Já se obávám,možná neoprávněně,že naopak ta hodka práce navíc bude spočívat v tvoření s pájkou-asi největší nepřítel běžného modeláře.
Tu pájku, nebo krimplovací kleště bude muset vzít do ruky stejně až bude řešit ty dva, tři konektory napájení RX. U takhle velkého letadla bych nepředpokládal Vidloše, co si s tím neporadí.
5ekl bych,že většina jich má na RC serveru ještě Skylady
Ja len poznamenám že nestačia signálové vodiče lebo signál sa vzťahuje k zemi serva, takže do príjmača by sa patrilo dať aj čierne vodiče od serv (keď nebudú na spoločnom zdroji, a možno aj keď budú).
Položím drzú otázku, či by nebolo najjednoduchšie naletovať dnu do príjmača na tú napájaciu zbernicu čo ide cez servokonektory, dva poriadne kábliky a na ne dať cez slušné konektory tie príjmačovky.
A ešte mám laickú otázku - keby človek len na kúsku odizoloval servokáble, napríklad len zopár že 4 servá čo idú do krídla, a zletoval by ich dokopy červené zvlášť a čierne zvlášť a tam priviedol káble od príjmačoviek (t.j. do serv krídla by to šlo priamo a do zbytku cez príjmač), vznilo by z vodičov X uzavretých kruhov (od príjmača k tomu bodu kde sú spojené a späť po susednom kábli).
Rušilo by to, tienilo alebo nejak inak vážne ohrozovalo signál?
Lebo to by mi pripadalo najjednoduchšie realizovateľné a pritom by sa neletovalo do príjmača. Napríklad rozdelená doštička kuprextitu ako na tejto fotke:
http://www.kolmanl.info/images/p5110122.jpg (z pekného článku http://www.kolmanl.info/index.php?show=rlunak_radio_4 )
Nez resit nejaky rozdvo(tro)jeny servokonektory.tak bych rozhodil prijimac a pripajel rozumny kabely primo na +- sbernici (pokud by se me zdala slaba tak bych k ni pridal jeste kus dratu na posileni) pride me to daleko lepsi nez rozdeelovani kabelu a patlani kupy dalsich zbytecnej spoju na ruzny pridavny deskyy.
Ale je jasny ze ne kazdej si na pajeni v prijimaci troufne.
[quote="coro"]Položím drzú otázku, či by nebolo najjednoduchšie naletovať dnu do príjmača na tú napájaciu zbernicu čo ide cez servokonektory, dva poriadne kábliky a na ne dať cez slušné konektory tie príjmačovky.
Tak jsem to měl asi před 10ti lety,tímto doporučením to asi začínalo,vždy jsem po tomto zásahu měl blbý pocit,že jsem do toho přijímače hrabal
coro píše:Ja len poznamenám že nestačia signálové vodiče lebo signál sa vzťahuje k zemi serva, takže do príjmača by sa patrilo dať aj čierne vodiče od serv (keď nebudú na spoločnom zdroji, a možno aj keď budú).
Položím drzú otázku, či by nebolo najjednoduchšie naletovať dnu do príjmača na tú napájaciu zbernicu čo ide cez servokonektory, dva poriadne kábliky a na ne dať cez slušné konektory tie príjmačovky.
A ešte mám laickú otázku - keby človek len na kúsku odizoloval servokáble, napríklad len zopár že 4 servá čo idú do krídla, a zletoval by ich dokopy červené zvlášť a čierne zvlášť a tam priviedol káble od príjmačoviek (t.j. do serv krídla by to šlo priamo a do zbytku cez príjmač), vznilo by z vodičov X uzavretých kruhov (od príjmača k tomu bodu kde sú spojené a späť po susednom kábli). Rušilo by to, tienilo alebo nejak inak vážne ohrozovalo signál? Lebo to by mi pripadalo najjednoduchšie realizovateľné a pritom by sa neletovalo do príjmača. Napríklad rozdelená doštička kuprextitu ako na tejto fotke: http://www.kolmanl.info/images/p5110122.jpg (z pekného článku http://www.kolmanl.info/index.php?show=rlunak_radio_4 )
Když se rozhodneš pro oddělené napájení serv, tak se logicky to pokusíš vyřešit co nejjednodušeji a solidně to provést. Skoro vždy to vyjde tak, že spojíš do uzlu (na sběrnici) ty plusy a mínusy serv, tam přivedeš jednoduše (1x) napájení z přijímačového aku a ze stejného uzlu vyvedeš 2x,...3x napájecí napětí do RX, který je poblíž toho uzlu, aby vyšly na délku signály od serv. (to napájení zapleteš se signálovými vodiči, aby to nějak mechanicky vypadalo)
no asi to udělám tímto způsobem (když mám digi.mikropájku):
-příjmač rozdělám naletuju na sběrnici kus drátu (pokud bude slabá)
-do příjmače naletuju vodiče se silikonovou izolací (co mám na prodloužení kabelů od baterek)
-dám to přímo na baterku 2S Li-po 1800mAh (příjmač spolkne až 9,6V)
ještě mě napadá: je nějaký vypínač mezi Li-po a příjmač? takový co vydrží ten proudový odběr? jedená se mi oto abych nemusel pokaždé sundávat kryt kabiny když bych chtěl dočasně odpojit baterii(myslím mezi létáním)
nechtěl bych tam dělat nějaký mišmaš v káblíkoch.. čím víc konektorů tím větší možnost že se to někde pos...
kdyby ti pitomci (myslím výrobce )aspoň napsali že ta sběrnice vydrží 4A,5A,6A tak bych to neřešil ale když jsou tak blbí a není to tam tak se radši zeptám. Všem díky za ochotu
Skoky, ak dáš priamo do príjmača hrubším káblom napájanie, tak ok, ale ak to bude 2s lipo priamo tak to nemôžeš pustiť do serv, tie by to nevydržali.
Ale potom stráca zmysel robiť to hrubším káblom, veď sám príjmač žerie nejaké smiešne desiatky miliampér.
Takže ak to chceš mať spolu, treba kvalitný hrubší kábel ale 5 až 6V.
Ak to oddelíš, do príjmača stačia dva servokonektory, a aj to dva len preto že aby jeden nevypadol...
Skoky píše:kdyby ti pitomci (myslím výrobce )aspoň napsali že ta sběrnice vydrží 4A,5A,6A tak bych to neřešil ale když jsou tak blbí a není to tam tak se radši zeptám. Všem díky za ochotu
Keď si pozrieš zbernicu tak je dosť široká a často je na nej pridaná hrubá vrstva cínu, tá vydrží najviac. Relatívne dosť vydrží aj ten pin.
Čo nevydrží, je tá dutinka v servokonektore, a to záleží na jej kvalite a prevedení a hrúbke káblik čo do nej vedie (a aj odvádza z nej teplo) - ale to nedodáva výrobca príjmačov.
Skoky píše:no asi to udělám tímto způsobem (když mám digi.mikropájku):
-příjmač rozdělám naletuju na sběrnici kus drátu (pokud bude slabá) -do příjmače naletuju vodiče se silikonovou izolací (co mám na prodloužení kabelů od baterek) -dám to přímo na baterku 2S Li-po 1800mAh (příjmač spolkne až 9,6V)
ještě mě napadá: je nějaký vypínač mezi Li-po a příjmač?............
To jsi jako konečné rozhodnutí totálně podělal.
Do přijímače bych s pájkou vůbec nelezl a pokud dáš napřímo 2s lipol, tak stoprocentně vyhulí serva.
(Vypínač je - elektronický)
Ja by som povedal že najlepší vypínač je 3,5mm MPJet konektor.
Vytiahnutím vypni, zasunutím zapni, odpor nula nula nič, mechanicky vo všetkých smeroch veľa veľa G, opalovanie kontaktov nič alebo len skraja, oxidácia buď nič alebo sa zasunutím očistí...
-příjmač rozdělám naletuju na sběrnici kus drátu (pokud bude slabá) -do příjmače naletuju vodiče se silikonovou izolací (co mám na prodloužení kabelů od baterek) -dám to přímo na baterku 2S Li-po 1800mAh (příjmač spolkne až 9,6V)
To jsi jako konečné rozhodnutí totálně podělal. Do přijímače bych s pájkou vůbec nelezl a pokud dáš napřímo 2s lipol, tak stoprocentně vyhulí serva. (Vypínač je - elektronický)
Jak to Jirko vidíš s tím vidlošem ted?Vona tam ta Sky lady v aktivní službě bude. Nevratným upravám se už dnes docela bráním a letování v přijímači mezi ně rozhodně patří,oproti tomu řešení napájet přijímač pomocí dvojice konektoru mi přijde naprosto elegantní,použiješ to až tehdy,kdy se ti to nezdá zprasené-jednoduché a určitě funkční-rozhodně to ničemu nemuže ublížit.
To jsi jako konečné rozhodnutí totálně podělal. Do přijímače bych s pájkou vůbec nelezl a pokud dáš napřímo 2s lipol, tak stoprocentně vyhulí serva. (Vypínač je - elektronický)
Jak to Jirko vidíš s tím vidlošem ted?Vona tam ta Sky lady v aktivní službě bude. Nevratným upravám se už dnes docela bráním a letování v přijímači mezi ně rozhodně patří,oproti tomu řešení napájet přijímač pomocí dvojice konektoru mi přijde naprosto elegantní,použiješ to až tehdy,kdy se ti to nezdá zprasené-jednoduché a určitě funkční-rozhodně to ničemu nemuže ublížit.
no jo každý nemůže být tak dobrý jak ty !a když někdo tak dobrý není tak se ptá pro mazáky i na zdánlivě hloupé otázky a čeká na ně dobrou odpověď.
OMLOUVÁM SE ZE SEM TAM ZAPOMĚL NAPSAT ŽE TAM BUDE BEC OD JETI