Optima A123+hardware

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
kovy
Kontaktovat uživatele:

#181 Příspěvek od kovy »

Abu píše:Zobraz si to na Rajceti a klikni pravym a vyber "zkopirovat adresu obrazku"
Ale je otazka jak dlouho to bude fungovat, jemozne ze zitra/za tyden/... se to prestane zobrazovat, protoze Rajce si nejak prevora svoje interni adresy.

Aha. No, stejně plánuju migraci na picasu.
Eclipse 7 - Tuning Palík (FM 35MHz - 71k, FRSKY 2,4GHz)
Doctor2

#182 Příspěvek od Doctor2 »

Měl jsem dnes cestu do Brna, tak jsem se zastavil u Reicharda, nakoupil nějakou kabeláž a drobnosti, ale hlavně jsem doufám vyřešil napájení Rx tímto http://www.castlecreations.com/products/ccbec_diagrams/ccbec_wiring.html

Uvidím jak to bude fachčit, ale zatím to jede, nic se nehřeje. Mám 4s LiPo 3000mAh, tak jsem už nechtěl další zátěž do éra. Jak budu mít chvilku, tak to vyfotím.

Kovy: prosím Tě, aspoň orientačně - dával pro zálet těžiště klasicky do 1/3 hloubky křídla od náběžné hrany? Musím ten LiPo článek (a je to docela macek) nechat hodně vepředu....
Discus2 3,2m, EXTRA 330L 2,4m + DL50, FunJet 2x, ZOOM XXL
HELI: MINITITAN E325, T-REX 550 3gx
kovy
Kontaktovat uživatele:

#183 Příspěvek od kovy »

Doctor2 píše:Kovy: prosím Tě, aspoň orientačně - dával pro zálet těžiště klasicky do 1/3 hloubky křídla od náběžné hrany? Musím ten LiPo článek (a je to docela macek) nechat hodně vepředu....

Ten externí bec vypadá dobře.
Těžiště jsem dával podle návodu 85 mm od náběžky, ale zdálo se mi, že to je moc vzadu.
Přečti si tohle:
http://www.lomcovak.cz/elektro/2k1/opt2_1.html
Doctor2

#184 Příspěvek od Doctor2 »

kovy píše:
Doctor2 píše:Kovy: prosím Tě, aspoň orientačně - dával pro zálet těžiště klasicky do 1/3 hloubky křídla od náběžné hrany? Musím ten LiPo článek (a je to docela macek) nechat hodně vepředu....

Ten externí bec vypadá dobře.
Těžiště jsem dával podle návodu 85 mm od náběžky, ale zdálo se mi, že to je moc vzadu.
Přečti si tohle:
http://www.lomcovak.cz/elektro/2k1/opt2_1.html

Dobrej odkaz! dík
Dneska jsem to tak nějak od oka poměřoval a došel k těžišti 70mm od náběžky... tak celkem trefa...zbytek doladím až jak se to bude chovat ve vzduchu. Řeším ještě nastavení letových režimů (ve vedlejším vlákně)
Zítra počasí nevypadá na zálet, ale uvidím.... Díky za rady, já jsem v tomto takový samorost a lítám nejradši sám :lol: :lol:
Abu
Kontaktovat uživatele:

#185 Příspěvek od Abu »

Clanek dobrej, vsak je taky od "pana mistra" :wink:
Ale ty konkretni cisla co tam jsou uvedeny (poloha teziste v mm) nebudou sedet pro ty vase velky Optimy. Lomcovak lital snad se vsema typama Optim a to co pise je myslim o verzi I. nebo II., ty byly podstatne mensi a teziste bylo taky trochu jinde.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
kovy
Kontaktovat uživatele:

#186 Příspěvek od kovy »

Abu píše:Clanek dobrej, vsak je taky od "pana mistra" :wink:
Ale ty konkretni cisla co tam jsou uvedeny (poloha teziste v mm) nebudou sedet pro ty vase velky Optimy. Lomcovak lital snad se vsema typama Optim a to co pise je myslim o verzi I. nebo II., ty byly podstatne mensi a teziste bylo taky trochu jinde.

A myslíš, že to co píše Svobodav návodu (85-90) Platí bezezbytku pro A123 Optimu?
Jak už jsem napsal, mě se to těžiště zdálo moc vzadu. Co si pamatuju, jak jsem zalítaval kamarádovi slima termika, tak to bylo sice celkem divoké éro, ale nedělalo to takové psíkusy co Optima.
pro doktora2:
Na letové režimy se zatím vykašli, zalítni to na základu, tak aby Ti šly brzdy a pak šteluj režimy. Jde o to, ať se neztratíš v přepínačich. Ona je potvůrka trošku rychlejší. Samo že to je pouze můj názor.
Doctor2

#187 Příspěvek od Doctor2 »

Kovy: vzhledem k počasí mi nezbylo než se věnovat nové T8FG a zkoušel jsem si nastavit letové režimy - mám 2 - jeden pro start a normální let, druhý pro přistání s butterfly mixem.

Jinak mi těžiště vychází cca 70mm od náběžky, dozadu s tím víc nepůjdu, aspoň pro zálet. Takže už jen čekám na lepší počasí, ale stejně se k tomu dřív než ve středu se kvůli práci nedostanu.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#188 Příspěvek od Abu »

Kovy - no tak zkus dat pro druhy zalet vic dopredu. Ale podle me pokud pise Svoboda nejake cislo, tak je to dobre. Nemel si moc velke vychylky na vyskovce? U te moji Optimy stacilo nejakych 3-4mm na kazdou stranu, pri vetsich se to trhalo a padalo. A na utazenou zatacku nebo premet to uplne stacilo.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Doctor2

#189 Příspěvek od Doctor2 »

Takže pánové! OPTIMA o víkendu byla ve vzduchu !! Zálet se povedl na první pokus, prakticky bez trimování byl hned první let obrovský zážitek.
Zalítaval jsem na letišti v kroměříži, mírný J vítr, slunečno. Musím poděkovat přítomným kolegům za cenné rady a pomoc s nastavením výchylek, diferenciace apod.
Klepaly se mi ruce...to jsem dlouho nezažil takový nervy...

Jinak včera už lítání v pohodě, ruce už pevné, sice za větru kolem 6m/s, ale Optima jakoby nic....

Nevím proč mi doma nejde zobrazit www.rcmania.cz, píšu to teď z práce, takže to berte jako krátký report....

postupně snad dodám foto...
kovy
Kontaktovat uživatele:

#190 Příspěvek od kovy »

No paráda, gratuluju.
Doctor2

#191 Příspěvek od Doctor2 »

Tak. Dneska jsem po práci byl zase lítat. Dneska prakticky bezvětří a já jsem byl skoro zoufalý.... já s tou Optimou prostě neumím přistát. Ta potvora letí tak rychle, že než něco udělám, tak je pryč.... Jdu na přístání, pomalu vysouvám butterfly...moc to nebrzdí...přidám butterfly... vyplave to nahoru a než stihnu potlačit, tak jsem zase o kus dál...a jdu na nový okruh...
vždycky pak někam sednu, ale jsem strašně dlouhý :evil: :evil:

Jsem tak levej, nebo jste tak přistávali taky?
Naposledy upravil(a) Doctor2 dne pon 19.04.2010 19:53, celkem upraveno 1 x.
m2
Kontaktovat uživatele:

#192 Příspěvek od m2 »

najprv spomalit az potom butterfly. a ak to aj vtedy vyplavava, tak k butterfly viac mixu vyskovky do potlacena.

najprv si mix s buttefly nastav pekne vo vacsej vyske - cele by to malo fungovat tak, ze z rovneho pomaleho klzu pri vysuvani butterfly lietadlo nezmeni rychlost, len zvysi opadanie.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Doctor2

#193 Příspěvek od Doctor2 »

m2 píše:najprv spomalit .....

No jo, ale jak? Asi zlehka natáhnout?
m2
Kontaktovat uživatele:

#194 Příspěvek od m2 »

Doctor2 píše:

no ide o to, aby si ten butterfly neotvaral pri ficani na plnej rychlosti. teda mozes aj na rychlosti, ale musis ocakavat, ze to potom vyplave a budes rucne odtlacat, kym sa spomali. to je dobra technika, ak potrebujes rychlo vytratit vysku - potlacit na butterfly, na rychlosti strati viac energie na rovnakej vzdialenosti.

podstatne je, aby to v klze s plnym butterfly klzalo tak, ako chces/potrebujes na pristatie. klze tak? ak ano, tak OK. ak nie, tak nastavit mix.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
JMalik

#195 Příspěvek od JMalik »

Doctor2 píše:

Ano,
Ale nejdřív si nastav v dostatečné výšce ten mix výškovky do Butterfly. Musí to bez zásahu do výškovky dál na brzdách pokračovat přiměřenou rychlostí, ne na pádovce.
Butterfly si nastav tak, aby se to aktivovalo pomalu (já mám cca 4s na plný účinek), potom to nevyplave ani nahoru.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“