První vrtulník pro syna (15 let)

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
demolátor

#61 Příspěvek od demolátor »

Ja zase souhlasím že plast také vydrží. Mám blade 400 (vím chyba ale co naděláte) ztratil jsem proti slunci v jaké je vrtulník poloze a nabombil to v plných otáčkách do betonu(autorotace mě naběhla až když jsem sbíral vrtulník ze země). Jelikož je blade 400 celé v plastu, odešlo mi: drát pádel, hřídelka v držáku rotor.list., hlavní hřídel, ozubené kolo, 1 servo a 1 lupení, ale z plastových dílů nic, až na škrábance.(nechci zakřiknout, aby jsem zítra nešel létat a neodnesly to všechny plastové díly) Havárie mě na levno moc nepřišla, jelikož e-flite má předražené díly :roll: , ale plast to vydržel. :wink:
psena
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od psena »

Vsak ja nerikam, ze plast nevydrzi... jen myslim, ze i kov ma sve odpodstatneni. Nektrery dily muzou byt lepsi i v plastu to je jasny, materialy jsou dnes cim dal houzevnatejsi takze rozhodne plast nepodcenuju. Ovsem treba Align raminko ke smykatku stoji stoji 169kc a kvalitni kovovej dil hlavy (horni rameno od naklonu listu) stoji obdobne a je v kovu a taky ma lozisko. Takze oni si i ten plast nechavaji pekne zaplatit.
AdamProg
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od AdamProg »

Tak kovove dily, jsou rozhodne nekolikrat pevnejsi nez plastove.
Pro hrube srovnani Dural miva cca 300MPa(i 400MPa), konstrukcni hlinikove slitiny minimalne 180MPa(ale vetsinou mnohem vice, zalezi na slitine, patri sem i Dural). Pevne plasty vetsinou 50MPa, maximalne 70(80)MPa.
Proto sou plastove dily bytelnejsi(aby se zvysila pevnost dilu).
Otazka je jen:
1) v cene, zda se cloveku vyplati ta vyssi pevnost, za vyssi cenu(hlavne o kolik drazsi cenu).
2) ve smule/stesti pri havariich, pokud se cloveku povede znicit kovovy dil je to pak mnohem drazsi. Osobne se mi u kovovych dilu povedlo zatim jen parkrat zalomit zavit.
3) v konstrukci vrtulniku. Ten to bod bych rekl ze je u vetsiny helin vyresen dobre. Otazka rozmeroveho poddimenzovani soucastek(u plastovych dilu to hrozi vice), a otazka rizene destrukce(myslim ze sem jeste nevidel, uplne plne kovovou hlavu, vzdy by melo byt neco plastoveho co pri nehode povoli, aspon tahla).
chastra
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od chastra »

Hm tak pokud vím, tak se do plastů a kor takhle namáhaných částí přimíchávaji různá plnidla jako sklo, uhlik, kevlar atd. Takže nelze hovořit o čistých plastech ale kompozitech a ty už mají jinou pevnost.

Osobně mám nalétáno na simu hodně hodin, s blade mSR jsem se nablbl jéje, ale když člověk chytne do ruky něco většího tak je to úplně o něčem jinym a díly zkutečně na sebe nenechaji dlouho čekat.
Mikelo

#65 Příspěvek od Mikelo »

Na kolika modelech asi je opravdový dural?! :lol:
Dneska se svět žene jenom po ceně a dural je drahý (taky poměrně křehký).
Kvalitní plast s vyztužujícím plnivem (typicky silamid apod.) za trvanlivostí dílů z hliníku nezaostává.
Spíš je to otázka konstrukce a kvality výroby. Netroufal bych si paušálně říci jestli hliník nebo plast. Musí se nejprve vědět jaký plast a jaký hliník a jak je součástka provozem namáhána.
AdamProg
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od AdamProg »

chastra píše:Hm tak pokud vím, tak se do plastů a kor takhle namáhaných částí přimíchávaji různá plnidla jako sklo, uhlik, kevlar atd. Takže nelze hovořit o čistých plastech ale kompozitech a ty už mají jinou pevnost.

Osobně mám nalétáno na simu hodně hodin, s blade mSR jsem se nablbl jéje, ale když člověk chytne do ruky něco většího tak je to úplně o něčem jinym a díly zkutečně na sebe nenechaji dlouho čekat.

Tak samozrejme tech parametru materialu je mnohem vice, tohle je jen pro predstavu.
Kompozity, je kapitola sam pro sebe, jejich pevnost je v hodne sirokem spektru(muzou i nemusi byt pevnejsi, nez kov(hlinikove slitiny), zalezi na plnidlu, hustote a strukture).
Osobne sem se z plnenym plastem (kevlarove vlakna v plastu), setkal jen u Snipera. V cinskych kopiich, byl jen obycejnej plast, tam neni potreba se rozmejslet, lepsi do nich kov. Ale pokud vyrobce dava do heli kompozitni plast, tak uz je to o necem jinem. Bohuzel sem mel moznost rozmlatit jen heli od laheli a HK, takze nemuzu porovnat jak jsou plasty resene jinde.
Zkusim kdyz tak jeste nejake dily prozkoumat pro jistotu.
Edit: Predpokladam, ze ve Sniperu bude Dural. Ale jinak mas pravdu kvuli cenam, se Dural vetsinou nepouziva, proto sem uvazoval i hlinikove slitiny obecne.
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“