Ako pajkovat? Aky cin vybrat?

Všechno ostatní o modelářské i jiné elektronice.
Odpovědět
Zpráva
Autor
janac.marek

Ako pajkovat? Aky cin vybrat?

#1 Příspěvek od janac.marek »

Jednak som zaciatocnik v heli a jednak totalny amater v pajkovani :) . Verim, ze toto patri do kategorie elektronika :) .

Nikdy som nic nepajkoval. Uz mam vsetko pripravene co k heli potrebujem, zajtra mi dojdu MP JET 2.5 konektory. Pajkovacka mi dnes dorazila. Mam teda vsetko co potrebujem okrem cinu :) .
V pajkovani sa nevyznam a chcel som taku jednoduchu do ruky (hlavne nech nema ten predny hrot z drotu).
http://www.obchodny-dom.sk/black-decker ... na/z21505/
Teplotu pisu do 450 stupnov.

Aky cin si mam v obchode pytat? Staci ked im poviem, ze nech zvlada vysoky prud (pre istotu aj viac nez 100A - koli planovanemu T-Rex 600) a nech sa neroztavuje pri nizkych teplotach? Budem este nieco potrebovat, aby sa mi ten cin z konektoru nevysmykol?
Dakujem :) .
DX6i 2.4GHz (mode 2)
Phoenix simulator
Align T-Rex 450 Pro
Align T-Rex 600EFL Pro
arda1
Kontaktovat uživatele:

Re: Ako pajkovat? Aky cin vybrat?

#2 Příspěvek od arda1 »

janac.marek píše:Aky cin si mam v obchode pytat? Staci ked im poviem, ze nech zvlada vysoky prud (pre istotu aj viac nez 100A - koli planovanemu T-Rex 600) a nech sa neroztavuje pri nizkych teplotach? Budem este nieco potrebovat, aby sa mi ten cin z konektoru nevysmykol?
Kluci vy jste dneska samá sranda. :lol: :lol: :lol:
Můžeš mi říci proč by se měly konektory zahřívat? :wink:
ICQ 638556901
error414
Kontaktovat uživatele:

Re: Ako pajkovat? Aky cin vybrat?

#3 Příspěvek od error414 »

janac.marek píše:Jednak som zaciatocnik v heli a jednak totalny amater v pajkovani :) . Verim, ze toto patri do kategorie elektronika :) .

Nikdy som nic nepajkoval. Uz mam vsetko pripravene co k heli potrebujem, zajtra mi dojdu MP JET 2.5 konektory. Pajkovacka mi dnes dorazila. Mam teda vsetko co potrebujem okrem cinu :) .
V pajkovani sa nevyznam a chcel som taku jednoduchu do ruky (hlavne nech nema ten predny hrot z drotu).
Teplotu pisu do 450 stupnov.

Aky cin si mam v obchode pytat? Staci ked im poviem, ze nech zvlada vysoky prud (pre istotu aj viac nez 100A - koli planovanemu T-Rex 600) a nech sa neroztavuje pri nizkych teplotach? Budem este nieco potrebovat, aby sa mi ten cin z konektoru nevysmykol?

jestli si nikdy nic nepajel tak bych nejdriv pozadal nekoho kdo ti to ukaze a pripadne nauci. nekolikrat sem uz videl napajene neco amaterama a byla to hruza, studenaky, prepalene.

Hlavne kdyz na tom pajeni zavisi zivot heli :D
Logo 600 + spirit
kroxigor

#4 Příspěvek od kroxigor »

zkus si na YouTube vyhledat aspoň nějaké video co a jak pájet a něco si o tom přečíst :wink:
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
arda1
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od arda1 »

No já včera zrovna koukl pro zichr kámošovi u reglu pod smršťovačku kde byl napojený konektor od aku a šel jsem se vyzvracet- mám to i nafocený- něco takovýho se jen tak nevidí. :roll: :roll: :roll:
ICQ 638556901
error414
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od error414 »

arda1 píše:No já včera zrovna koukl pro zichr kámošovi u reglu pod smršťovačku kde byl napojený konektor od aku a šel jsem se vyzvracet- mám to i nafocený- něco takovýho se jen tak nevidí. :roll: :roll: :roll:

ukazat, at tazatel vi jak to nema vypadat
Logo 600 + spirit
arda1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od arda1 »

Naposledy upravil(a) arda1 dne stř 30.06.2010 15:42, celkem upraveno 1 x.
ICQ 638556901
janac.marek

#8 Příspěvek od janac.marek »

to arda1: JJ, fotky privitam :) .

A hej, mozno to znie zabavne co sa pytam :lol:
Ale tak vravim, som fakt uplny zaciatocnik, radsej sa spytam. A preco by sa mali zahrievat? No tak to ja zial netusim, ale tak nejaky dovod, preco mi kazdy odporucuje MP Jet urcite je a predpokladal som, ze to moze byt aj o zahrievani.
Ale tak aj tak by som nebol spokojny, keby tam dam cin, co ma nizku teplotu tavenia :) . A takisto ten prud co nim ma pretekat... Predpokladam, ze ciny maju rozne kvality, takze radsej nech vyzeram ako blb na fore nech v obchode :roll:
DX6i 2.4GHz (mode 2)
Phoenix simulator
Align T-Rex 450 Pro
Align T-Rex 600EFL Pro
Peppy
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Peppy »

http://www.mpjet.com/news/index.php?option=com_wrapper&Itemid=31

Ja tak tiez pajkujem okrem tej pajecej kapaliny, tu ani nemam a ani nwm naco je
EXTRA MX,EF extra 300 78"
http://adamweinzettl.webnode.sk/
arda1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od arda1 »

Použij normál trubičkovou pájku stačí z Kovohutí Příbram - průměr 1mm ideál . Je to 60/40 (cín/olovo) většinou ,plněný MTL401 a teplota tavení kolem 190°C. Dále se poptej o nějaký pájecí kapalině- chtěj R (defakto kalafuna v lihu)tu nemusíš oplachovat z pájených částí- nebo F1 - je daleko účinnější než kalafuna ale měla by se opláchnout(aceton, isopropyl). :wink:
ICQ 638556901
error414
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od error414 »

Peppy píše:http://www.mpjet.com/news/index.php?option=com_wrapper&Itemid=31

pajeci kapalina neleptava kov takze se cin lip prichyti a pritahuje cin, vubec netusim jak to dela ale pokud se prilozi pajeci pistol s scinem tak pajeci kapalina na povrchu kovu jakoby cin na sebe vazala. Dela to nadherne spoje ktere se normalne udelat nedaji (nebo velmi tezko). Ale je pak dulezite spoj dokonale omyt v nejakem rozpoustedle, jinak zacne kov kolem spoje SILNE korodovat a hlavne rezavet :)

edit: na skole sme ju meli zakazanou protoze jinak by kazdej dostal za jedna. :D
Logo 600 + spirit
arda1
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od arda1 »

Pánové pozor! Není kapalina jako kapalina ! Žádný naleptávání - pouze při určité teplotě rozpustí oxidy kovů- za studena je defakto inertní. Mluvím o kvalitních kapalinách(nebo pastách) na elektroniku. Ta co leptá je na bázi chloridů (někdy i se zbytky HCl )a tu bych ani na okapy nepoužil. :wink:
ICQ 638556901
helifish

#13 Příspěvek od helifish »

Peppy píše:http://www.mpjet.com/news/index.php?option=com_wrapper&Itemid=31

JJ jednoduchy jasny navod. Misto prkynka pouzivam dreveny kolicek nebo "treti ruku s lupou (neni nutnost)" a letuju moji starou dobrou trafackou z roku 1985 :)) Jinak pouzivam kapalinu "letol" kdysi mi ji kolega prinesl z prace. Jinak klasika cin a kalafunu .
TRex500, letadla AMR - Ultimate,VA models - Trinity, Ultimate, FMS - MSX v2, rádio Horus X10
janac.marek

#14 Příspěvek od janac.marek »

to arda1: To co je? :-D (reagujem na tie obrazky)
Tak to by ma ani vo sne nenapadlo spravit. Hento akoze funguje? To uz je ina sila

PS neviem aka je to trubickova pajka, ak je to ta, co ma vpredu ten drotik, tak taku som nechcel a preto som si kupil tuto:

Vdaka, budem pytat pajaciu kapalinu R (kalafuna v liehu).

Stale mi nie je jasne aky cin. Na strankach MP Jet aj pisu presny typ, ktory odporucaju, neverim vsak, ze v tom obchode kam sa chystam to budu mat a takuto vec nebudem objednavat cez Internet :) .
Takze sa spytam hlupo a jasno :)
Chcem taky cin, co je v takom kotuci (taky drotik). Mam mat nejake specialne poziadavky (hlavne to co som pisal hore, aby zvladal vysoke prudy) alebo je cin proste cin :) . :D
Naposledy upravil(a) janac.marek dne stř 30.06.2010 17:02, celkem upraveno 2 x.
DX6i 2.4GHz (mode 2)
Phoenix simulator
Align T-Rex 450 Pro
Align T-Rex 600EFL Pro
arda1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od arda1 »

Co to?
ICQ 638556901
Odpovědět

Zpět na „Obecná elektronika“