Rozpárovanie Spektrum DX6i pocas letu

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdema

Rozpárovanie Spektrum DX6i pocas letu

#1 Příspěvek od zdema »

Ahoj, vcera som prisiel pri zalete o model z dovodu ze sa mi pri priblizeni na pristatie rozpojilo "uzamknute" pasmo.
Mam DX6i a prijmač AR6100e.

Lietal som v zostave:
Model - Polaris cca 80cm
baterka LiPo Xenon power 3s 1800 mAh
motor Turnigy 2826 - 1350 ot/v
regulator - sakra neviem, nejaké hobbycity

Lietal som asi 4 minuty v roznych rezimoch, blizko , daleko, nizko, vysoko, pomaly aj na plny plyn. Daleko myslim tak daleko, ze som mal model o rozpati 80 cm pod stalym dohladom. Pri priblizeni na pristatie som naviedol model na pristvavciu drahu letiska a asi vo vyske 4-5 m a vzdialenosti asi 20-25 m doslo k odpojeniu prijmaca, model neovladany "pristal" sam. Skody na Polarise su uz opravene, ale mam obavy znova ist lietat. NApatie vo vysielaci asi 5,6 v. V momente zaletu a nehody nelietal nikto.
Neviete nahodou niekto cim to moze byt?Stalo sa to uz niekedy niekomu, ak ano co ste s tym urobili? Poradte prosím, budem vdacný za akukolvek radu. Jeden ujo modelar mi povedal ze v prvom rade by som mal vyhodit baterky z vysielaca a nahradit ich nejakym nimh packom, vraj DX6tky su na to citlive.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od arda1 »

Víš určitě že se to rozpárovalo? Co se týče baterek tak dotyčný modelář je rozumný a ví o čem hovoří. :wink:
ICQ 638556901
MaM

#3 Příspěvek od MaM »

Ahoj,
nemohlo to náhodou spadnout na výpadek napájení přijímače? Přehřátí regulátoru, je dobře chlazený? Nebo máš přijímačový aku.
coro

#4 Příspěvek od coro »

"Polaris" je z depronu?
Mohlo ísť o statický výboj. Výsledkom je zmrznutie, niekedy aj skutočne vymazanie párovania, niekedy dokonca zničenie príjmača.
Nastriekaj model antistatickým sprejom, na anténu navleč zmršťovačku ako má Jeti na Duplexe. Inú radu neviem.
Samozrejme, zlyhanie (prehriatie BEC) je správne možné vysvetlenie.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od arda1 »

coro píše:Nastriekaj model antistatickým sprejom,
To nemyslíš vážne že? :wink: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ICQ 638556901
radek.domin

#6 Příspěvek od radek.domin »

Co ti dava tu jistotu ze doslo k rozbindovani? Ja litam na Spektru uz nejakou dobu a jeste nikdy se mi to nestalo.
MaM

#7 Příspěvek od MaM »

Vem ten přijímač připoj přijímačovky nebo reg a uvidíš jestli je to rozbindovaný. Jestli se to spojí tak to spadlo na výpadek BECu
coro

#8 Příspěvek od coro »

arda1 píše:
coro píše:Nastriekaj model antistatickým sprejom,
To nemyslíš vážne že? :wink: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Smiech? prejde....
http://www.youtube.com/watch?v=lwqI3nb2FA4
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=743294
( Bec vylúčil (robí to aj s 2 rôznymi reglami, aj s externým BEC):
http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... ostcount=8)

To že to môže byť BEC som napísal ako samozrejmosť,
ale chcel som upozorniť že to zďaleka nie je jediná možnosť.
A týka sa AR6100, aj 6100e, aj AR500.. o ďalších neviem,
lebo Spektrum už príliš nesledujem (zalomil som palec dolu)
psena
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od psena »

Me jen jednou stalo, ze me nenabehlo jedno servo cykliky, nastasti pri vzletu jsem sitho vsiml vsas nez bych se nekontrolovane vznesl, nebo spis spadl.
Jen jsem odpojil a znovu pripojil baterku a vse uz bylo OK. Priletu se to nastesti nikdy nestalo, ale mozny je proste cokoliv.
Takze pokud nekdo lita pul roku bez vad jeste neznamena, ze ten system je bezchybnej.
radek.domin

#10 Příspěvek od radek.domin »

psena píše:Me jen jednou stalo, ze me nenabehlo jedno servo cykliky, nastasti pri vzletu jsem sitho vsiml vsas nez bych se nekontrolovane vznesl, nebo spis spadl.
Jen jsem odpojil a znovu pripojil baterku a vse uz bylo OK. Priletu se to nastesti nikdy nestalo, ale mozny je proste cokoliv.
Takze pokud nekdo lita pul roku bez vad jeste neznamena, ze ten system je bezchybnej.

Tyjo to je zajimavy. To se mi stalo uz tak 4x. Dvakrat jsem si toho nevsimnul a skrtnul jsem listama. Od ty doby si to pravidelne pred startem kontroluju. Nejenom jestli se to nejak hejbe, ale i jeslti se hejbou vsechny serva. Zajimavy je ze na letadle se mi to nikdy nestalo.
zdema

#11 Příspěvek od zdema »

radek.domin píše:Co ti dava tu jistotu ze doslo k rozbindovani? Ja litam na Spektru uz nejakou dobu a jeste nikdy se mi to nestalo.

Nic mi ju nedava, inac si to neviem vysvetlit. Jednoducho prijmac nesvietil a nereagoval. A po vypnuti a zapnuti sa suprava nesparovala.
Az po procese sparovania sa to ozivilo. Este jeden postreh, ked pripojim baterku, po sparovanie to trva dakych 8 az 10 sekund, sa serva krcovite presunu do krajnej polohy, ak sa sparuje, vratia sa nazad do neutralu. to si myslim ze tiez nieje normalne.
coro

#12 Příspěvek od coro »

To robí ešte stále, aj teraz? To nebude vôbec dobre - otázka budúcnosti je skorej o záruke, či Ti ho vymenia... Zapínaš to s nejakou minimálnou vzdialenosťou?
Vyskúšaj dosah, je možné (nie isté) že sa výrazne skrátil.

Inak výpadok BEC by vymazanie pamäte príjmača (rozbindovanie) takmer určite nespôsobil, takže ja osobne by som podozrievak tú statickú elektrinu.
A netýka sa zďaleka len vrtuľníkov, ale aj depronu a rôznych guličiek, a navyše aj laminátových modelov (sklených, bez uhlíku). Nehovorím že to je bežné, ale že to existuje.

Nepísalo sa o možnom probléme s anténou (slabý kontakt), alebo aj poškodením vysielača, u Spektrum sa to mohlo stať (aj keď hlavne s Lipolkami vo vysielači)..
Ale to by nebol dôvod na to aby Rx stratil pamäť (pri párovaní sa ukladá číslo vysielača v príjmači) - takže osobne stále trvám na antistatickom spreji a zmršťovačke. :evil:
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Jetson »

A nemůžou být na vině současná vedra?
Bora

#14 Příspěvek od Bora »

napětí na vysílači 5.6volt.je zatraceně málo.
radek.domin

#15 Příspěvek od radek.domin »

Bora píše:napětí na vysílači 5.6volt.je zatraceně málo.

Jak si na to prisel? Nominalni napeti je 4.8v. Ja litam s Eneloopama do 5.2v a i tak je tam jeste obrovska rezerva. 5.6v maj kdyz jsou cerstve nabity. Suchy clanky maj okolo 6v.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“