raptor e550 nastaveni cykliky

Opravdu větší kousky.
Zpráva
Autor
Georg9

#31 Příspěvek od Georg9 »

[img] http://s570.photobucket.com/albums/ss14 ... 0_4219.jpg [img]

Ahoj, jeste bych doplnil, kdyby si chtel nekdo made in the home udelat cyklic ring :) na stávající krabici :-). Už s tím lítám docela dlouho a nemusím se bát při velkých výchylkách na cyklice ze budou nekde narázet páky atd. :idea:
Fialka

#32 Příspěvek od Fialka »

Totéž píšou na Astře i pro DX6......
http://www.astramodel.cz/podrobnosti_pr ... =SPMR6601E
error414
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od error414 »

Fialka píše:Totéž píšou na Astře i pro DX6......
http://www.astramodel.cz/podrobnosti_pr ... =SPMR6601E

jo kvuli tomu sem si kopupil raptora a pak cucel jak puk kde ze se na dx6i nastavuje. dx6i ma na vyber ve swash type jen "90 1 servo" a "120 3serva" v manualu take pisou ze dx6i ma jen ty dva swash mixy.
Logo 600 + spirit
Fialka

E550 x DX6i

#34 Příspěvek od Fialka »

tak jsem doma, zapnu vysílač a popíšu nastavení.Nejdřív ještě trochu teorie.Pokud používáme elektronické mixování kanálů pro vrtulníky, vždy použijeme volbu "Swash type CCPM. Bohužel různí výrobci vrtulníků používají různé typy desek cykliky, tedy 90°, 120° případně 140°. Ale pokaždé jde o stejný způsob "míchání kanálů" které probíhá tak, že při klonění chodí boční serva proti sobě, při klopení pracuje jen servo v ose vrťase. Při ovládání cykliky chodí všechna serva souhlasně. A samozřejmě při běžném řízení se míchá vše dohromady. Takže jediný rozdíl mezi 90, 120 a 140 je nastavení správné délky chodu jednotlivých serv, aby vše fungovalo tak, jak chceme. Ti lepší výrobci vysílačů (za více peněz více muziky) mají volbu všech tří možností. Pokud mám možnost jen CCPM 120° a desku 90°, musím nastavit správnou délku chodu serv (travel adjust). Tkže já tam mám:
THRO 100% AILE 100%
ELEV 70% RUDD 70%
Gyro 100% PITC 100%

SWASH MIX mám: AILE - 80%
ELEV + 55%
PITCH + 80%

reverse mám takto:
THRO - N AILE - R
ELEV - R RUDD - N
GYRO - N PITC - N

Dále mám smozřejmě nastaveny křivky plynu a cykliky ale to už je záležitost toho, na co je kdo zvyklý.

Netvrdím, že to nejde nastavit lépe, ale zatím jsem s tím byl spokojený.

Přeji všem stejný počet vzletů i přistání

Fialka
AdamProg
Kontaktovat uživatele:

Re: E550 x DX6i

#35 Příspěvek od AdamProg »

Fialka píše:tak jsem doma, zapnu vysílač a popíšu nastavení.

Diky za popis nastaveni, ale obavam se, ze tve uvahy nejsou spravne.
A divil bych se, kdyby ti to nastaveni na 90st cyklice fungovalo, abych ti nekrivdil, tak jsem si nastaveni overil, na sve Dx6i. A neni to 90st cyklika.
Fialka píše:Nejdřív ještě trochu teorie.Pokud používáme elektronické mixování kanálů pro vrtulníky, vždy použijeme volbu "Swash type CCPM. Bohužel různí výrobci vrtulníků používají různé typy desek cykliky, tedy 90°, 120° případně 140°. Ale pokaždé jde o stejný způsob "míchání kanálů" které probíhá tak, že při klonění chodí boční serva proti sobě, při klopení pracuje jen servo v ose vrťase. Při ovládání cykliky chodí všechna serva souhlasně. A samozřejmě při běžném řízení se míchá vše dohromady. Takže jediný rozdíl mezi 90, 120 a 140 je nastavení správné délky chodu jednotlivých serv, aby vše fungovalo tak, jak chceme. Ti lepší výrobci vysílačů (za více peněz více muziky) mají volbu všech tří možností. Pokud mám možnost jen CCPM 120° a desku 90°, musím nastavit správnou délku chodu serv (travel adjust).

V teorii mas zasadni chybu, a to v tom ze bocni serva jsou v CCPM 120 ovlivnena i vyskovkou(takze sou ovlivneny vykskovkou, kridelky i kolektivem). Bocni serva se nepohybuji s vyskovkou jen v specialnim pripade 90st desky. Takze cykliku nemuzes zmenit nastavenim delkou chodu serv(rozstelovat delku drahy serv bych rekl ze je naopak chyba!), nebo nastavenim Swash mixem.

Projistotu ujasnim jak vypadaji ruzne typy desek cykliky, rychle popisu:
1) 90st deska cykliky: Jedno servo(ELEV) ve predu(nebo vzadu) a dve po stranach do 90st.
2) 120st deska cykliky: Jedno servo(ELEV) ve predu(nebo vzadu) a dve po stranach do 120st(jsou ve stejne vzdalenosti od stredu jako predni).
3) 140st deska cykliky: Jedno servo(ELEV) ve predu(nebo vzadu) a dve po stranach. Bocni uchyceni serv je podobne jako CCPM 120 ale kulaky sou protazeny do zadu aby vzdalenost v rovine predniho serva byla stejna, a uhel je priblizne 140st(bocni jsou dal od stredu nez predni).
viz obrazek http://www.helihobby.com/assets/images/11ccpm.jpg

Po teoreticke strance mix CCPM 120, pracuje zjednodusene nasledovne.
AIL - kridelka, ELEV - vyskovka, PITH - kolektiv;
1) prepocitaji se vstupni kanaly podle SWASH MIX a podle D/R
2) prepocita se CCPM 120 napriklad takto:
cos30 = cos(120-90) = 0,866
sin30 = sin(120-90) = 0,5
ELEV = ELEV + PITH
AIL = -sin30.ELEV+cos30.AIL+PITH
AIL = -sin30.ELEV-cos30.AIL+PITH
pritom geometrie cykliky je pevne dana konstantama sin30 a cos30, ktere sou v programu na pevno.
pri 90st je sin30=0 a cos30=1
pri CCPM 140 se sin30=1 cos30=0,866
3) prepocitaji se mixy ze vstupnich parametru na vystupni
4) prepocitaji se travel adjust.

S teto teorie mi vychazi ze bud si muzes namixovat vlastni 90st cykliku, ale potrebujes na to 3 mixy, coz v Dx6i nema, a nebo upravis CCPM 120, coz uz lze.
Teoreticky by si mel namichat:
ELEV->AIL -50% (-sin30=0,5)
ELEV->PITH -50%
Ale prakticky mi toto nastaveni take nefungovalo. Nakonec sem prisel na prazvlastni vlastnost mixu v Dx6i.
Zjistil jsem ze mix ELEV->PITH ovlivnuje v CCPM 120 AIL i PITH najednou! No pekna zrada, skoda ze to nepisou v manualu, usetrilo by to dost laborovani a vztekani pri nastavovani.
Ale ma to jednu ohromnou vyhodu, a to tu ze pri zmene typu desky cykliky potrebujes jen jeden mix, a druhej mas jeste volnej.
------------------------
Takze pri 90st:
mix ELEV->PITH -50%
a pri CCPM 140:
mix ELEV->PITH +50%
------------------------
error414
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od error414 »

jak to tady ctu tak zjistuju ze sem udelal dobre koupi dx7, tohle bych fakt nevyresil
Logo 600 + spirit
Fialka

#37 Příspěvek od Fialka »

Teorie je věc krásná, důležité je že mi Raptor létá s DX6 k mé spokojenosti.....
Fialka

#38 Příspěvek od Fialka »

Je pravda
, že to moje nastavení není ideální, protože při klopení se zároveń pohybuje kolektiv (deska nahoru a dolu). Ale vzhledem k tomu, že mé ambice zdaleka nesahají k 3D létání (zatím) a reálné výchylky za letu nejsou zdaleka z "dorazu na doraz" pro mé poletování pro radost toto bohatě stačí. Bez nutnosti pořízení jiného vysílače.
AdamProg
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od AdamProg »

Myslim ze to nastaveni neni zase tak slozite, jde jen o nastaveni jednoho mixu.
Chtel sem jenom pomoci k lepsimu nastaveni, ale samozrejme to nikomu nenutim, at si kazdy leta s nastavenim ktere mu vyhovuje.
Odpovědět

Zpět na „Heli - nad 500“