bude na výši, toho napadne že si to má odpájet.
A navíc, jako výcuc je to pěkné, ale znalejší si raději veme návod od ing. černého. Sorry.

Navíc bych měl námitku k tomu spojení 5V a 12V větve diodou. Pokud si dobře vzpomínám, tak se to hodně řešilo u větráků, které se takto zpomalovaly na 7V. Výrazně to nebylo doporučeno, protože se tím obě větve vzájemně ovlivní. Já mám doma na AT LEDku mezi 12V a zemí s 10k odporem.

Taky by tam mohl být odkaz na zdroj, kde se dá najít nezkrácený návod (včetně čísla stabilizačního obvodu, se kterým je úprava vyzkoušena). Konstatování, že to nefunguje se všemi zdroji je pěkné, ale se kterými?

A ještě bych se přimlouval za opravdu jasné (červeně + bold) upozornění, že to opravdu není pro ty, kdo jen slepě postupují podle návodu. A taky kdo umí aspoň trochu pájet a nepokape si cínem PCB.

Napětí na zdroji se drží i po vypnutí a lépe by možná bylo provést zkrat (samozřejmě až po vypnutí :lol: ) - i když minuta je dostatečně dlouho, pokud ovšem budou tak dlouho čekat.

Taky by tam mohlo být něco o vypnutí zdroje (na rozdíl od AT je to přeci jen složitější) a tuším Arda psal o síťovém vypínači (něco, co zkutečně odpojí 230V)

Podobných návodu moc není a budou to opravdu zkoušet i elektropanicové :lol:

Na závěr se přiznávám, že též nemám elektro vyučení, ale snažím se nepouštět do ničeho, čemu (alespoň částečně) nerozumím.
rollfree

#12 Příspěvek od rollfree »

PC zdroj pouzivam k napajeni vseho mozneho, at uz solo zdroj (podobne upraveny, jak se tady popisuje), nebo zdroj normalne beziciho PC. Protoze mam vedle sebe vpodstate trvale bezici PC, tak mam z neho pres HDD konektor vytazenych 5V a 12V do krabicky se zdirkama na stole. Na napajeni ruznych pripravku je to fajn (otackomer, tester serv, nabijecky vseho mozneho atd.).

K tomu navodu :
- Docela me udivil udaj o presnosti digitalnich meraku. Presnost 15% ma snad jen merak, ktery cerstve prejel modernizovany tank T-72M (presnost je bezne tak o rad lepsi).
- Misto zatezovych odporu se dobre daji pouzit autozarovky, klidne snesou i vyssi teplotu, a kdyz se bezna 12V zarovka pripoji na 5V, tak ma nekonecnou zivotnost. Navic funguje jako fakt velka kontrolka.
- Neni spatne si dat na vystupni kabel tavnou pojistku o chlup mensi, nez co unese zdroj. Opet se daji s vyhodou pouzit autopojistky, ktere v techto hodnotach bezne jsou. Bud naletovat primo na vyvody pojistky (levne reseni, male prechodove odpory, pripadna vymena zas tak dlouho netrva), nebo pojistkove pouzdro.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od arda1 »

Ano já věděl, že jsem na něco zapoměl...Může mi pisatel vysvětlit jak došel na přesnost 15% :roll: u digitálu a jaký to byl?(a na jakém rozsahu). Dále ta přesnost 1% u analogů-opět s jakým "etalonem to srovnával)- dále mě zaujal ten Ametr píchnutý do zdířek jako by měřil Volty(nebo je tam u zdířky nějaký zatěžovací odpor?(každopádně je to nějaký mrňavý tudíž na dvě věci... :wink:
FlyerMan

#14 Příspěvek od FlyerMan »

No, clanek je to zajimavy. Kde jsem nektere z vet uz cetl ...

Jinak by me zajimal vzorec, dle ktereho byl vypocitan rezistor 80ohmu pro LED diodu mezi 5V a 12V. Jeste bych si dovolil doplnit, ze autor mohl pri pajeni alespon pouzit nejake buzirky na pripajene vodice k silovym konektorum, prej se to tak dela.

Digitalni multimetr meril s chybou 15% ceho? Napeti, proud nebo neco dalsiho? Na bocniku 0.01ohmu, nevim, nevim. Tam by to chtelo zasadne proverit. Asi pouzil spatnou metodiku mereni.
blacklight

#15 Příspěvek od blacklight »

Ten článek jsem psal já , mám tu pro vás pár vysvětlení.

Jako první bych chtěl uvést , že studuju elektrotechniku a vylháška 50 a normy ČSN 33 XX XX a 31 XX XX mi nejsou nijak cizí.

1)Žárovka mi přijde jako blbý nápad kvůli tomu , že svítí , to by mi rozhodně vadilo.

2)bez zátěže zdroj rozhodně nepjde správně :!:

3)led diodu mám na 12V na + a - , na 3 volty bych ji nedal proto , že potřebuju vědět jestli mi funguje 12V

4)u těch měřáků na obrázku je to opravdu tak, vycházel jsem i podle zkalibrovaných a hodně přesných měřidel ze školy , já nehodnotím vaše měřidla ,ale většina má opravdu velkou chybu (možná ne až ne 15% ale i tak

5) dráty je lepší odpájet , ale ustřižením těsně u konce člověk nic nepokazí a nemusí to vyndávat

6) se síťovým vypínačem souhlasím

7)zdroj jsem zkoušel natvrdo zkratovat - chová se to tak , že vypne a když spínač vypnu a zapnu tak znova najede

8) s malým odporem(2W 10R) se to na chvilku zkusit , při měření ampérmetrem tam je zátěžový odpor (nejde moc vidět)

Jinak i tak dík za připomínky :D
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“