Modelářské frekvence v zahraničí / Itálie
-
were
- Kontaktovat uživatele:
prave proto je na vysilace nalepka CE! s vykricnikem - CE znamena ze se to v EU smi pouzivat (tzv. CE mark), a ! znamena ze pouziti muze byt dale upraveno predpisy jednotlivych zemi - aspon tak jsem si to dohledal kdyz jsem hledal proc je na vysilackach u CE marku vykricnik
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
-
were
- Kontaktovat uživatele:
Jinak pro zajimavost jsem napsal dotaz na rakouske vyslanectvi, s tim ze to nechci vedet jenopm pro sebe, ale rad bych informaci zverejnil na modelarskem foru, tak snad mi odpovedi
tengler píše:ze by se neco nesmelo pouzivat kdyz se to muze pouzivat jinde v EU?
To není nic neobvyklého. EU není ani zdaleka tak harmonizovaná jak byste si představoval. Spousta věcí je ponechána na specificky odlišných pravidlech legislativy té které země a odlišnosti mohu být i takto podstatné tj. že to co je v některé zemi EU povoleno může být v jiné zemi EU zakázáno
-
were
- Kontaktovat uživatele:
Tak z rakouskeho vyslanectvi mi napsali jen at se obratim na aeroclub.at do sekce Modellfug - tak jsem si na tech strankach nasel kontakt a napsal jsem jim, tak uvidime - zacinam byt fakt zvedavy 
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
Naše ambasáda v itálii mě nejdříve poslali dom pryč (už chytli i italské manýry) a napodruhé mi poslali odkaz na web v italštině http://www.modellismo.info/public/defau ... =33&mnu=21
Neumím říct, jestli je úplný, ale pokud ano, tak s 2,4GHz do itálie nejezdit. Napsal jsem na naši ambasádu ještě potřetí, tak uvidím.
Neumím říct, jestli je úplný, ale pokud ano, tak s 2,4GHz do itálie nejezdit. Napsal jsem na naši ambasádu ještě potřetí, tak uvidím.
Drondys píše:EU není ani zdaleka tak harmonizovaná jak byste si představoval. Spousta věcí je ponechána na specificky odlišných pravidlech legislativy té které země...
Jojo, to je mi jasne, ale ze by se to melo tykat i technickych veci, ktere jedou podle obecne platnych norem (pasma, modulace, rozdeleni kanalu atd.) to me prece jenom prekvapuje...
Týká se to. Pásmo 2,4HGz je například odlišné ve Francii. Na evropských Futabách lze Francii navolit zvlášť.
Jak už tu bylo uvedeno, CE ! znamená, že tam může být regionální odlišnost. A pokud je něco místně zakázáno, CE tam neplatí.
BTW: S Itálií a wifi to asi nebude v realitě tak žhavé. Jeden známý kamioňák tam zásadně parkuje jen na místech, kde zasahuje něčí nezabezpečená wifi. Přiživuje se tam pak na Internetu a Skype. Kdyby Taloši poctivě vysílali jen každý na svém katastru, musel by jim asi zajíždět do kuchyně...
Jak už tu bylo uvedeno, CE ! znamená, že tam může být regionální odlišnost. A pokud je něco místně zakázáno, CE tam neplatí.
BTW: S Itálií a wifi to asi nebude v realitě tak žhavé. Jeden známý kamioňák tam zásadně parkuje jen na místech, kde zasahuje něčí nezabezpečená wifi. Přiživuje se tam pak na Internetu a Skype. Kdyby Taloši poctivě vysílali jen každý na svém katastru, musel by jim asi zajíždět do kuchyně...
Ted jsem se z Itálie vratil a na 2,4ce jsem nebyl sám,kdo jí vesele proháněl na kopci,o žádném zákazu jsem nevěděl,takže jsem létal s čistou hlavou,je ale fakt,alespon si něco matně vybavuji,že když jsem jednomu místnímu ukazoval nálepku na vysílači 2,4 tak koukal divně,ted je mi jasné proč,nijak ale neprotestoval,ostatní možná byli Rakušáci-také 2,4 Duplex.Asi bych to ted řešil tak,že bych nasadil na vysílač normální Fm antenu a sloupnul nálepku 2,4,anténu 2,4 mám v utrobách vysílače,takže není vidět.Faktem je,že mrsknout něco do toho udolí na FM pásmu by se mi asi moc nechtělo a si bych risknul porušení zákona,těžko říct,zda a jak je hlídán-dodržován.
WiFi pásmo ve Francii už snad bylo dávno harmonizováno s EU, někde jsem tu před dobrým rokem dával odkaz na dokument vystavený na webu telekomunikačního úřadu ve Francii kde o tom psali.
Duplexák nehádá :!: Duplexák ví :!:
-----------------------------------------------
EGE, Mugi, FunJET, Atak, Benji, Tamahawk II, Rondo, Traxxas REVO, Graupner Taifun, MC-24 Gold, JETI Duplex, MVVS
-----------------------------------------------
EGE, Mugi, FunJET, Atak, Benji, Tamahawk II, Rondo, Traxxas REVO, Graupner Taifun, MC-24 Gold, JETI Duplex, MVVS
tengler píše:Drondys píše:EU není ani zdaleka tak harmonizovaná jak byste si představoval. Spousta věcí je ponechána na specificky odlišných pravidlech legislativy té které země...
Jojo, to je mi jasne, ale ze by se to melo tykat i technickych veci, ktere jedou podle obecne platnych norem (pasma, modulace, rozdeleni kanalu atd.) to me prece jenom prekvapuje...
Technické normy ohledně zpřístupnění pásem jsou pouhá doporučení a nic víc. Pokud to nevyhovuje té které zemi ať už z jakýchkoli důvodů, tak se prostě podle toho doporučení v té zemi postupuje jen z části tj. zpřístupní se jen některé frekvence a jiné jsou nepovolené, proto je tam ten vykřičník.
Drondys píše:pepin píše:Ted jsem se z Itálie vratil a na 2,4ce jsem nebyl sám,kdo jí vesele proháněl na kopci...
To mi připomíná jak se jeden známý chlubil kolikrát už projel různé křižovatky na červenou a ani jednou ho při tom nechytli ani ho nevyfotila žádná kamera.
Jak se zdá,ani v jednom případě ale konec světa nenastal
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
pepin píše:Drondys píše:pepin píše:Ted jsem se z Itálie vratil a na 2,4ce jsem nebyl sám,kdo jí vesele proháněl na kopci...
To mi připomíná jak se jeden známý chlubil kolikrát už projel různé křižovatky na červenou a ani jednou ho při tom nechytli ani ho nevyfotila žádná kamera.
Jak se zdá,ani v jednom případě ale konec světa nenastal
Ano, a díkY jemu podobným jsme měli minulý týden nejkrvavější víkend za několik posledních let.
- JanIT
- Kontaktovat uživatele:
Re: Modelářské frekvence v zahraničí / Itálie
Pepe_Lopez píše:Poradí mi někdo jaké modelářské frekvence lze používat v zahraničí. Nějaký tip kde to dohledat.
Konkrétně mě zajímá frekvence 40 MHz pro letadlo a lodičku a 27 MHz pro autíčko v Itálii.
V Italii frekvence 40 MHz bezne pouzivana jako v CR.2,4GHz je schvalena max. 100 mw vyzareny vykon(schvaleno na podnet FIAM).Frekvence 35 a 40 MHz doporucuji pouzivat na k tomu urcenych prostorach-model. letiste.
-
were
- Kontaktovat uživatele:
Tak mam odpoved z Rakouske modelarske asociace ohledne 2.4Ghz pasma!!!
2,4 Ghz systems are allowed in Austria.
They must filfil European Standard EN 300328; the transmitter must be CE conformity and the max. equivalent emission power ELRP is 100 W peak.
2.4 Ghz systemy jsou v Rakousku povolene. Musi splnovat evropskou nortmu EN 300328, musi byt certifikovane pro EU a maximalni vysilaci vykon ELRP je 100 W puls (nejsem technik, takze omluvte nedostatky v prekladu te technicke casti)
2,4 Ghz systems are allowed in Austria.
They must filfil European Standard EN 300328; the transmitter must be CE conformity and the max. equivalent emission power ELRP is 100 W peak.
2.4 Ghz systemy jsou v Rakousku povolene. Musi splnovat evropskou nortmu EN 300328, musi byt certifikovane pro EU a maximalni vysilaci vykon ELRP je 100 W puls (nejsem technik, takze omluvte nedostatky v prekladu te technicke casti)