Elite

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#286 Příspěvek od Doktor »

pilnic píše:Doktore: TGY 3632 mi nedávno dorazil z HC. Je to můj první Tgy a nejak jsem nepochopil jak udělat zadní montáž. Kříž u toho sice je, ale když otočím osičku, tak není na druhém konci výřez pro závlačku. Můžeš poradit?? Tahle osička http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=6488 bude pasovat?
Možná mám osičku nedodělek....

Budeš muset přelisovat osku na druhou stranu a před přední čelo dát stavěcí kroužek tak, jak to používá třeba Dualsky či Scorpion.
pilnic

#287 Příspěvek od pilnic »

Steno, Doktor: jojo, takhle jsem to myslel. Ale nerozumim, co myslíš přelisováním? Myslíš vyměnit i ložisko? Do toho bych už nešel...
Takže objednám osičku na 3536 a budu se modlit aby to sedělo. Upřímně tomu ,vzhledem k zemi výroby, moc nevěřím - že by jako 4 mm bylo vždy přesně 4 mm. 3536 je evidentně jinýho původu než 3632, takže jak se znám, tak oska bude o mikron silnější...
Další možnost asi vybastlit nějak Elita na přední montáž motoru, ale do toho se mi fakt nechce...
Tak zase další poučení pro mě, myslel jsem, že všechny motory jdou více či méně jednoduše použít jak na přední tak na zadní montáž...
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#288 Příspěvek od Doktor »

Tady je fotka třeba toho Dualskyho:
Obrázek
Když potřebuješ hřídel na druhé straně, tak prostě povolíš červíka na tom mosazným kroužku co je před předním čelem a povolíš červíka(y) vzadu na rotoru. Tim máš uvolněnu hřídel. U Dualskyho pak stačí rukou zatlačit zpředu na hřídel a ta zaleze kam potřebuješ. Až najdeš optimum koukání hřídele za rotorem, tak zase všechny červíky utáhneš.
To samý musíš udělat s tim TGY. Akorát to má dvě ale. První je to, že narozdíl od Dualskyho kterej má díru v rotoru lícovanou na hřídel (nechá se vytáhnout rukou), tak "číňan" u TGY hřídele do rotoru prostě silou nalisuje. Takže tu hřídel nepřetlačíš rukou, ale silou (svěrák, lis). Druhé ale je, že si musíš koupit ten stavěcí kroužek. U MP JET si ho určitě vybereš. Tohle mají většinou skladem i mod. prodejny. Takže koupíš kroužek na hřídel jakou máš (4mm).
Vyndáš tedy segrovku z osy na předním čele, sundáš podložku mezi segrovkou a ložiskem (zdali tam je). Stáhneš rotor s hřídelí ze statoru. Povolíš červíky na rotoru a pak tu hřídel protlačíš rotorem ven tak, jak potřebuješ aby koukala (zároveň abys měl vpředu místo na hřídeli pro ten stavěcí kroužek). Můžeš to lisovat po kouskách a kontrolovat sesazením motoru. Až najdeš optimální polohu hřídele, tak motor sesadíš. Dotáhneš červíky na rotoru, nasadíš podložku se stavěcím kroužkem a dotáhneš. Mezi tim kroužkem a předním ložiskem musí být distanční podložka přez kterou se stavěcí kroužek opírá jen o vnitřní kroužek ložiska. Já si teď nejsem jistej zda konkrétně na tom TGY 3632 pod segrovkou ta podložka je. Pokud není, tak musíš takovou sehnat. Stavěcí kroužek bez ní montovat nemůžeš!
Pro klid duše můžeš hned na začátku v hřídelce v předpokládaném místě stavěcího kroužku vybrousit malou plošku aby červík víc držel. Při broušení zalepit rotor papírovkou aby nepochytal piliny.

Novou osku tedy ani kupovat nemusíš. Taky je otázka, zda ta oska na kterou dals odkaz bude ten přední zápich pro segrovku opravdu mít.
pilnic

#289 Příspěvek od pilnic »

Tě prsk doktore. Až bude klid, tak si to nastuduju a zhodnotim, jestli jsem toho schopen... dík 8O
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#290 Příspěvek od Doktor »

pilnic píše:...nastuduju a zhodnotim, jestli jsem toho schopen... dík 8O

Seš. Je na tom prd! :wink:
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#291 Příspěvek od Doktor »

Nakonec to bude vypadat asi takhle. To je ten samej případ:
Obrázek
pilnic

#292 Příspěvek od pilnic »

Tak už je mi to jasný. Čili místo zamýšlené ségrovky dát stavěcí kroužek a nezapomenout na podložku. Tak to je dobrý nápad.
Jinak pro info, kdyby to chtěl někdo taky dělat - z toho motoru jde osička vyndat rukou, už jsem ji zkoušel obracet, takže to bude opravdu jednoduchý.
Tak ještě jednou dík za radu . Až seženu kroužek dám vědět jak to dopadlo :D
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#293 Příspěvek od Doktor »

pilnic píše:Tak už je mi to jasný. Čili místo zamýšlené ségrovky dát stavěcí kroužek a nezapomenout na podložku.

Tak.
pilnic píše:...z toho motoru jde osička vyndat rukou, už jsem ji zkoušel obracet, takže to bude opravdu jednoduchý.

Co to? Máš v ruce fakt TGY? :) To měl asi Ming zrovna nalepenej vrták a hodilo mu to větší díru nebo co! :D
Pokud jde vyndat rukou, tak máš o práci míň. Zbytek už je hračka. :wink:
pilnic

#294 Příspěvek od pilnic »

No, mezi námi, je to o síle - kámoši mi říkaj Buchar... :lol:
Ne je to fakt TGY, přímo z HC, hodil bych sem fotku, ale zatim se mi to nikdy nepovedlo, tak předem vzdávám.
No jinak mám hotovo, stavěcí šroubek jsem sehnal u Pecky, takže jsem to hned obrátil. Jenom jsem to nezkoušel v chodu, ale nevidim důvod proč by to mělo haprovat, takže mám vyřešeno :)
Geniálně jednoduché - jednoduše geniální!!
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#295 Příspěvek od Doktor »

pilnic píše:... takže mám vyřešeno :)
Geniálně jednoduché - jednoduše geniální!!

No vidíš to jak si šikovnej! :wink:
h4wk3y

#296 Příspěvek od h4wk3y »

cau cau, tak jsem elita konecne postavil...

Jen ten motor se mi nejak nezda (TGY 2836-1000)... v malych otackach strasne piska... a kdyz ho dam naplno, tak mi prijde, ze se to toci hrozne pomalu (podle zvuku) - porovnavam s motorem, co mam v auticku... :D

Tak doufam, ze to bude litat...

Taky jsem zrovna resil to prelisovani osicky, ale s kladivem pres drevo jsem ji domluvil... Rukou nesla ani omylem.

Jeno dotaz, nemam kapnoudo tech lozisek nejakej olejicek, nebo to radsi nemam pokouset?

Stavba docela v pohode... Obcas jsem musel nejake diry zvetsovat a nejake dily zmensovat, ale snad to bude letat :D...

Jen mi doslo lepidlo a v RCM taky nemeli, tak jeste budu dolepovat pristi tyden, ale snad v nedeli se dostanu k prvnimu rozmlaceni o zem :D
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#297 Příspěvek od Doktor »

>h4wk3y

Ten pískot bude elektrického původu. Omezit ho snad jendině výměnou reglu. On se každej regl chová jinak. Ale pokud se motor točí, rozbíhá, nezakopává, tak bych to neřešil.

Jinak jakou máš vrtuli a regl?
Autařský motory točí samozřejmě víc. Tam je převod. Tam si to můžou dovolit. :wink:
h4wk3y

#298 Příspěvek od h4wk3y »

Ahoj, diky za rady...
v jistych otackach (pomalych) mi prijde, ze piskot je mechanickeho puvodu...

Samozrejme piskani reglu znam...

Regl mam TGY Plush 40A a vrtuli 10x4.7SF z hobbycity.

Uz jsem letadlo dostavel a ted jsem to zkousel v ruce a krasne to tahne nahoru, takze motorek bude asi v poradku :D...

Jenom obcas ten motorek zakopava kdyz ubiram plyn.. je to normalni?
A co to zpusobuje? - tam bude asi proudovej raz jako prasatko, ne?
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#299 Příspěvek od Doktor »

Tak kápnout na ložiska něco můžeš. Ten pískot je běžná věc. Mně to dělá u jednoho TGY taky, navíc v otáčkách které používam nejvíc. Já Ti nevysvětlim proč to píská (od toho jsou tu zdejší eletrikáři), ale je to zcela běžný jev. Prostě se někde v elektrice něco potká a motor si krásně zapíská a zarezonuje. Ale i nějakej mechanickej problém vyloučit nelze.

Jinak pokud tam máš TGY 2836-1000, tak ta 10/4,7 SF už je na něj moc. On to sice možná rozdejchá, ale spokojenej s ní nebude. Pokud vrtuli SF, tak bych ubral určitě o jeden palec na 9/4,7. Tyhle vrtule (SF) jsou těžký jako kr***.
Pokud bys trval na 10", tak snad jenom klasický APC 10/5E, nebo úzkou GWS 10/6 DD. Ale s tou to bude i do rychla.

Jestli motor v nějakém režimu zakopává, tak zkus nějakej jinej předstih na reglu. Máš tam 3 možnosti. Navíc to lze i do jisté míry ovlivnit rychlostí rozběhu motoru. Takže zkoušej různý kombinace předstihu a zrychlení a třeba tam bude něco "pasovat".
petrhu

#300 Příspěvek od petrhu »

Mám Elita postaveného a nalétáno asi 15 startů s postupnou změnou těřiště, ale nedaří se mi s ním zalétnout nožák. I při plné výchylce směrovky to pořát klesá mírně dolu a to na obě strany takže nesouměrnost modelu to být nemůže. Letovku mám 770g těžiště jsem zkoušel od 80 do 115mm od náběžky - bez výsledku.
Jaké máte s tímto zkušenosti?
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“