Turnigy nanotech 2S 2200mAh - vadny clanek ?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
baudys

Turnigy nanotech 2S 2200mAh - vadny clanek ?

#1 Příspěvek od baudys »

Zdravim, mam tu jednu Turnigy nanotech 2S 2200mAh a bohuzel pozoruji ze pri zatezi na letadle mi skoro ihned pipa hlidac lipo, ale jen ne jednom clanku. Na nabijecce (accucell 6) kdyz vybíjím tak je vidět že články jsou pospolu až zhruba na 3,5 V a jeden pak jde rapidne dolu vzdy jsem to radeji zastavil na 3V (druhy clanek stale byl na cca 3,5).
Podle nabijecky do te baterie zhruba natlacim 2250mAh pri nabijeni coz si myslim ze vcelku odpovida.
Na zahranicnich forech jsem se docetl ze nekteri ozivuji baterky tim ze je vybiji a nabijeji 0,1A az do plneho nabiti.
Baterie ma za sebou okolo 30cyklu.

Otazka zni zda :
je vubec bezpecne na nate nabijecce je vybijet na 3V ? (neni to nejak malo), vybijim max co to da coz u tehle ciny je pouze 1A

a ma vubec cenu ztracet cas nejakym 0,1A nabijenim ? zda je to vubec pravda .. jestli neni lepsi rovnou napsat jeziskovi :)

Moc tomu nerozumim a tak se radeji ptam zkusenejsich, dekuji
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Doktor »

Se obávam, že tim vybíjením 1A na 3V ses postaral o kratší život aku sám!
Aku Li-Pol neni důvod vybíjet!
baudys

#3 Příspěvek od baudys »

to jsem provedl jen cca 2x abych videl jak se chovaji clanky, jinak samosebou nevybijim.

coz me privadi jeste k jedne otazce, ten lipol hlidak co mam zacne varovat piezem az na 3V, to je taky malo ?
bflame
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od bflame »

Ano
DX7s + Phoenix protos 500
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Doktor »

Tak je možný že to je nepovedenej kousek. Jinak Těch 2250mAh dobíjíš do aku po silovém vybití? Pokud ano, tak tu aku vybíjíš na dno a to jí taky určitě nedělá dobře. Ideálně bys měl do aku po vybití dostat náboj cca 80-90% jmenovité kapacity (u aku zánovní). T.j. u aku 2,2Ah 1,76-1,98 Ah.

Jinak 3V je asi fakt málo. To bys z ní musel tahat dost velký proudy aby ty 3V byly bezpečný pro ukončení vybíjení.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Doktor »

Tu aku jezdíš v autě?

EDIT:
Sem debil. Píšeš při zátěži v letadle. :roll: :oops:

Jinak já ten samej problém řešim v autě a asi objednam tohle:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=9744
Nechá se tam nastavit celkové vypínací napětí, má to bzučák, varovný ledky, hlídá to teplotu a reakce na to jsou celkem kladný.
Naposledy upravil(a) Doktor dne pon 08.11.2010 23:18, celkem upraveno 1 x.
baudys

#7 Příspěvek od baudys »

aha, tak jak to vidim tak asi nakoupim jak novy aku tak asi i quanum telemetrii, jiz se po ni divam delsi dobu ..

a nejaky ty clancky s ozivovanim na 0,1A ? asi blbost ci nahoda ?

ee, letadlo
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Doktor »

Zkusit to můžeš, ale moc tomu nevěřim. Ještě tak kdyby byla celá aku totál, ale pokud je načnutej jeden článek a při nabíjení se nabíjí do plna, tak tomu moc velký šance nedávam.
coro

#9 Příspěvek od coro »

To nabíjanie 0,1A môže byť buď spomínané pre iný typ baterky (NiCD, NiMH) kde to má význam (ani nie ako oživovanie ale ako slušné zaobchádzanie, prebudenie po dlhšom odložení alebo len "zrovnávacie nabitie aby sa všetky články dobili naplno),
alebo to môže byť kvoli maximálnemu prúdu balancerov ktoré nezvládajú zrovnávanie vyšším prúdom, takže pri rýchlejšom nabíjaní sadu nezrovnajú ak je rozhodená po nejakom poškodení.

Ale pre prípad že je Lipo sada nabitá dobre, nemá pomalé nabíjanie žiadny význam.
To či je nabitá dobre, zistíš zmeraním napätia každého článku - po nabití majú byť rovnaké , tesne pod 4,20V.

To že pri zaťažení na jednom z článkov príliš klesá napätie, znamená že sa zvýčil jeho vnútorný odpor (ľudovo povedané, "zmäkol"), a to je pre lipolky klasický odchod do separovaného odpadu.
Dôvody sú rôzne, možno je to to hlboké vybíjanie, alebo niekedy bola dosiahnutá prílišná teplota, niekedy to môže byť len zato že zostala dlho naplno nabitá..
baudys

#10 Příspěvek od baudys »

OK, tak aspon vim na cem jsem, zacnu chystat penzenku ale tak uz to chodi :)

Díky za odpovědi
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od RiMr »

Pokud ti to za to stojí, můžeš to vyreklamovat. Měl jsem taky jeden ze čtyř 3S Nano accu vadný, ten byl dokonce nafouklý, choval se v zátěži úplně stejně jako ten tvůj a po pár otravných mailech mi to dali na "kredit".
mangos
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od mangos »

Připojím se k tématu. Pro coro: Co to je příliš dlouho nabitá? Teď zrovna nechávám baterky nabité týden. Může jim to uškodit?
zdekar

#13 Příspěvek od zdekar »

Imho týden je krátká doba. Delší doba je víc jak 14 dní. Lepší je ale nabíjet před lítáním. Jenže co člověk ví, kdy na to vlítne :) Pokud ale víš, že "delší dobu" lítat nebudeš, tak je radši vybij na skladovací napětí.

K tomu 0,1A nabíjení:
Používá se to pro záchranu hluboce podvybitých lipolek, kde už je nabíječka nechce nabít a hlásí příliš nízké napětí. Jednu takovou jsem měl, měla 0,5V / článek (nechal jsem ji přes noc zapojenou v letadle a přes regulátor se skoro vybila). No, pak se to nabíjí tak, že se na nabíječce nastaví režim pro NiCd (NiMh) články přibližného napětí (vždy ale nižší) jako má ta lipolka a proudem 0,1A (nebo 0,1C) se to nabíjí do doby, než bude na lipolce zhruba těch 3,5V / článek. Pak se to přepne na lipol režim a dobije se už klasicky. Pokud se ta lipolka vnitřně nepoškodila při tom vybití, tak bude fungovat dál. Na tu co měla 0,5V/čl. lítám dál už přes rok a funguje v pohodě. Jen kapacita se ale asi o něco snížila.

EDIT:
Proč na NiCd režim nabíjet tu lipolku zrovna 0,1A? Obvykle to je nejmenší proud, co lze na nabíječce nastavit a řekl bych že to je hlavně kvůli bezpečnosti. Pokud by se s tou lipolkou vizuálně začalo něco dít, tak je více času na to to vypnout a něco s ní udělat. Taky by to mohlo být pro snížení rizika, že se s ní vůbec začne něco dít. Odborník na lipolky ale nejsem, ale myslím, že je lepší ji zbytečně nedráždit hned max. proudem :)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“