Rozlišení hustoty polystyrenu dle barev

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
kubajs

Rozlišení hustoty polystyrenu dle barev

#1 Příspěvek od kubajs »

Ahoj, pořídil jsem britský plán modelu, aby bylo o dlouhých zimních nocích co stavět. Dle plánu se má na křídlo použít "blue foam", tedy asi modrý polystyren?.
Nemáte někdo zkušenost, zda se hustota polystyrenu uvádí dle nějakého EU či jiného standardu, tedy že hustota v jednotlivých zemích odpovídá stejné barvě polystyrenu?
Nebo případně až tak moc nezáleží, jestli použiju modrý či růžový polystyren?
Nic podobného jsem nikdy nesháněl, tohle bude premiéra, předpokládám doufám správně, že to koupím v nějakém hobbymarketu jako Hornbach, OBI.
Díky, kubajs
vandurat7
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od vandurat7 »

Co vím,tak polystyreny bez kuliček (myslím že je to xps) tak se rozlišují hustotou čísly v řádu tisícovek : nejlehčí co jsem viděl měl číslo 2800,pak to šlo přes 3200 až po 5000.

Co vím tam se staví z polystyrenu barvy růžové,zelené,bílé
Který se nedoporučuje je žlutý,nebo béžový.Je nějaký pružný,málo vydrží,ale je lehký
Bohužel o modrém jsem se ještě nedoslechl

Já pracuji se zeleným,prý je o něco lehčí než ružový a je pevnější.
Naposledy upravil(a) vandurat7 dne ned 10.10.2010 16:32, celkem upraveno 1 x.
Clear sky,glider fly..
Dareba

#3 Příspěvek od Dareba »

Hoši obdivuji, že si vybíráte podle barvy. V Ostravě mám problém sehnat vůbec nějaký :-). Tady je to silně nedostatkové zboží. Prý to vůbec neobjednávají.
vandurat7
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od vandurat7 »

A v jakém obchodě jsi to zkoušel ?

U nás ve zlíně v baumaxu mají výběr docela velký,barvy myslím všechny které jsem vyjmenoval,ale končí to u tloušťky 30mm.
Clear sky,glider fly..
corsair
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od corsair »

To se budeš muset do nějakého Horn, Baum atd. dost projet,resp.proletet protože nejblíž ho tak sezeneš v Depotmarketu v Montrealu.

Bluefoam ve smyslu stavění modelů je úplně něco jiného než název vypovídá.
Jinak , v Evropě nesehnatelné, dá se i ohýbat apod. vypadá takto http://static.rcgroups.net/forums/attac ... 1128602188
http://users.stratuswave.net/~wd8jik/fo ... tippi5.jpg

růžovoučkej pro holčičky http://static.rcgroups.net/forums/attac ... 1195596568

modrej pro kluky http://static.rcgroups.net/forums/attac ... 1195596568

nejbližší materiál co lze u nás sehnat ,blížící se vlastnostem bluefoam je klasický depron,i když je křehčí, takže zanechej shánění modrého,řůžového,žlutého a zeleného XPS a naháněj depron.

Jinak Bluefoam koupíš v Severní Americe v každém hobbymarketu, prodává se po skládaných v takových balících nebo deskách a kvádrech- protože je více gumovější než depron, dává se to pod podlahy.Je to božský materiál, bohužel nesehnatelný v Evropě.
na http://www.rcgroups.com/foamies-scratchbuilt-428/ je z toho postavené 8 z deseti modelů.

Jinak se mu více říká FANFOLD foam
kubajs

#6 Příspěvek od kubajs »

Corsair: Těžko říct, co tím autor myslel, plán je dost starý. Ale podle mě nic gumového asi neměl na mysli. Nechci to na žádný malý nepotažený houbolet, ale na pořádný model o rozpětí 2,4m na vnitřek křídla, celek bude olaminovaný.
Kluci z RCGroups to stavěli z růžového XPS (Extruded polystyrene), modrý prý taky nemohli sehnat.
Musí to mít tedy tu vlastnost, aby to nenasáklo přílišné množství epoxydu.
Jinak nepočítám, že bych růžový či zelený XPS sehnal v nějakém hobbymarketu, ale sehnat se to dá přes různé e-shopy apod. V nejhorším zaplatím poštovné.
vandurat7
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od vandurat7 »

kubajs píše:...ale sehnat se to dá přes různé e-shopy apod. V nejhorším zaplatím poštovné.

Kdyby jsi nenašel v nějakém baumaxu ,tak mě se na zahradě válí myslím 30desek 50mm zeleného xps styroduru s vroubkováním.
V nejhorším ti to mužu nějak poslat,ale v kuse to asi nepujde
:wink:
Clear sky,glider fly..
corsair
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od corsair »

kubajs píše:Corsair: Těžko říct, co tím autor myslel, plán je dost starý. Ale podle mě nic gumového asi neměl na mysli. Nechci to na žádný malý nepotažený houbolet, ale na pořádný model o rozpětí 2,4m na vnitřek křídla, celek bude olaminovaný.
Kluci z RCGroups to stavěli z růžového XPS (Extruded polystyrene), modrý prý taky nemohli sehnat.
Musí to mít tedy tu vlastnost, aby to nenasáklo přílišné množství epoxydu.
Jinak nepočítám, že bych růžový či zelený XPS sehnal v nějakém hobbymarketu, ale sehnat se to dá přes různé e-shopy apod. V nejhorším zaplatím poštovné.
Cau ono to zase tak gumové není, ale dá se přeložit a nepraskne, ale v tvém případě dle velikosti jde jasně o klasický XPS- jinak ty barvy mimo jiné odlišují jeho váhu, nechci kecat, ale mám dojem že je to v tomto pořadí,ale bez záruky od nejlehčího:
růžový,modrý,zelený, žlutý-se žlutým už se dá celkem slušně někoho bouchnout po kebuli :P jinak Hornbach v Řepích mívá zelený,žlutý, po příchodu do Horn... doleva nakonci je polyš a spol,tam to najdeš
ZS

#9 Příspěvek od ZS »

Něco je tady: http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... ec=1213575
Ten medový je celkově gumovatější, ale pod nátět balakrylem vpohodě. Pod laminát nebo podobnou povrchovou úpravu raději tvrdší.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jyrry »

kubajs píše:.........

Ve kdejakem bau-shopu (Hornbach, Baumaxx, Obi, Globus...) vidim desky 20-100mm XPS od ruzovyho po zelenej; vytraci se hladky desky pod 10mm; vsude jen vroubkovany... :-(
jyrry.webnode.cz
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Speedy »

Barvy toho mají víc společnýho s výrobcem, než tvrdostí. Moje nejlepší zkušenosti jsou se Styrodurem 2800 - hodně odolný a houževnatý-nepraská. Jinak mám doma i nějaký lehoučký bílý XPS, ten musím teprve vyzkoušet.
kubajs

#12 Příspěvek od kubajs »

Já budu mít finální povrch laminovaný, takže je vůbec otázka, zda bych nevystačil s něčím méně pevným, ale důležité je asi hlavně, aby to nenasálo moc epoxydu. Křídlo rozpětí 2,4m, šířka i výška profilu křídla je nadstandardně velká (maketa orla mořského).
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Speedy »

Pak by Ti možná stačil normální EPS 100 - to číslo značí pevnost - běžně se používá na izolaci do podlah.
kubajs

#14 Příspěvek od kubajs »

Nezkoušel jste někdo Styrodur Fibran?
http://www.stavbaonline.cz/fibran-neptun.html
Odpovědět

Zpět na „Dílna“