Bf 109 G od FSK

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
Tomasino

Bf 109 G od FSK

#1 Příspěvek od Tomasino »

Jak jsem začal po 15 letech znovu stavět...
Naposledy upravil(a) Tomasino dne pát 22.10.2010 1:06, celkem upraveno 2 x.
Tomasino

Masterplán

#2 Příspěvek od Tomasino »

Původně jsem měl v plánu postavit moji nejoblíběnější variantu, a to E, jenže ty bude FSK vyrábět až na podzim. Abych teda alespoň něco měl, objednal jsem si poštou toto: http://www.flyingstyrokit.cz/nabidka_messerschmitt-bf-109-g_8?kategorie=1

Stavebnice dorazila záhy a jediná moucha, na první pohled viditelná, je špatné měřítko svastiky na SOP. To ale zatím nechám na finále. Balsové díly vyžadují pár úprav na míru, za řeč stojí snad jen špatný úhel V spojky křídla a také jí kousek chybí v místě, kde to ovšem nic neohrozí.
Balzu mám na skladě, jednoduše vyrobím díl nový.

Prvoplánově uvažuju o šestikanálu pro směrovku, křidélka, výškovku, podvozek a střídavý motor. Pokud budou finance na nule, bude z toho tříkanál, připravený na osedlání šestikanálem a nebo z toho bude zkrátka přípravný kus na to éčko, protože po tolika letech budu mít obě ruce levý :roll:
Naposledy upravil(a) Tomasino dne pát 12.11.2010 0:14, celkem upraveno 2 x.
HERRI
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od HERRI »

a těch 15 let co jsi nestavěl, tak jsi aspoň lítal ? Já jen, že tyhle éra nejsou stavěný na nějaký tvrdší přistání nebo kotrmelce.
Tomasino

#4 Příspěvek od Tomasino »

Tohle mě napadlo mezi prvními možnostmi. Zatím jsem po tu dobu lítal s helikoptérou, ale díky tomu nemám akorát tak dřevěný ruce a prudký pohyby. Protože je tohle malej, rychlej a nervózní dolnoplošník, bude třeba koupit simulátor. Tisícovka oproti pěti v případě pádu se vyplatí.
No a kdyby to přesto skončilo někde v křoví, holt si s tím budu muset poradit.
HERRI
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od HERRI »

Tomasino píše:Tohle mě napadlo mezi prvními možnostmi. Zatím jsem po tu dobu lítal s helikoptérou, ale díky tomu nemám akorát tak dřevěný ruce a prudký pohyby. Protože je tohle malej, rychlej a nervózní dolnoplošník, bude třeba koupit simulátor. Tisícovka oproti pěti v případě pádu se vyplatí.
No a kdyby to přesto skončilo někde v křoví, holt si s tím budu muset poradit.

tak to je dobře, že ti ruce nezaválely :wink: pokud netrváš zrovna na tomhle éru, tak bych ti doporučil koupit podstatně levnějšího Mustanga či Spitfira viz www.astramodel.cz éra jsou stejné velikosti a konstrukce jako FSK či Alfamodel. Nabízejí je i včetně osazení AC pohonem zhruba za cenu holého FSK.
Black
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Black »

Já bych spíš doporučil na rozlítání éra z http://www.lm-model.cz/ Máš tam dokonce i to Befko É-čko.Jsou to éra lítavý a jen tak je nezničíš.Má tam i levně elektroniku http://www.lm-modelshop.eu/?p=productsL ... =12&page=2
Tomasino

#7 Příspěvek od Tomasino »

Hrome vidíte, to jsem nevěděl. Mustang je něco, na co bych se rád zaměřil potom.

Nicméně jsem dneska nezahálel a připravil si pár věcí kolem.
Začal jsem podvozkem a chladiči oleje.
Obrázek

Návod od FSK praví, že se mají chladiče vzadu uříznout. Vzhledem k věrnosti originálu bych ale musel nařezat zadní část a trochu ji otevřít. No, upřímně, asi to byl lepší nápad na rozdíl od mého - chladič rozpůlit. Inu zkušenost na příště.
Pro změnu mám ale lepší nápad s kryty podvozkových noh. Plastítka, které mají nahradit to, co vyříznu z křídla jsou příšerná. Výřezky ale mají krásné nýtování i plátování. Tak jsem udělal kompromis podle originálu, kdy jsem uřízl 95% tloušťky výřezku, plastítko změnšil a slepil.
Obrázek
Obrázek

Výsledek?
Originál:
Obrázek
Není to sice až tak vidět, ale je znát, že kryt má pod sebou ještě vyztužení.

Můj výtvor:
Obrázek

Z originálu nahoře mě napadlo ještě to, že i když G-10 doznal pár zásadních změn v podvozku, po jeho zasunutí jsou stále díry v místě kloubu. Mojí teorii pak potvrdilo toto:
Obrázek
Takže budu muset ještě kryt uříznout v místě, o kterém jsem se domníval, že ho měla G desítka už zakryté.

Na závěr jsem zbrousil křídla podle dodané výztuhy tak, aby zapadla podle kolmice, kterou jsem si musel naměřit.
Obrázek
Finální tečkou byla příprava zasunovacího podvozku, který budu muset dát na kus samostatné překližky, nedotýkající se křídla, abych zajistil potřebné pérování.
Obrázek

Je tu ale jeden zásadní háček. Podvozky od GWS jsou dělané tak, že nejmenší je do 250 g a střední hned do 1kg. Tím pádem je třeba servo o síle přes 1kg.cm, což je tak pro HS 55, ale rozhodně ne HS 50. Přijde mi ale že je mechanismus zbytečně tuhý. Zkusím to naolejovat, ale spíš se mi zdá, že je tohle řešení moc velký hovado na tak malý stroj. Nevíte někdo o něčem lepším? Hrome když už messer, přece ho nenechám lítat se zafixovaným podvozkem.
Naposledy upravil(a) Tomasino dne čtv 19.04.2012 13:15, celkem upraveno 1 x.
Tomasino

#8 Příspěvek od Tomasino »

Dneska jsem celej den tvořil tohle:
Obrázek
Mřížka už ve stavebnici byla, žebro jsem udělal z kancelářské sponky a ještě více prořízl díru vevnitř, protože potřebuju vzduch dostat až k motoru a vzhledem k tomu, že je mřížka původně pro statickou maketu, chtěl jsem to nějak vykompenzovat.
Stejně mi ale pije krev, jak je spodní strana čumáku oproti originálu vypouklá...
Teď ještě sehnat nějaký pantík, vymslet zamykání a budu mít kryt jako živý.
HERRI
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od HERRI »

krásná prácička :D já mít dokonalou plochu na starty ze země a přistání, tak lítám taky s podvozkem. Co se týče prefabrikátu zatahovacího podvozku, mrkni na alfamodel.cz - mají tam P47 s ovládaným podvozkem. Servo HS-50 určitě nepoužívat, je slaboučký.
RIP
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od RIP »

FSK letadla jsou nelítatelný uvidíš sám. Vypadají pěkně nevydrží, ale vůbec nic.

Já jsem teď objevil velice zajímavou firmu GWS - jsou to číňani maj ale modely neuvěřitelně špičkově technologicky a provozně zpracovaný dělaj je buď z polystyrenu (masivu) a nebo FOAM (tvrdší odolnější EPP).

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=642858
HERRI
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od HERRI »

Přeně tak - FSK je plastikáč do vytríny s dobrým pocitem, že mu fungují klapky a vrtule. Při provozu se postupně všechno oláme a poškrábe, což je škoda
Igel
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Igel »

WW2
Tomasino

#13 Příspěvek od Tomasino »

Díky mockrát, ten podvozek na elektromotor nevypadá zle. Já o ostatních mašinkách vím, ale důvod, proč jsem do nich nešel je pořád v pravdě ten, že celkové provedení je někdy otřesné jako u té bílé 14.
Jsem připravený na to, že tohle šídlo od FSK možná skončí jako hromada šrotu, ale jako rozcvička po letech nemodelaření splní svůj účel.

Akorát si můžu povzdychnout: "Dejte mi kvalitní stavebnici, jedno z čeho, jestli polystyren nebo dřevo, ale ať je to fakt messer jako živej.."
Igel
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Igel »

Od GWS mam FockeWulfa a P-40. Este nepostavene, ale vyzeraju vyborne
WW2
Tomasino

#15 Příspěvek od Tomasino »

Z obrázků se mi ta stodevadesátka taky moc líbila.
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“