1. spalovak

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
IK33
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od IK33 »

Možno sa niekoho dotknem aj ja. Z týchto príspevkov som nadobudol dojem, že keď chce človek zmeniť kategóriu mal by začať od začiatku???
Ja som lietal motoráka (hornoplošník 1,6m MVVS 4,6) pred šiestimi rokmi. Potom šesť rokov len elektro a na jar som kúpil Extru 2,2m na 45 benzín a nemal som problém. Samozrejme že lieta inak ako elektrolety, no mám už nejaké skúsenosti a dostatočné prevodníky medzi hlavou a rukami ( tak ako každý skúsenejší modelár ). Takže v podobnom prechode na inú kategóriu nevidím u skúsenejších ja osobne veľký problém. A polietanie s takýmto érom to je parádička :D
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Vzduchoplavec »

I ja bych se rad pripojil do diskuse. Ke znace motru se vyjadrovat nebudu. Je to jen mlaceni prazdne slamy.

Ja si ted sice davam "spalovaci pauzu", nebot jsem vsechny spalovaky rozbil - ale uz stavim noveho :wink:
Potrebuju se taky zbavit strachu z jeciciho letadla, ktery jsme ziskal po serii havarii (jekot motoru, ktery je nahle ukoncen dutym "RACH!" mi nedava spat... :lol:

Takze to, ze mi ted letadlo bzuci prakticky neslysne jedine vitam.
Nicmene poradny zazitek z letani jednoznacne se spalovakem! A pokud nekomu vadi sajrajt z vyfuku, pak doporucuju 4 takt - prakticky nespini.

Co se vhodnosti motoraku ala Extra pro zacatek tyce, tak ja osobne bych volil alepson cvicneho akrobata typu Travel Air (clanek se pripravuje). Preci jen plnohodnotny akrobat by mohlo byt trochu velke sousto...
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Mad_Box »

to vzduchoplavec : No dle mého názoru máš jen částečnou pravdu.Na to příjdeš, až poletíš s větším akrobatem (min.2m).To je úpně jiný letový projev, než malý akrobat s ječící 4,6kou.U toho většího éra máš daleko více času na případné korekce během letu.Znám řadu kolegů, co létají velké akrobaty a když si chtějí tzv.nalít arenalin do žil tak vytáhnou malého kombata s 3,5kou a jdou si zařádit.Je tedy jednoznačně těžší se srovnat s rychlou stíhačkou, než s velkým akrobatem,samozřejmě řádně seřízeným a zalétnutým.Míra.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
IK33
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od IK33 »

Ono aj s plnohodnotným akrobatom sa dá lietať opatrne. Neznamená to, že keď lietadlo dokáže visieť nad zemou tak to ihneď začnem skúšať a do toho aj výkruty do kruhu meter nad zemou. Všetko má svoj čas. No keď sa časom ľlovek s lietadlom zžije a bude chceť zaletieť niečo s tej vyššej pilotáže, nemusí si zháňať iný stroj. A ono taký akrobat lieta stabilnejšie a reaguje presnejšie ako nejaký neohrabaný cvičný stroj.
Samozrejme nehovorím o lietaní pre začiatočníkov, kde niet nad vetroňa. :wink:
Galaxy520

#35 Příspěvek od Galaxy520 »

Můj první motorák byl a je Katana 140 na 26MVVS benzín a mám za to, že
trochu adrenalínu neuškodí.Záleží na přístupu.
Letu zdar.
Extra 330 - 2,12m MVVS 45
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Galaxy520: Jasny, jen je se clovek pro sami adrenalin nesmi po... jako ja. To pak jedine svazuje.

Co se air kombatu tyce, tak naprosto souhlasim. Videl jem u nas manika s Kawasaki a Fockewulfem od Steinu a to bylo neco PRISERNYHO! Samozrejme v tom nejlepsim slova smyslu :lol:
wroum

#37 Příspěvek od wroum »

takze sem dneska koupil ero :D

predloha: Staudacher
r - cca 1600 mm
plocha kridel - 41 dm2
prazdna hmotnost (bez nadrze, motoru, serv, Rx) - 2100 g
predpokladana letova bez paliva : cca 2900 - 3000 g

takze jakej motor? ASP 10? nebo 12? nebo...?
a jaky serva? HS-422? a HS 311 na plyn?

dal bych sem fotku, ale vlozit sem nejde a nalinkovat neni odkud :-/
Arab
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Arab »

wroum píše:pp: mam vyhlidnuty ero, co by se mi libilo (staudacher). psano je 10 - 15 ccm. rozpeti 1550 a vaha kolem 3kg. vsechny era co mam sou premotorovany, v tom by problem nebyl (radsi vic nez min :D ). ale na 15 netrvam, ale uz tady nekdo psal, ze u 12 pada vejfuk a 10 mi prijde malo. prodleva na pridani plynu mi je jasna a problem v tom nevidim. s pujcenym spalovakem sem udelal asi 4 starty, takze aspon zakladni predstavu mam (ASP 4ccm), dokonce sem sel na zem i bez motoru po neplanovanym chcipnuti (se ctí - nedolit sem o metr na plochu a urazil akorat podvozek o hromadku hliny... :D ). s utiranim sracek sem smirenej a je to to nejmensi :-)

a kdybych nebyl presvedcen o tom, ze to uridim, tak bych o tom ani neuvazoval, ale myslim ze na to mam 8)

kazdopadne dik

no sebevědomí ti nechybí taky sem ho měl :P
Arrow 3D 350W Dualsky (3D akrobat)
Fokker DR.I 200W Bidamotor (polomaketa Great Planes)
Elektrovětroň 2200mm 450W Dualsky
http://galerie.rcserver.cz/index.php
wroum

#39 Příspěvek od wroum »

nedalo mi to nevykopat tenhle thread:

nakonec sem koupil ASP 12, serva HS 422 a na plyn je 311. vaha je bohuzel k 3,7 Kg (nechapu jak to).

zatim jsem pouze 3x vzletl a jen jednou pristal. poprve krize kvuli odlepene folii na cca 1/2 kridla a podruhe rozflatrovane kridelko s ulomenym nahonem. vzdy pristani naplocho v pohode do vysoke repky - cilene. treti pristani na travu sice hodne na rychlosti ale v pohode.

motor slape dobre, spolehlive a chyta krasne. ASP je dobra volba, za dobry prachy. vykonu je dostatek, ero zvlada i stoupave obraty bez vyrazneho zpomaleni.

jinak nemam dojem ze bych si vzal prilis velke sousto, ve vzduchu to jde a vsechny ty veci na zemi clovcek musi udelat tak jako tak a je jedno jestli ma 3,5 combata nebo 15 akrobata. to ero je docela hodny a je dobre videt.

pokusim se sesmolit clanek s fotama a i videem na RCserver. casem.
wroum

#40 Příspěvek od wroum »

zdzd píše:Pro akrobat jo. Ale jaksi se mi nechce věřit, že jeho první spalovák bude v čistokrevném akrobatu...

rodokmen a papiry sem k nemu nedostal....ale jinak podminky splnuje
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Hoki »

wroum píše:
zdzd píše:Pro akrobat jo. Ale jaksi se mi nechce věřit, že jeho první spalovák bude v čistokrevném akrobatu...

rodokmen a papiry sem k nemu nedostal....ale jinak podminky splnuje
Klasický akrobat je hodné a poslušné éro. Lítal jsem s kde čím, tak mluvím s vlastní zkušeností. Akrobat 2m je dobře na obloze vidět a lehčeji se vodí, než něco na 4,6ccm. Proč se píše "Školní nebo Cvičný model na 3,5ccm"? Protože nás školí a s námi cvičí.
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Speedy »

U nás má kolega úžasně lehkýho dvoumetrovýho Spirita na 26ccm benzín a takhle pomalý a poslušný éro jsem ještě neviděl.
Myslím si, že chování letadla se odvíjí od velikosti a plošnýho zatížení a ne od pohonu. Já se na pořádnýho spalováka zatím stále chystám, ale měl jsem dva na chvilku pujčený. Rozhodně to byl klidnější a pohodovější let, než třeba s hotlinerem.
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Speedy »

Hoki: To s tím cvičným letadlem sedí. Ale zase nedá tolik práce posbírat třísky a tolik to nemrzí. :lol:
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Hoki »

Speedy píše:Hoki: To s tím cvičným letadlem sedí. Ale zase nedá tolik práce posbírat třísky a tolik to nemrzí. :lol:
Znám to, to pak stačí normální igelitka. Ale takové éro na ASP-4ccm je hotové do měsíce. Nemyslím stavebnici, ale samodomo.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“