Zkoušel jsem nahřívat Elapor fénem nebo infrazářičem a poté rovnat a šlo to, přesto to stále nebylo ono.
Při procházení vláken na RCgroup jsem narazil na jednoduchý postup, jak vrátit Elaporu původní tvar. Na RCmanii jsem to nikde nenašel, pokud to tu je, tak mě prosím nekamenujte.
Podle komentářů členů RCgroup by to mělo fungovat i na jiných pěnových hmotách (EPP, Depron), ale za to neručím, nezkoušel jsem to.
Mnoho lidí tam postup doporučovalo. Vyzkoušel jsem ho na Easystaru a fungoval velmi dobře.
Jmenuje se to „Elapor Soup“
Volný překlad s komentáři.
Elapor Soup:
0. Moje pozn. - rovnaný díl se bude namáčet do vařící vody. Proto musí být z rovnané části demontovány všechny součásti, které by mohla vařící voda poškodit (elektronika, vodiče, ...)!
1. vezmi velký a hluboký hrnec na vodu
2. naplň ho vodou a postav na vařič (vody dej tolik, aby při ponoření dílu nepřetekla)
3. nepřidávej žádné koření (model je kořeněný dost, zvláště pokud už hodně létal)
4. poté co se voda začne vařit, ponoř díl, který se má vyrovnat, do vody na několik sekund
Moje pozn. - cca 10 s - vyzkoušet. Voda se nemusí vařit, ale je to o něco méně účinné.
Místo ponoření lze díl horkou vodou polévat - třeba z konvice. Potom je vhodné mít na aplikovaném místě kus hadru, aby tam horká voda působila déle.
5. pomalu vytáhni díl z vody
6. až začne chladnout, tak se na povrchu vytvoří tzv. husí kůže - viz http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... tid=310197
Moje pozn. - tvoření husí kůže si vysvětluju tím, že při výrobě dílu ve formě dochází ke stlačení bublinek materiálu na povrchu formy, ty po ohřátí expandují zpět do kulového tvaru.
Husí kůže se na Elaporu tvoří ale i při ohřívání fénem, infrazářičem nebo jinými způsoby.
Dá se to poměrně účinně srovnat vyhlazením povrchu polévkovou lžící (při ohřívání fénem to tak dobře nejde). Pokud by to někomu nestačilo, tak může povrch jemně přebrousit. Nejlépe brusným papírem zrnitosti cca 1200 a brousit metodou „pod vodou“ - podobně jako autolaky.
Na obroušených dílech se při dalším použití metody už husí kůže netvořila. Pravděpodobně se nebude dělat ani na dílech řezaných, to ale nemám vyzkoušené.
V mém případě jsem rovnal nejprve otlačení konců křídel, které se zasouvají do trupu Easystaru. Odtokové hrany křídel byly zdeformované a od mnoha ohybů měkké. Křídla se v trupu viklala a uložení spojovací trubky bylo volné.
Po použití postupu se odtokové hrany srovnaly a dost zpevnily. Konce křídel „se nafoukly“ zpátky téměř do původního tvaru, takže šly zasunout do trupu tak akorát a spojovací trubka v nich držela mnohem lépe.
S výsledkem jsem byl spokojený a tak jsem přešel na rovnání čumáku trupu. ES zažil už několik tvrdých pádů, takže čumák byl ohnutý vpravo a silně vrásčitý. Musel jsem z čumáku demontovat všechnu výbavu. Po několika ponořeních do vařící vody se čumák srovnal a vrásky zmizely, až na dvě nejhlubší. Ty jsou vidět na spodku čumáku. Husí kůži jsem vyrovnal lžící, nic jsem nebrousil.
Dole je odkaz na fotografie čumáku před rovnáním a po něm. Omlouvám se za hroznou kvalitu, mám jen foťák v mobilu, snad mě to odpustíte.
Postup má svoje slabiny (nutnost demontáže choulostivých dílů, husí kůže), ale je velmi účinný. Používám ho pro rozsáhlé deformace. Děkuji všem, co se textem prokousali až do konce.
http://michalln.rajce.net/Rovnani_deformaci_Elaporu