Autobaterie-volty

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
easystar1

#16 Příspěvek od easystar1 »

... súhlas s Arda1.
Ja mám ráno na baterke 12,5V to je cca 12hod. po jazde , ale po naštartovaní po 14,4 ani o "mrc" víc, ani o "mrc" míň :lol:
má natočené 200000Km. Počuť už zadné ložisko - pôjde nové. Uhlíky pred 2 rokmi keď som menil predné ložisko boli OK. Jeho foto je:
http://www.oichan.org/mods/alter/alter2.htm
Lada B
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Lada B »

Správně fungující auto, za jízdy udržuje napětí 13,7-14V. Alternátor dle svého výkonu musí pokrýt spotřebu energie i s dobíjením baterie. Když zapnu v autě na co si vzpomenu, tak naměřím na alternátoru 13,6V. Dnešní auta už mají dost silný altík, aby to zvlád. Já mám třeba 120A, je to diesel. Při napětí si vezme baterka kolik apér ji dovolí napětí a její vnitřní odpor. Regulace proudu do baterky v autě není. Regulátor v altíku se snaží udržet napětí Pokud něco zapnu, klesne napětí díky zvýšené potřebě proudu a on prostě to napětí dorovná zpět, zvýšenim výkonu.
Dobrá baterka z auta má v klidu 12,5V Samovybíjení je dost velké, takže se dá říct naprosto přesně, že ta hranice dobré a špatný baterky, je někde kolem téhle hodnoty.
Když někomu ukazuje palubní voltmetr za jízdy jen 13V, tak je to v pořádku, do palubky se víc většinou nedostane. Konektory, spínačka, relé..... a jiný ku...vítka se postaraj o ztrátu.
Jestli ti vydrží baterka 10dní na 12,5V, myslím, že je to v pohodě.
Skyvan 170cm, Čmelák, Learjet 45, Airbus 320 ve stavbě, C-160 Transal, DCH-8 v úpravách, F-16 Falcon
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Speedy »

Potvrzuju hodnotu 12,5V po nějaké době stání. U mě 13,8V provoz a 12,6V po dvou dnech stání. Po týdnu těch 12,5V.
MEK
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od MEK »

Alternátor nabíjí vyšším napětím než je jmenovité napětí baterie. Nastartuj motor a změř si to za chodu na baterce jestli to dobíjí. Bude to v řádu 13,5 - 14,5 V po vypnutí motoru máš na baterii kolem 13 V, ale to potom klesne. Normál stav baterie je 12,3 - 12,8 V Když ti auťák dlouho stojí tak se lehce stane že to nenatočíš, ono i blbý rádio kde bliká dioda něco sežere + úbytek napětí. V pohodě je 1 mV za den. Kolega v práci vyhodil aku 44 mAh že je v hajzlu tak mi řek ať si jí nechám, no a když se ho ptám co s tím dělal tak mi sdělil,že Felina stála 6 týdnů před barákem a on jezdil služebákem. Hned běžel pro novou, teď ji podrobuju testům a zdá se že je dobrá za 16 dní úbytek 7 mV, tak mám zadáčo bezúdržbovku. :) Do loďky dobrá zbytek dopádluju. :)
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Celeron »

Se 44mAh baterkou bys auto nenastartoval. :lol: :lol:
Ale s triclankovou Lipolkou 2200 mAh (modrej Hyperion) jde nahodit i diesel Xsara od Citronu. Kamos autobaterku nabijenim na letisi vydudal zcela do mrti, ani si netukla, dokonce i kontrolky pohasly pri pokusu o start auta. Protoze diesly se roztlacet nesmi, prilozil tuhle lipolku vyvodama primo na autobaterku. Motor se parkrat prevalil a blafnul.
Docela by me zajimalo, kde je hranice zatizitelnosti dnesnich kvalitnich Lipolek. Vzdyt starter auta je temer zkrat, pri startu bere hodne pres 100A. Co se stane pri brknuti vyvodu Lipolek o sebe vi skoro kazdy...
Jirka
MEK
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od MEK »

Jo sory to jsem se přepsal somozřejmě 44 Ah, já už z těch letadel blbnu. :) To s tou lipolkou tý baterce asi dodal to co jí scházelo, ale proč né.
coro

#22 Příspěvek od coro »

obidve staré toyoty (rv 85 a rv 92) čo som meral nabíjali baterku vymlátenú modelárskym nabíjaním na cca 14,5-14,7V, a po poklese prúdu za jazdy klesalo napätie cca na 13,6-13,7V, bez ohľadu na zapnuté svetlá (alebo pri zapnutých bolo napätie dokonca trošku vyššie).
jez_cz

#23 Příspěvek od jez_cz »

http://cs.wikipedia.org/wiki/Olov%C4%9B ... l%C3%A1tor

Běžná autobaterie je stavěna na krátkodobý velký odběr, dlohodobé zatěžování vedoucí k podvybití jí škodí, snižuje její životnost. Pro účel dlouhodobějšího vybíjení (např. baterie pro pohon elektromotoru u člunu) slouží baterie trakční, které mají jinou konstrukci elektrod. Bohužel jsou dražší. Jako dobré řešení pro nabíjení na letišti vidím použití 4S Lipol s vyšší kapacitou, cenově už jsou na tom celkem dobře. JaHo
I květák je jen vycepované zelí
ML

#24 Příspěvek od ML »

Celeron píše:Se 44mAh baterkou bys auto nenastartoval. :lol: :lol:
Protoze diesly se roztlacet nesmi, prilozil tuhle lipolku vyvodama primo na autobaterku. Motor se parkrat prevalil a blafnul.
Jirka

Nielen diesly ale ani benzinaky, tie ktore maju rozvod rieseny remenom.
Ak sa roztahuje benzinak alebo diesel , ktory ma rozvod rieseny
remenom / nie retez /, moze dojst a spravidla aj dojde, k preskoceniu remena na vackovej alebo klukovej hriadeli a " rozcasovaniu " motora. No a dojde k tomu, ze je takzvana STRETAVKA, to je moment, ked sa stretne v hornej uvrati piest s otvoreným ventilom.
To sa stava aj vtedy ked sa nerobi pravidelna vymena rozvodov, dojde k natiahnutiu a opotrebovaniu remena a ten v urcitom rezime
/ napriklad podradeni / preskoci sám.
To su potom skody na motore aj 2000 €. to su niekedy fatalne skody, ktore v pohode prekrocia cenu auta. Mali sme taky pripad v servise.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od arda1 »

ML píše:
Nielen diesly ale ani benzinaky, tie ktore maju rozvod rieseny remenom.
Ak sa roztahuje benzinak alebo diesel , ktory ma rozvod rieseny
remenom / nie retez /, moze dojst a spravidla aj dojde, k preskoceniu remena na vackovej alebo klukovej hriadeli a " rozcasovaniu " motora. No a dojde k tomu, ze je takzvana STRETAVKA, to je moment, ked sa stretne v hornej uvrati piest s otvoreným ventilom.
To sa stava aj vtedy ked sa nerobi pravidelna vymena rozvodov, dojde k natiahnutiu a opotrebovaniu remena a ten v urcitom rezime
/ napriklad podradeni / preskoci sám.
To su potom skody na motore aj 2000 €. to su niekedy fatalne skody, ktore v pohode prekrocia cenu auta. Mali sme taky pripad v servise.
Vysvětli mi jak může starter protočit motorem jinak než když ho protočím přez kvalt?
ICQ 638556901
ML

#26 Příspěvek od ML »

Je to hlavne rozdiel v nabehu a podrzani tocivého momentu u startru.
Kazdy z nas uz urcite videl ako niekto s priskokmi roztahoval auto, az do momentu ked sa roztrhlo lano.
Ja nehovorim, ze sa to neda, je to otazka citlivej praci so spojkou, ale zasadne ani v servise mechanici si netrufnu auto roztiahnutim nastartovat. To keby doslo k poskodeniu motora takymto sposobom,
ze cez zakaz od vyrobcu to mechanik urobi, tak za prve dostane vypoved a za druhe celu skodu zaplati zo svojho. A nepomoze mu ani to ze bude mat poistku pre : SKODY SPOSOBENE ZAMESTNAVATELOVI PRI VYKONE POVOLANIA.
Je to proste zakazane vyrobcom a kazdy kto to robi, robi na vlastnu zodpovednost. 50x to vyjde a po 51x je to pruser ako mraky.
Neda sa generalizovat, mali sme zakaznika, ktory s rozhodenym rozvodom dosiel po vlastnej ose a niektoré motory su riesene konstrukcne tak, ze nemoze dojst ku stretnutiu ventilov s piestami.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Dejfak »

No co jsem naměřil ze své praxe tak normální baterie do auta by měla mít kolem 12.2 - 13.2V (olověná)
Je samozřejmně spousta aspektů.
Jestli je baterie v dobrém stavu a jak dlouho po vypnutí motoru měříme.
Většina novějších aut má také klidový odběr který se pohybuje do 50mA
Ten baterii také vybíjí.
Správná funkce alternátoru tu byla popsána.
Alternátor by měl dobíjet kolem 13.8 - 14.2V u standartích aut.
Viz Favorit, Octávie, nebo třeba Opel Astra.
U novějších aut je alternátor řízen motorovou jednotkou.
Mercedes třeba model E 212 může při deceleraci dobíjet až 15V a při akceleraci nedobíjí.
Ale pokud se bavíme o vozech střední třídy tak by napětí baterie nemělo klesnout při rozsvícených světlech a puštěném větráku pod 13,2V
Pak by bylo něco z alternátorem.
Různé auta mají také různě silné alternátory proto při zapnutí světel nebo jiného spotřebiče napětí klesá, pokud je to do uvedených 13,2V tak je vše v pořádku.
Na prázdno tedy bez spotřebiču by to mělo být kolem 13.8 - 14.2V
14.2V je standartní dobíjecí proud u většiny aut.
Baterie se dá také otestovat bud na ní dáme zátěž a sledujem jak moc se vybije, nebo v nějakém servisu na požádání vám baterii překontrolují.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
coro

#28 Příspěvek od coro »

Pripomeniem že v normálnych podmienkach nie je kapacita autobaterky dôležitá, odjazdil som celú zimu na starej baterke čo prvý pekný jarný deň zdochla po pokuse nabíjať z nej model po 2Ah kapacity.
Ale tá bola z pohľadu dodania potrebného prúdu pre štartér ešte v pohode.
Problém s novou baterkou (po 1 roku), z ktorej som (občas!) nabíjal na letisku, bola sulfatácia - baterka by aj mala kapacitu, ale má obrovský vnútorný odpor a nejde ani dobiť lebo napätie vyskočí cez 15V hneď a to už pri malom prúde, a ani nevládze dať prúd potrebný pre štartér. Dôvod je, že zostane klasická baterka vybitá nejak dlhšie (možno stačili len hodiny alebo cez noc veď jazdím denne).
Pre modelára treba trakčnú baterku, alebo AGM (aka "gelovku") z UPS..
wisiwig

#29 Příspěvek od wisiwig »

Celeron píše:Se 44mAh baterkou bys auto nenastartoval. :lol: :lol:
Ale s triclankovou Lipolkou 2200 mAh (modrej Hyperion) jde nahodit i diesel Xsara od Citronu.

To Celeron: to jsividěl, opravdu to bylo tak , že normálně na autoaku "píchnul" Lipolku Hyperion tříčlánek G3 2200mAh a z této lipol nastartoval Xaru. Mám tuhle baterku, stalo se mi, že jsem potřeboval startovat a měl jsem v autě nabitou 3S 2200mAh G3, ale netroufl jsem si, bál jsem se toho velkýho špičkovýho vybíjecího proudu při startování, nechtěl jsem jí zničit.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Dejfak »

Možná že tou jednou baterií trochu oživíš tu v autě, ale nevěřím že samotná by to nastartovala. A musí na to být podmínky - teplo baterie nemůže být uplně vybitá vyplé spotřebiče a tak....
Nejlepší baterie má BMW používá vojenskou technologii gelových baterií.
Jednou nám přišla na ukázka batertie rostřílená pistolí v takové sportovní tašce, držela po hromadě a daloí se s ní i nastartovat :wink: jsem nevěřil.
Akorát stojí něco kolem 12000,-
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“