RC souprava+kabel - nebo simulátor?

Název tohoto fóra mluví sám za sebe.. prosím ale žádný warez. Cokoliv okolo pirátského software, cracků, hacků atd bude ihned mazáno.
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od RiMr »

Drondys píše:...Anglický se dá stáhnout třeba viz odkaz:
http://th9x.googlecode.com/svn/trunk/doc/th9x-en.pdf

Šlajfuj Drondys, dals mu odkaz na alt. FW... Se mu z toho zasukuje mícha, že tam ty položky nemá :)

Zkus třeba tady UŤU (sakra ty si teda umíš vybrat přezdívku... :) ):
http://www.skyrc.us/pdf/imax9x.pdf
arda1
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od arda1 »

RiMr píše:
Zkus třeba tady UŤU
Já nemůžu... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ICQ 638556901
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od RiMr »

arda1 píše:
RiMr píše:
Zkus třeba tady UŤU
Já nemůžu... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

NO je to na pos*ání, né že né... UŤU... :D :D :D :D
Drondys

#34 Příspěvek od Drondys »

RiMr píše:Šlajfuj Drondys, dals mu odkaz na alt. FW... Se mu z toho zasukuje mícha, že tam ty položky nemá :)

Zatím se neozval, tak mu to třeba stačilo a nebo nás už předběhl a zkušeně si flashnul FW. :wink:
UŤU
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od UŤU »

... zkušeně si flashnul FW. :?: vůbec nevím o čem je řeč :o , snad to nejsou nějaká sprostá slova??
UŤU
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od UŤU »

Díky za ten manual, sice si anglicky neumím ani krknout, ale snad s toho něco vykoukám :)
Drondys

#37 Příspěvek od Drondys »

UŤU píše:... zkušeně si flashnul FW. :?: vůbec nevím o čem je řeč :o, snad to nejsou nějaká sprostá slova???

V tý vysílačce máš mikropočítač a je tam i přepisovatelná tzv. flash paměť, která k uchování informace nepotřebuje napájení z baterie tj. i když se baterie vysílačky odpojí informace zůstávají v paměti zachovány dokud se nepřepíšou novým zápisem. Obdobné paměti i když s větší kapacitou jsou třeba i v USB flashce, kterou jistě používáš pro přenášení různých dat z klasického PC či notebooku apod.

Paměť, která je v té vysílačce obsahuje program, kterému se říká firmware (FW). Firmware ve vysílačce pak umožňuje zadávat různé parametry přes menu na vysílačce, umožňuje nastavovat různé ovládací prvky ve vztahu ke kanálům atd. Nastavení jsou uložena rovněž v paměti a při ovládání modelu se pak dají různě využívat. Zkrátka zvyšuje to komfort té vysílačky jako celku.

Na tom firmware do vysílačky po světě pracuje řada lidí jelikož je to tzv. open source tj. otevřený zdrojový kód programu dostupný všem. Ti co na tom firmware pracují ho různě vylepšují. Jednak tu a tam odstraní nějakou tu chybu a občas třeba vylepší možnosti nějakého nastavování nebo přidají i nějakou drobnou funkčnost, která se dá pak využít při tom nastavování apod. Nové verze firmware jsou volně ke stažení a každý kdo chce a má příslušnou vysílačku si je může stáhnout z internetu do počítače a z něj pak aktualizovat firmware ve vysílačce. Zjednodušeně řečeno je to něco jako aktualizace software ve stolním počítači nebo notebooku.

K tomu abys mohl ten firmware ve vysílačce Turnigy 9x aktualizovat potřebuješ ještě navíc AVR programátor (tj. takové hardwarové udělátko) a provést drobnou úpravu tj. napájet do vysílačky na patřičné místo na plošném spoji kablík zakončený příslušným konektorem.

AVR programátor s kabelem i konektroem:
http://viewitem.eim.ebay.cz/USB_ISP_Programmer_for_ATMEL_AVR__51_ATMega_ATTiny_/200460739146/item

Konektor k umístění na obal vysílačky:
http://www.gme.cz/cz/pslv10-p800-077.html

Kabel k propojení konektoru s patřičnými spoji na plošňáku ve vysílačce:
http://www.gme.cz/cz/fbk10h-p650-062.html

Popis jak a kde to připojit na plošňáku ve vysílačce:
http://er9x.googlecode.com/svn/trunk/doc/Flashing%20the%209x.pdf

Pak už jen stáhnout novou verzi firmware ze stránek viz třeba odkaz: a tam viz "Latest Binaries"
http://code.google.com/p/er9x/

a programovací soft na PC ze stránek viz další odkaz:
http://www.ladyada.net/learn/avr/avrdude.html

Nastudovat si k tomu nějaké ty další informace z těch stránek no a pak už můžeš nasypat nový firmware z PC přes USB port počítače, do kterého připojíš ten AVR programátor a ten bude připojen do vysílačky přes ten plochý kablík na ten konektor co bude přidělaný na obalu vysílačky.

No a to je tak v kostce k tomu asi vše.

Jak vidíš je to až triviálně jednoduché a vůbec nic na tom není. :wink:
UŤU
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od UŤU »

8O téééda to jsou věci! Děkuju za vyčerpávající odpověď !
UŤU
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od UŤU »

Dneska mi ještě ta souprava nepřišla, tak zatím stahuji nějaké simulátory a zkouším je tady honit klávesama. Už se těším až budu mít ty knyply v ruce. :(
UŤU
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od UŤU »

Tak už jí mám doma! Turnigy 9x! Je to krásný ,ale koukám na ní a nevím co s ní! Na simulátoru mi nefuguje, modul mám vytažený. Mám ještě někde něco zapnout ,nastavit...?
imagin
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od imagin »

To DRONDYS

:D :D :D - skvela prace, velmi pekne popsano a sehnal si snad vsechno co je treba.

TO UŤU (UŤUa, UŤUas???) neva - uz mas vysilac objednan tak jen trochu informaci (nevsiml jsem si proc je treba flas FW - kvuli pripojeni k sim bez nutnosti odpojit modul??).
Nicmene - osobne programuju, debugguju programy, trochu se vyznam v ASM, flashoval jsem FW na par zarizeni (od wi-fi AP, pres mobily,TV, drahe sitove prvky atd - ovsem do tohodle bych asi nesel (mluvim za sebe a za svou lenost)
Jeste takovy poznatek o flash eeprom - jakmile se flash jakkoli prerusi v prubehu nahravani muze dojit k v domacich podminkach NENAPRAVITELNYM ztratam (HW proste nenabehne bez specialniho nastaveni "tzv nouzoveho rezimu") - modli, aby ti pri flashi nespadl proud :wink:
A jeste neco - kazdy zasah do eeprom automaticky rusi ZARUKU (ackoliv tady je to jasny uz tim pajenim)
Nechci strasit (sam rad testuji ruzne FW) ale rika se co funguje to nech byt.
Chtel jsem jen rict co muze flash eeprom nevic bez dostatecne znalosti ang (bez urazky) a navic programovani v command line obnaset. :wink:
UŤU
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od UŤU »

Si ze mně děláš pr... , z tohodle příspěvku rozumím jen smajlíkům. 3x úsměv, 2x mrknutí!
Sporecz

wtf

#43 Příspěvek od Sporecz »

Čtu si tenhle článek jen tak pro info, taky jsem si pořídil TGY9X (řesím tet stejný problém jako UŤU, snažím se propojit TGY s PC)ale toho co napsal imagin nechápu taky vůbec nic.
Možná by se z toho dalo něco vyluštit nebýt těch zkratek.
wisiwig

#44 Příspěvek od wisiwig »

Multiplex měl na svém webu také FMS, což není nic supr, ALE měl tam i svoje letadla do FMS, to je pro začátečníka zajímavý, myslím si já.
UŤU
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od UŤU »

Super -Wisising díky za tip, stáhnul jsem si glidera a aesistara. Nemáte někdo tip na letadlo do FMS, které je podobné s minibee? Mám tam nějaké cesny, ale to moje skutečné éro (minibee) je v reálu rychlejší a živější.
Odpovědět

Zpět na „Simulátory a modelářský software“