Co chceš zadarmo...
Turnigy 9X 9Ch
bitovod píše:JASSoft: "víc to jde pokud bychom .rozpojili konektor, který propojuje kabeláž spodní a horní poloviny – zásadně to však nedoporučuji"
Proč to "zásadně nedpoporučuješ"? Od toho tam ten konektor je...
Z jednoduchého dúvodu - jde to nesmírně ztuha (alespoň na té mé a už jsem to tady u někoho četl také = takže to může být typická vlastnost) a je nebezpečí že povolí něco jiného než zámek konektoru, proto to nedoporučuji. Pokud si někdo troufne jeho věc, ale kvůli jedné propojce riskovat se mi zdá nerozumné - i při takovém neúplném rozložení je to dostatečně přístupné.
JASSoft píše:bitovod píše:JASSoft: "víc to jde pokud bychom .rozpojili konektor, který propojuje kabeláž spodní a horní poloviny – zásadně to však nedoporučuji"
Proč to "zásadně nedpoporučuješ"? Od toho tam ten konektor je...
Z jednoduchého dúvodu - jde to nesmírně ztuha (alespoň na té mé a už jsem to tady u někoho četl také = takže to může být typická vlastnost) a je nebezpečí že povolí něco jiného než zámek konektoru, proto to nedoporučuji. Pokud si někdo troufne jeho věc, ale kvůli jedné propojce riskovat se mi zdá nerozumné - i při takovém neúplném rozložení je to dostatečně přístupné.
No jo, ale ten, kdo neumí vytáhnout bez poškození konektor při tom pájení a související manipulaci stejně nějakej ten drát z toho konektoru utrhne, protože mu na tom svazku bude plandat a překážet celý zadní čelo (aspoň u té mojí bych se bál spíš víc mizerného zakrimpování do konektoru, konektor jde celkem snadno). Ono je tam vždycky nějaké riziko
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
A co baterka ako ju navrhuje rcmodelreviews?
http://www.rcmodelreviews.com/tendollarbattery.shtml
http://www.rcmodelreviews.com/tendollarbattery.shtml
Vysvětlení
Zdravím všechny a na základě několika obdržených ne zrovna příjemných SZ bych rád vysvětlil mou snahu se stránkami, které jsem tu zmiňovall. NEJDE mi v žádném případě o to, abych tu někomu "vypaloval rybníků nebo se snažil někoho trumfnout, nebo něco podobného.
Můj záměr je především nováčkům, čerstvým majitelům této soupravy a také lidem uvažujícím o její koupi, poskytnou pokud možno co nejvíc informací pohromadě, protože spousta lidí nemá takovou trpělivost číst víc než 100 stránek této diskuze a hledat to, co zrovna potřebují. Toť vše bez jakýchkoli postraních úmyslů!!!
Můj záměr je především nováčkům, čerstvým majitelům této soupravy a také lidem uvažujícím o její koupi, poskytnou pokud možno co nejvíc informací pohromadě, protože spousta lidí nemá takovou trpělivost číst víc než 100 stránek této diskuze a hledat to, co zrovna potřebují. Toť vše bez jakýchkoli postraních úmyslů!!!
No ona je i varianta výměny baterek za normální 2S, má to dva malé háčky. Osobně by se mi tedy víc líbila právě takováhle LiIon, už jen proto, že je to zapouzředá baterie (a u rádia váha fakt nehraje roli).
A teď k těm háčkům - změníš (zmenšíš) napájecí napětí, musíš současně firmwaru vysvětlit, že nemá řvát kvůli podpětí. OK, dá se udělat hack a změnou v odporovém děliči, kterým procesor měří napětí baterky se mu dostan stejnéo napětí, jako kdyby měl tříčlánek.
Druhý háček je, že v rádiu je pro interní použití použitý stabilizátor z řady 7805 (dělá z napětí baterky +5V pro napájení celé elektroniky). K tomu, aby stabilizoval, potřebuje něco mezi 2-2.5V rozdílu napětí mezi vstupem a výstupem. Jestliže mám na výstupu mít 5V, na jeho vstupu tedy potřebuji nejméně 7V, což je nějakých 3.5V na článek.
A ejhle, ono to začíná drhnout, protože se mi snano může stát (a také se stává, viz rcgroups), že se mi rádio bez varování vypne, protože to už stabilizátoru nestačí k životu.
Řešení obou háčků je relativně jednoduché - vyměnit stabilizátor za jiný (LE50 nebo obdobný), kterému stačí typicky 0.8V rozdílu mezi vstupem a výstupem, a nasypat tam custom firmware, který umožní nastavit správné výchozí napětí baterie (a pak tedy i správně měří).
Sorry, píšu to trochu jako pro druhou třídu pomocné, takže kdo víte, která bije, nekamenovat, pro vás to můžu rozepsat (i když je to v tom případě asi zbytečné)
A teď k těm háčkům - změníš (zmenšíš) napájecí napětí, musíš současně firmwaru vysvětlit, že nemá řvát kvůli podpětí. OK, dá se udělat hack a změnou v odporovém děliči, kterým procesor měří napětí baterky se mu dostan stejnéo napětí, jako kdyby měl tříčlánek.
Druhý háček je, že v rádiu je pro interní použití použitý stabilizátor z řady 7805 (dělá z napětí baterky +5V pro napájení celé elektroniky). K tomu, aby stabilizoval, potřebuje něco mezi 2-2.5V rozdílu napětí mezi vstupem a výstupem. Jestliže mám na výstupu mít 5V, na jeho vstupu tedy potřebuji nejméně 7V, což je nějakých 3.5V na článek.
A ejhle, ono to začíná drhnout, protože se mi snano může stát (a také se stává, viz rcgroups), že se mi rádio bez varování vypne, protože to už stabilizátoru nestačí k životu.
Řešení obou háčků je relativně jednoduché - vyměnit stabilizátor za jiný (LE50 nebo obdobný), kterému stačí typicky 0.8V rozdílu mezi vstupem a výstupem, a nasypat tam custom firmware, který umožní nastavit správné výchozí napětí baterie (a pak tedy i správně měří).
Sorry, píšu to trochu jako pro druhou třídu pomocné, takže kdo víte, která bije, nekamenovat, pro vás to můžu rozepsat (i když je to v tom případě asi zbytečné)
Naposledy upravil(a) bitovod dne pon 08.11.2010 19:46, celkem upraveno 1 x.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Re: dodatek
cates píše:Dobře vím že i třeba RiMr, také chystá web s touto problematikou a určitě bude víc profi, ale jak on sám říká - čím víc podobných stránek, tím lépe pro všechny. Nebo ne?
přesně jen tak dál
Tak ono je v principu jedno, jestli takových webů bude pět nebo jestli bude jeden - přiznám se, že na to, aby se mi líbilo mít všechno jen na jednom webu, dělám moc dlouho v IT - redundance je základ
To se třeba admin jednou blbě vyspí, rádio prodá, o web se přestane starat - a je po srandě.
U více webů se sice tříští "autorská základna", ale když se -třeba- budou navzájem linkovat, ničemu to zásadní problém nepřináší, navíc při výpadku jednoho neodejde celá "hlubina myšlení" do kytek
U více webů se sice tříští "autorská základna", ale když se -třeba- budou navzájem linkovat, ničemu to zásadní problém nepřináší, navíc při výpadku jednoho neodejde celá "hlubina myšlení" do kytek
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
Re: dodatek
cates píše:Dobře vím že i třeba RiMr, také chystá web s touto problematikou a určitě bude víc profi, ale jak on sám říká - čím víc podobných stránek, tím lépe pro všechny. Nebo ne?
Ježíš, jasně, on ti někdo psal nějaké pitomé SZ? To jsou teda fakt s prominutím kret*ni, z toho si nic nedělej. V každém oboru se najdou lidi kteří sice nic nevytvoří, ale na kritiku a jak by "se to" mělo dělat jsou mistři.
Ale každý kdo někdy něco tvořil ví, že pan "seto" ještě nikdy nic neudělal. Akorát prudí... Kašli na to. Máš podporu nejen moji ale určitě i dalších normálních modelářů!
Naposledy upravil(a) RiMr dne pon 08.11.2010 21:38, celkem upraveno 1 x.
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
bitovod píše:U více webů se sice tříští "autorská základna", ale když se -třeba- budou navzájem linkovat, ničemu to zásadní problém nepřináší, navíc při výpadku jednoho neodejde celá "hlubina myšlení" do kytek
Taktak, myslím že u takovýchto "projektů" je každý server kde se dají získat informace přínosem! Ohledně "autorství", malý výňatek z úvodu k článku k T9x (jehož aspoň první část snad už v několika hodinách odpublikuju):
" Informace zde uvedené čerpám jak ze svých osobních zkušeností, tak ze zkušeností uživatelů kteří se o ně podělili převážně na modelářském serveru www.rcmania.cz, v tématu T9x zaslíbenému:
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... sc&start=0
Předem se omlouvám přispěvovatelům v tomto tématu, pokud se budou cítit dotčeni, že je necituji jako zdroj. Po těch měsících létání a někdy i trápení s T9x je pro mě už těžké rozlišit na co jsem přišel já a na co přišel někdo jiný a hlavně, nemám tolik času, abych při prosívání tohoto i jiných témat a své pošty a svých poznámek ještě analyzoval zdroje. Pokud vás zajímá konkrétní zdroj, doporučuji KOMPLETNĚ prostudovat výše uvedené téma na RCManii, tyto a další informace se tam dají vytěžit a já otevřeně přiznávám že z této internetové diskuze přebírám některé informace a po ověření zde publikuji. Stejně tak může kdokoliv využít informace zde uvedené, pokud ho k tomu nevedou zištné důvody. Při budoucím doplňování tohoto článku o nové poznatky samozřejmě budu rád zmiňovat autory, či koumáky, kteří na to či ono přišli."
No a tak to prostě nějak vidím...
Re: Vysvětlení
cates píše:Zdravím všechny a na základě několika obdržených ne zrovna příjemných SZ bych rád vysvětlil ...
Když jsem Tě žádal o spolupráci, tak jsem Tě zapoměl upozornit (jako generačně starší a tím i snad zkušenější - jsem to měl udělat), že každá dobrá iniciativa bude někým pošpiněna - těch si nevšímej - tvá snaha je chvályhodná a bylo by velkou škodou se nechat od těch "geniálních myslitelů" otrávit.
Re: Vysvětlení
JASSoft píše:cates píše:Zdravím všechny a na základě několika obdržených ne zrovna příjemných SZ bych rád vysvětlil ...
Když jsem Tě žádal o spolupráci, tak jsem Tě zapoměl upozornit (jako generačně starší a tím i snad zkušenější jsem to měl udělat), že každá dobrá iniciativa bude někým pošpiněna - těch si nevšímej - tvá snaha je chvályhodná a bylo by velkou škodou se nechat od těch "geniálních myslitelů" otrávit.
Ahoj, díky za podporu, ale ty "výtky" byli spíš k vebu jako takovému.
Ale v předchozím příspěvku mi RiMr připoměl, že autorská práva jsem jaksi pozapoměl řešit, takže se všem, jejich rady a tipy jsem do stránek použil, omlouvám a doplním.
Jinak díky všem za podporu