jak "elektrifikovat" polomaketu větroně ?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Buckeye-Blitz

jak "elektrifikovat" polomaketu větroně ?

#1 Příspěvek od Buckeye-Blitz »

Pořídil jsem si polomaketu větroně Rheinland (Lindinger), kterou hodlám opatřit sklopkou a elektromotorem. Kdesi na internetu jsem četl, že to lze pomocí prodlouženého hřídele elektromotoru. Nemám s tímto řešením žádnou zkušenost (jsou třeba pomocná ložiska ?), zejména nevím, zda prodloužený hřídel lze standardně koupit nebo je třeba, abych si jeho výrobu zajistil sám. Krajním (ne zrovna estetickým) řešením by bylo uříznout část špičky trupu a vlepit motorovou přepážku na uchycení motoru, protože při zachování špičky by z trupu vyčníval nepatrný kousek hřídele (pokud vůbec). Může mi poradit někdo optimální el. motor a vrtuli pro uvedený větroň, jehož vzletová váha by měla být do 2,5 kg ? Jde mi o pohonnou jednotku, která bude vhodná pro nastoupání "normálním" letem, ne svíčkou, kolmo do oblak rychlostí rakety. Díky předem všem za rady.
Luzr
Kontaktovat uživatele:

Re: jak "elektrifikovat" polomaketu větroně ?

#3 Příspěvek od Luzr »

Buckeye-Blitz píše:Pořídil jsem si polomaketu větroně Rheinland (Lindinger), kterou hodlám opatřit sklopkou a elektromotorem. Kdesi na internetu jsem četl, že to lze pomocí prodlouženého hřídele elektromotoru. Nemám s tímto řešením žádnou zkušenost (jsou třeba pomocná ložiska ?), zejména nevím, zda prodloužený hřídel lze standardně koupit nebo je třeba, abych si jeho výrobu zajistil sám. Krajním (ne zrovna estetickým) řešením by bylo uříznout část špičky trupu a vlepit motorovou přepážku na uchycení motoru, protože při zachování špičky by z trupu vyčníval nepatrný kousek hřídele (pokud vůbec).

No, ono to pri spravne zvolenem kuzelu sklopky naopak muze vypadat docela esteticky. Rozhodne me to prijde hezci nez ten tram co navrhuje Surgical, i kdyz samozrejme je to vec nazoru. V kazdem pripade je to myslim takove standardni reseni elektrifikace.

A te dlouhe hridele bych se fakt bal, sebemensi nepresnost povede k vibracim (presneji receno, sebemensi vibrace v motoru se tou hrideli zesili...).
mho1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od mho1 »

Vyrobca motoru urcite to nenavrhol tak, aby tam boli nejake vybracie, predsa je tam predlzene ulozenie hraiadele s loziskom. Skor by som mal obavu, keby som si to mal sam robit.
Takze by som sa toho nebal a urcite to krajsie na polomakete vetrona ukaze ako kuzel so sklopkou. Tu si das unasac s vrtulou hoci kedy dolu a mozes pripadne sa dat vlekat, alebo mozes ist na svah. Bude Ti v predu trcat iba kusok hriadele a nenarusi sa vzhlad vetrona.
Tiez predsa nebudes cely let mat zapnuty motor. Rychlo sa vytiahnut a uz len plachtit.
Takze kludne by som ten motor odporucil
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Doktor »

Já se předem omlouvám za tuto nic neřešící odpověď.

Pokud ten Rheinland bude primárně využíván jako elektrolet, tak mi příde jakékoli řešení elektromotorizace jako pěst na oko. Snad jedině sklápěcí mechanika na hřbetě. Ale to je už z jiného soudku. Pro tu elektrifikaci by byly asi jiné vhodné předlohy. Ale tahle klasika nevim nevim. :wink:

Obrázek
pepin

#6 Příspěvek od pepin »

Docela se to dá,ale je fakt,že když přistaneš tak ta vrtule vidět je.Hřídel motoru je schovaná uvnitř trupu,ale stejně jsem tu vrtuli nikdy nesundal.

-Podobný model---http://pepin65.rajce.idnes.cz/Habicht/
kocour
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od kocour »

Tu instalaci s prodlouženým hřídelem má jeden kolega z našeho klubu ( http://www.modelgliderklub.xf.cz ). Zvládnout není ale žádná legrace, vymyslel a udělal to sám. Z Tvého dotazu se domnívám, že s těmi polomaketami větropňů začínáš a tak bych to opravdu neradil zkoušet. Měl s tím problémy ( s vibracemi ) a dost mu dalo zabrat, i když má značné zkušenosti - postavil a provozoval amatérskou turbinu. Ten prodávaný motor , na který Ti poslali odkaz, je malý. Nevím, že by se k té prodloužené hřídeli něco prodávalo, co se dá jen nasadit a letět, i když udělat se to samozřejmě dá. Normální instalace v čumáku se dělá buď s kuželem, pokud navazuje na tvar špičky trupu, nebo v případu tupého čumáku se na vyčnívající hřídel nasadí kleština s trámcem bez kuželu. Ve starých větroních s tupou špičkou to skoro vypadá líp. Ta motorizace má hodně nepřátel, ale s takovým větroněm se dá nalítat daleko nejvíc - dá se hodit ( raději od pomocníka ), odstartovat z vozíku atd. Sejít se na aerovleky nebo lítat na svahu pravidelně nebývá snadné.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“