Začátky (AXN Floater)

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Loner

#61 Příspěvek od Loner »

panther píše:Pani piloti, zacinam mat pochybnosti ze moje ruky niekedy upackuju vrtosive HKcko :( . Kedze prvy realny pokus skoncil nehodou a teraz cakam na diely z HC, trenujem na simu Real Fly 4.5, v podstate sa snazim len visiet a ked ma to nebavi kus sa rozhpohybujem. Ale po cca 6 hodinach cisteho casu na simu, stale nie som schopny heli rozumne uvisiet, na cvicenie pouzivam model rexa 600. Som taka <a>LAMA</a>, alebo je to na radovo desiatky hodin treningu nez to bude v pohode?

LOL
panther
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od panther »

Loner píše:LOL

Tak tato odpoved mi fakt neskutocne pomohla :lol: .
Cheerson CX-20, úpravy - 3D gimbal, OSD, fpv
Lukash
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od Lukash »

panther: Nejsi l ama, třeba jen potřebuješ více hodin na simu, případně máš špatně seřízený vrťas.
tomanos
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od tomanos »

Tak ja som asi ľavý pravák keď lietam dvojku 8) :?:

Mňa k dvojke pred 3 rokmi naviedol vrtulnikár a čuduj sa svete už aj ja lietam aj vrtulníky a tu je dvojka veľkou výhodou 8) .
panther
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od panther »

Lukash píše:panther: Nejsi l ama, třeba jen potřebuješ více hodin na simu, případně máš špatně seřízený vrťas.

Nastavenie vrtasu som nemenil, kazdopadne som v simu vyskusal viacero modelov, Protos 500, T Rex 500... A porovnaval som, chovalo sa to inak, ale ani jedneho som nedokazal udrzat trebars v koridore 1 x 1 meter. Kalibracia samotneho simu je spravne.
Cheerson CX-20, úpravy - 3D gimbal, OSD, fpv
midiborec

#66 Příspěvek od midiborec »

panther píše:Pani piloti, zacinam mat pochybnosti ze moje ruky niekedy upackuju vrtosive HKcko :( . Kedze prvy realny pokus skoncil nehodou a teraz cakam na diely z HC, trenujem na simu Real Fly 4.5, v podstate sa snazim len visiet a ked ma to nebavi kus sa rozhpohybujem. Ale po cca 6 hodinach cisteho casu na simu, stale nie som schopny heli rozumne uvisiet, na cvicenie pouzivam model rexa 600. Som taka <a>LAMA</a>, alebo je to na radovo desiatky hodin treningu nez to bude v pohode?

Myslis si ze za 6 hodin budes mit plne podkontrolou vrtulnik ?. To je jako kdyzby si chtel zacit hrat na piano a po 3 hodinach by si chtel umet hrat jako profesional :wink: Ja osobne hraju na piano a hraji uz 9 let a porad je se co učit..Tak je to i RC a vseho ostatniho. Nekdo ma nato gen a nauci se hned. Nemuzes chtit byt nejlepsi.

Jinak aby si dokazal viset je to jen o packovani nez vzlitnes trosku si vytrimuj vrtunik aby alespon trosku drzel balanc pak klidne ho zvedni a musis predpovidat smer kterym bude uhybat. Nesmís to moc prehanet s packama jen zlehka protoze pak zapolisis jen sam ze sebou :) vyzkousej si snizit jeste otacky rotoru.
HITEC, TRAXXAS, ALIGN, RC FACTORY
Loks

#67 Příspěvek od Loks »

Tak už budu objednávat a vypadá to na AXN:

http://rc-modelar.cz/Letadla/153-axn-fl ... y-epo.html

(nevím jestli zrovna odsud, v zahraničí to bude asi za menší peníz)

Nemá cenu mně říkat že jsem si vybral špatně, 100 modelářů 102 chutí, ale když to vezmu plošně, tak do letadel pro úplný začátečníky AXN snad spadá:
- jednoduchá stavba
- motor není na čumáku
- údajně klidný a snadno ovladatelný let
- odolný materiál

Jen teď potřebuju radu s RC soupravou. Vyznám se v tom asi jako Vatikán v kondomech, takže bych chtěl poprosit o pomoc.

Chtěl bych koupit už něco co mi postačí na další letoun, ale zase budu brát modelařinu rekreačně a neplánuji hned kupovat deset modelů. Nejvíc se mi líbí Optic 6, 2,4 GHz+Optima 7. Jo a málem bych zapoměl, samozřejmě vhodné baterie a nabíječku. To také nemám zdání co by bylo vhodné.

Za každou radu otravnému nováčkovi samozřejmě díky.
BOBIKA
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od BOBIKA »

ahoj letadlo je supr na začátky je ideál,klidné a dobré lítání(jedno jsem kamarádovi zalítal)a souprava je taky dobrá,když nevíš jestli tě to chytí tak to stačí,samozřejmě se dá sehnat bazarová možná lepší možná levnější ale na začátek ti to bude stačit,baterku si kup co patří k letadlu a nabíječka stačí nějaká bazarová ale aby měla balancer,je to výhoda,skusíš pár letů a uvidíš že tě to zlomí jako většinu z nás :P
no holt se učím,DX8,FASCINATION,Radian,
Loks

#69 Příspěvek od Loks »

Ok, Bobika, díky

Tak AXN už je objednán, teď už jen čekat :)

Jinak je čas udělat ze sebe zase jednou vola, takže se zeptám na otázky které mnohým z vás vykouzlí smích na tváři na další půlhodinu :)

1. Letání v termice? Absolutně nechápu o co jde i když se tady o tom spousta z vás baví. Jediný co o termice vím, nebo myslím si že by to mohlo být ono, tak že jsou to proudy teplého vzduchu stoupající v ovzduší kolmo vzhůru. Jinak řečeno že vám to letadlo chytí , trošku s ním zatočí a dodá mu stoupání ? Nebo se úplně pletu. Použil jsem google, ale moc chytrej jsem z toho nebyl. Potřebuju to vysvětlit po lopatě pro nepilota.

2. Směrovka vs křidélka? Opět až stupidní dotaz, ale třeba když lítám na simulátoru s Eeasygliderem, tak dělám "zatáčky" tak že používám směrovku a jakmile se letadlo nakloní vyrovnám to křidélky..Nevím jak to správně při obratech a zatáčkách skloubit dohromady. Nebo vůbec jak je to správně co se týká obratů a zatáčení ?? Mám si vůbec pomáhat křídélky nebo je nechat jen na nějaké lehké akrobatické prvky až pak u letadel na to stavěných? Vím že jsou to základní věci v létání, ale prostě si nechci udělat špatné návyky. Díky za pomoc
zdekar

#70 Příspěvek od zdekar »

1) Termika je v podstatě stoupající teplý vzduch, do kterého když se letadlo dostane, tak ho to vynese kousek výš. Bohužel se komín teplejšího stoupajícího vzduchu nedrží na jednom místě, ale putuje po krajině. Takže je ho potřeba hledat a pak se v něm udržovat tím kroužením v kruhu. Toho využívaj i normální větroně a nastoupají si tak potřebnou výšku.

Kromě stoupajicích proudů jsou ale i klesajicí. Když do něj vlítneš, tak seš mnohem rychleji dole než obvykle.

2) Osobně když má letadlo křidélka, tak používám jen je a směrovku nechávám do termiky. Křidélka jsou na rychlejší zatáčky. V podstatě zatáčíš tak, že křidélkama naklopíš letadlo a přitažením výškovky zatočíš. Při zatáčce se používá i směrovka, pokud chceš aby to tu zatáčku prolétlo líbivěji. Myslím že směrovka se při tom vychyluje na stejnou stranu jako křidélka, ale moc takhle zatím nelítám, takže nebudu zacházet do detailů. :)
Naposledy upravil(a) zdekar dne pon 06.09.2010 15:01, celkem upraveno 1 x.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
kesi
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od kesi »

Loks píše:Tak AXN už je objednán, teď už jen čekat :)

Ahoj, asi to píšu pozdě, ale nedostanu se na net tak často jak bych sám chtěl.
AXN je skutečně dobré éro na začátek (ve vzduchu podle mě dobře čitelné a ovladatelnost letadla je výborná-na začátek doporučuji méně plynu :) ), já k němu objednal tohle (.doc): http://kesi1n.sweb.cz/index.php?dir=.%2 ... ter-Jet%2F - s těma baterkama vydrží ve vzduchu cca 15-20min., záleží na stylu létání a těžiště netřeba nikterak dovažovat: http://kesi1n.sweb.cz/Letadla/AXN%20Flo ... oje%20první%20stavba/IMG_6662_640x480.JPG

Jen pokud chceš, aby ti AXN dlouho vydrželo, je nezbytné vše kolem motoru předělat-přelepit třeba sekunďákem: http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... c&start=45 :wink:

Edit: další info zde-RiMr: http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... &start=225
No, i když pan RiMr by možná doporučil na začátek spíše zeleného Kosmika. :lol: Joke. :wink:
Loks

#72 Příspěvek od Loks »

zdekar: 1) Tak nějak jsem si to myslel s tou termikou. Jen poznáš to i vizuálně nebo to ucítíš až do toho nalítneš ? Dá se to předvídat nebo vyhledávat?
2) Ok, ono to bude asi i hodně individuální, uvidíme co si zažiju. Díky

kesi

díky za odkazy, budu ještě objednávat jeden balík z HC takže si pár věcí dokoupím. Díky i za rady pro větší životnost téhle potvůrky :)
JMalik

#73 Příspěvek od JMalik »

Loks,
vyhledej nějaké modeláře po okolí, běž se podívat kam chodí létat a absolvuj tam aspoň začátek svého létání.
Dost to urychlíš a i zlevníš.
Je dobré, aby ti to za toho stavu kde jsi teď někdo zalétl a něco ti k tomu na začátek řekl. Tady to bude nadlouho a nejsem si jistý, že to bude tak přínosné jako hodina na tom letišti s nima.
zdekar

#74 Příspěvek od zdekar »

Loks píše:zdekar: 1) Tak nějak jsem si to myslel s tou termikou. Jen poznáš to i vizuálně nebo to ucítíš až do toho nalítneš ? Dá se to předvídat nebo vyhledávat?
2) Ok, ono to bude asi i hodně individuální, uvidíme co si zažiju. Díky

1) Pokud uvidíš na obloze ptáky,jak lítají v kruhu, tak ti se právě točí v té termice. Takže stačí nalítnout někde pod ně a točit ji s nima. Ptáci tu termiku nějak vycítí, takže vědí i kam se přesunuje. Nelítej ale moc blízko,aby ti na to nezaútočili (pokud to budou nějací dravci) a abys je taky nevylekal, pak ti utečou a budeš to hůř poznávat kam se ta termika přesouvá ;-)

Další možnost je ji vyhledávat. A to tak, že budeš plachtit po obloze a když se ti najednou nadzvedne jedna strana křídla, tak tam je termika. Dejme tomu, že poletíš od sebe a najednou se ti letadlo samo nakloní nalevo, pak jsi zrovna pravým křídlem zavadil o termický komín (nebo jen nějakou bublinu). Takže to můžeš zatočit doprava a zkusit se v té termice udržet.

Visuálně to neuvidíš (nevím jestli s nějakýma infra-brýlema?)... Předvídat to můžeš. Třeba nad silnicí v létě nebo nad hranou louky a lesu, případně trávy a pole. Taky třeba pod bílými mraky (takové ty husté) nebo pod bouřkovými mraky se často dělá stoupající komín. Ale někdy je to až od větší výšky, jindy skoro u země :)

2) Taky záleží na typu letadla. Termického větroně v klidu uřídíš tou směrovkou, u hotlinera nebo akrobata jsou hlavní ty křidýlka.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Loks

#75 Příspěvek od Loks »

Opět děkuji za vysvětlení. I to letiště si najdu a budu otravovat modeláře zase chvíli tam:) Jen ještě poslední věc, nemáte nějakej odkaz na teorii k baterkám a jejich nabíjení? Trošku v těch údajích plavu a potřebuju si pár věcí dostudovat. Strejda google moc nepomohl a tady mně vyhledávač prostě nemaká jak by měl. díky
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“