To je Optima.
Už není tak drahá:
http://www.mulac.cz/optima/?srch=&uri=o ... rby=cenaup
Autobaterie-volty
wisiwig píše:Celeron píše:Se 44mAh baterkou bys auto nenastartoval.![]()
![]()
Ale s triclankovou Lipolkou 2200 mAh (modrej Hyperion) jde nahodit i diesel Xsara od Citronu.
To Celeron: to jsividěl, opravdu to bylo tak , že normálně na autoaku "píchnul" Lipolku Hyperion tříčlánek G3 2200mAh a z této lipol nastartoval Xaru. Mám tuhle baterku, stalo se mi, že jsem potřeboval startovat a měl jsem v autě nabitou 3S 2200mAh G3, ale netroufl jsem si, bál jsem se toho velkýho špičkovýho vybíjecího proudu při startování, nechtěl jsem jí zničit.
Já myslím, že to vydržet musí, pokud je všechno ostatní v pořádku a auto chytne na protočení motoru. Kdysi jsem pětičlánkem NiCD N1700SCR v pohodě startoval auto se 6V rozvodem. Slušný Lipolky jsou parametrama úplně jinde.
Z 8 článku NiCD N-1000SCR som kedysi naštartoval. (2l benzín). Napätie majú nižšie než že by mohli dobíjať vymlátené olovo takže väčšina prúdu musela ísť z nich.
Ale novší voz mám fajnovejší a pri menšom napätí štartér nepripojí, len cvakne ale ani nezačne točiť (nejaký kontakt na pastorku alebo riadiaca jednotka?).
Z lipoliek by som sa štartovať bál. Tie vývody mi nepripadajú dosť robustné a bál by som sa že sa prepália (alebo ten plošný spoj medzi článkami). A ani technológia Lipol mi nepripadá dosť odolná, bál by som sa že sa proste nafúknu alebo stúpne vnútorný odpor a sadu si jednoducho poškodím.
Zapojil by som ich na vstup nabíjača a dal mu to olovo dobíjať max prúdom, po chvíli by sa chytilo a naštartovalo.
A123 2300 4s majú rovnaké napätia ako olovo 12V - a sú na štartovanie odskúšané, popisovali to hlavne v mrazoch keď olovo proste nedá prúd a ťažšie sa zohrieva v dlani.
Ale novší voz mám fajnovejší a pri menšom napätí štartér nepripojí, len cvakne ale ani nezačne točiť (nejaký kontakt na pastorku alebo riadiaca jednotka?).
Z lipoliek by som sa štartovať bál. Tie vývody mi nepripadajú dosť robustné a bál by som sa že sa prepália (alebo ten plošný spoj medzi článkami). A ani technológia Lipol mi nepripadá dosť odolná, bál by som sa že sa proste nafúknu alebo stúpne vnútorný odpor a sadu si jednoducho poškodím.
Zapojil by som ich na vstup nabíjača a dal mu to olovo dobíjať max prúdom, po chvíli by sa chytilo a naštartovalo.
A123 2300 4s majú rovnaké napätia ako olovo 12V - a sú na štartovanie odskúšané, popisovali to hlavne v mrazoch keď olovo proste nedá prúd a ťažšie sa zohrieva v dlani.
wisiwig píše:jak píše coro, z Lipolky bych se taky bál. i když U Hyperion VX G3 serie je max. vybíjecí 77A.
Mám 4S A123 1100mAh , myslíte, že z toho by Felda nouzově nastartovala? Ve specifikaci max. stálý vybíjecí proud 30A, špičkovej jsem k tisícstovce nenašel.
4s A123 1100mAh. Tím nedokážeš většinou vybít opakovaným nabíjením autobaterku na letišti tak, aby jsi neodjel.
5S lipol 3700mAh, nebo 6s 4200mAh už jsem to párkrát dokázal. Proud by nebyl problém. V hotlineru z toho teče víc než 250A a auto by chytlo na první protočení. Problém je ten počet článků. 3s z toho na letišti neuděláš.
Většinou je k dispozici tak kolem 2000mAh ve 3s (ať už vlastních, nebo kamarádů). Má to zase nevhodné konektory....., ale když to nejde jinak, tak paralelně k aku v autě na to nastartuješ.
wisiwig píše:Mám 4S A123 1100mAh , myslíte, že z toho by Felda nouzově nastartovala? Ve specifikaci max. stálý vybíjecí proud 30A, špičkovej jsem k tisícstovce nenašel.
Na tie malé by som sa príliš nespoliehal, ani nie že by som sa bál že nevydržia, ale skorej by som čakal že 4s pri 100A bude mať napríklad pod 8 či 9V a to mnohým autám nestačí.
Fakt v takých prípadoch radšej radím obrátiť nabíjačku a dať tú energiu do toho vybitého olova pomaly preliať. Ak náhodou nabíjač zvládne 24V na vstupe, možno aj z 5s či dokonca 6s, alebo prinajhoršom sa napichnúť na tri články cez servisný konektor, nejaké 2A znesie..
díky Coro a JMalik za odpovědi
...mylel jsem hlavně na nouzové starty na horách v zimě.
Na letišti se mi párkrát sice taky podařilo vytřískat auto aku, ale nebylo to smrtelné. Potom jsem si na nabíječce (Hyperion EOS DUO II) nastavil hodnotu minimálního vstupní napětí a při dosažení této hodnoty začne nabíječ "pískat". Od té doby na letišti v pořádku.
...mylel jsem hlavně na nouzové starty na horách v zimě.
Na letišti se mi párkrát sice taky podařilo vytřískat auto aku, ale nebylo to smrtelné. Potom jsem si na nabíječce (Hyperion EOS DUO II) nastavil hodnotu minimálního vstupní napětí a při dosažení této hodnoty začne nabíječ "pískat". Od té doby na letišti v pořádku.