Video: 2.5kW F3X Viking E - zálet v HD
Hi..až na to, že toto není adresa obrázku.
Adresa je toto..
http://img5.rajce.idnes.cz/d0502/3/3454 ... ges/10.jpg
Otevři si obrázek na rajce a pravým tlačítkem kopírovat adresu obrázku.[/code]
Adresa je toto..
http://img5.rajce.idnes.cz/d0502/3/3454 ... ges/10.jpg
Otevři si obrázek na rajce a pravým tlačítkem kopírovat adresu obrázku.[/code]
Co se taky může stát..
Občas se tu probírají pády na rádio. Hm v úterý jsem zažil s Vikingem něco podobného, ale rádio to nebylo.
Na návštěvě tu byl stejně postižený kolega modelář z města andělů. A tak poletuji s Vikingem. Na přání rychlý stoupavý výkrut s maimální rychlostí točení. Již před vrcholem jsem cítil, že je něco divně. A v okamžiku kdy jsem chtěl točení zastavit..to nějak nešlo. V prvním okamžiku..řvu. Neřídím, neřídím!!! Kniply kontra proti směru točení,ale Viking jen pomalu ztrácel rotaci. Dobrých dvacet sekund ..než mi napadlo, vysunout klapky..jestli opravdu neřídím!! Na větší vzdálenost jsou vidět jen tyto kormidla..křidélka ne.
Klapky se poslušně vysunuli..a pak mi do došlo (a to už model letěl dobře 30s ve spirále)..jedno servo na křidélkách je mrtvé. Naštěstí výška byla dost velká..tak jsem s tím začal bojovat. Stáli při mně všechny svatí..protože maximální výchylka proti směru spirály, stačila jen na zklidnění modelu a zploštění točení. Pomocí brzd jsem se snažil o co nejmenší rychlost pádu. Nejhorší je, že v tu chvíli si člověk uvědomí, že zachraňuje model.., ale kam dopadne již nejde tak jednoduše zajistit.
Nakonec Viking zahučel do pole hodně hustého obilí, které zbrzdilo dopadovou rychlost natolik, že není ani poškrábaný. I tak je zajímavá část logu ze SkyAssistanta...
Dopadová rychlost byla přesně 11.75m/s..což je 42.3km/h.
Resumé z tohoto , je dvojí. Za prvé člověk má tendenci myslet, že má rušení...a až pokud mu to čas dovolí, mu dojde, že to tak vůbec není.
Za druhé..i sebelepší vybavení se může podělat, a tak je dobré mít jako další letový režim...emergenci flyght phasses. Což znamená..přepnutí na maximální ..pro normální létání až nesmyslné výchylky. Těmito to pak dovést na zem...a když už nezachránit model, alespoň ho nasměrovat od lidí a majetku.
Na grafu je hezky vidět poslední fáze až do dopadu, kdy pole je z kopce..proto jsou metry pod nulovou úrovní.
Na návštěvě tu byl stejně postižený kolega modelář z města andělů. A tak poletuji s Vikingem. Na přání rychlý stoupavý výkrut s maimální rychlostí točení. Již před vrcholem jsem cítil, že je něco divně. A v okamžiku kdy jsem chtěl točení zastavit..to nějak nešlo. V prvním okamžiku..řvu. Neřídím, neřídím!!! Kniply kontra proti směru točení,ale Viking jen pomalu ztrácel rotaci. Dobrých dvacet sekund ..než mi napadlo, vysunout klapky..jestli opravdu neřídím!! Na větší vzdálenost jsou vidět jen tyto kormidla..křidélka ne.
Klapky se poslušně vysunuli..a pak mi do došlo (a to už model letěl dobře 30s ve spirále)..jedno servo na křidélkách je mrtvé. Naštěstí výška byla dost velká..tak jsem s tím začal bojovat. Stáli při mně všechny svatí..protože maximální výchylka proti směru spirály, stačila jen na zklidnění modelu a zploštění točení. Pomocí brzd jsem se snažil o co nejmenší rychlost pádu. Nejhorší je, že v tu chvíli si člověk uvědomí, že zachraňuje model.., ale kam dopadne již nejde tak jednoduše zajistit.
Nakonec Viking zahučel do pole hodně hustého obilí, které zbrzdilo dopadovou rychlost natolik, že není ani poškrábaný. I tak je zajímavá část logu ze SkyAssistanta...
Dopadová rychlost byla přesně 11.75m/s..což je 42.3km/h.
Resumé z tohoto , je dvojí. Za prvé člověk má tendenci myslet, že má rušení...a až pokud mu to čas dovolí, mu dojde, že to tak vůbec není.
Za druhé..i sebelepší vybavení se může podělat, a tak je dobré mít jako další letový režim...emergenci flyght phasses. Což znamená..přepnutí na maximální ..pro normální létání až nesmyslné výchylky. Těmito to pak dovést na zem...a když už nezachránit model, alespoň ho nasměrovat od lidí a majetku.
Na grafu je hezky vidět poslední fáze až do dopadu, kdy pole je z kopce..proto jsou metry pod nulovou úrovní.
Re: Co se taky může stát..
graup15 píše:a druhé..i sebelepší vybavení se může podělat, a tak je dobré mít jako další letový režim...emergenci flyght phasses. Což znamená..přepnutí na maximální ..pro normální létání až nesmyslné výchylky.
Koukam, ze Viking muze slavit druhe narozeniny
Ty "nouzovy" vychylky mam na vysilaci nastaveny taky (na "uzamykatelny" prepinac ), od chvile, kdy jsem na chciply servo na motylu pochoval F3B-cko. Po vystrelu z navijaku misto kolmeho stoupani zacalo delat veliky premet. Tak jsem naplno pritahl a zacal jsem hledat pricinu. Prvni, co me napadlo bylo, ze jsem strilel na "startovnich" klapkach. Ty ale byly spravne v minusu. Tak jsem zkusil jestli chodi kridylka (stale jsem mel pritazeno), chodily, tak jsem naplno potlacil...... Bohuzel to byl posledni pohyb, co to motylove servo udelalo a jedna klapka zustala naplno potlacena. Plny pritazeni nestacilo a jen s plnyma brzdama se to neutahovalo do jeste strmejsiho klesani. Takze alespon nasmerovat pryc od lidi a cekat na ranu.... Samozrejme to bylo nalozeny na vzdalenost (cca 2,9kg letovka) takze i s plnyma brzdama to v 45° klesani letelo dost rychle na to, aby to byla totalka: prerazeny stred a trup, u jednoho ucha vytrzena kapsa spojky, druhe s rozdrcenou nabezkou na konci... Neposkozeny byl jen motyl.....
Pricina? V motorku serva byly "uhliky" komutatoru reseny jako tri dratky, ktere se dotykaly komutatoru, jeden z nich se ubrousil, otocil na druhou stranu a vyzkratoval dalsi lamely komutatoru. Servo zustalo v poloze pritazeno po vystrelu a bohuzel se jeste jednou chytlo prave ve chvily, kdy jsem naplno potlacil.....
BTW: On tady byl Richard Saouma??? Uz ma zalitnuty Corado?
Jo jo...Richard tu byl. Velmi příjemný člověk. Pomáhal nám i hledat Vikinga v poli víc než metrového obilí.
Jo a v mikroservech jsou ty (jakoby drátky) standard. Spíš jsou to plíšky...,ale tak malinké, že vypadají jako drátky. Jsou i v Hyperionech 95 wing. Ale tím to nebylo. Rozebral jsem servo..mechanicky OK, motor OK, poťák OK, elektronika..dead. Jeden Fet z můstku řízení motoru..dead.
Prostě se to může stát...nic s tím nejde dělat. Jediné co je na zváženou, jsou přijímačovky...nemít tam velmi tvrdé NiCd...asi by už Viking nebyl. SkyAssistant mi hlásil dost rychlý pokles napětí..tzn že servo začlo baštit až dost. Mít tam SBEC...klidně mohl vypnout na nadproud..a bylo vymalováno.
Já jako první ochranu mám velmi slabé kabely pro serva v křídlech. Při normálním odběru, je na nich zanedbatelný úbytek napětí, ale při zkratu (či jen nenormálním odběru..což se teď stalo) již púsobí částečně jako odpor.
Proto servo neblaflo plamenem..prostě tam vedení nepustilo max proud co baterka dá.
Takže když SBEC a v dalším Vikingovi bude...tak hodně výkoný. Může to zachránit model. A ještě testnu ten CC10/20 při kolika vypíná a jaký úbytek vytvoří 140cm dlouhý kabel 0.15 co mám jako vedení v křídlech.
Jo a v mikroservech jsou ty (jakoby drátky) standard. Spíš jsou to plíšky...,ale tak malinké, že vypadají jako drátky. Jsou i v Hyperionech 95 wing. Ale tím to nebylo. Rozebral jsem servo..mechanicky OK, motor OK, poťák OK, elektronika..dead. Jeden Fet z můstku řízení motoru..dead.
Prostě se to může stát...nic s tím nejde dělat. Jediné co je na zváženou, jsou přijímačovky...nemít tam velmi tvrdé NiCd...asi by už Viking nebyl. SkyAssistant mi hlásil dost rychlý pokles napětí..tzn že servo začlo baštit až dost. Mít tam SBEC...klidně mohl vypnout na nadproud..a bylo vymalováno.
Já jako první ochranu mám velmi slabé kabely pro serva v křídlech. Při normálním odběru, je na nich zanedbatelný úbytek napětí, ale při zkratu (či jen nenormálním odběru..což se teď stalo) již púsobí částečně jako odpor.
Proto servo neblaflo plamenem..prostě tam vedení nepustilo max proud co baterka dá.
Takže když SBEC a v dalším Vikingovi bude...tak hodně výkoný. Může to zachránit model. A ještě testnu ten CC10/20 při kolika vypíná a jaký úbytek vytvoří 140cm dlouhý kabel 0.15 co mám jako vedení v křídlech.
- Davidus007
graup15 píše:Jo..Michale.
Zapoměl jsem.
Nechceš přijet na AmperFest s Ascotem ? Já tam s Vikingem jedu. Je to další sobotu.
Tzn 19.6.
Chci ale bohuzel nemuzu, az cca do srpna jsem casove v pr....
Na kolik ti spadlo napeti Rx aku pri poruse toho serva? Z toho by se mohl dat odhadnout proud. Dlouhy kabel asi pomohl snizit odber mrtveho serva a mozna by neskodilo ho prohlednout, jestli nema nekde poskozenou izolaci.
BTW: Co ohrev motoru-reglu pri tehle vedrech? Pripravil jsem si novou kabinku s chlazenim, ale jeste nebyl cas ji testnout
re..Pepan
Super...dva najednou to se bude moc pěkné. Díky, že pojedeš.
re..Davidus007
Však se dočkáš..
) A je to dobře, že jsi do toho šel. Čím nás bude s F3X-E víc, tím je reálnější zorganizovat soutěžičku . Pravidla budou převzata z F5B.
re...klingon77
To je škoda...jsem hrozně zvědavý na letový projev Ascota-E
Kdypak o tom něco napíšeš..můj web a iwebík Martina se již na článeček těší:-)
Super...dva najednou to se bude moc pěkné. Díky, že pojedeš.
re..Davidus007
Však se dočkáš..
re...klingon77
To je škoda...jsem hrozně zvědavý na letový projev Ascota-E
Kdypak o tom něco napíšeš..můj web a iwebík Martina se již na článeček těší:-)
graup15 píše:Na grafu je hezky vidět poslední fáze až do dopadu, kdy pole je z kopce..proto jsou metry pod nulovou úrovní.
Myslis Dalibore, ze se na log ze sky asistenta da spolehnout? Při takové rychlosti, by ero nebylo v takové poloze a v takovém stavu, jako jsme ho nasli. Kazdopadne pri tobe tenkrat stali vsichni svati...
Martin 'PiNa' Pilný
http://www.PiNa.cz
http://www.PiNa.cz
PiNa píše:graup15 píše:Na grafu je hezky vidět poslední fáze až do dopadu, kdy pole je z kopce..proto jsou metry pod nulovou úrovní.
Myslis Dalibore, ze se na log ze sky asistenta da spolehnout? Při takové rychlosti, by ero nebylo v takové poloze a v takovém stavu, jako jsme ho nasli. Kazdopadne pri tobe tenkrat stali vsichni svati...
To si piš, že to sedí. Porovnával jsem i SkyAssistanta a Alti..měří to stejně. On ten dopad byl pod hodně malým úhlem..proto Viking přežil bez škrábance.
Davidus007 píše:Ufff to se nedá vydržet, hltám každé slovo a Dalibora (kdy jen můžu) vidím řádit s Vikingem, společně s Pepou. Jasně, vím že "můj" pan Sodomka už staví, elektronika se už pomalu sešla (jak jinak plná palba alá Dalibor, bude i stavět) ale kua kdo má vydržet to čekání
Už aby.....
Abych tě trošku pozlobil..
Dneska juknu z okna...vyloženě termické počasí. Ráno pršelo..pak 5/8 oblačnosti a sluníčko...nabít baterky 8 minut a za dalších 10 už jsem byl na letišti. Jukni..nosilo to hezky. Klesáčky, ale byli taky vydatné. Jen káňata nějak nebyli..jsou mrchy líný už i lítat:-)