Turnigy 9X 9Ch

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
Drondys

#1201 Příspěvek od Drondys »

hotovson píše:tak jsem nahledl do schematu a do zdrojaku - schema je od V1, zdrojaky jsou v podstate take na V1 (i kdyz asi budou chidt i na V2)
z toho vseho vyplyva, ze firmware vysilace neovlada napajeni TX modulu, ale naopak, podle pritomnosti napajeni TX modulu ovlada smer PPM signalu z jacku
* TX modul vysila -> jack je PPM vstup
* TX modul mlci -> jack je PPM vystup (tomuto rikaji slave mode, zrejme to souvisi s funkci ucitel-zak)

PPM signal jdouci do TX modulu je pripojen stale (napevno), je to pin nejblize k antene, uvnitr TX modulu projde pomocnou DPS (na ni je tlacitko BIND a stabilizator 5V) a jde primo na vlastni desku modulu

asi budu muset otevrit V2 a zacit merit...

Tak co, jak to vypadá ??? Podařilo se už zjistit proč ve verzi V1 nebylo potřeba při provozu se simulátorem vytahovat modul a jestli by se dala udělat úprava ve V2 tak, aby se to chovalo stejně, tj. aby nebylo nutné vytahovat modul ???
hotovson

#1202 Příspěvek od hotovson »

Drondys píše:Tak co, jak to vypadá ??? Podařilo se už zjistit proč ve verzi V1 nebylo potřeba při provozu se simulátorem vytahovat modul a jestli by se dala udělat úprava ve V2 tak, aby se to chovalo stejně, tj. aby nebylo nutné vytahovat modul ???

zatim nemam na to cas, navic k V1 nemam modul, takze ani nemuzu overit, jak to s V1 funguje...
Drondys

#1203 Příspěvek od Drondys »

hotovson píše:
Drondys píše:Tak co, jak to vypadá ??? Podařilo se už zjistit proč ve verzi V1 nebylo potřeba při provozu se simulátorem vytahovat modul a jestli by se dala udělat úprava ve V2 tak, aby se to chovalo stejně, tj. aby nebylo nutné vytahovat modul ???

zatim nemam na to cas, navic k V1 nemam modul, takze ani nemuzu overit, jak to s V1 funguje...

Možná se tu někdo najde kdo bude mít ten starý V1 modul. Lidi kdo ho máte tak se ozvěte a až bude mít hotovson čas tak by se to mohlo vyzkoušet a případně i porovnat s V2.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1204 Příspěvek od RiMr »

Jaký "starý v1 modul" myslíš?
1. verze T9x se prodávala bez modulu a co tam strčils, to tam měls...
Drondys

#1205 Příspěvek od Drondys »

RiMr píše:Jaký "starý v1 modul" myslíš?
1. verze T9x se prodávala bez modulu a co tam strčils, to tam měls...

Dá se do T9X V1 dát modul z V2 ?
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1206 Příspěvek od RiMr »

S amputací antény (nejspíš tam bude vevnitř ale konektor) určitě dá.
hotovson

#1207 Příspěvek od hotovson »

RiMr píše:S amputací antény (nejspíš tam bude vevnitř ale konektor) určitě dá.

neni, koax je napevno zapajeny do TX modulu a na druhe strane konci primo v antene, ktera je (u me byla) zalepena na tele vysilace
Drondys

#1208 Příspěvek od Drondys »

RiMr píše:S amputací antény (nejspíš tam bude vevnitř ale konektor) určitě dá.

Je to tak. U mě je to ve V2 stejné jak píše hotovson. Spodek antény je přilepený napevno k zadnímu krytu T9X. Koax vychází zespod antény bez konektoru a vede do malého otvoru v plošném spoji na zadní stěně krytu viz Obr1.

Obrázek

Z druhé strany koax prochází otvorem v šachtě pro modul a vede do modulu opět bez konektoru viz Obr2.

Obrázek

Z vnější strany modulu jsou dva šroubky viz Obr3.

Obrázek

Po uvolnění těch šroubků na modulu se dá kryt modulu otevřít viz Obr4.

Obrázek

Dolní část plošňáku v modulu je něčím přilepená k bočním stěnám viz červené šipky na Obr4. Nahoře vpravo na plošnáku modulu je vidět, že tam vede zespod stranou koax a je připájen na horní část plošňáku modulu viz modrá šipka na Obr4.

To bys ten koax v modulu co máš ve T9X V2 asi musel odpájet z toho plošňáku na modulu a pak protáhnout ven skrz obal modulu. Pak by se dal modul bez koaxu jen tak vsunout do T9X ve V1 a vyzkoušet jestli bude fungovat simulátor. Možná by bylo dobré to udělat až před tím než bys do T9X V2 dával jiný modul třeba ten FrSky s telemetrií co chceš kupovat. Pak bys už nemusel ten původní Turnigy modul vracet do T9X V2 a nechal by sis ho buď v zásobě a nebo bys ho mohl používat s T9X V1 pokud bys k němu připojil tu anténu co je v T9X V1. Nevím jestli tam je v T9X V1 nějaké místo nebo jestli by tam šlo vytvořit a dát tam nějaký miniaturní konektor pro koax k anténě, tak abys mohl ten modul později vyndávat bez pájení. Třeba nějaký takovýto nebo ještě menší konektor:

http://www.ges.cz/-j01340a0001-ges06713683.html

Obrázek

Obrázek

Díval jsem se na vhodné místo pro umístění mini koax konektoru v T9X v2. Uvnitř na zadní stěně T9X v2 je celkem dost volného místa nad šachtou pro modul tj. tam by se dal vyvrtat otvor a dát tam mini zástrčku pro koax konektor viz žlutý kroužek na Obr2. Koax by se pak přerušil viz žlutý křížek na Obr2. Část koaxu vedoucí v T9X k anténě by se vtáhla dovnitř a připojila na tu mini zástrčku koax konektoru. Část koaxu vedoucí do modulu by se protáhla do modulu a v horní části víčka modulu by se vyvrtal malý otvor, kterým by se protáhl koax ven přes to víčko na modulu a pak připojil na protikus mini koax konektoru, který by se potom z vnější strany připojoval do mini zástrčky pro koax konektor viz žlutě zvýrazněno na Obr3.

Další možnost co mě napadla je odříznout tu 2.4 Ghz anténu od zadní stěny T9X V2 a přilepit k nějakému dutému hranolku z plastu a ten pak i s tou anténou na víčko toho modulu s tím, že by se musel samozřejmě přepojit ten koax a protáhnout shora přes to víčko. Pak už by to bylo podobné jako je to u jiných modulů, které mají taky přímo na sobě anténu akorát, že tady by byla napevno připevněná k modulu zatímco u těch jiných modulů bývá odnímatelná, ale možná, že by se i ta odnímatelnost antény dala vyřešit nějakým větším a bytelným šroubovacím koax konektorem tak, že jeden protikus konektoru by byl pevně přilepený, třeba zalitý nějakým epoxidem apod., na spodku antény a druhý protikus konektoru by byl v tom hranolku a s ním přilepený na víčku modulu.

A ještě další možnost. Z minulé diskuze zde již vyplynulo, že ona potřeba vyndávat modul z T9X při provozu se simulátorem se odvíjí od faktu, že modul při svém provozu ruší signál co jde do simulátoru. Potvrdilo se to i předchozími ukázkami průběhu výstupního signálu na simulátor s a poté bez zapojeného modulu. Z předchozí diskuse rovněž vyplynulo, že s jinými moduly se to jak se zdá neděje. Příčinou by tedy mohl být samotný modul Turnigy, respektive spíš nestíněná konstrukce jeho stěn nebo přinejmenším VF části v modulu. Jiné moduly mají možná stěny modulu nebo VF část lépe stíněné a tak se s nimi tento problém vůbec neprojevuje a signál do simulátoru není tolik rušen i když je jiný modul zapojen. Napadlo mě, že by možná stálo za vyzkoušení pokud byste se k tomu někdo odhodlali, vyndat z Turnigy modulu plošňák a polepit vnitřek plastových stěn i spodek modulu alobalem a přes něj pak ještě nějakou nevodivou fólií, aby se pak při vrácení plošňáku na místo a jeho případného dotyku se stěnou za provozu někde něco nezkratlo. Alobal, kterým by byl polepený vnitřek modulu by bylo dobré připojit drátkem ke stínění koaxu vedoucímu do antény. Možná by se tím minimalizovalo rušení a problém s nefunkčností simulátoru díky velkému zkreslení signálu při zasunutém modulu by zmizel.
king

#1209 Příspěvek od king »

tam dle meho nedochazi k zadnemu ruseni. nemel jsem tu zvukovku nakalibrovanou, ale predpokldam, ze signal je bez modulu tak 30x silnejsi.Tam se uplne meni impedancni pomery pri zasunutem ci vysunutem modulu. visual analyzer je mozne stahnout a tak se muze kdokoli presvedcit, co mu dela signal na konektoru. jeste jsem to nekuchal, coz jiste udelam, protoze ta antena na vysilacce mi nevyhovuje.pak si zjistim, kde se signal ztraci.
Drondys

#1210 Příspěvek od Drondys »

king píše:tam dle meho nedochazi k zadnemu ruseni. nemel jsem tu zvukovku nakalibrovanou, ale predpokldam, ze signal je bez modulu tak 30x silnejsi.

S FrSky modulem i když je zasunutý to údajně šlape bez problému. Navíc ten slabší signál na výstupu pro simulátor může být až sekundární projev způsobený zarušením obvodů. To se nevylučuje. :wink:
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#1211 Příspěvek od H1N1 »

Mám menší otázečku, chci si koupit tudle vysílajdu, ale mají zrovna jen MOD 1 a já lítám 2, je u toho možné mechanické přehození kniplíků aby to chodilo tak jak potřebuji, nebo si musím koupit MOD 2? Předem děkuji za odpovědi.

PS: pročetl jsem to cele a nezjistil jsem kterej modul je k tomu nejvhodnejsi, letam jen houbolety a bellancu na 5,6ccm žhavíka.
Drondys

#1212 Příspěvek od Drondys »

H1N1 píše:Mám menší otázečku, chci si koupit tudle vysílajdu, ale mají zrovna jen MOD 1 a já lítám 2, je u toho možné mechanické přehození kniplíků aby to chodilo tak jak potřebuji, nebo si musím koupit MOD 2?

Jde to lehce přehodit. Podrobný popis k tomu najdeš viz odkaz:
http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=18631&postdays=0&postorder=asc&start=1133

H1N1 píše:PS: pročetl jsem to cele a nezjistil jsem kterej modul je k tomu nejvhodnejsi, letam jen houbolety a bellancu na 5,6ccm žhavíka.

Bez modulu se to na HC neprodává tj. už s tím dostaneš implicitně modul Turnigy a taky osmikanálový přijímač Turnigy. Kromě toho přijímače s tím implicitně dodávaným modulem chodí ještě tyto přijímače.

Hobby King GT-2 2.4Ghz - tříkanálový
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10625

Hobby King 2.4Ghz - šestikanálový
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=12901

Pokud s tím vystačíš není potřeba kupovat jiný modul. Jiný modul je vhodné kupovat pokud si to chceš vylepšit a získat lepší vlastnosti viz třeba FrSky, který je i s telemetrií a přijímače FrSky mají fail-safe což ten Turnigy přijímač ani ty Hobby Kingy nemají.

FrSky DF 2.4Ghz Combo Pack
http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=14355
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#1213 Příspěvek od H1N1 »

Děkuji mnohokrát, přesně takovoudle reakci jsem potřeboval, jasnou a stručnou. Jdu si to objednat i s tou telemetrii (určitě se to bude hodit).
hvtsrv

#1214 Příspěvek od hvtsrv »

Chalani nezostal niekomu volny prijimac TG9X? Mne dosiel s vysielackou vadny. Pokus o reklamaciu skoncil v potrebe ten vadny poslat naspat do HK, co je vzhladom na jeho cenu nevyhodne. Napokon objednal som si nyvy samostatne ale ktovie kedy pride kedze ich dlhodobo maju v minuse.
Drondys

#1215 Příspěvek od Drondys »

H1N1 píše:Děkuji mnohokrát, přesně takovoudle reakci jsem potřeboval, jasnou a stručnou. Jdu si to objednat i s tou telemetrii (určitě se to bude hodit).

Ještě drobné info.

Ten implicitně dodaný modul Turnigy je tam připojený koaxem napevno tj. pokud jej budeš chtít vyměnit tak ten koax odpájej z modulu viz obrázky výše v předchozím příspěvku, kde je na Obr4 modrou šipkou označeno kde je ten koax v tom modulu připájený. Současně si odšroubuj zadní kryt vysílačky a ten odpájený koax potom protáhni dovnitř, ať nezavazí v té šachtě pro modul a uvnitř vysílačky si ho smotej a když tak někde přichyť, protože ten koax je připojen k anténě napevno a anténa je zas napevno přilepená ke krytu vysílačky tj. nedá se to jen tak volně odpojit a vyndat. Tím budeš mít možnost to později vrátit do původního stavu. Modul FrSky se už nijak pájet nemusí, protože má vlastní anténu, která je přímo na něm a tu původní anténu co je na vysílačce vůbec nepoužívá. Takže poté co ten implicitně dodaný modul Turnigy vyndáš ze šachty pro moduly na zadní stěně vysílačky a poté co z něj odpájíš ten koax a vtáhneš koax dovnitř vysílačky kde si ho někde upevníš a potom co přišroubuješ zadní kryt zpět na vysílačku už stačí jen zasunout nový modul FrSky a máš hotovo.
Zamčeno

Zpět na „Turnigy T9x“