Výběr vysílače a zkušenosti uživatelů

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
tom1969

Výběr vysílače a zkušenosti uživatelů

#1 Příspěvek od tom1969 »

Chci si pořídit nový vysílač. Původně jsem byl rozhodnut pro OPTICA 6, pak jsem začal zvažovat i Eclipse. Pak jsem pustil do pročítání diskuzí a rozšířil jsem výběr ještě o FX-18 a MX-16s. Mám pocit, že čím víc se v tom hrabu, tím více jsem bezradný. Ideální by bylo, kdyby se ze všech vysílačů dalo vybrat to nejlepší.
Měl bych pár dotazů na stávající uživatele:
1. Dá se u Optica použít dvě serva na křidélka ( bez Y kabelu ) a zároveň použít dvě serva na výškovku ( bez Y kabeulu ). Jedná se mi o použití funkce AILV. U první funkce se mají serva zapojit do kanálů 1 a 5 a u druhé na 2 a 5.
2. Stejná věc mě zajímá u FX-18. U tohoto vysílače mě navíc zajímá, jestli si ho někdo koupil kvůli parametrů, přesto, že je tak vzhledově odpudivý ( vypadá jako lopata na sníh ) a časem se mu začal líbit. Nebo je to beznadějné. Existuje nějaký bývalý uživatel HITECU, který přešel k Futabě a je spokojen. Jak si poradil s jinou filozofií software.
3. U MX-16 ( ta se mi líbí nejvíc, ale je taky nejdražší ) myslím funkce pro dvě serva na výškovku nejde použít vůbec. Pokud se mýlím, tak mě opravte.
4. Do současné doby jsem měl FLASH 5SX, budu lítat Diablotina, obyčejného větroně, ALGOLA a pak se uvidí.
Kopec77
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Kopec77 »

U Optica můžeš mít 2 serva i na křidelka i na VOP bez Y kabelu.
tom1969

#3 Příspěvek od tom1969 »

Kopec77 píše:U Optica můžeš mít 2 serva i na křidelka i na VOP bez Y kabelu.
A co stím společným 5 kanálem ?
Kopec77
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Kopec77 »

jeden z nic se dá do jiného kanálu myslím že do 6, ale nevím jestli křidýlka nebo VOP...je to v návodu.
Fox
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Fox »

NO kdyb ti nevadila mírně vyšěí ceny a to že fujtajba nedisponuje v té základní nejlevnější verzi žádným přepínačem tak běž do ní... Ono vzhled - když letíš tak se vzezřením tvého vysílače asi moc nezabýváš ne? Navíc lopata na sníh se určitě čistí líp a jednodušej.

IMHO co se té filozofie programování týče - toho bych se bál ze všeho nejmíň. Přece pokud by si sám neco takového navrhoval tak to neuděláš tak šložité že by na to musel mít modelář zvláštní tydenní kurz aby to byl schopen uvést do provozu.

Kdybych si měl vysílač kupovat ted tak asi sáhnu po futabě. - docely by se mi hodily ty trimy mixů.
tom1969

#6 Příspěvek od tom1969 »

Fox píše:NO kdyb ti nevadila mírně vyšěí ceny a to že fujtajba nedisponuje v té základní nejlevnější verzi žádným přepínačem tak běž do ní... Ono vzhled - když letíš tak se vzezřením tvého vysílače asi moc nezabýváš ne? Navíc lopata na sníh se určitě čistí líp a jednodušej.

IMHO co se té filozofie programování týče - toho bych se bál ze všeho nejmíň. Přece pokud by si sám neco takového navrhoval tak to neuděláš tak šložité že by na to musel mít modelář zvláštní tydenní kurz aby to byl schopen uvést do provozu.

Kdybych si měl vysílač kupovat ted tak asi sáhnu po futabě. - docely by se mi hodily ty trimy mixů.
Jen tak pro zajímavost, jaký máš vysíla v současné době.
MG

#7 Příspěvek od MG »

MX-16s může ovládat jak křidélka, tak i výškovku samostatnými servy. Kromě nejvyšší ceny má ale podle mého názoru i nejkvalitnější zpracování ze zmíněných souprav (kromě FX-18 kterou neznám) a při programování určitě oceníš plně grafický display.
radis
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od radis »

Tato volba je v životě modeláře dost zásadním krokem a nesouhlasím s tvrzením, že pokud lítám jen obyčejné modely, tak mi stačí i obyčejné rádio. Stačí se dostat do situace kdy potřebuji dvoje stopky, nebo více pamětí pro modely. O faktu, že někdy je při řízení modelů potřeba pro jednu funkci více serv a přijímač nemá potřebné množství výstupů // stačí Hitec a pětikanálový přijímač a jsme v koncích. Možnost přesměrovat výstup z kanálu 6 do kanálu pět vše vyřeší, ale vysílač to musí umět. Přehledné a pokud možno grafické menu je komfort, který slouží k daleko jednoduššímu využití složitějších funkcí a mixů bez složitého čtení manuálu.
Mám osobní zkušenost z modely Hitec Optic/ Eclipse/Laser Futaba 16 a 19 Graupner MC 16/20 MC -19 a MX-16. V dnešní době se spousta modelů, které využívají speciální funkce a mixy např. Heli programy dostává i k rekreačním modelářům a tak postupem doby se každý bude touto otázkou zabývat. Mě osobně se moc libí pokud model má celé jméno a Ne jen tři znaky a taky preferuji přiřazování jednotlivých funkcí k mnou definovaným vypínačům. Můžete pak dvojité výchylky a exponenciály zapínat jedním vypínačem pro všechny kormidla atd. Omlouvám se za rozsah, ale přikládám tomuto tématu dost velký význam.
tom1969

#9 Příspěvek od tom1969 »

radis píše:Tato volba je v životě modeláře dost zásadním krokem a nesouhlasím s tvrzením, že pokud lítám jen obyčejné modely, tak mi stačí i obyčejné rádio. Stačí se dostat do situace kdy potřebuji dvoje stopky, nebo více pamětí pro modely. O faktu, že někdy je při řízení modelů potřeba pro jednu funkci více serv a přijímač nemá potřebné množství výstupů // stačí Hitec a pětikanálový přijímač a jsme v koncích. Možnost přesměrovat výstup z kanálu 6 do kanálu pět vše vyřeší, ale vysílač to musí umět. Přehledné a pokud možno grafické menu je komfort, který slouží k daleko jednoduššímu využití složitějších funkcí a mixů bez složitého čtení manuálu.
Mám osobní zkušenost z modely Hitec Optic/ Eclipse/Laser Futaba 16 a 19 Graupner MC 16/20 MC -19 a MX-16. V dnešní době se spousta modelů, které využívají speciální funkce a mixy např. Heli programy dostává i k rekreačním modelářům a tak postupem doby se každý bude touto otázkou zabývat. Mě osobně se moc libí pokud model má celé jméno a Ne jen tři znaky a taky preferuji přiřazování jednotlivých funkcí k mnou definovaným vypínačům. Můžete pak dvojité výchylky a exponenciály zapínat jedním vypínačem pro všechny kormidla atd. Omlouvám se za rozsah, ale přikládám tomuto tématu dost velký význam.
To co jste popisoval umí MX-16 ?
Čop
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Čop »

Já jsem po stejným boji zvolil FX-18 a jsem maximálně spokojenej. Umí vše co potřebuju a navíc spoustu chytrých věcí o kterých jsem neměl potuchy. Např. zapnout stopky když přidáš plyn a navíc si nastavíš v jaký poloze páčky to sepne. Rozšířil jsem jí zatím o dva spínače (dohromady za cca 200,-Kč a to jsem schválně dal ty nejdražší co byly k mání). Vzhled fakt neřeším. Programování zvládne i blb z pomocný. Letadla najednou lítají klidněji, je to celý větší pohoda... :D
Spíš lítač než stavěč...
radis
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od radis »

Nejen MX ale i řady MC 19,22.24a JR. Je strašně důležité se s jednotlivými vysílači osobně seznámit, nebo si je nechat předvést. Rozhodnou se chce čas, ale vyplatí se to. Je to na mnoho stran textu, ale já se snažím o všem co kupuji si sehnat co nejvíce informací. Nejdůležitější jsou tyzápory a nedostatky, jelikož ty budou limitující a omezující. Dobrou volbu.
s3030150

#12 Příspěvek od s3030150 »

no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 19:12, celkem upraveno 2 x.
Hans
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr vysílače a zkušenosti uživatelů

#13 Příspěvek od Hans »

tom1969 píše:2. Stejná věc mě zajímá u FX-18. U tohoto vysílače mě navíc zajímá, jestli si ho někdo koupil kvůli parametrů, přesto, že je tak vzhledově odpudivý ( vypadá jako lopata na sníh ) a časem se mu začal líbit. Nebo je to beznadějné. Existuje nějaký bývalý uživatel HITECU, který přešel k Futabě a je spokojen. Jak si poradil s jinou filozofií software.

Brácha začínal také s vysílačem FLASH 5SX, na samokřídlo nebo Bombera od firmy POTENSKY to bohatě stačilo, naučil se lítat a já jsem také udělal první krůček k RC modelařině.

Když potřeboval ovládat složitější modely a chtěl si rozšířit možnosti, vybral si tehdy vysílač od Futaby FX-14 (předchůdce FX-18). Otec si ho tenkrát hned pořídil taky. Dodnes na něm lítají oba a nedají na něj dopustit.

Když jsem si před půl rokem vybíral "svůj první" vysílač, jednoznačně mě uvrtal do FX-18. Vysílač se mi vzhledově velmi líbil, cena proti jiným srovnatelným super (kupoval jsem samostatně pouze vysílač). Dále jsem chtěl využít možnosti propojení vysílače žák-učitel s bráchou (ale to může být u tebe s kýmkoliv, třeba jestli máš někoho, kdo tě učí lítat, tak aby jsi měl s ním kompatibilní vysílač).

Programování se mi zdálo hrozně složitý a na začátku jsem ho dokázal jen zapnout. Po 3 měsících postupné práce s vysílačem si troufnu tvrdit, že umím FX-18 nastavovat a programovat lépe, než můj zkušený bratr svojí FX-14tku.

Jinak na to, co se ptáš, na FX-18 jde nastavit.

Kvalita vysílačů Futaba je historicky dána a současné vysílače patří pořád mezi špičku. V nížší kategorii (vysílače do Kč 10.000,-) si troufnu tvrdit, že právě FX-18 je nejlepší. Navíc, nějaký čas se již prodává její vylepšená verze č.2.
Joker
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Joker »

Zdravím, koupil jsem si asi před 3 lety Multiplex cocpit, 7 kanál, plně vybavený a naprostá spokojenost. A hlavně se dobře čistí, krásné ladné tvary bez zbytečných výstupků. :D
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“