Špatné začátky

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
petak

Špatné začátky

#1 Příspěvek od petak »

Dobrý den,

tak moje zkušenosti:

2měsíce lítání s Syma Apache SO 09. Na tomto modelu jsem zjistil, že mě létání baví, bohužel odešel motor a do modelu jsem už vrazil dost ND, tak jsem si řekl že to chce něco lepšího.

Bez rozmyšlení jsem se začal dívat po bazarových vrtulníkách a na aukru jsem narazil Blade CP+ a ihned koupil v rámci rychlodražby.

Bohužel až ted jsem se dočetl, že jsem udělal velkou chybu a šel rovnou do složitého stroje bez zkušeností. (2měsíce s SO 09 se nedá počítat)

Po pár pokusech o "lítání" respektlivě letu více jak 3vteřiny jsem rozflákal 3xlisty a po vybití akumulátoru v ovladači se mě zbláznila vrtulník a poskákalsi vesele po zemi 15vteřin.....
bohužel tím že byl létaný a já s ním taky párkrát švihnul, nevím jestli je ještě v pořádku. Zároveň trošku zklamáním bylo, že vrtulník jsem koupil docela ve špatném stavu. SPousta věcí lepených atd..

takže prosím o radu:
1) Kde seřídit Blade CP+ ve Zlíně a okolí? Servis, dílna, zkušený servisák?
Případně někdo, kdo by to vyzkoušel a řekl, hele to prodej na ND, to je nepoužitelné.....nebo investuj do toho a to poletí dobře..(mode 1)

2) Zároveň po přečtení začátečnických dotazů jsem pochopil, že nejlepší bude Bladeho opravit a dát do poličky a vrhnout se na simulátor.
Šel bych do jiného vrtulníčku, ale nechci se pak znova přeučovat.
a) Má cenu se radši naučit základy na nečem lehčím? Dvojrotor?
b) Simulátor....řeším spíše ovladač, kterým se na to připojit.
l vrtulníku byl tento:
http://www.astramodel.cz/podrobnosti_prehled.php?kod=EFLH1044A
ten asi do PC nepřipojím bez nějakého šíleného připojení...

Jestli radši si koupit něco standartního na připojení do USB a trénovat...

Děkuji zkušenějším za rady
mikyno12

#2 Příspěvek od mikyno12 »

nemusis nikam chodit, predaj to :P kym sa este da

na inom vrtulniku sa nemusis preucovat, a ak myslis mod1 a mod2, tak ak je slusnejsia vysielacka, tak mas moznost vyberu , ktory mod chces
a zas moc sa preucovat nemusis podla toho co citam
Raptor 50 SE V3
T-Rex 450 PRO
Futaba T-10CG 2,4 GHz
psena
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od psena »

Zrovna podobnej vysilac jsem videl ze jel na PC, opravdu tam neni zadnej konektor pro audio jack?
pak uz jen koupis snuru+ prevadec za cca 150-500kc a jedes.
petak

#4 Příspěvek od petak »

Na vysílačce je pouze zezadu výstup žák-učitel.

O přeučení myslím přechod z dvojrotoru na jednorotor.
jackson8800

#5 Příspěvek od jackson8800 »

mikyno12 píše:nemusis nikam chodit, predaj to :P kym sa este da

na inom vrtulniku sa nemusis preucovat, a ak myslis mod1 a mod2, tak ak je slusnejsia vysielacka, tak mas moznost vyberu , ktory mod chces

A u DX6i to jde taky?Přehazovat mody..
MSH Protos> T-rex 550E PRO> LOGO 500> T-rex 450 pro DFC> ALIGN T-rex 550 PRO DFC
mikyno12

#6 Příspěvek od mikyno12 »

konkretne DXku nemam
ale pokial sa kupuje nova, tak si mozes vybrat aku chces
ale ak chces zmenit mod, tak by to malo ist vnutri pomenit

napriklad moja t-10 sa predava ako univerzalna a mozem si z nej doma spravit mod aky chcem
Raptor 50 SE V3
T-Rex 450 PRO
Futaba T-10CG 2,4 GHz
Zbynass1

#7 Příspěvek od Zbynass1 »

Právě zdířka učitel žák se používá pro propojením s počítačem. O hladkém "přechodu" z koaxiálu na klasický RC vrtulník nemůže být řeč. Dvojrotor tě pro klasický RC vrtulník nic nenaučí, je to jako bys z koloběžky přesednul do auta a myslel si, že ti koloběžka dala dobrý základ pro řízení auta na silnici. Opravdu nejhorší začátek, pro člověka který zatím vrtulníkům nerozumí, je začínat s kupou šrotu, fat si neumím představit že by někdo lítal s "mnoho" lepenýmí díly. Když se v tom nevyznám tak jediná koupě z druhé ruky připadá v úvahu osobně si pro model zajet a nechat si předvést veškeré funkce v letu.
Co se týká náhradních dílů na Blade tak mám pocit, že nepatří mezi nejlevnější. Kolega když s ním havaroval tak dal za standartní crash díly dvakrát tolik co já za celý Vrtulník HK450 z Hobbycity.)

Být tebou tak bych v prvé řadě trochu prolezl internet a snažil se najít nějaké obecné i konkrétní infomrace ohledně provozu RC vrtulníků, tady na foru je toho spousta, vrtulník není úplně jednoduché zařízení a jeho provozování potřebuje určité znalosti, bohužel se tady nedá uplatnit klasický model zajdu do krámu koupím lítám a když se to pokazí zajdu reklamovat. Člověk by o tom jak vše funguje měl trochu vědět jinak bude v servisu víc než na letišti.

Co se týká nastavování vrtulníku jsou vynikající instruktážní videa zde http://www.helifreak.com/showthread.php?t=41692 (je nutné se registrovat na foru)
nebo
http://zd.wwwcity.cz/zd/TeorieLetuHeli.htm

http://www.mojehobby.cz/magazin/detail.php?idclanku=34

jsou to odkazy na které tady dost často začátečníky posílají tak doufám že ti budou k prospěchu.
nahoru může, dolů musí
psena
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od psena »

petak píše:Na vysílačce je pouze zezadu výstup žák-učitel.

O přeučení myslím přechod z dvojrotoru na jednorotor.

No vidis to je to co prave potrebujes. Tak se podivej po inzeratech, par lidi ty kabliky vetrinou kolem 300kc prodava. Vetsinou to byva oznaceni ze se jedna o kabely na FMS simulator, ale fakci to na vicero.
Maxipes

#9 Příspěvek od Maxipes »

konektor ucitel-zak se sice pouziva na pripojeni do PC ale u tyhle vysilacky to pravdepodobne nepujde. Ma v sobe CCPM mix (tak jako kazda na heli) ale nejde vypnout a pocitac ho prave potrebuje vypnuty. Teoreticky by to mel umet Phoenix ale prakticky to asi chodit nebude...
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
papaya

#10 Příspěvek od papaya »

jackson8800 píše:
mikyno12 píše:nemusis nikam chodit, predaj to :P kym sa este da

A u DX6i to jde taky?Přehazovat mody..

Ano Dx6i mozes v pohode prehadzovat medzi mode 1-2.
DX9
Goblin 570 + Spirit
Compass Chronos + VBar
jackson8800

#11 Příspěvek od jackson8800 »

Tak proč,když se to objednává tak tam máš na výběr mod 1-mod 2..to je kvůli "továrnímu" nastavení?
MSH Protos> T-rex 550E PRO> LOGO 500> T-rex 450 pro DFC> ALIGN T-rex 550 PRO DFC
Sali

#12 Příspěvek od Sali »

U Spektra MODY neprehodis. To je taky duvod,proc pri koupi uvadis jaky MOD chces. :wink:
Sali
jackson8800

#13 Příspěvek od jackson8800 »

Hoši tak se dohodněte :D Takže když si koupím od borca Spektrum DX6i s v mode 1 tak z toho neudelam mod 2..
mikyno12

#14 Příspěvek od mikyno12 »

jackson8800 píše:Tak proč,když se to objednává tak tam máš na výběr mod 1-mod 2..to je kvůli "továrnímu" nastavení?

aby to ten dotycny nemusel rozoberat a babrat sa v tom

a ak sa nahodou stane, ze kupis radio z druhej ruky, tak sa nemusis preucat, ale mozes to prehodit

ktorou packou budes co ovladat, je indi vindi pre kazdy model
ked chces mozes mat aj plyn doprava-dolava
Raptor 50 SE V3
T-Rex 450 PRO
Futaba T-10CG 2,4 GHz
boZZda

#15 Příspěvek od boZZda »

Sali píše:U Spektra MODY neprehodis. To je taky duvod,proc pri koupi uvadis jaky MOD chces. :wink:

Přehodit to na DX6i lze, ale výrobce to nepodporuje. Takže budeš muset tak nějak bastlit :) ale jde to přehodit.

Spíš doporučuji rovnou koupit mód jaký potřebuješ. U vysílaček vyšší třídy si to můžeš jednoduše předělávat jak se ti zlíbí a pak se taková vysílačka prodávám v jedné jediné variantě. To se ale dostáváme do kategorie vysílaček od cca 10.000,-! Na druhou stranu jsou to vysílačky, které když vezmeš do ruky, tak víš za co jsi ty peníze dal! Zkus si někde osahat například Futaba 8FG, HITEC Aurora, apod...
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“