Jak se lítá zatáčka?
Jak se lítá zatáčka?
Zdravím, mám úplně začátečnický dotaz. Umím s vrtulníkem viset, přesuny a zatáčky pomocí ocasní vrtulky. Co se mi ale nedaří, tak to je taková ta utaženější zatáčka během dopředného letu, kdy je vrtulník mírně nakloněný na bok. Už se o ni snažím celkem dlouho a ještě jsem nepřišel na to, jak při ní páčkovat. Dělám to jako u letadla s křidélky: vrtulník rozletím dopředu, pak ho nakloním na bok a přitáhnu. Vždycky se to po chvíli nějak zvrhne a já mám co dělat, abych zabránil pádu. Navíc mám kamaráda se stejným problémem. Já mám BELT CP, on BLADE CP.
Díky
Díky
Mno mozna bych se pokusil o naznak z meho pohledu, pripadne sorry za neuplne info... Mel by jsi mit pokud mozno velkou rychlost, tuto rychlost vyuzit k tomu ze jak das kridelka+výškovku+smerovku, tak heli se sveze obloučkem, kde využije vztlaku . Výškovkou+kolektiv si regulujes polomer otocení... Snad je to tak priblizne jako prvni nástrel teoreticky dobre, ale zkusenejsi to jiste opravi, a kdyz to bude blbe tak urco rádi
AHoj.
Ne ze bych byl odbornik, ale zatocit docela zvladam. Delam to taky jako u era akorat tam strkam i tu "smerovku". Bez ni to podle me asi ani nejde , teda pokud neudelas zatacku o naklonu skoro 90°(Nevim jak v Normal modu gyra, tam mozna na rychlosti jo)
"letící šíp neletí" (Zenon z Eleje) => letadlo neletí. No a co neletí, to nespadne.
Tak HURÁ DO VZDUCHU!
Galerie: http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=880
Tak HURÁ DO VZDUCHU!
Galerie: http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=880
zatáčka
Aha, tak směrovku jsem tam nedával! Takže chápu do dobře? Chci dejme tomu levou zatáčku: Letím rovně dopředu, dám levé "křidýlka" + levou "směrovku" a když už je vrtulník trochu nakloněný na bok, tak přitáhnu "výškovku" ?
Jinak co se týče toho naklonění páček na vysílači do boku, tak oba kniply naklonit cca stejně? (je mi jasné, že záleží na seřízení vrtulníku, ale alespoň zhruba?)
Jinak co se týče toho naklonění páček na vysílači do boku, tak oba kniply naklonit cca stejně? (je mi jasné, že záleží na seřízení vrtulníku, ale alespoň zhruba?)
I kdyz ti nekdo presne popise co a jak mas delat, nepovede se ti to. Proste to musi samo prijit a pak nebudes premejslet jakou packu a kam davas. Ja jsem zatacku natrenoval takovym "esickem" od sebe a pak zacouvat zpatky, ani to nemel byt trening zatacky ale jenom takovy blbnuti a najednou sem udelal zatacku a ani nevedel jak.
PS: Chci se naucit jezdit na kole. Jak mam tocit riditkama abych nespadnul? Chci se naucit ridit auto. Jak mam slapat na spojku?...
Taky ti to kazdej rekne ale stejne to nicemu nepomuze 
PS: Chci se naucit jezdit na kole. Jak mam tocit riditkama abych nespadnul? Chci se naucit ridit auto. Jak mam slapat na spojku?...
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
Maxipes píše:I kdyz ti nekdo presne popise co a jak mas delat, nepovede se ti to. Proste to musi samo prijit a pak nebudes premejslet jakou packu a kam davas. Ja jsem zatacku natrenoval takovym "esickem" od sebe a pak zacouvat zpatky, ani to nemel byt trening zatacky ale jenom takovy blbnuti a najednou sem udelal zatacku a ani nevedel jak.
PS: Chci se naucit jezdit na kole. Jak mam tocit riditkama abych nespadnul? Chci se naucit ridit auto. Jak mam slapat na spojku?...Taky ti to kazdej rekne ale stejne to nicemu nepomuze
Ano, souhlasím. Ale mě jde o to, že už se o to snažím dost dlouho (cca 10-15 letů) a ono to pořád absolutně nejde. Takže někde musím dělat fatální chybu. No zdá se, že pes byl zakopaný v té směrovce
... dobrej dotaz, zamyslel jsem se nad tím, ale nedokážu odpovědět jak vlastně páčkuju, prostě letím, vytočená směrovka, dorovnávání výškovkou a křidélkama plus práce s kolektivem, prostě tak nějak všechno dohromady, kolektiv obecně v náletu do zatáčky stahnout na výletu přidat, ale taky záleží na větru......a už se v tom nevyznáš...........musíš to prostě odžít, odlétat...
Taky jsem se ptal a bylo mi to na nic....a pak to přišlo samo.,..
Taky jsem se ptal a bylo mi to na nic....a pak to přišlo samo.,..
Naposledy upravil(a) martys dne pon 10.05.2010 22:47, celkem upraveno 1 x.
VBC Racing, Sanwa, Team Orion
michalll píše:Ano, souhlasím. Ale mě jde o to, že už se o to snažím dost dlouho (cca 10-15 letů) a ono to pořád absolutně nejde. Takže někde musím dělat fatální chybu. No zdá se, že pes byl zakopaný v té směrovce. Snad bude zítra počasí a vyzkouším to.
...neklesej na mysli 10-15 letů není nic, nepospíchej, buď trpělivej...
VBC Racing, Sanwa, Team Orion
Někdo si to prostě potřebuje v hlavě srovnat než to udělá poprvé a podruhé, potřetí už to třeba půjde samo, když vrtulník letí dopředu tak dám kupříkladu levé křidélka a pomalu tahám výškovku plus levou směrovku a kolektivem ovládám stoupání nebo klesání, čím víc směroky se tam dá tím víc půjde čumák dovnitř zatáčky vrtulník to vezme jakoby "smykem" na "výjezdu" ze zatáčky dám zas pravé křidélka a srovnám čumák ve směru letu a většinou potlačím protože jsem tu zatáčku udělal blbě a vrtulník stratil rychlost, ona ta zatáčka jde udělat téměř i bez směrovky ta,k že to vypadá jako zatáčka s letadlem, ale to se toho člověk nesmí bát, je třeba do toho letět rychle a dost potáhnout za výškovu i za kolektiv (apsoň tak to potřebuje ten můj hybrid), ale stejně ono není nad vlastní zkušenost, u vrtulníku je potřeba neustále řídit všechny osy takže to ber jenom jako hrubý nástin situace 
nahoru může, dolů musí
- Kenny McCormick
Re: Jak se lítá zatáčka?
michalll píše:Zdravím, mám úplně začátečnický dotaz. Umím s vrtulníkem viset, přesuny a zatáčky pomocí ocasní vrtulky. Co se mi ale nedaří, tak to je taková ta utaženější zatáčka během dopředného letu, kdy je vrtulník mírně nakloněný na bok. Už se o ni snažím celkem dlouho a ještě jsem nepřišel na to, jak při ní páčkovat. Dělám to jako u letadla s křidélky: vrtulník rozletím dopředu, pak ho nakloním na bok a přitáhnu. Vždycky se to po chvíli nějak zvrhne a já mám co dělat, abych zabránil pádu. Navíc mám kamaráda se stejným problémem. Já mám BELT CP, on BLADE CP.
Díky
A máš simulátor?? asi né viď - koukej si ho fofr pořídit a tam za docela levnej peníz můžeš zatáčkovat jak se ti zlíbí
NEBE - PEKLO - RÁJ (...prej zlatá prostřední cesta
...)
T-rex 500 CF-> po ráně ->GF
AURORA 9
easy copter XS metal (na domácí acro)
T-rex 500 CF-> po ráně ->GF
AURORA 9
easy copter XS metal (na domácí acro)
Zatáčka s vrtulníkem předpokládá součinnost všech kormidel najednou včetně kolektivu, nedá se zaletět jen tak trochu na dvě kormidla jako u plošníků.. Těžko se to krátce dá popsat. Hlavně je třeba vědět, že na obě strany se pilotuje s dost rozdílným páčkováním v důsledku precesní síly na točícím se rotoru. Belt i Blade nejsou moc dobré vrtulníky nácvik nijak neulehčí. V zatáčce je nutno přitáhnout stejně jako s letadlem, ale musí to být přesně akorát. I vrtulník se dá přetáhnout a to dost snadno a zatáčka k tomu vyloženě svádí. Při vybírání zase tlačit.
Pravotočivý rotor způsobí, že v levé zatáčce se může směrovka s křidélky až zkřížit (dost směrovky a skoro kontra křidélka), v pravé zatáčce je zase docela málo směrovky a kormidla se obvykle nekříží. S křidélky vždy opatrně při uvádění a vyvádění ze zatáček se užijí i poměrně dost, ale v průběhu zatáčky se moc nevychylují. Pravá zatáčka do jisté míry drží sama, levou je třeba aktivně korigovat. Z toho plyne, že pro začátek je lepší začít pravými zatáčkami.
Moje poznámka: pokud neumíš viset libovolně dlouho bokem a čumákem proti sobě, tak se do zatáček rozhodně nepouštěj. Také pokud není kvedlačka dobře seřízena ze zatáček pořád utíká.
Pravotočivý rotor způsobí, že v levé zatáčce se může směrovka s křidélky až zkřížit (dost směrovky a skoro kontra křidélka), v pravé zatáčce je zase docela málo směrovky a kormidla se obvykle nekříží. S křidélky vždy opatrně při uvádění a vyvádění ze zatáček se užijí i poměrně dost, ale v průběhu zatáčky se moc nevychylují. Pravá zatáčka do jisté míry drží sama, levou je třeba aktivně korigovat. Z toho plyne, že pro začátek je lepší začít pravými zatáčkami.
Moje poznámka: pokud neumíš viset libovolně dlouho bokem a čumákem proti sobě, tak se do zatáček rozhodně nepouštěj. Také pokud není kvedlačka dobře seřízena ze zatáček pořád utíká.