Surprise S16

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
sramy
Kontaktovat uživatele:

#61 Příspěvek od sramy »

A ICE 100 přežije odběr proudu okolo 200A? Vždyť je do odběru 100A, díky za vysvětlení.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
graup15

#62 Příspěvek od graup15 »

Pokud máš lehkou ruku na plynu a jseš si vědom co děláš..tak ano.
Lehká ruka na plynu znamená....nedovolit aby regl překročil 80st oteplení. A tomu přizpůsobit styl létání v různých venkovních teplotách.
tks
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od tks »

graup15 píše:Pokud máš lehkou ruku na plynu a jseš si vědom co děláš..tak ano.
Lehká ruka na plynu znamená....nedovolit aby regl překročil 80st oteplení. A tomu přizpůsobit styl létání v různých venkovních teplotách.

To mi nějak nejde dohromady s Tvou teorií uzavřených trupů (= že větrací otvory jsou zbytečné). :wink: Takhle musíš zákazníkům model předávat i s brožurou, kde je tabulka jak dlouho můžou motorovat v závislosti na vnější teplotě. :)

(Ber to jen jako "přátelské popíchnutí", chápu dobře o co jde.)
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
m2
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od m2 »

tks píše:Takhle musíš zákazníkům model předávat i s brožurou, kde je tabulka jak dlouho můžou motorovat v závislosti na vnější teplotě. :)

To bohužiaľ nie je podpichnutie, to je fakt. Ja by som trebárs asi každé graupove lietadlo uvaril - musím dávať vždy o triedu až dve väčší motor. A vypínanie reglu na 100oC zažívam pravidelne, iná vrtuľa na leto a iná na zimu je bežná vec... :?
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
graup15

#65 Příspěvek od graup15 »

tks píše:
graup15 píše:Pokud máš lehkou ruku na plynu a jseš si vědom co děláš..tak ano.

To mi nějak nejde dohromady s Tvou teorií uzavřených trupů (= že větrací otvory jsou zbytečné). :wink: Takhle musíš zákazníkům model předávat i s brožurou, kde je tabulka jak dlouho můžou motorovat v závislosti na vnější teplotě. :)

Ano..v tom máš pravdu. Ono něco jiného je co si dovolím u sebe (v mojich modelech) a něco jiného u zákazníků. Pak je ještě třetí druh uživatelů..přátelé. Tam je to jako u mně. Ví o co jde...a jsou připraveni na brutus zážitky, ale taky na možné problémy.
Obecně vzato...styl létání je velmi důležitý. M2 používá hotlinery v takovém zvláštním režimu, kdy se blíží spíš motorákům..tam se musí dymenzovat vše na 200% :-)). Ale pokud jsi si vědom, že regl jede na plný výkon 5s a pak 3 minuty utrácíš výšku, jde použít i na 200% přetížení. Ono se s tím trošku u Castle počítá..proč by jinak bylo v menu nastavení poslední omezení na 175A a pak hlídání vypnout.? Je jasné, že se jedná jen o impulzní režim..v žádném případě dlouhodobější běh motoru...(tzn i 15s je již dlouho)!!!
Prostě chce k tomu přistupovat s vědomím ryzika.... :D
JMalik

#66 Příspěvek od JMalik »

m2 píše:
tks píše:Takhle musíš zákazníkům model předávat i s brožurou, kde je tabulka jak dlouho můžou motorovat v závislosti na vnější teplotě. :)

To bohužiaľ nie je podpichnutie, to je fakt. Ja by som trebárs asi každé graupove lietadlo uvaril - musím dávať vždy o triedu až dve väčší motor. A vypínanie reglu na 100oC zažívam pravidelne, iná vrtuľa na leto a iná na zimu je bežná vec... :?

Tohle nejde na motoru uvařit, pokud to používáš normálně (Surprise 16).
Ten motor běží 6s (do 6s), je v čumáku a Tím turbokuželem se k němu něco vduchu dostane. Regl = to samé.
Jediný problém je s baterkou. Ta funguje jako akumulační kamna a nestačí to teplo vydat ani v pauzách mezi motorovým chodem. Ta se jenom nahřívá víc a víc a je jenom na Tobě, kdy jí vyhodíš se zvětšujícím se vnitřním odporem, nebo jí dolétáš v něčem jiném.
graup15

#67 Příspěvek od graup15 »

Ono u (m2) to je (bez urážky..vím, že za to nemůžeš)....trošku o tom, že za motorem tahá samé létající cihly. Pak musí motorovat déle...a k tomu jeho krátký čas mezi stoupáními...a je to na 100 stupních.
Dalšího Vikinga (mého) který bude již 2,4 Ghz a bude tomu mít i přizpůsobenou instalaci , již nebude pohánět 1115, ale 1509..stejná vrtule 17/13 jen na rekreaci 4S-2650 (což obnáší)..cca 2300W a pak na nasrání Yuriho .. :D 5S...3600W..na vrtuli 8300ot.. 45m/s jistých :D
Baterka to sice bude odsírat (190A), ale Turnigy 2650 ..40/50C je fantastická a tak půl sezony vydrží. Víc od ní nechci.
graup15

#68 Příspěvek od graup15 »

Dnes jsem zalétal jak Surprise S16 tak BackFire. Vše vyšlo na 100% a zážitky i zkušennosti maximální. A aby jste měli nad čím přemýšlet o čem tu číst a prohlížet si. Trošku to rozeberu.
Na první fotce..je celá naše grupa po záletech. Vlevo majitel Backfire (Vojta Vaško), v prostředku majitel S16 (Pepa Kavale) a v pravo já.
Obrázek
Na další fotce naše depíčko..včetně nezbytného noťasu..proč nezbytného vysvětlím dále.
Obrázek

Teď k samotnému záletu. První šel Backfire. Osazení S-Neu 1509/1Y/6.7S, 4S-2650 Turnigy 50C, regl CC125 Phoenix, vrtule RF 17/18. Letová hmotnost 1700g. Přijímačovky 2S-Lipol 500mAh spolu s UBEC -Castle .Řízení systém FASST. Zálet naprosto bez problémů, velmi dynamický projev modelu. Přitom díky nízké hmotnosti velké ambice na výtečné chování v termice. Další možný vývoj..doporučil jsem 5S-2200 Turnigy . Protože v silně impulzním režimu 160A dají bez problému, přitom hmotnost zůstane shodná. Toto má naprosto prioritu..majitel od toho nechce létající raketovou cihlu. Můj dojem..létá to výtečně.
PS...(připravované Neo..bude lepší) :-)))

Pak jsme se staženou prdelí naložili S16..Nejdříve, ale jen 4S-Turnigy 3600. Prostě na jistotu. Přeci jen je tam jen Castle Ice 100. Ale obavy byli naprosto zbytečné. Po přistání , první stáhnout log z reglu. Proto ten zmiňovaný noťas. Šlo mi hlavně o teplotu regulátoru..Výsledek vzbudil pousmání. Max dosažená teplota 40st, při venkovních 20st. Tak Surpík dostal ostrou baterii...5S-3600mAh.
To už je brutál..Vrtule při startu řve děsným kraválem.Ale během dvou sekund se zvuk změní na příjemný svist. Toto už je raketa. Stoupavost dosahuje 61m/s a akcelerace taky nemá chybu. Na dalším obrázku je log z Altiho s max dosaženým stoupáním.
Obrázek
No a teď k osazení a zajímavým poznatkům. Surprise S16 po vyhoření Castle Ice Lite 200 byla opravena a osazena Castle Ice (zelený) 100. Vrtule RF16/17 na kuželu RF 38mm/off set 5st. Nejvíc jsem se bál okamžiku startu, kde je proud 200A. Což na dalším obrázku je jasně i vidět. Ale!!! pohon se velmi výrazně odlehčuje s akcelerací modelu.
Obrázek
Takže první poznatek..při rozumném stylu létání je Castle Ice 100 bezpečně použitelný i na výkony přez 3.5kW a startovací proudy cca 200A.
Na dalším obrázku je pak průběh proudu a zajímavé jsou i otáčky, po limbu.
Obrázek
Je hezky vidět výrazné odlehčení. Jen trošku problém jsou otáčky. Jsou již velmi vysoké a motor překračuje povolené max otáčky výrobcem. No motor jsem měl celý rozebraný a kontroloval jsem i rotor. Tento kus to rozhodně vydrží, ale obecně to není dobré. Problém, ale je, že pokud použiji větší vrtuli s ještě větším stoupáním, už by to nemusel vydržet regulátor. (jde o start, ve vzduchu už proud klesne). Takže zatím bude S16 létat tak jak je, a až se vyřeší reklamace Ice 200, pújdu na vrtuli 17/21..a na to se těším. To bude teprve něco :-)). A pokud zase nevyhoří regl na zemi jako minule...bude to maximální adrenalin.
Na závěr..osazení S16. Motor S-Neu 1509/1Y/6.7S, regl Castle Ice 100, baterie 5S-Turnigy 3600mAh-50C, přijímačovka 2S-Lipol 800mAh plus UBEC Castle. Řízení Futaba FASST. Vrule RF16/17 na kuželu RF 38mm/off set 5st.
Jo a omlouvám se za plnou velikost obrázku grafů, ale při zmenšení je to někdy prd vidět. Tak jsem to nechal..mimořádně :-))
Jo a nakonec. Vše jsem řídil a zalétával rádiem Futaba Fasst T8FG . Jsem s ním naprosto spokojený,stačí na vše co od něj chci.
No a na závěr..brzo již pújde do vzduchu Ceres-E..tam mám jen trošku obavy o naprosto (xxxxx..shit) systém řízení..Spektrum. Tak mi držte palce.
Dalibor
graup15

#69 Příspěvek od graup15 »

Jo zapoměl jsem..hlavně pro m2 :-))
Ptal jsi se ..jak se létá s hotlinery aby to vydrželo.
Takže po odlétání toho co je na grafu z Altiho..byla z logu stažena teplota. Max dosažená 50st C.....:-)
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od vitousek »

Velká gratulace a obrovská závist. :wink:

Jen ještě jednu otázku: Nebylo by lepší do S16 použít 1509/1D/6.7S ?
Nevím, proto se ptám.
Díky
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
graup15

#71 Příspěvek od graup15 »

Není co závidět..:-)) Jsou to jen modýlky :-))
No obecný trend je zvyšovat napětí a k tomu velký proud. Samo 1509/1D je taky cesta...Jo a všimni se co nacpal Yuri do BackFire...8S na Castle Ice 100.
4kW jako nic.
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od vitousek »

graup15 píše:Není co závidět..:-)) Jsou to jen modýlky :-))

To je 100% pravda, ale nádherné..... A pokud sem měl tu příležitost vidět na vlastní oči, tak i velmi létavé :wink: A kombinace hóóódně rychle nahoru a potom si užívat termiku, popř. si udělat několik průletů a nemuset se bát, jestli křídla vydrží....... O zvuku těchto " jen modýlků " ani nemluvím.
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
graup15

#73 Příspěvek od graup15 »

Počkej si na Neo....(Jirka Sodomka) je záruka kvality.
PepaK
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od PepaK »

Už aby přišel ten ice 200. Jo a koukni na nové dnešní video Vikinga. Nově umístěná kamera.
graup15

#75 Příspěvek od graup15 »

Kde je? To video...
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“