Rozpůlení letadla v luftě

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.

Kde se stala chyba?

Poddimenzovaný trup
43
77%
Vada materiálu
1
2%
Příliš těžká baterka
2
4%
Jsem blb
10
18%

Celkem hlasů: 56

Zpráva
Autor
lhotas
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od lhotas »

pricka nechybi... rikam, delal sem to presne podle planku :D a zejtra se pustim do opravy a zkusim k tomu vyuzit ten tvuj navod :)
Baron von Vszechnozniczil z Karambolů
jio

#17 Příspěvek od jio »

Jo, vidím to. On to je pod těmi servy odlomený kus bočnice. To jsem si původně neuvědomil.

V každém případě, ale ty svislé příčky přilep natupo k bočnici a pak to zevnitř přeplátuj.
Joker
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Joker »

Zdravím, v rozích trupu od předu až za křídlo použít smrk 3x3 nebo 4x4 a je vystaráno. Zbytek balsa. :D
lhotas
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od lhotas »

tak mam hotovo, vyztuzeny pricky mezi listou na ktery drzi kridlo a balzovymi bocnicemi... zkousel sem delat zkousky v ruce a drzi to jak prase ve vsech smerech :twisted: akorat to zatim nemuzu potahnout protoze nemuzu najit laky....
2 Joker: tohle udelam az budu stavet spalovakovou verzi :P
jio

#20 Příspěvek od jio »

Ukaž fotku, ať to můžeme zkritizovat. ;-)
filuta007

toma

#21 Příspěvek od filuta007 »

Není to náhodou elektrolet TOMA z lednovýho modeláře roku 2000? :-) prijde mi to povědomí.
Létat může všechno, otázka je jakým směrem, a jak rychle....
lhotas
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od lhotas »

jj je to pomaly elektrolet toma, ale litalo mi to teda pekne rychle. jinak nakonec sem do toho dal motor cox 0.8 ccm a litalo to jak stihacka :twisted: ale asi po 3 mesich se nasaklo palivem silene ztezklo a zacalo se to rozpadat tak sel do kotle... ale kridlo mi zbylo tak furt premejslim ze si dodelam trup a dostavim to i kdyz uz mam mnohem vetsi a lepsi veci
filuta007

toma

#23 Příspěvek od filuta007 »

tak to je pěkné, mám na něj plánek už od sedmý třídy, ale teprv ted po 10ti letech začínám konečně stavět, sice nedělám rovnou tomu, ale jen dodělávám trup k jinému křídlu, ale tomu plánuju hned potom.
Létat může všechno, otázka je jakým směrem, a jak rychle....
Ada-Petr

Re: Rozpůlení letadla v luftě

#24 Příspěvek od Ada-Petr »

Zdravím všechny,

po hodně letech se vracím k modelům. Předtím jsem postavil jen hazedla, ale i vetsi kusy.
Plánek na TOMA mam uz pekne dlouho a myslim si, ze pro zacatecnika je to dobra volba. Nema nekdo z modelare k tomu planku ten text? Nebo poradil by mi nekdo jaky motorek,serva a baterii pouzit? predem dekuji za odpoved.
Petr
coro

#25 Příspěvek od coro »

Ada-Petr píše:...Nebo poradil by mi nekdo jaky motorek,serva a baterii pouzit? predem dekuji za odpoved.
Petr

Poradím hlavne pevne uchytený motor a vyváženú vrtuľu -
po prečítaní tých starých príspevkov si myslím že to rozobrala nevyvážená vrtuľa
alebo že to chytilo rezonanciu (to sa stáva keď je motor slabo/pružne uchytený).

Konkrétnejšie až keby si napísal rozmery a hmotnosť. Predbežne by to pre začiatočníka mohlo slušne lietať s vybavením do halového akrobata, motorček "19g Outrunner" čo má KV:1400, regl Turbigy Plush 10A alebo 12A (len kvoli BEC), a 2s Lipol vcelku ľubovoľnej kapacity, od 450mAh vyššie, a vrtuľa GWS 8x4 SF (SF nie HD lebo na ten motorček pasuje rovno tá SF).
Servá stačia HXT500 alebo HXT900 (900 sú z tých dvoch lepšie)
Ada-Petr

#26 Příspěvek od Ada-Petr »

Dekuji za rady. Jinak nejake udaje z planku: rozpeti - 793mm, Delka 667mm, m= 200g.
V popisu Elektrolet na motor TP-03, ale ten planek mam doma mozna vice jak 10let.
Ada-Petr

#27 Příspěvek od Ada-Petr »

Mel bych jeste dotaz. Jak nejlepe upevnit smerovku a vyskovku. Je mi jasne, ze musim pouzit nejake panty na tahla k servum a jinak nejak pohyblive? Ted stavim trup, zbytek mam jiz hotovy.

Dekuji za rady.
coro

#28 Příspěvek od coro »

Asi by stačil aj menší motor ale ten "19g" je dobrý tak by som zostal pri tom.
Tento http://www.hobbyking.com/hobbycity/stor ... oduct=6547

Na tak malý model stačí spojiť kormidlo so stabilizátorom (či ako sa volá pevná časť) lepiacou páskou, len z jednej strany kde je urobená ostrá hrana (z druhej strany-zospodu šikmo zrezané aby sa mohlo ohýbať aj tým smerom).
Keď som robil prvý model z depronu poradili mi textilnú pásku samolepiacu, tuším sa to volalo nejak honosne SkyTex ? - no inak super, ale po čase sa minula a už mi stačila obyčajná izolepa - až tak obyčajná nie, niektoré nelepia, tak poviem "obyčajná kvalitná". Naposledy som mal v ruke Scotch Magic z tesca, inak Izolepa Manuli alebo Aero.. Aby držala perfektne dá sa depron podmáznuť UHU Por lepidlom, len minimum.
Na kormidle potrebuješ nejakú páku s dierkou na tiahlo, to sa dá aj prevrtať uhlíkový pásik alebo kúsok tenkého laminátu, alebo kúpiť páky. Na tiahlo vidličky - ale aby sa jednoducho nastavovala dĺžka (treba, stačí na jednej strane a na druhej ohyb do Z).. často sa používajú "blimpy" to je
http://www.mpjet.com/market/index.php?m ... cts_id=382
a ako tiahlo oceľový drát, na dlhšie vzdialenosti tenká uhlíková tyčka - ak je možné aby bola dokonale rovno a po celej dĺžke musí byť vedená v prilepených okách každých pár cm, aby sa nemohla ohnúť.
lhotas
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od lhotas »

k tomu motoru, ja mel v druhe generaci tomy tenhle http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=5431 samozrejme s lipo. vykon o trochu vetsi nez 280 co jsem mel v prvni generaci ale jelikoz to cely bylo o dost lehci tak to litalo paradne
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“