T-rex 450 Pro - zkušenosti
Otacky cca 3100, pitch 11-11 ale stava se to pri vodorovnym letu, poprve me to udelalo kdyz jsem udelal lopping a z nej jsem sel hned do couvacky, (pirueta ocasem doleva), tak jsem se o to zacal zajimat a zjistil ze od urcite rychlosti uz piruetu nedotocim. Budu moc rad, kdyz to zkusis, ale s tim tvym prostorem na litani to bude docela horor ne?
Nic kuci valim do nemecka, v nedeli si prectu jestli se tu neco objevi.
Diky P.
Nic kuci valim do nemecka, v nedeli si prectu jestli se tu neco objevi.
Diky P.
- janac.marek
No v reálu som takéto ešte nerobil, ale v Phoenixe sa mi to stáva. Myslel som, že ide o nejakú chybu (aj som zháňal info ako to opraviť).
Čím menší výkon motora, tým menšia rýchlosť stačí, aby sa heli prestala otáčať.
Takto aspoň viem, že to robí aj v reáli
.
Čím menší výkon motora, tým menšia rýchlosť stačí, aby sa heli prestala otáčať.
Takto aspoň viem, že to robí aj v reáli
DX6i 2.4GHz (mode 2)
Phoenix simulator
Align T-Rex 450 Pro
Align T-Rex 600EFL Pro
Phoenix simulator
Align T-Rex 450 Pro
Align T-Rex 600EFL Pro
psena píše:Muzete prosim nekdo zkusit udelat piruetu smerem po smeru hodinovych rucicek v plne dopredne rychlosti?
Mam vse v poradku, ale heli se me sekne kolem 50° a dal uz to nepretlaci. Stejne tak se me stava, ze me nevydrzi ocas v rychlejsim funelu (neinvertovanem)
Prosim jestli si vzpomenete , zkuste to nekdo rozpalit naplno a udelat otocku. Diky
A nechceš Petře od toho ubohého vrtulníku už trochu moc? Konstantní piruety na obě strany na plné rychlosti - to je pro nebohou vrtulku už poněkud příliš silné kafe. Je to naprosto primitivní otázka a odpověď zná každý . Stačí jenom trošku myslet.
Tak popořádku: když se točí vrtulník doprava ( s pravotočivým rotorem) tak musí tah vrtulky překonat reakční moment rotoru a to o tím vyšší hodnotu, čím rychleji se to má točit. Pokud se chceme točit doleva, stačí tah vrtulky snížit a reakční moment otočí vrtulník sám. Pokud letíme dopředu a ocas vybočí ze směru letu působí na něho ( ocasní trubku. směrovku, vzpěry... ) odpor vzduchu který ho tlačí zpět , stejně jako směrovka u letadla. A na překonání odporu vzduchu je potřeba určitá síla. Tím vyšší, čím je vyšší odpor vzduchu= rychlost letu. Při určité rychlosti je odpor vzduchu tak vysoký, že na to už vrtulka nemá a nepřetočí to.
Anebo se smířit s tím, že při určité rychlosti to už prostě nejde. Takhle to dělám já.
A jako dodatek- konstantní rychlost piruety: tady má kvalita gyra a serva podstatný vliv .Gyru ale kazí radost z dobře odvedené práce v dopředném letu opět ten samý odpor vzduchu. A jak to s ním je už si domyslí každý sám.Když letí heli dopředu a otáčí se, odpor vzduchu někdy piruetu zrychluje a někdy zpomaluje. Jak a kdy už je snad každému jasné. Čím rychleji se poletí, tím větší práci má gyro s udržením konstantní rychlosti až na to už prostě nemá. Řešení je opět prosté : dát lepší gyro ( pokud existuje) nebo letět pomaleji.
-
Mad_Box
- Kontaktovat uživatele:
Jen bych trochu upřesnil to co napsal Troll ani nejde o odpor vzduchu ale o to že vrtulka musí v dopředném letu musí přetlačit vzduch který proudí okolo heliny+vytvořit ještě tah potřebný k vlastnímu otočení.
Zde se právě objevuje problém s méně kvalitními gyry které si s těmito prudkými změnami neporadí. Dále může být problém v tom že třeba vrtulkové servo to nemusí utlačit při velkých úhlech, které jsou právě potřeba jen v těchto krajních případech. Dále může dojít k vydušení kdy poklesnou otáčky rotoru a´t už záběrem hl.rotoru nebo právě vrtulky a vrtulka pak ztratí sílu. Nebo může něco zapružit mechanicky.
Jinak já se 450 klidně točím piruety v dopředném letu, jen je otázka co je rychlý dopředný let. Když vidím některé že jim vrtulník letí jak střela tak se pak ani nedivím.
Zde se právě objevuje problém s méně kvalitními gyry které si s těmito prudkými změnami neporadí. Dále může být problém v tom že třeba vrtulkové servo to nemusí utlačit při velkých úhlech, které jsou právě potřeba jen v těchto krajních případech. Dále může dojít k vydušení kdy poklesnou otáčky rotoru a´t už záběrem hl.rotoru nebo právě vrtulky a vrtulka pak ztratí sílu. Nebo může něco zapružit mechanicky.
Jinak já se 450 klidně točím piruety v dopředném letu, jen je otázka co je rychlý dopředný let. Když vidím některé že jim vrtulník letí jak střela tak se pak ani nedivím.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
Sice nerozumím co myslíš tím přetlačením vzduchu co proudí kolem vrtulníku, ale pravda je, že je to mohem složitější než jsem zde já napsal. Nechtělo se mi sem dávat elaboráty. Potíž je v úhlu náběhu vrtulky. Úhel náběhu totiž není to, co my vidíme, jak je mechanicky nastavená vrtulka. Ten správný úhel je tvořen součtem směrů a rychlostí proudu vzduchu který vrtulka produkuje a toho, který na ni nabíhá.Obyčejný vektorový součet. Obě rychlosti a směry se někdy sčítají anebo taky odečítají.Záleží jestli to fouká proti vrtulce nebo do vrtulky. A tím se velice podstatně mění úhel náběhu a tím i tah vrtulky. A protože pro vrtulku platí i takové ty věci jako pro křídlo,třeba polára
, tak při příliš vysokém úhlu náběhu vrtulka produkuje akorát tak odpor . 
-
Mad_Box
- Kontaktovat uživatele:
No pokud bychom vrtulku brali jako lasický pohon který se pohybuje po kružnici nějakou úhlovou rychlostí kterou my chceme, jenže při dopředném letu dojde k tomu že se potřebná rychlost sečte ještě s proudícím vzduchem který ještě musí přetlačit v dopředném letu. Neboli za bezvětří pokud budeme točit piruetu kde obvodová rychlost bude rychlost X tak v dopředném letu rychlsotí Y musí vrtulka vyvinout rychlost Y+X a pak Y-X.
Oba myslíme to samé
Ale co se týče úhlů tak odpor produkuje při vysokém úhlu pokud je jako stojící vůči okolí jenže pokud skrz ní porudí vzduch tak může svůj úhel mnohem zvětšit a stále bude mít účinnost. je to jako když máš vrtuli s velkýmstoupáním z nuly bude jen brzdit ale v rychlosti mnohem zvýší svou účinnost
Oba myslíme to samé
Ale co se týče úhlů tak odpor produkuje při vysokém úhlu pokud je jako stojící vůči okolí jenže pokud skrz ní porudí vzduch tak může svůj úhel mnohem zvětšit a stále bude mít účinnost. je to jako když máš vrtuli s velkýmstoupáním z nuly bude jen brzdit ale v rychlosti mnohem zvýší svou účinnost
Raptor E700 (MSH Brain)
No, myslím že to už rozpitváváme trochu moc. Jenom jedna podstatná poznámka. Já jsem mluvil o skutečném úhlu náběhu, ne mechanicky nastaveném. A snažil jsem se vysvětlit, že skutečný úhel náběhu a ten co je na vrtuli konstrukčně nastaven není ani zdaleka to samé.
Asi jsem to popsal špatně,
blbě se to popisuje , lepší by byl obrázek. Zkusím příklad, právě třeba u rychlíku vrtule ( s velmi velkým stoupáním- mechanicky daným úhlem náběhu) při startu blbě táhne. Protože její úhel náběhu( ten rozhodující - aerodynamický) je příliš velký a vrtule běží ve špatném režimu. Až to éro zrychlí, vzduch který prochází přes vrtuli sníží její úhel náběhu ( ten efektivní, aerodynamický ) , vrtule se na poláře dostane tam, kde má být a táhne dobře. A ať tady my dva plácáme co chceme, pro ostatní občany které to nezajímá stačí pamatovat si toto : v plné rychlosti piruety nejdou, protože to vrtulka neutáhne. A nedá se s tím nic moc dělat.Ani lepším gyrem a servem.
- Kenny McCormick
- Kenny McCormick
Ake je vlastne spravne nastavenie cykliky?
Je mi jasne, ze ma byt rovno - kolmo na hlavnu osku.
Pozdlzne sa dovazi napr. baterkou, aby pri vise neutekal.
A priecne?
Pokial je cyklika kolma, vrtas uteka dolava. Ked ho vytrimujem, aby visel par sekund /2-3/, uz cyklika kolmo nieje. Dovazit sa neda, servo, prijmac mam na pravej strane, ale to je malo.
A priecne?
Pokial je cyklika kolma, vrtas uteka dolava. Ked ho vytrimujem, aby visel par sekund /2-3/, uz cyklika kolmo nieje. Dovazit sa neda, servo, prijmac mam na pravej strane, ale to je malo.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
Kenny McCormick píše:Ake je vlastne spravne nastavenie cykliky?
A priecne?
??? Jak může helina neuhýbat doleva, když vrtulka fouká doprava? Snaha vytrimovat vrtulník aby rovně visel na místě ukazuje na základní nepochopení toho, co to vlastně je a jak funguje vrtulník...
- Bizon
- Bydliště: Jižní Morava(Veseli n. M.); Praha 10 (Chodov-Kunratice)
Ne každý má fyziku tak zažitou aby mu to hned došlo, a ne každého zajímá jak vlastně vrtulník funguje...
To Kenny: Vrtulka krom toho že vyrovnává moment hlavního rotoru, tak přitom nevyhnutelně taky tlačí celý vrtulník bokem. A právě proto je vrtulník ve visu nahnutý, aby se tím vykompenzoval ten boční tah vrtulky.
To Kenny: Vrtulka krom toho že vyrovnává moment hlavního rotoru, tak přitom nevyhnutelně taky tlačí celý vrtulník bokem. A právě proto je vrtulník ve visu nahnutý, aby se tím vykompenzoval ten boční tah vrtulky.
- Kenny McCormick
Este ze niesom na dosah, to by som snad dostal aj minimalne po nose...zdzd píše:Kenny McCormick píše:Ake je vlastne spravne nastavenie cykliky?
A priecne?
??? Jak může helina neuhýbat doleva, když vrtulka fouká doprava? Snaha vytrimovat vrtulník aby rovně visel na místě ukazuje na základní nepochopení toho, co to vlastně je a jak funguje vrtulník...
Ale som si isty, ze vecsina to robi tak, ze ho vytrimuje, aby visel co najdlhsie bez zasahu do kniplu. Preto som sa to pytal. Tiez som to tak mal kedysi.
- Kenny McCormick
to som chapal, len v zaciatkoch som to vytrimoval. Potom som kupil leveler na swashplate, zacal osmickovat a zasa vyrovnal cykliku. Az teraz som si vsimolBizon píše:Ne každý má fyziku tak zažitou aby mu to hned došlo, a ne každého zajímá jak vlastně vrtulník funguje...
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
zdzd píše:Kenny McCormick píše:Ake je vlastne spravne nastavenie cykliky?
A priecne?
Ahoj.. Docela jsem čekal až se tady to téma zase otevře samo