Tomasino píše:hlodá mi po přečtení této diskuze v hlavě jedna otázka. Co vlastně způsobuje zhoršení kvality paliva při dlouhém skladování. Mám 10% nitrované palivo, co se válí cca 14 let ve skříni a zajímalo by mě, zda by použití skalice leccos nevyřešilo, nebo jestli se některé přímesy prostě rozloží, rozpustí a je to nepoužitelné i kdyby se na to podíval sám pánbůh. Díky
U standartního metylalkohol-ricínového paliva nevidím naprosto žádný jiný důvod degradace toho poliva krom té vody z ovzduší.
U nitrovaného je to jiné. Nitrometan, nitrobenzen nebo amyl-nitrid jsou fakticky oxidační činidla. Při spalování nitrovaného paliva v motoru se z nitrometanu uvolňuje chemicky vázaný kyslík a snižuje tak nároky motoru na vzduch z ovzduší, co umožňuje mnohem větší bohatost směsi a tím pádem víc výhřevného paliva v jednom motorovém spalovacím cyklu a tudíž i větší výsledný výkon. Bohužel dramaticky tím roste i spotřeba paliva. Navíc nitrometan má tu vlastnost, že se dokáže spalovat nekolika různými způsoby (ta chemická reakce se mění právě v závislosti od toho, kolik je dodáváno atmosferického kyslíku, nebo dokonce dovede hořet i úplně bez něj) a tím pádem je chod motoru mnohem stabilnější a míň náchylný na změny bohatosti směsi (např při změnách polohy nádrže v akrobatických obratech a pod) co oceňují zejména vrtulníkáři. Čili palivo s nižším obsahem nitrometanu (tak asi do 10%) se používá zejména kvůli stabilitě chodu motoru, a to s vysokým (do 70%) zase hlavně kvůli co nejvyššímu výkonu.
Jenže ten chemický rozklad nitrometanu s uvolňováním kyslíku probíhá při vyšších teplotách v procesu hoření. Nejsem chemik, tak nevím, zda se nemůže rozkládat pozvolna i při nízkých teplotách po dobu skladování. Myslím si, že spíše ne, protože na rozbití chemických vazeb je potřebné prekonat jisté kritické hodnoty energie (tedy nejaké mnimální teploty). Ale pokud by k tomu docházelo (např. působením UV záření, nebo i té jen mírně zvýšené teploty), tak to bude mít asi největší vliv na degradaci maziva - ricínového či jiného oleje, který jakožto přírodní rostlinný olej z chemického hlediska představuje směs nejakých esterů nenasycených vyšších mastných kyselin. Nenasycených znamená, že v jejich řetězci jsou přitomny dvojité a možná i trojité vazby, které mají tendenci se púsobením různých vlivů měnit na jednoduché a vzniklé nasycené tuky pak mají jiné fyzikální vlastnosti - zejména vyšší bod tání, teda houstnou a už to nejsou olejovité kapaliny ale spíše pasty typu sádla. Dehradace metylu není možná, resp. ten metyl se při oxidaci změní na CO2 a H2O nebo se mu nestane nic. Pokud ano, tak ho jen ubyde.
Ale tohle všechno jsou už jen moje spekulace na dané téma. Já opravdu nevím, zda se tohle všechno v tom nitrovaném palivu děje a pokud i ano, tak nevím jaký vliv by to pak mělo na chod motoru, případně na mazací schopnosti.
Osobně si myslím, že pokud je to palivo v dobře uzavřené láhvi (nejlépe v tmavé skleněné) v suchém chladném a tmavém místě, tak vydrží opravdu dlouho bez ztráty kvality. Jediné skutečné nebezpečí jeho degradace je ta voda z ovzduší, čemu se však dá velmi lehce zabránit a když už k tomu dojde tak ji zase pomocí té vyžíhané skalice z něj relativně jednoduše odstranit. Ale zabývat se odvodňováním má smysl při záchraně většího množství paliva. Pokud jde o jeden-dva litry, tak bych se s tím nepáral a použil ho dejme tomu na záběh motoru.