Jak se lítá zatáčka?

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
michalll
Kontaktovat uživatele:

Jak se lítá zatáčka?

#1 Příspěvek od michalll »

Zdravím, mám úplně začátečnický dotaz. Umím s vrtulníkem viset, přesuny a zatáčky pomocí ocasní vrtulky. Co se mi ale nedaří, tak to je taková ta utaženější zatáčka během dopředného letu, kdy je vrtulník mírně nakloněný na bok. Už se o ni snažím celkem dlouho a ještě jsem nepřišel na to, jak při ní páčkovat. Dělám to jako u letadla s křidélky: vrtulník rozletím dopředu, pak ho nakloním na bok a přitáhnu. Vždycky se to po chvíli nějak zvrhne a já mám co dělat, abych zabránil pádu. Navíc mám kamaráda se stejným problémem. Já mám BELT CP, on BLADE CP.
Díky
Georg9

#2 Příspěvek od Georg9 »

Mno mozna bych se pokusil o naznak z meho pohledu, pripadne sorry za neuplne info... Mel by jsi mit pokud mozno velkou rychlost, tuto rychlost vyuzit k tomu ze jak das kridelka+výškovku+smerovku, tak heli se sveze obloučkem, kde využije vztlaku . Výškovkou+kolektiv si regulujes polomer otocení... Snad je to tak priblizne jako prvni nástrel teoreticky dobre, ale zkusenejsi to jiste opravi, a kdyz to bude blbe tak urco rádi :) AHoj.
JCHonza
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od JCHonza »

Ne ze bych byl odbornik, ale zatocit docela zvladam. Delam to taky jako u era akorat tam strkam i tu "smerovku". Bez ni to podle me asi ani nejde , teda pokud neudelas zatacku o naklonu skoro 90°(Nevim jak v Normal modu gyra, tam mozna na rychlosti jo)
"letící šíp neletí" (Zenon z Eleje) => letadlo neletí. No a co neletí, to nespadne. :-)
Tak HURÁ DO VZDUCHU!
Galerie: http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=880
michalll
Kontaktovat uživatele:

zatáčka

#4 Příspěvek od michalll »

Aha, tak směrovku jsem tam nedával! Takže chápu do dobře? Chci dejme tomu levou zatáčku: Letím rovně dopředu, dám levé "křidýlka" + levou "směrovku" a když už je vrtulník trochu nakloněný na bok, tak přitáhnu "výškovku" ?
Jinak co se týče toho naklonění páček na vysílači do boku, tak oba kniply naklonit cca stejně? (je mi jasné, že záleží na seřízení vrtulníku, ale alespoň zhruba?)
Maxipes

#5 Příspěvek od Maxipes »

I kdyz ti nekdo presne popise co a jak mas delat, nepovede se ti to. Proste to musi samo prijit a pak nebudes premejslet jakou packu a kam davas. Ja jsem zatacku natrenoval takovym "esickem" od sebe a pak zacouvat zpatky, ani to nemel byt trening zatacky ale jenom takovy blbnuti a najednou sem udelal zatacku a ani nevedel jak.

PS: Chci se naucit jezdit na kole. Jak mam tocit riditkama abych nespadnul? Chci se naucit ridit auto. Jak mam slapat na spojku?... :-) Taky ti to kazdej rekne ale stejne to nicemu nepomuze :-)
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
michalll
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od michalll »

Maxipes píše:I kdyz ti nekdo presne popise co a jak mas delat, nepovede se ti to. Proste to musi samo prijit a pak nebudes premejslet jakou packu a kam davas. Ja jsem zatacku natrenoval takovym "esickem" od sebe a pak zacouvat zpatky, ani to nemel byt trening zatacky ale jenom takovy blbnuti a najednou sem udelal zatacku a ani nevedel jak.

PS: Chci se naucit jezdit na kole. Jak mam tocit riditkama abych nespadnul? Chci se naucit ridit auto. Jak mam slapat na spojku?... :-) Taky ti to kazdej rekne ale stejne to nicemu nepomuze :-)

Ano, souhlasím. Ale mě jde o to, že už se o to snažím dost dlouho (cca 10-15 letů) a ono to pořád absolutně nejde. Takže někde musím dělat fatální chybu. No zdá se, že pes byl zakopaný v té směrovce :idea: . Snad bude zítra počasí a vyzkouším to.
matlak

#7 Příspěvek od matlak »

naklápět vlevo a točit vlevo .... heli letí tam kam je nakloněný rotor, jakmile zabereš za "výškovku " tak brzdíš a padáš.
martys

#8 Příspěvek od martys »

... dobrej dotaz, zamyslel jsem se nad tím, ale nedokážu odpovědět jak vlastně páčkuju, prostě letím, vytočená směrovka, dorovnávání výškovkou a křidélkama plus práce s kolektivem, prostě tak nějak všechno dohromady, kolektiv obecně v náletu do zatáčky stahnout na výletu přidat, ale taky záleží na větru......a už se v tom nevyznáš...........musíš to prostě odžít, odlétat...

Taky jsem se ptal a bylo mi to na nic....a pak to přišlo samo.,..
Naposledy upravil(a) martys dne pon 10.05.2010 22:47, celkem upraveno 1 x.
VBC Racing, Sanwa, Team Orion
martys

#9 Příspěvek od martys »

michalll píše:Ano, souhlasím. Ale mě jde o to, že už se o to snažím dost dlouho (cca 10-15 letů) a ono to pořád absolutně nejde. Takže někde musím dělat fatální chybu. No zdá se, že pes byl zakopaný v té směrovce :idea: . Snad bude zítra počasí a vyzkouším to.

...neklesej na mysli 10-15 letů není nic, nepospíchej, buď trpělivej...
VBC Racing, Sanwa, Team Orion
Zbynass1

#10 Příspěvek od Zbynass1 »

Někdo si to prostě potřebuje v hlavě srovnat než to udělá poprvé a podruhé, potřetí už to třeba půjde samo, když vrtulník letí dopředu tak dám kupříkladu levé křidélka a pomalu tahám výškovku plus levou směrovku a kolektivem ovládám stoupání nebo klesání, čím víc směroky se tam dá tím víc půjde čumák dovnitř zatáčky vrtulník to vezme jakoby "smykem" na "výjezdu" ze zatáčky dám zas pravé křidélka a srovnám čumák ve směru letu a většinou potlačím protože jsem tu zatáčku udělal blbě a vrtulník stratil rychlost, ona ta zatáčka jde udělat téměř i bez směrovky ta,k že to vypadá jako zatáčka s letadlem, ale to se toho člověk nesmí bát, je třeba do toho letět rychle a dost potáhnout za výškovu i za kolektiv (apsoň tak to potřebuje ten můj hybrid), ale stejně ono není nad vlastní zkušenost, u vrtulníku je potřeba neustále řídit všechny osy takže to ber jenom jako hrubý nástin situace ;)
nahoru může, dolů musí
Kenny McCormick

#11 Příspěvek od Kenny McCormick »

Ako vidiet nemas simulator. Velka chyba...
Tieto zakladne veci je lepsie si skusat na sime.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
Troll

#12 Příspěvek od Troll »

Zcela jistě byla chyba v tom, že jsi nedával vrtulku do zatáčky. Bez ní to nezatočí. 8O Zkus to znova a půjde to. :) . P.S. Doufám, že když visiš vrtulkou řídíš čumák vrtulníku a ne ocas. Tzn. páčka doprava = čumák doprava . Jsou i umělci co vrtulku řídí podle ocasu a to je pak docela těžké...
1ondra9

Re: Jak se lítá zatáčka?

#13 Příspěvek od 1ondra9 »

michalll píše:Zdravím, mám úplně začátečnický dotaz. Umím s vrtulníkem viset, přesuny a zatáčky pomocí ocasní vrtulky. Co se mi ale nedaří, tak to je taková ta utaženější zatáčka během dopředného letu, kdy je vrtulník mírně nakloněný na bok. Už se o ni snažím celkem dlouho a ještě jsem nepřišel na to, jak při ní páčkovat. Dělám to jako u letadla s křidélky: vrtulník rozletím dopředu, pak ho nakloním na bok a přitáhnu. Vždycky se to po chvíli nějak zvrhne a já mám co dělat, abych zabránil pádu. Navíc mám kamaráda se stejným problémem. Já mám BELT CP, on BLADE CP.
Díky

A máš simulátor?? asi né viď - koukej si ho fofr pořídit a tam za docela levnej peníz můžeš zatáčkovat jak se ti zlíbí ;) do tý doby než zjistíš co a jak....

;)
NEBE - PEKLO - RÁJ (...prej zlatá prostřední cesta :roll: ...)

T-rex 500 CF-> po ráně ->GF ;-)
AURORA 9
easy copter XS metal (na domácí acro) :)
michalll
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od michalll »

Všem díky, už v tom snad mám jasno.
Mikelo

#15 Příspěvek od Mikelo »

Zatáčka s vrtulníkem předpokládá součinnost všech kormidel najednou včetně kolektivu, nedá se zaletět jen tak trochu na dvě kormidla jako u plošníků.. Těžko se to krátce dá popsat. Hlavně je třeba vědět, že na obě strany se pilotuje s dost rozdílným páčkováním v důsledku precesní síly na točícím se rotoru. Belt i Blade nejsou moc dobré vrtulníky nácvik nijak neulehčí. V zatáčce je nutno přitáhnout stejně jako s letadlem, ale musí to být přesně akorát. I vrtulník se dá přetáhnout a to dost snadno a zatáčka k tomu vyloženě svádí. Při vybírání zase tlačit.
Pravotočivý rotor způsobí, že v levé zatáčce se může směrovka s křidélky až zkřížit (dost směrovky a skoro kontra křidélka), v pravé zatáčce je zase docela málo směrovky a kormidla se obvykle nekříží. S křidélky vždy opatrně při uvádění a vyvádění ze zatáček se užijí i poměrně dost, ale v průběhu zatáčky se moc nevychylují. Pravá zatáčka do jisté míry drží sama, levou je třeba aktivně korigovat. Z toho plyne, že pro začátek je lepší začít pravými zatáčkami.
Moje poznámka: pokud neumíš viset libovolně dlouho bokem a čumákem proti sobě, tak se do zatáček rozhodně nepouštěj. Také pokud není kvedlačka dobře seřízena ze zatáček pořád utíká.
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“