Easy Glider Electric PRO

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
tengler

#601 Příspěvek od tengler »

Mic-74 píše:Zdravím. Jak vysoko létáte z easygliderem? Dnes jsem naložil výškoměr a zjistil jsem že létám nejčastěji tak ve 200 metrech (myslel jsem že lítám výš) tak jsem ho vytáhl do 315 metru ale už jsem ho viděl špatně asi jsem slepý.

My to kdysi merili s Kroxigorem a mam dojem, ze to bylo jednoznacne vejs... Je to tu nekde ve starsich vlaknech.
sigi123

rc

#602 Příspěvek od sigi123 »

Já lítám oklo 350 m/podle klasického varia/,a už je špatně vidět.Udávaným výškám přes 500m a dokonce jsem zde četl 680m moc nevěřím.Je to možné pokud by jeden řídil a druhý éro sledoval dalekohledem.A WH na 500m?Nevím jestli je éro o rozpětí 130cm ještě vidět.Pokud jsem četl tak větroně o rozpětí okolo 4-5metrů jsou ve výškách okolo 600-700m už velmi špatně čitelné v jaké jsou poloze.Tedy pro člověka s normálníma očima.I když pro dalekozraké jedince to problém není.Ale stačí si porovnat rozpětí egeho s nějakým objektem,odkrokovat si 200m,přidat si tu samou výšku a ege se smrskne tak že je vidět jen jako malá čárka.Pak se těžko rozezná v jaké je vůbec poloze.Ty varia máme dvě a ukazujou stejně.
Lark

#603 Příspěvek od Lark »

Docela by mě zajímala absolutní přesnost těch výškoměrů. Mám EagleTree eLogger a když si představím, že ho doma u PC zkalibruju při určité teplotě a pak s ním vyrazím na letiště do jiné nadmořské výšky a jiné teploty (noťas nemám, abych kalibroval na letišti) ??? Pokud vím, tak ty výškoměry měří atmosférický tlak a přepočítávají ho na výšku. Je u toho velká tepelná závislost. Nezkoušel to někdo porovnat? Dost by mě to zajímalo. Pokud vím tak u skutečných letadel se výškoměry kalibrují před startem.
sigi123

rc

#604 Příspěvek od sigi123 »

Mělo by se nastavovat na letišti.Ty varia nastavujem s modely na zemi a ukazujou obě stejně.Jinak v zavislost na teplotě,tlaku a místě nastavení/např. 3 patro paneláku/může být odchylka i 100 metrů.
Lark

#605 Příspěvek od Lark »

sigi123, nevím jak je to s odchylkou u tvého varia, ale eLogger funguje tak, že po zapnutí kdekoli si nastaví referenční nulovou výšku a od té potom měří. Pokud třeba pro další start vylezu na kopec, po zapnutí se znova nastaví nula. Stačí jednou zapnout na zemi a podruhé v ruce a ten rozdíl zhruba 1,5m je v grafech vidět. To mám ověřené, ale spíš mi jde o to, že při rozdílné teplotě a počáteční výšce může ten přepočet probíhat podle odlišné křivky, takže zaznamenaná hodnota, dejme tomu 100m, může "kecat" o nějaký procenta. A mě by právě zajímalo kolik těch procent zhruba může být :wink:
sigi123

rc

#606 Příspěvek od sigi123 »

Vario funguje stejně.A odchylku nikdo asi nezměří,a přitom to může kecat o dost metrů.Jiná teplota a tlak v místě zapnutí,jiné veličiny při letu dejme tomu ve výšce 200m pod mrakem-mimo mrak-v termice a mimo ni.A to nevím nakolik to ovlivní tlak a teplota ve větru nebo v nějakém vzdušném proudu.Prostě to asi nikdo nezjistí.Proto uvažuju střízlivě,a když mi 5 lidí okolo tvrdí při výšce 360m že je to sotva vidět tak jim věřím.Proto si myslím že vidět letadýlko s rozp. 130cm na 500m moc reálné není a Ege se svým rozpětím 180cm je na hranici viditelnosti těch 350-400m.Na kolmaninfo je toho o větroních/velkých/napsáno dost,myslím že ege ve výšce 683m už normální člověk vůbec neuvidí když 2x tak velký větron je na hranici viditelnosti.I když dalekozrakost je vlastně nemoc někteří jedinci tak daleko dohlédnout mohou.Těžko něco tvrdit nebo vyvracet.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#607 Příspěvek od JirkaA »

Drtivá většina senzorů tlaku je vybavena současně měřením teploty, naměřená hodnota tlaku je buď již přímo teplotně kompenzovaná nebo je kompenzace provedena programově v obslužném mikrokontroléru.

Viditelnost letadla ve výšce záleží na více faktorech, zejména na zraku pozorovatele. S 2m (VariantIII, ION) mám rekord 620m a šlo by ještě výš, s třímetrovkou přes 700m a nemám problém s čitelností co to dělá. Ideální pozadí jsou mraky, na modrém nebi je dohlednost horší. Eagletree s altitude senzorem jsem zkoušel porovnávat s výškoměrem v reálném letadle a sešli jsme se plus mínus metr, tedy pro naše účely bohatá přesnost.
OK2WY
sigi123

rc

#608 Příspěvek od sigi123 »

No mě je 50 a většině lidí okolo mě je o něco víc/mladý skoro nelítaj/holt už máme horší oči.S větroni kolem 2metrů je naše hranice asi těch 400m.Závidím lidem co vidí dál.Ale to se nedá nic dělat :cry: Nedá se než věřit přístrojům.
kroxigor

#609 Příspěvek od kroxigor »

tengler píše:
Mic-74 píše:Zdravím. Jak vysoko létáte z easygliderem? Dnes jsem naložil výškoměr a zjistil jsem že létám nejčastěji tak ve 200 metrech (myslel jsem že lítám výš) tak jsem ho vytáhl do 315 metru ale už jsem ho viděl špatně asi jsem slepý.

My to kdysi merili s Kroxigorem a mam dojem, ze to bylo jednoznacne vejs... Je to tu nekde ve starsich vlaknech.

Přesně to bylo 376m (měřeno EagleTree).
To: Mic-74: Nic si z toho nedělej já svou 2m Tracy nevidím už v 250m :?
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Lark

#610 Příspěvek od Lark »

JirkaA píše:Drtivá většina senzorů tlaku je vybavena současně měřením teploty, naměřená hodnota tlaku je buď již přímo teplotně kompenzovaná nebo je kompenzace provedena programově v obslužném mikrokontroléru.

...... Eagletree s altitude senzorem jsem zkoušel porovnávat s výškoměrem v reálném letadle a sešli jsme se plus mínus metr, tedy pro naše účely bohatá přesnost.

Díky přesně tohle jsem chtěl slyšet.
Mic-74
Kontaktovat uživatele:

#611 Příspěvek od Mic-74 »

Tak v sobotu jsem udělal novou výšku 340 metrů s easygliderem a myslím až bude lepší viditelnost že se dokážu přiblížit k 400 m. V sobotu to litalo ale otec rozštípal větroně ve vzduchu 2.6 metru rozpětí. Dostal se do nějaké termické turbulence a letadlo chytlo příšernou rychlost a během jednoho okruhu se rozlámala křídla.
PS

#612 Příspěvek od PS »

Já mám zatím s EG svůj mvariem změřený rekord 671m. Chtěl pořád výš, ale já byl rád, když jsem ho dostal dolů. Tam už fakt není moc vidět. Co mi ohledně viditelnosti pomáhá, jsou kontrastní pruhy zespoda na křídlech. A taky brejle :lol: . Jinak nejlíp se mi lítá mezi 150-300m.
Jano
Kontaktovat uživatele:

#613 Příspěvek od Jano »

to sigi pre uplnosť merané to bolo Z-logerom , nastavená kalibrácia po pripojení napatia to je na zemi na letisku tesne pred štartom.
Či klamal o 20-50m neviem posudiť napisal 504m , mal som čisté bledomodré nebo a bezvetrie.
Na čierno strieknuté kraje kridel , orientuješ sa tak že máš 2 rovnobežné
úsečky a keď splynú len do jednej tak ideš hore alebo dole :wink: keď plachtí pohyb do strán je pomerne dobre viditeľný ,ale chvilu to trvá kym
zistíš kde sa začína stáčtať.
Ten let bol zámer dosiahnuť čo najvačšiu výšku za čo nakratší čas , nie je to výška v ktorej by sa dalo lietať 30min v termike - len hore a potom spať.V galerii aj na grafe vidno že stúpanie neni rovnomerné , presne vtedy som stratil kontrolu a nepotláčal vyškovku podľa uhla stúpania .
Nasledoval prechod do vodorovnej polohy a ďalej plný plyn a potlačiť :?
Ale nikomu jeho názor neberiem.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=309
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#614 Příspěvek od Jetson »

Tak dneska jsem poprvé lítal s http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... ew_Version) . První let 255 m a při druhém jsem poprosil kamaráda aby to vytáhl ještě výš s jeho očima a nakonec tam bylo 366 m. To byla pro mne hraniční hodnota s EG (ještě jsem byl schopný ho neztratit při špatném natočení). Kámoš by šel s jeho očima a zkušenostma o něco výš, ale už končila baterka. Takže počítám 400-450m bude hranice i pro neslepce.
Dareba

#615 Příspěvek od Dareba »

Můžete tady někdo stručně napsat jaký v tom používá motor a vrtuli a jak je s ním spokojen?. Nevím jestli tam dát doporučený axik nebo nějakou náhradu z HC.. Axik je dost drahý :-).
Dělali jste někdo nějaké vylepšení oproti stavebnici?
O EG pro jsem toho moc nenašel.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“