Proxima II

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
m2
Kontaktovat uživatele:

#526 Příspěvek od m2 »

tks píše:
slavoo píše:A na konci to nemá protikus, alebo niečo a tiež len vlepíš do balzy ?

Ano, je to vlepené do balzy. Ostatně takto jsou přece řešené i páky na křídlech a drží to naprosto v pohodě. Něco ve stylu MPJet pák, které se mají prošroubovat skrz, tomu se vyhýbám.

Obrázek

Mimochodom, s týmto riešením bude na P II trochu problém - to oko bude narážať do stojiny resp. do SOP, tam je kritické, aby bola dosť veľká výchylka výškovky na potlačenie, inak nevytočí tlačený premet. Bude treba zhora prinajmenšom v stojine vyfrézovať drážku pre tento "noštek".
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
slavoo
Kontaktovat uživatele:

#527 Příspěvek od slavoo »

Tak sme sa dočkali pomerne rýchlo a dnes trubička na VOP praskla. Ešte že na zemi po nevydarenom pristátí.

Mám dôvod to nejako zlepšiť, ale chcem mať VOP demontovateľnú.

m2 píše:ostrym nozom drazka do balzy na vyskovke, do toho vtlacena a riedkym sekundakom zalepena mosadzna trubka, v ktorej je klzna vlozka z lanovodu bowdenu a vo vnutri ocelovy drot do tvaru L na strane ohybu poisteny proti vysuvaniu z trubicky hlinikovym plieskom vlepenym do balzy tiez sekundakom.

Mosadzná trubka z čoho ?? Alebo navrhuješ prípadne iné lepšie riešenie ?
Raketak

#528 Příspěvek od Raketak »

Měl jsem to udělané, jak píše m2, s tou mosaznou trubičkou, ale bez té pojistky, aby táhlo nevypadávalo, ale dalo se to rozebírat a ta trubička byla zalepené trošku mimo osu táhla, aby to bylo napružené a nemohlo to samo vypadnout (při montáži i demontáži jsem nejprve nasunul táhlo do trubičky a teprve potom jsem přišrouboval celou výškovku).
Mosazná trubička byla přilepená epoxidem (stejně jako tobě i mě při prvním tvrdším přistání se vylomila – byla lepená jen sekundovým lepidlem). Udělal jsem jen skalpelem ve výškovce malý žlábek ve tvaru V a přes mosaznou trubičku jsem 1x obtočil skelnou tkaninu (měl jsem nějakou velmi jemnou) jejíž oba konce byly zalepené v té drážce pod trubičkou.

Nevím jestli jsem to popsal srozumitelně...
Accipiter Badius + tuning s Roton 100W
Easy Fly, Gemini, Proxima II
slavoo
Kontaktovat uživatele:

#529 Příspěvek od slavoo »

Raketak píše:Měl jsem to udělané, jak píše m2, s tou mosaznou trubičkou, ale bez té pojistky, aby táhlo nevypadávalo, ale dalo se to rozebírat a ta trubička byla zalepené trošku mimo osu táhla, aby to bylo napružené a nemohlo to samo vypadnout (při montáži i demontáži jsem nejprve nasunul táhlo do trubičky a teprve potom jsem přišrouboval celou výškovku).
Mosazná trubička byla přilepená epoxidem (stejně jako tobě i mě při prvním tvrdším přistání se vylomila – byla lepená jen sekundovým lepidlem). Udělal jsem jen skalpelem ve výškovce malý žlábek ve tvaru V a přes mosaznou trubičku jsem 1x obtočil skelnou tkaninu (měl jsem nějakou velmi jemnou) jejíž oba konce byly zalepené v té drážce pod trubičkou.

Nevím jestli jsem to popsal srozumitelně...

Môžeš mi poslať foto (detail) a tú mosadznú trubičku, aby tam ten bovden vliezol na tesno si akú použil ?
m2
Kontaktovat uživatele:

#530 Příspěvek od m2 »

slavoo píše:si akú použil ?

Reichard dodával v príslušenstve.
slavoo
Kontaktovat uživatele:

#531 Příspěvek od slavoo »

m2 píše:
slavoo píše:si akú použil ?

Reichard dodával v príslušenstve.

To je zas novinka ! Ja som tam nenašiel nič... :)

Kde to zoženiem resp. z čoho to použiť ?

edit:

zohnal som nakoniec presnú hliníkovú trubku na bovden, ktorú ešte obalím do jemnej tkaniny a zaepoxidujem.
Dúfam že to bude stačiť..
m2
Kontaktovat uživatele:

#532 Příspěvek od m2 »

slavoo píše:zohnal som nakoniec presnú hliníkovú trubku na bovden, ktorú ešte obalím do jemnej tkaniny a zaepoxidujem.
Dúfam že to bude stačiť..

no vidíš, aké jednoduché... :wink:

tá samotná plastová trubka nemá šancu vydržať na rozpor, je to dobré len ako klzné puzdro, je nutné ju ešte niečím oplášťovať.
kantona

#533 Příspěvek od kantona »

gear ten chodi v pohode
switch klapky nahoru se nehnou tak nevim co je spatne
honzajs
Kontaktovat uživatele:

Proxima II a JR DSX-9

#534 Příspěvek od honzajs »

Není tu někdo, kdo má PROXIMU napípanou v DSX-9 ? Zatím jsem se dostal k tomu, že to dělám dle Shermana L.Knighta, podle článku, co jsem našel na HOBBYHORIZON. Dělám to jako 4 servové křídlo plně mechanizované s motorem na pravé páce (str.42). Zatím jsem se dostal k tomu, že mám na levém přepínači L3P (co to znamená ?) LAND, CRUISE, LAUCH a na pravém R3P SPEED,---,THERMAL. Pak mě zdechla baterka :-(((. Nastavovat to bud (výchylky atd.) dle prověřených hodnot zdejšího pana pilota m2, ale zatím jsem se dál nedostal.
Může mi někdo vysvětlit tyto termíny a jak to chodí ?:
FLAPERON MIX
SNAP FLAP MIX
SNAP AILERONS MIX
MENTOR, PROXIMA II, Sprinter
lubak
Kontaktovat uživatele:

#535 Příspěvek od lubak »

Proximu mam "napipanu" na X9303 skoro presne podla Knighta.
Takze mi kludne napis, co by si potreboval (kludne aj na ICQ)
honzajs
Kontaktovat uživatele:

#536 Příspěvek od honzajs »

To Lubak:
tak jsem se dle návodu (Knight) dostal až na str.43 a tam se mají nastavovat D/R, pak TRAVEL ADJUST a zase DUAL RATE. No at atdy tomu nějak přestávám rozumět. Kolega m2 se o D/R nějak nezmiňuje. Ještě pochopím, že přes TRAVEL ADJUST si nastavím max. výchylky (dráhu serva). Ale na co mám použít ty D/R nevím.
-----------------------------------------------
Jak tak na to čumím a louskám to svojí neangličtinou, tak si myslím, že nejdříve nastavím výchylky pro jednotlivé letové režimy a pak je přiřadím k těm letovým režimům ????
m2
Kontaktovat uživatele:

#537 Příspěvek od m2 »

honzajs píše:m2 se o D/R nějak nezmiňuje.

normálny rozsah je 100%, ktorý sa cez D/R zmení pre krídelká na 70% pri zapnutí pristávacieho režimu, aby výchylka bŕzd spolu s výchylkou klonenia nepreliezala cez mechanický rozsah krídeliek. spolu s tým sa zníži expo, aby sa zachovala citlivosť rekacie na výchylku páky.
honzajs
Kontaktovat uživatele:

MPX

#538 Příspěvek od honzajs »

Pro spojení křídlových serv a prodlužky od přijímače jsem použil MPX konektor, který po zapojení prostrčím dírou do trupu. Zajišťujete nějak to MPXko proti rozpojení, přece jenom to jde nějak lehce.
slavoo
Kontaktovat uživatele:

Re: MPX

#539 Příspěvek od slavoo »

honzajs píše:Zajišťujete nějak to MPXko proti rozpojení, přece jenom to jde nějak lehce.

No ani bych nepovedal že idú až tak ľahko a nezaisťujem. Nemajú šancu sa rozpojiť môžeš byť kľudný pokiaľ nemáš nejaké šmejdy..
honzajs
Kontaktovat uživatele:

#540 Příspěvek od honzajs »

Takže jsem si nastavil pomocí TRAVEL ADJUST maximální výchylky, aby "nedošlo k průniku hmoty" a pak pomocí dula rate jsem nastavil výchylky pro křidélka 20mm, směrovku +-25mm, výškovku +-15mm. Pro přistání expo 25% na křidýlka, jinak 50%. Ale není mi jaksný, jestli ty 3 hodnoty platí pro všech 5 let.módů, nebo se nějak dá nastvit 5 hodnot pro pět let.módů ??
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“