Rozpárovanie Spektrum DX6i pocas letu

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
arda1
Kontaktovat uživatele:

#106 Příspěvek od arda1 »

Koukněte se pár stránek nazad- přesně to mě udivilo - ne že to spadlo (dejme tomu na pokles napětí) ale že se to rozpárovalo - to by se stát nemělo i kdyby ten Rx na nízký napětí doslova klekl- po naskočení napětí musí naběhnout a znovu se spojit. Jinak je to dost velkej průšvih. :wink:
ICQ 638556901
JMalik

#107 Příspěvek od JMalik »

coro píše:
JMalik píše:....
Prostě to rozpárování bych nechal až jako poslední možnost.
....

Dosť jasne napísal že bez opätovného spárovania to nefungovalo,
nechápem aký má význam ignorovať to, môžeš mi to vysvetliť?
Teda ak niekomu ide o vysvetlenie situácie a nie zhovadenie človeka.

Protože to Spektrum létá několik lidí u nás na letišti a Xkrát jsem byl účasten toho párování a někde jsem to i psal.
Někdy ze záhadných důvodů při problémech s BECem, napájením to vyžaduje znovu spárovat.
Napřed bych řešil jestli to nemůže vypadnout na problémy s napájením RX a TX, potom bych řešil případný problém přenosu, ztráty signálu......, protože tam se to bude blbě hledat. (tedy jinak - tam to on nenajde).
zdzd

#108 Příspěvek od zdzd »

coro píše:Nenapísal si na akom napätí si to meral, je tam lineárny stabilizátor takže rozdiel napätí je podstatný pre nárast teploty.

Ano, proto taky zmiňuji pokles ohřevu ve druhé půlhodině. Napětí accu jsem neměřil, Bylo to 4xNiCd, nabité někdy kolem Vánoc. I na konci testu vše chodilo, serva jezdila nesníženou rychlostí. Napětí tedy odhaduji blízko jmenovitému, tedy 4,8V. Při 6V by situace byla mnoem horší. To je jasné.
coro

#109 Příspěvek od coro »

JMalik píše:Protože to Spektrum létá několik lidí u nás na letišti a Xkrát jsem byl účasten toho párování a někde jsem to i psal.
Někdy ze záhadných důvodů při problémech s BECem, napájením to vyžaduje znovu spárovat.
Napřed bych řešil jestli to nemůže vypadnout na problémy s napájením RX a TX, potom bych řešil případný problém přenosu, ztráty signálu......, protože tam se to bude blbě hledat. (tedy jinak - tam to on nenajde).

Myslím že som našiel vysvetlanie ktoré dáva za pravdu Tebe
- že mohlo ísť o výpadok napätia.

Spolu s nejakým zaťažením signálneho vodiča do reglu to mohlo prepnúť Spektrum príjmač do "bind" režimu a tým vymazať jeho nastavenie,
http://www.castlecreations.com/support/ ... tml#ccbec8

Neberiem to ako istotu že sa to naozaj tak stalo, ale na doplnenie ďalšieho bodíku mozaiky k názoru na Spektrum mi to stačí. (že to nie je vôbec domyslené).
(Nejde o poškodenie pamäte procesora, ale o to že ho progeamovalo prasa ktoré v pohode naschvál vymaže nastavenia a nevadí mu že to je za letu).
zdema

#110 Příspěvek od zdema »

Takze asi takto som dopadol:
Prijmac AR 6100e som pouzil v dvoch modeloch. Prvy model Polaris, dost vela kablov, dlhe silove kable cez cely trup, popredlzovane servokable.
Urobil som upravu podla predchadzajucich rad, anteny som dal do zmrstovacej folie, cely prijmac som umiestnil na preglejkovu podlozku aby sa nikde nedotykal depronu, poskruzal som vsetky kable(tocene kable). Antistaticky sprej zisal nemem.
Druhy model, depronový doskovy akrobat do haly alebo bezvetria. Kablovacka minimalna, chladenie zabezpecene.
Prvy havaroval polaris asi po 2-3 minutach letu, spadol asi 100 -120 m od mojho stanoviska z vysky asi 30 metrov. Ked som model nasiel, bol uplne mrtvy. Vysielac som cely cas nechal zapnuty.
Po odpojeni a znovupripojení baterie doslo k sparovaniu, alebo znovuoziveniu a vsetko bolo zdanlivo v poriadku. Az na drak modelu.
Depronovy doskac havaroval asi po minute a spadol asi vo vzdialenosti 15-20 metrov odo mna. Rozhodol som sa vratit sa k 35 mhz.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od RiMr »

Jsou to originální Rx zakoupené u spolehlivého zdroje, nebo Rx koupené na ebay?
Byl v každém éru jiný Rx?
Nemáš v rádiu odpojenou anténu? Je tam pidikonektorem připojená k desce. Jednou jsem se setkal s tím že v novém rádiu ten konektor nebyl dost zacvaknutý a chovalo se to obdobně.

Ideální by bylo provést křížový test - tvůj Tx s jiným RX a cizí Tx s tvým Rx...

Protože toto, to by bylo moc i na to nejlevnější HK rádio z HC, natož na DSM2 a Spektrum...

Na 2,4GHz nerezignuj, zrovna jsem se vrátil z pole kde jsem lítal s dvoumetrovým érem tak vysoko že už skoro nešlo vidět. A to mám Assana a proklínané T9x. DX6i musí chodit jak víno. Pokud tedy zrovna nemáš vadný kus, což jak zdá se máš...
arda1
Kontaktovat uživatele:

#112 Příspěvek od arda1 »

Přesně tak- nejlíp nějak "bezbolestně" vyzkoušet tvé rádio s odzkoušeným RX a naopak - pak se bude vidět hned. Já bych se teda k 35MHz nevrátil ani omylem - mám ten nejobyčejnější systém(Assan) a od tý doby nevím co jsou kopance a podobný problémy -prostě zatím 100% spolehlivost.
ICQ 638556901
zdema

#113 Příspěvek od zdema »

Ach, zabudol som napisat, lietam z vrtulnikom blade msr asi od maja a to dost intenzivne, čím chcem povedat ze keby bola na chybe vysielacka, asi by som mal nejake zahadne spadnutia aj s tymto vrtulnikom. A nic take som nezaznamenal. V spolupraci s nim ziadne problemy. Na ten konektor sa pozriem, ale neverim v takuto chybu.
coro

#114 Příspěvek od coro »

RiMr píše:Nemáš v rádiu odpojenou anténu? Je tam pidikonektorem připojená k desce. Jednou jsem se setkal s tím že v novém rádiu ten konektor nebyl dost zacvaknutý a chovalo se to obdobně..

Tie konektory vraj vydržia cca 5 zapojení (slovom päť!) a aj to sa musí veľmi opatrne aby sa nevyosil a zostal stále rovnobežne s doskou.
Píčem to pre prípad že by teraz napadlo 40 percent návštevníkov rcmanie s DX6i, že to skúsia čo to majú dobre...
coro

#115 Příspěvek od coro »

zdema píše:Ach, zabudol som napisat, lietam z vrtulnikom blade msr asi od maja a to dost intenzivne, čím chcem povedat ze keby bola na chybe vysielacka, asi by som mal nejake zahadne spadnutia aj s tymto vrtulnikom. A nic take som nezaznamenal. V spolupraci s nim ziadne problemy. Na ten konektor sa pozriem, ale neverim v takuto chybu.

To by malo vylúčiť chybu vysielača - ale len v prípade že nenastala pred pár dňami a že zajtra nepadneš aj s ním..

To že máš problémy s dvoma modelmi, by bolo zle ale ak je to jeden príjmač, tak je proste zlý, vadný, možno od výroby a možno až od nejakého incidentu.
zdema

#116 Příspěvek od zdema »

coro píše:
zdema píše:Ach, zabudol som napisat, lietam z vrtulnikom blade msr asi od maja a to dost intenzivne, čím chcem povedat ze keby bola na chybe vysielacka, asi by som mal nejake zahadne spadnutia aj s tymto vrtulnikom. A nic take som nezaznamenal. V spolupraci s nim ziadne problemy. Na ten konektor sa pozriem, ale neverim v takuto chybu.

To by malo vylúčiť chybu vysielača - ale len v prípade že nenastala pred pár dňami a že zajtra nepadneš aj s ním..

To že máš problémy s dvoma modelmi, by bolo zle ale ak je to jeden príjmač, tak je proste zlý, vadný, možno od výroby a možno až od nejakého incidentu.

Nie, jednalo sa o dva modely a dva prijmace. A s vrtulnikom som lietal naposledy dnes vecer. Zeby obidva prijmace boli nanic?
JMalik

#117 Příspěvek od JMalik »

zdema píše:
coro píše:

Nie, jednalo sa o dva modely a dva prijmace. A s vrtulnikom som lietal naposledy dnes vecer. Zeby obidva prijmace boli nanic?

Tam může být úplně cokoliv. Od problémů s oběma přijímači, přes možné potíže s napájením v obou letadlech až po ten vysílač.
Ten vysílač zatím nemůžeš vyloučit z podezření, protože s vrtulníčkem létáš kolem sebe a kdyby měl TX problém s dosahem nemusel by jsi to vůbec poznat.
( na 35 MHz se nevracej, dořeš tohle i za cenu odeslání kompletu TX/RX do servisu)
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#118 Příspěvek od RiMr »

No a byly to teda Rx od spolehlivého zdroje nebo z ebay? Případně oba od jednoho prodejce?
coro

#119 Příspěvek od coro »

Aj tie čínske klony príjmačov vraj v pohode fungujú.. Jmalik to napísal správne.

Test BEC spočíval v tom že si upevníš model, dáš menší plyn a kvedláš servami aktívne aspoň 15 minút. Pri zníženom plyne väčšinou regly hrejú viac ako pri plnom (lebo indukovaný prúd a diody...).

Test vysielača je skúška dosahu pri plnom výkone. NIE "test dosahu" s malým výkonom, tým sa testujú príjmače a obchádza sa vplyv zeme ktorý normálne drasticky zníži dosah. Musíš dať model alebo vysielač do dostatočnej výšky - 2 metre by mohli stačiť, a skúsiť aspoň 300-400m.
Spektrum vysielače mali dosť problémov s vysielacím výkonom, ale iné vysielače, pri DX6i si to nejak napamätám.

Tie príjmače, ak nie sú prastaré, by už mali mať funkciu "quick reconnect" t.j. že po resetnutí za letu (z akejkoľvek príčiny ale napríklad BEC), sa "chytia" takmer okamžite a navyše začne blikať ledka signalizujúca že k tomu došlo. Ak máš staršie verzie ktoré to ešte nemali, aj keď si to nekupoval pred viac ako dvoma rokmi, tak to pekne poďakuj predajcovi..

Rozlišuj prosím slovami, výrazmi, medzi tým že príjmač sa k vysielaču pripojí po zapnutí, a medzi "bindovaním" či "spárovaním" vysielača s novým či vymazaným príjmačom. Aby bolo jasné čo sa deje.

Napíš ešte verziu regulátora. Ten link čo som vyhrabal na CastleCreations, popisuje problém že Spektrum príjmač hľadá na výstupe pre regulátor (len na tom jednom) nejakú prepojku či čo, a keď regulátor ten pin zaťaží môže sa prepnúť do režimu párovania s vysielačom (toho kde sa nový príjmač učí ktorý je jeho vysielač) a pritom vymaže svoje nastavenie. To že to je "donebevolající" je jedna vec, to že to je asi realita je vec druhá a treba sa presvedčiť že to všetko nespôsobuje regulátor (!! ale aj tak by muselo dojsť k výpadku napätia alebo resetu výbojom statiky).
Dufan_sk
Kontaktovat uživatele:

TX

#120 Příspěvek od Dufan_sk »

Zdeno nič som nezistil - .
Reklamuj prijímače od koho si ich kúpil.....
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“