Turnigy Accucel-6 50W 5A Balancer/Charger

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
bolero2004

#91 Příspěvek od bolero2004 »

Zdravím.,chtěl jsem poprosit někoho o radu,jelikož jsem začáteční,tak jsem si pro první zalety pořídil Easy star a akumulátor k pohonu Li-pol Ray GOLD 1600mah 2s/7,4v 33c.

Akumulátor dobíjím pomocí Turnigy accucell -6 a tady mám velký problém.S každým nabitím mi připadá,že baterie méně na méně nabitá.

Používám standartní program na LI-pol,který je v nabíječi pro 2s,vždy se po cca 16 minutách rosvítí,že je full a můžu jít lítat.OUhle po 2-3 minutách kdy jsem měl spuštěný motor ,výkon třak poklesne,že ES není schopný ani vlétnout. Aku jsem nabíjel zatím celkem 5 krát.Nevíte někdo prosím,co dělám špatně,bud aku oddělaný,nebo mi accuell-6 nějak zvláštně nabijí a ukazuje plnou kapacitu.

Předem děkuji za odpovědi.
m@rtin
Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice

#92 Příspěvek od m@rtin »

bolero2004 píše:Zdravím.,chtěl jsem poprosit někoho o radu,jelikož jsem začáteční,tak jsem si pro první zalety pořídil Easy star a akumulátor k pohonu Li-pol Ray GOLD 1600mah 2s/7,4v 33c.

Akumulátor dobíjím pomocí Turnigy accucell -6 a tady mám velký problém.S každým nabitím mi připadá,že baterie méně na méně nabitá.

Používám standartní program na LI-pol,který je v nabíječi pro 2s,vždy se po cca 16 minutách rosvítí,že je full a můžu jít lítat.OUhle po 2-3 minutách kdy jsem měl spuštěný motor ,výkon třak poklesne,že ES není schopný ani vlétnout. Aku jsem nabíjel zatím celkem 5 krát.Nevíte někdo prosím,co dělám špatně,bud aku oddělaný,nebo mi accuell-6 nějak zvláštně nabijí a ukazuje plnou kapacitu.

Jaký tam nastavuješ nabíjecí proud? Jestli se ti 1600ka nabíjí jen 16 minut, tak buď není skoro vůbec vybitá nebo tam pouštíš příliš vysoký proud. Na akumulátoru by kromě maximálního vybíjecího proudu měl být i doporučený nabíjecí proud. Jaký tam máš motor a regulátor? Kamarád si taky pořídil Easy Stara, ale má tam stejnosměrný motor a NiMH akumulátor (nevím kolikačlánkový).
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
bolero2004

#93 Příspěvek od bolero2004 »

Nastavuju 1,6A .Jinak motor mám přímo z baleni u ES PERMAX 400 6V a regulátor používám Jes 012.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od arda1 »

bolero2004 píše:Zdravím.,chtěl jsem poprosit někoho o radu,jelikož jsem začáteční,tak jsem si pro první zalety pořídil Easy star a akumulátor k pohonu Li-pol Ray GOLD 1600mah 2s/7,4v 33c.

Kolik má ta aku po nabití V? Popřípadě změř napětí jednotlivých článků přez servisní konektor. :wink:
ICQ 638556901
bolero2004

#95 Příspěvek od bolero2004 »

Asi hodně hloupá otázka,jak to mám změřit?Používám jen ten nabíječ.:(
arda1
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od arda1 »

Nemáš nějaký DMM(multimetr)-měřák?
ICQ 638556901
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od Doktor »

bolero2004 píše:
Používám standartní program na LI-pol,který je v nabíječi pro 2s

Tím standardním programem je myšleno konkrétně co?

Měls zapojen servisní konektor při nabíjení?
bolero2004

#98 Příspěvek od bolero2004 »

Doktor píše:
bolero2004 píše:
Používám standartní program na LI-pol,který je v nabíječi pro 2s

Tím standardním programem je myšleno konkrétně co?

Měls zapojen servisní konektor při nabíjení?

je tam přednastaven program na nabijení li-pol baterie.Nastaveno jsem měl 2články 7,4v 1,6A.
Servisni konektor jsem nemel zapojen.M8m baterii připojenou pře dva krokodílky na +/-.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od arda1 »

Krokodýlky? :roll: :roll: :roll:
ICQ 638556901
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od Doktor »

bolero2004 píše:je tam přednastaven program na nabijení li-pol baterie.Nastaveno jsem měl 2články 7,4v 1,6A.
Servisni konektor jsem nemel zapojen.M8m baterii připojenou pře dva krokodílky na +/-.

Ajajaj! Tady to nebude jednoduchý! :wink:
bolero2004

#101 Příspěvek od bolero2004 »

arda1 píše:Krokodýlky? :roll: :roll: :roll:

Jak bych to vysvětlil .)),prostě baterie je pripojena na dva kabely do Accuell-6.V balení u nabíječe byl kabel,ktery se zastrcí do +/- na nabíječi a kable se přicvaknou kable od baterie na +/- a pak spustím program na nabijení.Já vím,že to vysvětluju pěkně blbě,omlouvám se..
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#102 Příspěvek od Doktor »

>bolero2004

1) Dřív než začneš jakkoli manipulovat s aku Li-Pol na nabíječce, tak si zhotov (kup) nabíjecí kabely s konektory jaké používáš na aku. Tim nabíjením přes "krokouše" si akorát koleduješ o nějaký skrat!

2) Pokud toho o nabíjení LiXX moc nevíš, tak NIKDY nenabíjej aku bez zapojeného servisního konektoru! Tím ochráníš sebe a okolí od možného problému.

Ve Tvém případě ale budeš mít problém se zapojením servisního konektoru. Na aku máš konektor PolyQuest, ale nabíječka je vybavena portem s konektory JST-XH. Takže budeš muset sehnat nějakou redukci, nebo aku osadit nově konektorem JST-XH. Já nemam moc přehled co se dnes nechá sehnat za redukce, tak snad někdo poradí.
Nejjednodušší máš ale kupovat aku jež jsou už z továrny osazeny konektorem JST-XH. Pak nebudeš mít problém se zapojením servisního konektoru do nabíječky.

Pokud nebudeš mít vyřešen kabelový "hardware", tak se raději o nabíjení aku Li-Pol nepokoušej! Tyhle aku nejsou "blbuvzdorné"! Modelářská aku Li-Pol není vybavena žádným ochraným prvkem který by zabránil jejímu poškození či škodě způsobené neodbornou obsluhou při nabíjení aku Li-Pol!

Pokud máš v tomto směru nějaké nejasnosti, tak se tady na foru raději zeptej. Je tu dost ochotných lidí kteří poradí co a jak. Jinak zkus pohledat nějaké čtení o nabíjení aku LiXX všeobecně. Třeba:
http://www.horejsi.cz/Pages/ListClanky.aspx
mrpilot

#103 Příspěvek od mrpilot »

mám taký pocit, že keď nechal ten akumulátor pohánať motor až dovtedy kým sa ani sám nevedel roztočiť, tak či ho (ne)návratne nepoškodil.... to by aj vysvetľovalo ten problém s malou výdržou..
Hacker Super Zoom XL, Cessna 480, HK-450, Dragonfly EPPčko, Phoenix RC, Hitec Optic 6 Sport + Assan
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#104 Příspěvek od Doktor »

>mrpilot

OK. Spekulovat ale nad tím co s tou aku je nemá moc cenu, dokud nebude řádně zapojena na nabíjedlo hlavně přes servisák. Pak se ukáže kde je problém.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od Doktor »

>bolero2004

Tak tu redukci servisáku PolyQuest>JST-XH 2S sem našel jen na HC:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... le_JST-XH_<->__Female_Polyquest_2S_10cm_(5pcs/bag)
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“