Moje začátky s heli....
No ja jsem natrenoval viseni ocasem k sobe a z leva strana ,prava strana(opravdu poctive) pak jsem zacal letat "kyvadylko" (doleva otocit o 180 stupnu do prava otocit o 180 stupnu) a z toho je do letu osmy jak z louze do rybnika.
Ze zacatku zacnes delat male obloucky misto otocky o 180 stupnu ale porad tam a zpatky letis bokem a jak se otocka o 180 stupnu meni na obloucek a pak zatacku tak zacnes letat cim dal tim cumakem vic proti sobe. Jinak ta kucharka od Zdenka je fajn a urcite ma platnost ale holt kazdej jej jinej a mne to tak nejak vyslo takhle. Jinak viset cumakem taky zacnu ale treba az zase v zime v telocvicne tam se stejne moc letat s MT nebo Rexem neda. Stejne podle mne je nejtesi prekonat ten pocit kdy se celou dobu snazis helinu udrzet na miste ucis se viset a pak ji mas pustit "z retezu" do letu. Clovek ma to podvedomy ji zastavit a zaviset
)
TRex500, letadla AMR - Ultimate,VA models - Trinity, Ultimate, FMS - MSX v2, rádio Horus X10
Možná ti ještě pomůže rada nemyslet v kategorích doprava-doleva a pod. ale letecky. T.j. potlačit, přitáhnout, srovnat křidélkami. Pak jak sleduješ vrtulníka tak si mozek zapisuje jen potačit přitáhnout atd. a nemusí si ještě překládat stranové poměry. Ale fakt varuji před bezhlavými rádobyosmičkami. Kdo neuvisí vrtulník libovolnou dobu proti sobě, nepatří mu ta věc do ruky! Je nebezpečný sobě i ostatním okolo! To je jeden ze zásadních rozdílů pilotáže proti plošníkům. Vím o několika pilotech, co tuhle fázi nedočkavě přeskočili a stále je na nich poznat, že ten kvedlák nemají pod plnou kontrolou, i když na oko jakž takž pilotují, a držím se od jejich mašiny uctivě daleko. Zatáčky lítají zalomené podle toho jak je otočený vrtulník a o přistání proti sobě nemůže být ani řeč. Když se dostanou do situace kdy je třeba rychle zasáhnout proti nehodě (a to je každý letový den minimálně jednou) tak jsou jako v loterii. Je to jako bys jezdil autem a neuměl parkovat, couvat a rozjet se do kopce.
Mimochodem hezká osmička celá v konstantní výšce je složitější prvek než třeba přemet.
Mimochodem hezká osmička celá v konstantní výšce je složitější prvek než třeba přemet.
Tak s timto souhlasim bezezbytku a mam na to podobny nazor. I kdyz jak jsem pochopil, nekteri kluci tu asi mysleli osmicky ocasem k sobe, to je urcite ku prospechu, protoze takova osmicka dokaze naucit dosazeni zakladni stability pri pouzivani kolektivu.
Takze souhlas, protoze jsem taky preskocil dost veci, treba viseni jsem venoval opravdu malo, rozhodne jsem nevyvisel celou baterku kabinkou k sobe... celkove jsem zacal litat trosku driv, nepodespalo se to na me doufam nijak dlouhodobe, ale rozhodne se to kratkodobe podepsalo na stavu meho uctu.
Ted kazdy litani pro me znamena 5 baterek, tedy temer pulhodina cistyho casu. Z teto doby vetsinou litam osmicky s durazem na vetsi presnost, potom podelne prulety jak bliz k sobe tak i na druhe strane koridoru. Potom si chvili zavisim, potom zkousim ostrejsi zatacky popripade rychle kruhy.
Pro jeste vetsi zacatecniky nez jsem ja, doprucuji litat na volnem prostranstvi...uplne volnem, i drat napeti vzdalenej 150m je znervoznujici prvek, a to samozrejme nemluvim o autech i kdyz treba jen na parkovisti za sebou. Ze zacatku jsem lital na miste, kde za mnou byly na parkovisti auta, sice docela daleko za mnou a asi jen tri, ale i tak, dnes uz bych tam litat nemohl. Nebezpeci jsem si uvedomil predevsim kdyz jsem spadl na technickou zavadu, to si clovek pak nemuze vybrat kam to spadne.
A druhej nemene dulezitej bod, se naucit litat dal od sebe. Zacinal jsem s visem asi 2 metry od sebe...velka chyba a myslim ze se ji dopousti dost lidi. Je potreba si urcit hranici (minimalne 10m) kam by pri letu heli nemela jit bliz, protoze pro pripad vetru nebo natazeni zatacky se to muze hodit. Tohle jsou trosku zlozvyky ze simu, kde neni problem si prolitnout hlavou
, takze tohle je potreba dodrzovat uz v simu.
Takze souhlas, protoze jsem taky preskocil dost veci, treba viseni jsem venoval opravdu malo, rozhodne jsem nevyvisel celou baterku kabinkou k sobe... celkove jsem zacal litat trosku driv, nepodespalo se to na me doufam nijak dlouhodobe, ale rozhodne se to kratkodobe podepsalo na stavu meho uctu.
Ted kazdy litani pro me znamena 5 baterek, tedy temer pulhodina cistyho casu. Z teto doby vetsinou litam osmicky s durazem na vetsi presnost, potom podelne prulety jak bliz k sobe tak i na druhe strane koridoru. Potom si chvili zavisim, potom zkousim ostrejsi zatacky popripade rychle kruhy.
Pro jeste vetsi zacatecniky nez jsem ja, doprucuji litat na volnem prostranstvi...uplne volnem, i drat napeti vzdalenej 150m je znervoznujici prvek, a to samozrejme nemluvim o autech i kdyz treba jen na parkovisti za sebou. Ze zacatku jsem lital na miste, kde za mnou byly na parkovisti auta, sice docela daleko za mnou a asi jen tri, ale i tak, dnes uz bych tam litat nemohl. Nebezpeci jsem si uvedomil predevsim kdyz jsem spadl na technickou zavadu, to si clovek pak nemuze vybrat kam to spadne.
A druhej nemene dulezitej bod, se naucit litat dal od sebe. Zacinal jsem s visem asi 2 metry od sebe...velka chyba a myslim ze se ji dopousti dost lidi. Je potreba si urcit hranici (minimalne 10m) kam by pri letu heli nemela jit bliz, protoze pro pripad vetru nebo natazeni zatacky se to muze hodit. Tohle jsou trosku zlozvyky ze simu, kde neni problem si prolitnout hlavou
MachiSSS píše:Hoši, všem moc díky za skvělé rady!! Ani nevíte, jakou jste mi udělali radost:-) Po dnešku budu muset bohužel počkat do pondělí na náhradní díly a hend jak to složím dohromady, jdu lítat dle vašich instukcí;-)
Ne nedekuj, tohle tema je pro nas vsechny v podstate takovy sumirovani zkusnosti, mozna trosku pro ostatni, ale predevsim sami pro sebe.
Neni spatny si sednout a sepsat si to co jsem delal spatne a ceho bych se chtel do budoucna vyvarovat
Taky mi dlouho trvalo, než jsem v reálu otočil vrtulník kabinou k sobě. Postupoval jsem podle rady zkušenějšího. První vis ocasem k sobě. Potom vrazit do země balzové nebo smrkové tyčky tak metr vysoké, zhruba 5metrů od sebe( na 5m jsem létal s 50 spalovákem, na menší vrtulníky bych to asi zmenšil). Mezi něma jsem dělal osmičky a kruhy ocasem k sobě. To mě bavilo mnohem víc než trénovat na simu. Pak jsem začal visem s ocasem uhlým cca 45°, postupně na obě strany. Pak jsem zase vytáhnul tyčky a dělal "osmičky" s takhle otočeným vrtulníkem... Stačil potom kousek a uměl jsem viset i bokem k sobě. Potom zase tyčky a už jsem sem tam udělal nějakou opatrnou zatáčku. To už trochu vypadalo jako osmička. Časem jsem si zvykl na polohu, že mám kabinku otočenou víc k sobě. Zkoušel jsem co a jak a po čase jsem si vrtulník v osmičce zastavil kabinou k sobě... Prvních pár visů byl super adrenalin
) Pak už to šlo celkem automaticky. Taky mi hodně pomohlo pořekadlo... kam vrtulník padá, tam páčka(u křidélek). Sám sem si ho vydedukoval z tréninku na simu. Teď hledám pořekadla na visení hlavou dolů.
Než jsem začal v reálu létat, tak jsem měl ale odlétaných desítky hodin na simu. Tam jsem si létal bez problémů kabinou k sobě, akrobačku atd... jenže sim není real
Třeba ti můj postup pomůže, mě hodně bavil. A od doby kdy jsem začal létat s helinou venku, tak se nemůžů dokopat abych sedl k simu a trénoval nějaké nové věci...
Než jsem začal v reálu létat, tak jsem měl ale odlétaných desítky hodin na simu. Tam jsem si létal bez problémů kabinou k sobě, akrobačku atd... jenže sim není real
Třeba ti můj postup pomůže, mě hodně bavil. A od doby kdy jsem začal létat s helinou venku, tak se nemůžů dokopat abych sedl k simu a trénoval nějaké nové věci...
Letadla, hrtulníky a tak různě.
Jo porekadla na vis hlavou dolu proste neexistuje, je tolik variant (kdyz pocitam, ze ja napriklad jinak vnimam let smerm k sobe nebo couvam od sebe, ovladani uplne stejny, ale ucim se to zvlast) tolik variant a musi naskocit naraz ta spravna...hlava bohuzel neni pocitac.
Zatim zustavam u pomucky, ze kdyz je ocas ke me, tak je kloneni stejny, ale rozdil je v klopeni, kdyz das helinu ocasem dopredu, tak naopak je stejny klopeni, ale opacny kloneni. Pak uz se k tomu jenom pricte ze je v reverzu i smerovka a je to. Vzdyt je to tak jednoduchy

Zatim zustavam u pomucky, ze kdyz je ocas ke me, tak je kloneni stejny, ale rozdil je v klopeni, kdyz das helinu ocasem dopredu, tak naopak je stejny klopeni, ale opacny kloneni. Pak uz se k tomu jenom pricte ze je v reverzu i smerovka a je to. Vzdyt je to tak jednoduchy
PS. Neda mi to a ac teda nemam natrenovano vis cumakem k sobe (tim padem mi heli nepatri do ruky) tak osmu zaleti v konstatni vysce 1,5 - 2m (letam vse pomerne nizko o to je to tezsi - mal casu na opravu chyby) a v letovem prostoru k tomu urcenem. Kdyz nekdo leta jak "prase" tak to neni tim ze neumi viset cumakem k sobe ale jeho povahou. Taky jsem par takovych videl. Jen pro doplneni.
TRex500, letadla AMR - Ultimate,VA models - Trinity, Ultimate, FMS - MSX v2, rádio Horus X10
- Kenny McCormick
Mikelo píše:Ale fakt varuji před bezhlavými rádobyosmičkami. Kdo neuvisí vrtulník libovolnou dobu proti sobě, nepatří mu ta věc do ruky! Je nebezpečný sobě i ostatním okolo! To je jeden ze zásadních rozdílů pilotáže proti plošníkům. Vím o několika pilotech, co tuhle fázi nedočkavě přeskočili a stále je na nich poznat, že ten kvedlák nemají pod plnou kontrolou, i když na oko jakž takž pilotují, a držím se od jejich mašiny uctivě daleko. Zatáčky lítají zalomené podle toho jak je otočený vrtulník a o přistání proti sobě nemůže být ani řeč. Když se dostanou do situace kdy je třeba rychle zasáhnout proti nehodě (a to je každý letový den minimálně jednou) tak jsou jako v loterii.
Obavam sa, ze Mikelo by odo mna prasil velmi daleko...
Musim priznat, ze som tiez zrejme toho vela preskocil, vela lekcii. Cumakom k sebe som skusal visiet na sime pre dvoma mesiacmi a velmi to neslo a odvtedy som to neskusal. Ale osmickujem /len si myslim/ uz celkom slusne. Som totalny samouk a nebyt tohto fora /ci nejakeho fora/, stale by som asi len srubkoval pokus-omyl a trieskal vrtasom o zem. Niektore rady na trening su tu velmi dobe, tak sa vratim niekolko krokov naspet a par vyskusam.
Sam som si vedomy, ze moje pilotne skusenosti su pomerne chabe, takze priestor na lietanie si vyberam cim dalej od ludi a aut, ale niekedy sa ti ludia dostanu ku mne, ani neviem kedy a ako.
Presne tak, at jdu kolem Brna kam chci, tak driv nebo pozdeji se tam zacnou trousit lidi, zvirata, auta... je to tragedie, nejde nic jinyho nez si zvyknout. Ja uz tohle docela nevnimam, jen kdyz nekoho zaregistruju, tak se drzim dost daleko nad polem (vic nez 50m)
Jinak k zakladnim vecem je potreba se vracet neustale, jak v simu tak i venku. Hlavne kdyz jsem mel hodne padavy obdobi, jsem se vracel na simu k banalitam ktery sice byly nezazivnym, ale nesly odflaknout, pokud jsem se chtel posunout dal k bezpecnejsimu a jistejsimu litani.
Jinak k zakladnim vecem je potreba se vracet neustale, jak v simu tak i venku. Hlavne kdyz jsem mel hodne padavy obdobi, jsem se vracel na simu k banalitam ktery sice byly nezazivnym, ale nesly odflaknout, pokud jsem se chtel posunout dal k bezpecnejsimu a jistejsimu litani.
- radek.domin
První loping
Dneska se mi po 30 baterkách (od mého prvního letu s heli) podařil první loping. Na simu jsem to měl natrénováno perfektně, ale v reálu je to přecejenom něco jinýho. Každopádně nic na tom není a všem kdo se toho bojí přeju hodně odvahy 
- Kenny McCormick
Re: První loping
radek.domin píše:Dneska se mi po 30 baterkách (od mého prvního letu s heli) podařil první loping. Na simu jsem to měl natrénováno perfektně, ale v reálu je to přecejenom něco jinýho. Každopádně nic na tom není a všem kdo se toho bojí přeju hodně odvahy
Ajaj, mam minimalne 60 letu a loping teda zadnej
Vidim ze po prvnim nadseni a prevelikem chvatani jsem se uklidnil a postupuju uvedomele, jak vidim tak asi moc.
Vlastne z prvku "akrobacie" jsem teprve pred tydnem poprve zaletel souvrat. Pri tom lupingu, mas pritazeno maximalne k sobe, nebo tam mas nechanou rezervu?
A v jake cca vysce ho provadite?
Vlastne z prvku "akrobacie" jsem teprve pred tydnem poprve zaletel souvrat. Pri tom lupingu, mas pritazeno maximalne k sobe, nebo tam mas nechanou rezervu?
A v jake cca vysce ho provadite?
- Kenny McCormick
Skusal som to podla navodu skusenejsich, ale prax je trosku tazsia:
Precitaj tuto temu, nieje toho az tak vela:
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ght=premet
Precitaj tuto temu, nieje toho az tak vela:
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ght=premet
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/