je potreba "zaběh" ?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
pavlikp
Kontaktovat uživatele:

je potreba "zaběh" ?

#1 Příspěvek od pavlikp »

ahojte lidi asi se ptam na nesmysl ale je potreba udelat nejaky zabeh u elektromotoru? nez snim budu litat na maximalni mozny vykon? dekuji za odpoved
Pajas
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Pajas »

Já jsem žádný záběh nedělal a nic se nestalo. Podle mě se dělat nemusí nic.
Adam70

#3 Příspěvek od Adam70 »

stříďák NE
"uhlíkáč" ANO
xxx
valino
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od valino »

Adam70 píše:stříďák NE
"uhlíkáč" ANO

Pravdu má, ten chlapec :-) Stejnosměrné uhlíkové se zabíhali. A nejlépe to šlo pod vodou.
V.
Surgical

#5 Příspěvek od Surgical »

Destilovanou....
pavlikp
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od pavlikp »

nekde jsem cetl neco o zabehu elektromotoru ale uz jsem nezjistil jestli to byl stridak nebo jaky pokad se stridaky nezabihaji mam o starost mene :D

dekuji za radu
valino
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od valino »

Surgical píše:Destilovanou....

Stačí "kohoutková" naposledy jsem tak zajížděl 480tku plechovku někdy před šesti lety.
V.
Surgical

#8 Příspěvek od Surgical »

Nojo, no, my, puristi, museli mít destilku, abychom měli něco hogo fogo, když už ty plechovky stály za prdlačku a přežívaly tak 3-4 ostré lety (někdy nepřežívaly ani ten záběh :) )

P.S. jen na vysvětlenou, smyslem záběhu bylo přibroušení uhlíkových kartáčků komutátoru, aby se stýkaly ideální, t.j. maximální plochou, při minimálním třecím odporu, že. A jenžto střídavé motory kartáčky potažmo komutátor nemají (i po englicku sa volajú "brushless"), tak "záběh" v tomto slova smyslu nevyžadují....
pavlikp
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od pavlikp »

ale zase to asi nemuze byt tak moc spatny motor kdyz se dodneska vyrabeji treba mig nebo to uz je neco jineho??
Surgical

#10 Příspěvek od Surgical »

No, ono parní stroj ve své době taky měl svoje opodstatnění a výhody....kor když nebylo nic jiného, že.

P.S. Opět na vysvětlenou, motory pro běžné rekreační použití obvykle nikdo nezabíhal, to byla specialitka obvykle "tjúnyngu" pro soutežní použití, kdy se z motoru snažila vytřískat konkurenční výhoda i s vědomím toho, že životnost bude ještě nižší, než u motorů formulí 1 nebo proudových turbín Messerschmittu 262 blahé paměti (Jumo 004 měly motorový resurs tuším 4 hodiny).
Naposledy upravil(a) Surgical dne úte 26.10.2010 22:07, celkem upraveno 1 x.
pavlikp
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pavlikp »

:D no neco na tom bude
PaulST

#12 Příspěvek od PaulST »

[quote="Surgical"]No, ono parní stroj ve své době taky měl svoje opodstatnění a výhody....kor když nebylo nic jiného, že.

Omlouvám se za OT ale procházel jsem dnes forum a narazil na tento příspěvek.
Dělal jsem 15 let na středně velké uhelné kotelně, kde byli jako rezervní 2 parní čerpadla (pístová) poháněná právě parními stroji. Mněl jsem tam topiče kterej je používal raději, než elektrický čerpadla. Běželi krásně potichu a když je dobře vylatil, tak tomu zvuku co dělali říkal, že je to "šepot květin".
Takže parní stroj má svoje kouzlo i dnes
:)
AURORA 9, FOX ST Models a pár poletuch vlastní výroby.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Nakadah »

U stejnosmerneho s uhliky a komutatorem, je zabeh u levnejsich typu nutny. Nekdy u drazsich motoru, uz to vyrobce delal od vyroby.

No a "stridavy motor" vezmes do kapsy a jdes si zabehat. Tim je motor zabehnuty a muzes ho namontovat do modelu. Nak
Standa Stuchlý

#14 Příspěvek od Standa Stuchlý »

Nakadah píše:U stejnosmerneho s uhliky a komutatorem, je zabeh u levnejsich typu nutny. Nekdy u drazsich motoru, uz to vyrobce delal od vyroby.

No a "stridavy motor" vezmes do kapsy a jdes si zabehat. Tim je motor zabehnuty a muzes ho namontovat do modelu. Nak

No, ono je taky důležitý, kam s tím motorem poběžíš. Třeba z Metylovic na sjezdovku.... bude motor perfektně zaběhnutý, ale kdyby s tím běžel na Čupek, tak uštve sebe i ten motor :-)
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Nakadah »

standa> ze by soused? Nebo prespolni?

Inu motor se musi poradne zabehnout, takze ho plesknout pres vinuti a hyjééé. Nak
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“