dneska jsem vyzvedl od jednoho šikovného známého upravenou MVVS 10 ze žhavíka na diesel a poslal to kamarádovi. To je další mezi námi. Jen tak dál
Petr
MichoCZ píše:Moc dík za návod. Současně s tím Brňákem jsem zkoušel nahodit i prehistorický MK-17. Nastříknul jsem palivo přímo nad píst a ten aj párkrát jakože naznačil, že by jako jo. Jenže má ulomenou jehlu a byla tam jen narafičená takže to jet nemůže dýl než tak tři výbuchy než upadne. Nemá náhodou někdo plonkoví to zadní víko?
No a ten Brňák se mi nějak nezdá. Když ho pomalu protáčím tak se mi jaksi zdá, že tlak uniká kolem pístu rovnou do výfuku. Jako by byl ten válec nějaký drážkovaný nebo poškrábaný. Není to sice markantní ztráta tlaku, ale asi to správně nebude a proto to nechce chytat. Taky si nejsem jistý jak moc je dobře, že i při naprosto povoleném štelování protipístu v horní úvrati jsou dva body, kdy se překonává odpor. U MK-17 při povoleném protipístu tento jev nepozoruju. Tam jde vše hladce.
JENDA01 píše:sam355 píše:Nazdar,
jsem rád, že se detoňáky vůbec někdo zaobírá a zaplať pánbů, že je toho v poslední době čím dál víc. Ono postavit model z čínské stavebnice (sesadir pár dílů a prolejt vteřiňákem)a osadit ho pak levnou pohonou jednotkou nejni nikterak složité, ale postavit třeba éro podle plánu z r. 1943, nebo starší - při použití předepsaného materiálu a s ním pak létat s detoňákem to je už kus umění. Bohužel se ani já nevyhnu a dám do toho RC výbavu. Je to kus umění a historie. Pomalu zapomínám na ovládání křidélky a přesto lítám na malém prostoru a potahování fólií jsem snad už úplně zapoměl... Můžete si někdo ťukat na čelo, ale zkuste to taky...jde to
![]()
Petr
Ahoj,
jak jsem tě tak četl tak mi úplně zavoněla ta vůně při ohýbání babusu.
Zaplť pámbuh že jsou lidi kteří tu -klasiku- udržují při životě. Není nad krásnou prostorovou konstrukci ze -žblinek-.Dneska ti -lítači - ani nevědí co pod tim vixvalandem nebo jak se ty folie jmenují mají. Asi jsem se nechal trochu uníst. Nechtěl jsem nikoho urazit ale ta komerce tu modelařinu notně degraduje. Vono nacpat do toho vixvalandovýho eroplánu nějakou -high techniku- o vyspělosti modeláře nic neříka. Ono je to jako z hudbou. Spousta odnoží ale klasika zůstane klasikou. A docela mě těší že pro ty - dýzly- jsou zapálený i mladý kluci. Ale jsou i takový jak se mi to stalo, a ani jsem tomu nechtěl věřit. Přišel si ke mě jeden- modelář-
pro el. motor a když viděl na stole rozdělanej balsovej model tak se ptal co je to za matriál
. Jako kdyby se pekař ptal co je to za býlí prášek
na tom válu.
s pozdravem
Jenda
veka1 píše:Pro VTjr
Chlape, píšeš hezky...
Problémem je však hodně vysoké datum ( koukni se na letopočet ,kdy byli napsány příspěvky, na které reaguješ) a navíc, Jenda 01 se na tebe už jen usmívá z nebeských výšin. Jo,jo... Jenda už mezi námi není.
veka1
veka1 píše:Zdar...jo,jo souhlasím.
Moje první věta v předchozím příspěvku neni ironie,... myslím to vážně, jen piš dál, mladí kluci to potřebjí.
Kdo jiný jim řešení těhle problémů má popsat,když ne my, co jme si tim prošli v reálu.
Taky se občas snažím něco ze svých zkušeností na zdejší forum napsat... do hrobu to nemá cenu nosit.![]()
veka1
amerlock píše:Pokud dokážeš jakožto začátečník detoňáka nastartovat,tak to je docela úspěch.Já jsem tento motor také používal a mám vyzkoušeno,že pokud se ti podaří správně motor seřídit(to je u detoňáku docela problém se standartním palivem),tak start teplého motoru je mnohem snazší než u žhavíku.Ale musíš mít seřízený jak maximální výkon,tak volnoběh.A jak to dělám? Jednoduše doplním palivo do nádrže,dám plný plyn,ucpu palcem karbec a cca10x plynule protočím motor(tím nasaji palivo).Potom stáhnu plyn na volnoběh a většinou na druhé brnknutí do vrtule chytne a jede.A teď k palivu,pokud jsi z Brna a nebo blízkého okolí,dalo by se domluvit s Pavlem Klímou,on by ti palivo klidně nanitroval,potom ti motor pojede stabilněji,měkčeji a půjde lépe seřídit. To je teď asi tak vše co mě napadá za rady.