Nemůžu se rozhodnout

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
Mikelo

#16 Příspěvek od Mikelo »

Někdy se mi zdá, že lidi nechtějí umět počítat. Ceny ND na Walkery jsou stejné, nebo skoro stejné jako na Minititan, T-rex, CopterX, Tarot atd. Zatímco materiál na MT a T-rex je vždy alespoň dobrý, CopterX většinou slušný (aspoň v kovové mechanice) a Tarota neznám, nekvalita materiálu i dílenského provedení Walker je většinově ostuda. Třeba pojem lícování u Walkery asi ani neznají. Jediné na co opravdu dbají je design a tempo jeho inovace. Již tento argument sám o sobě hovoří jasně proti užívání Walker jako začátečnických vrtulníků, právě proto, že začátečníci s nimi mlátí o zem nejčastěji ve svém modelářském vývoji. Docela uspěšně jsem lítal s W60B, ovšem bez originál elektroniky, která je kompletně shit, ale co jsem pořídil Minititana leží 60B ve skříni a přestala mně absolutně zajímat. Cena pořízení 1:1, cena provozu 1:0 pro MT, odolnost 3:0 pro MT, letový projev 2:0 pro MT.
Měl jsem na seřízení v prackách pár jiných Walker. Má tam někdo dobré konstrukční nápady, které nelze ignorovat, ale provedením je vždy tak zprasili, že nebrat ani zadarmo.
Ještě jedna poznámka - vrtulník za 4500,- je na 99% adept právě jen a pouze na ozdobu poličky. Tak to je a motlitby ani hořekování s tím nehnou.
RolloThomassi
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od RolloThomassi »

Mikelo píše:Někdy se mi zdá, že lidi nechtějí umět počítat. Ceny ND na Walkery jsou stejné, nebo skoro stejné jako na Minititan,

Jak které
třeba hlavní kolo ano, ale ocasní trubka , hřídele , ložiska, kabiny - tam jsou díly dva až čtyřikrát levnější.
zase je pravda , že u Walkery , Copteru a HK ( já házím všechny tři do jednoho pytle ) ozubená kola šmajdají , hřídele jsou z bláta a ložiska se sypou.
Ale ani to pro mě není důvod je kategoricky odsoudit i když se snažím zájemce odradit a po pravdě mu říct , co bude všechno záhy měnit .
Prostě pro někoho není přijatelné nasypat do modýlku 15 tisíc hned,
buď ho to chytne a stejně vyklepe drobky ze šrajtofle , nebo ho to nechytne a nebude muset prodávat zoufale na modelbazaru pod cenou vrtulník a pak deset let bulit, kolik ho ta zkušenost stála.

Stejně nejlepší je zajet na nějakou akci - typicky Kromcl, pokoukat , osahat a pokecat .
Jenže člověk, který nemá někoho zkušenějšího k sobě, musí se ptát na netu stejně málokdy přežije první pády . Řekne , že to byl šmejd se kterým se nedá lítat a nikdo mu neukáže , že když za páku netahá , tak se to samo nikam netočí a problém je skutečně mezi ušima.

Podle mě je pro samouka rozumná volba Inovator.
psena
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od psena »

Hmm tak me ukaz za kolik se prodava mirne jetej Trex 450 pro a predevsim kolik se jich na modelbazaru prodava...
Tyto vrtulniky proste prodas bez vetsich financnich ztrat a hlavne rychle...zkus ale prodavat Walkeru :lol:
RolloThomassi
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od RolloThomassi »

psena píše:Hmm tak me ukaz za kolik se prodava mirne jetej Trex 450 pro a predevsim kolik se jich na modelbazaru prodava...
Tyto vrtulniky proste prodas bez vetsich financnich ztrat a hlavne rychle...zkus ale prodavat Walkeru :lol:

Ty doporučuješ začátečníkům vrtulník s kardanem ? To proto , že je náchylnější na drbnutí vrtulkou o zem a téměř pokaždé to znamená šroubkování a výměnu koleček zatímco řemínek je v takových případech shovívavější a dost odpustí ? Každý ze začátku drbe vrtulkou , láme plastové a ohybá kovové ploutvičky.

No , možná je PROček na bazaru málo proto, že jsi stihl málo nešťastníků oslovit.
Kenny McCormick

#20 Příspěvek od Kenny McCormick »

Rollo
To ako dlho lietas s vrtulnikom s kardanom?
Ja iba pol roka s jednym, dva mesiace s druhym. No zaBoha neviem ten kardanovy prevod strhnut, zatial sa mi to nestalo.. Min.300 startov. V trave pristavam v kopci, nosom dole, takze hrabem pravidelne kazde druhe-tretie pristatie, motor vypinam az na zemi. Hrabol som na tvrdej hline, hrabol som aj na strku, jedine co som musel vymenit boli listy.
Niekedy mam dojem, ze tych kardanov vymenia najviac ti, ktori ho nemaju...
Alebo mal niekto zle odliatky a teraz to stale pise, alebo chyba uzivatela - napr.velka medzera/su na to vymedzovacie podlozky/, zle zmontovane, alebo prilis dotahovane listy na vrtulke.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
avalanche8

#21 Příspěvek od avalanche8 »

Sory za OT!Ale na tohle reagovat musim pac fam a predsudku vuci kardanu je furt dost!Mam procko rok a je to i muj prvni rok s jednorotorem,cca 140 aku.A nemenil jsem lautr nic,a nebyt padu tak jsem na procko skoro nesahll!a to pristavam na polni ceste,louce atp,zadnej problem!Pokud si dotcny chce poridit walkeru nic proti,prijde ale na to ze je to draha zkusenost!
LOGO 600SE/Vbar 5,3 silverline/JIVE80Hv/TB solid 690/Futaba T14Sg
OPR
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od OPR »

Kenny McCormick píše:................ alebo chyba uzivatela - napr.velka medzera/su na to vymedzovacie podlozky/, zle zmontovane, alebo prilis dotahovane listy na vrtulke.

Teď se asi bude kenny drobet smát "kdo že se nám to zapojil do diskuze o "kardanu" "
smích prodlužuje život a ať se směje :D
Jsem rád že kousek z tvého přízpěvku mohu ocitovat.
........tohle jsou přesně důvody kdy se to začáteníkovi může prodražit. Samozřejmě že to ale není pravidlem a také nemusí.

Ano lidé jsou tu různí stejně tak i jejih názory a schopnosti. A pokud se bude někdo ze zkušených ohlížet jen na svoji dovednost a um - muže začátečník drobet narazit.

PS:
Jo a pak mě dostal jeden přízpěvek (radši už nevím od koho ) kdy někdo popisoval jak ztrhl převody "kardanu" za letu ve vzduchu.
zdzd

#23 Příspěvek od zdzd »

OPR píše:
Kenny McCormick píše:................ alebo chyba uzivatela - napr.velka medzera/su na to vymedzovacie podlozky/, zle zmontovane, alebo prilis dotahovane listy na vrtulke.

Teď se asi bude kenny drobet smát "kdo že se nám to zapojil do diskuze o "kardanu" "
smích prodlužuje život a ať se směje :D
Jsem rád že kousek z tvého přízpěvku mohu ocitovat.
........tohle jsou přesně důvody kdy se to začáteníkovi může prodražit. Samozřejmě že to ale není pravidlem a také nemusí.

Ano lidé jsou tu různí stejně tak i jejih názory a schopnosti. A pokud se bude někdo ze zkušených ohlížet jen na svoji dovednost a um - muže začátečník drobet narazit.

PS:
Jo a pak mě dostal jeden přízpěvek (radši už nevím od koho ) kdy někdo popisoval jak ztrhl převody "kardanu" za letu ve vzduchu.

Jenže toto je obecné konstatování, nikoliv věc kardanu. Když helinu blbě smontuje, zařve mu řemen zrovna tak.

Složit helinu není složité. Dokáže to i malé dítko, které zvládne LEGO.

Ale je to o řemeslné poctivosti, zodpovědnosti a dodržování základních zásad. Pokud se něco ošidí, je problém. Něco se zničí hned při montáži, případně se rozpadne později...

Jak na to:

- Základem je kvalitní nářadí. Blbý šroubovák totiž zprasí hlavy šroubů a ty pak nejdou ani tam, ani zpátky. HUDY za cca. tři stovky se vyplatí.

- Všechny šrouby do kovu se musí zajistit anaerobním lepidlem, bez ohledu na to, že návod to vyžaduje jen u některých. Pokud se nějaký zapomene, helina se rozpadne. Platí to i pro šrouby pák serv. Z toho důvodu je také nutné předsmontované skupiny rozebrat, zkontrolovat a zalepit.

- Samořezné šrouby do plastu se nešroubují najednou. Je třeba je téměř zašroubovat, počkat až vychladnou, a pak teprve dotáhnout. Jinak se závit v rozehřátém plastu strne. Pokud se spoj rozebírá a šroubuje znovu, je nutné šroubem za velmi lehkého tlaku nejprve pomalu točit v opačném směru, než si najde vyříznutý závit a skočí do něj. Jinak se řízne nový přes starý a brzo se strhne.

- Všechny páky a hřídele musí jít lehce, nic nesmí dřít ani se příčit.

- Pokud něco někam nejde, je nepoužitelná metoda: "Když to nejde silou, půjde to ještě větší silou." Musí se najít důvod, proč to nejde a ten odstranit.

- Zubové vůle musí být minimální, ale kola nemůžou byt narvaná natvrdo do sebe.

- Kabeláž musí jít tak, aby neplandala, nelezla do převodů, neřezala se na ostrých hranách, konektory byly zajištěné před vysunutím.

- Vše, co se vrtí, musí být vyvážené a vrtulník nesmí vibrovat. Jednak ho to rozebírá, druhak to neustojí gyro.

- Mechaniku nastavit podle návodu.

- Sestavenou helinu popadnout a jít s ní za někým, kdo už to umí aby ji zkontroloval, donastavil a vyzkoušel.

Ten poslední bod je nejdůležitější, protože u toho se člověk za dvě hodiny naučí o seřízení tolik, že by nad tím sám bádal nejmíň půl roku. A co by ho to stálo navíc je ještě další věc.

Složit helinu není složité, ale seřídit ji už vyžaduje jakési zkušenosti a znalosti.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od OPR »

".....- Mechaniku nastavit podle návodu.

- Sestavenou helinu popadnout a jít s ní za někým, kdo už to umí aby ji zkontroloval, donastavil a vyzkoušel.

Ten poslední bod je nejdůležitější, protože u toho se člověk za dvě hodiny naučí o seřízení tolik, že by nad tím sám bádal nejmíň půl roku. A co by ho to stálo navíc je ještě další věc.

Složit helinu není složité, ale seřídit ji už vyžaduje jakési zkušenosti a znalosti......."

přesně tak.
Mám pocit že nikdo ze začínajících a ni těch zkušených mazáků si dost dobře nedovedou představit tu obrovskou propast která mezi obouma skupinama je. Je docela krásně vidět jak dnešnímu začínajícímu s vrtulníkem chybí jakákoli základní teorie. (i já jsem se nedávno vyznamenal..... Troll by mohl vyprávět)
Prostě dneska to je o tom přijít do krámu koupit , rozbít, koupit a furt dokola. Ale třeba aby dotyčnej zjistil co se stalo, co a hlavně proč se to "něco" pokazilo. Kontrola vrtulníku před letem atd, atd, atd.... Ono je to v podstatě jen opruz a Celá ta teorie mechaniky jde do hajzlu.
Mikelo

#25 Příspěvek od Mikelo »

Pro začátečníka Innovator!?!
To může doporučit jen obchodník mající provize za jeho prodej, nebo magor.
Je to totiž jedna z nejdražších cest jak neustále řešit na pseudovrtulníku spoustu výrobcem zdrbaných hovadin, které na skutečném modelu vrtulníku nebude nikdy potřeba a přitom se nic moc užitečného nenaučit.
A o tom jak jsou mnozí a mnozí vrtulníkoví začátečníci nevzděláni ohledně létání těchto kvedlacích strojů si myslím svoje. Je to jenom zdechloba. Už jenom na netu je toho tolik, že se nevědomost obhájit prostě nedá.
Kenny McCormick

#26 Příspěvek od Kenny McCormick »

OPR píše:PS:
Ondra,
pocuj, Ty zaryty odporca kardanu, takto prekrutit a vytrhnut kusok z kontextu dokazes iba TY :!: :!: :!: :lol: :lol: :lol:

Ten prispevok som tiez videl, a na rozdiel od teba si ho aj dobre pametam. 8) Pisal to Mad_Box, trhal to na Tarote, iste uznas ze lieta trosku inu "ligu", a tiez napisal preco sa mu to stavalo - velka zubova vola, odstranil to a frci to ako ma.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od OPR »

Kenny McCormick píše:
OPR píše:PS:
Ondra,
pocuj, Ty zaryty odporca kardanu, takto prekrutit a vytrhnut kusok z kontextu dokazes iba TY :!: :!: :!: :lol: :lol: :lol:

Ten prispevok som tiez videl, a na rozdiel od teba si ho aj dobre pametam. 8) Pisal to Mad_Box, trhal to na Tarote, iste uznas ze lieta trosku inu "ligu", a tiez napisal preco sa mu to stavalo - velka zubova vola, odstranil to a frci to ako ma.

JJ máš pravdu byl to Mad_Box

Jo ale tím že Mad_Box lítá tak trochu jinou "ligu" jak jsi to správně napsal. Jsem to ani tak moc nepřekroutil. Páč na Madboxe prdim. To je vostřílenej mazák kerej si dokáže si lehko poradit. nerozdíl od začátečníka kerej ani netuší že nějaký zubová vůle je na škodu popřípadě smrtelná pro mixér.

mě šlo jenom o to že tim kardanem a jeho správnym /nesprávnym sesazenim si začátečník dokáže nadělat dost problémů - pokud neni znalej situace. nebo drobet přemýšlivej na téma když něco dělám co to vlastně dělám a má to smysl??

O nic víc mi nešlo byl to jenom příklad 8)
psena
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od psena »

RolloThomassi píše:
psena píše:Hmm tak me ukaz za kolik se prodava mirne jetej Trex 450 pro a predevsim kolik se jich na modelbazaru prodava...

Ty doporučuješ začátečníkům vrtulník s kardanem ? To proto , že je náchylnější na drbnutí vrtulkou o zem a téměř pokaždé to znamená šroubkování a výměnu koleček zatímco řemínek je v takových případech shovívavější a dost odpustí ? Každý ze začátku drbe vrtulkou , láme plastové a ohybá kovové ploutvičky.

No , možná je PROček na bazaru málo proto, že jsi stihl málo nešťastníků oslovit.

Predevsim Procko jsem uvedl jako priklad, stejne tak to muze byt verze 450 V2 nebo 450 Sport, ktere kardan nemaji. Spis jsem se snazil nastinit rozdil v prodeji pouzite Walkery a Trexe nebo MT.
Jen mimochodem, diky mym intervencim lita Procko v Brne nekolik novacku a vsichni jsou naprosto spokojeni, ti kteri rady neposlechly a poridlili si neco jineho za nejaky cas priznali ze by tenkrat Procko (nebo jiny trex) byla lepsi volba.
Tolik moje kratka praxe, jakou mas praxi s novcky a tebou doporucovanymi vrtulniky ty??? :)
Kenny McCormick

#29 Příspěvek od Kenny McCormick »

Iste, ale to mozme diskutovat aj napr. o napnuti remienka.
Ked som poskladal vrtas urobil som to podla navodu - aby sa dal zatlacit pod miernym tlakom do 3/4 priemeru trubky. Co je mierny tlak? Ako je velky? U kazdeho zrejme iny...
Ako pise Zdzd, ak to niekto skontroluje, kto uz tie skusenosti ma, opravi to a nastavi ako ma byt, ci uz je to remienok alebo vola v kardanovych prevodoch. Inak na to musim prist sam systemom pokus-omyl a nieco /mozno/ za to zaplatit. V mojom pripade nastastie nic.
Moj mierny tlak bol na zaciatku vysoky, remen som presponovaval, tak som prisiel na to ze presponovany sposobuje aj vibracie navyse. U niekoho moze byt primaly a remen bude pri prudkom pridani plynu alebo zaberu vrtulky preskakovat a strhne si zuby.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od OPR »

Kenny McCormick píše:Iste, ale to mozme diskutovat aj napr. o napnuti remienka.
Ked som poskladal vrtas urobil som to podla navodu - aby sa dal zatlacit pod miernym tlakom do 3/4 priemeru trubky. Co je mierny tlak? Ako je velky? U kazdeho zrejme iny...
Ako pise Zdzd, ak to niekto skontroluje, kto uz tie skusenosti ma, opravi to a nastavi ako ma byt, ci uz je to remienok alebo vola v kardanovych prevodoch. Inak na to musim prist sam systemom pokus-omyl a nieco /mozno/ za to zaplatit. V mojom pripade nastastie nic.
Moj mierny tlak bol na zaciatku vysoky, remen som presponovaval, tak som prisiel na to ze presponovany sposobuje aj vibracie navyse. U niekoho moze byt primaly a remen bude pri prudkom pridani plynu alebo zaberu vrtulky preskakovat a strhne si zuby.

Přesně tak kenny..... na tom se schodneme. :D :wink: 8)

Ale ruku na srdce. pokud začátečník se vydá cestou pokus/omyl a já sám vždycky sám své koníčky si osedlám ...... tak co je daleko levnější varianta ? "kardan" to asi nebude

kardan se oplatí teprv tehdy pokud tomu věnoval hafo času na simu a doopravdy poctivě trénoval. pak 5 pádů a jejich cena opravy nemá cenu řešit. bojím se jen toho že 5 pádů na samouka začátečníka je dost málo
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“