Elite

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
steno1883

#301 Příspěvek od steno1883 »

Elite lítá v noži bez problému. Zavání to takhle na dálku slabým výkonem pohonu.
pilnic

#302 Příspěvek od pilnic »

H4: koukám, žes už to dotáhl ke zdárnému konci. Tak co, proběhl odpoledne zálet? Počasí bylo supr, u nás dokonce na chvíli odpoledne poměrně bezvětří. Dej vědět jak to letělo... no a taky teda na kterym místě je Elit vejpůl :) ... můj typ- trup před křídlem ( tak jsem dopadl i já při záletu ).
JMalik

#303 Příspěvek od JMalik »

petrhu píše:Mám Elita postaveného a nalétáno asi 15 startů s postupnou změnou těřiště, ale nedaří se mi s ním zalétnout nožák. I při plné výchylce směrovky to pořát klesá mírně dolu a to na obě strany takže nesouměrnost modelu to být nemůže. Letovku mám 770g těžiště jsem zkoušel od 80 do 115mm od náběžky - bez výsledku.
Jaké máte s tímto zkušenosti?

Když dáš těžiště aspoň do polohy obvyklé pro normální akrobacii = v normálu to poletí horizont, nebo bude třeba velmi nepatrně tahat a po otočení na záda to zase poletí horizont s tím že může být zase třeba velmi nepatrně tlačit a budeš mít dost výkonu na motoru, tak nemůže být problém.
Ještě k tomu těžišti. Dnes se to dává na 3D ještě více dozadu, ale to už chce o tom přemýšlet, co od toho vlastně požaduješ
Že máš dostatečnou výchylku směrovky je samozřejmě předpoklad.
Nejčastější chybou je posun těžiště v rozmezí doporučeném výrobcem.
To už teď nerespektuj a těžiště najdi třeba tak jak píšu (metod na to je ale víc).
Na tohle letadlo by jsi měl mít asi tolik výkonu na vrtuli, aby to dost svižně odletělo z visu.
(Dnes se těžiště pro 3D posunuje ještě více dozadu, ale chce to u toho přemýšlet co vlastně požaduješ. Zrychlí to nějaké autorotační prvky, většinou to lépe léta harierové věci......, ale už to není tak neutrální v těch polohách normál a záda a s tím souvisejícíma obratama.)

Taky by jsi mohl mít to éro trochu lehčí. Třeba právě na ten nůž by to pomohlo - je tam jenom nějaká daná boční plocha trupu a všechno nedoženeš výkonem motoru.
petrhu

#304 Příspěvek od petrhu »

Motor tam mám Axi 2814/12 vrtule 10/4,7 40regl Jeti aku 3čl.1300. Mám odnímatelné křídlo takže mi to trochu přibralo. V návodu je doporučená poloha pro 3D max115mm a to je už dost nestabilní. Výchylku mám co dovolí výřez ve výškovce.
pilnic

#305 Příspěvek od pilnic »

Petrhu: no mě Elit letěl nožák i s AXI 2217/16 a aku 2200mA ( jestli ti to k něčemu pomuže ). K zemi to nešlo, ale je pravda, že jentaktak...
Nevím, jestli nedělá rotiku vysoký kv tvýho Axiku, ale na to moje znalosti nestačí....
JMalik

#306 Příspěvek od JMalik »

petrhu píše:Motor tam mám Axi 2814/12 vrtule 10/4,7 40regl Jeti aku 3čl.1300. Mám odnímatelné křídlo takže mi to trochu přibralo. V návodu je doporučená poloha pro 3D max115mm a to je už dost nestabilní. Výchylku mám co dovolí výřez ve výškovce.

Ověř to těžiště a protože máš takový trochu ingot, tak to nepoletí nožák s vrtulí SF 10/4,7.
Dej tam na zkoušku 10/6, oranžovou úzkou GWS, ale nelétej to dlouho na plný knedlík, případně změř proud.
( Předpokladem jsou aku v dobré kondici)
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#307 Příspěvek od Doktor »

Tak problém s výkonem u kombinace Axi 2814/12 + 10/4,7 bych nehledal. Naopak! Kolik tahle kombinace proboha žere A?
JMalik

#308 Příspěvek od JMalik »

Doktor píše:Tak problém s výkonem u kombinace Axi 2814/12 + 10/4,7 bych nehledal. Naopak! Kolik tahle kombinace proboha žere A?

Tam není problém s výkonem, ale s tím malým stoupáním vrtule v souvislosti s lehce ingotovou hmotností.
Kolik to žere? Nepodstatné (cca 30A). Většinu letu to žere minimálně, ale musíš tam mít tu rezervu, aby to zabralo dvě, tři sec. a odletělo to z nějakých potíží.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#309 Příspěvek od Doktor »

No ono stoupání 4,7 neni málo tim víc že na motoru s Kv 1400! Tam musí dostat počoudit i ten 40A regl. Otázkou je, jak se chová vrtule SF při takovém zatížení. A vůbec. Na takovém pohonu by neměla vrtule ředy SF co pohledávat už jenom z hlediska bezpečnosti. Co se při tom výkonu děje na těch listech s klenutým profilem těžko říct. Ale tipuju, že celá eff vrtule jde do kopru.
JMalik

#310 Příspěvek od JMalik »

Jak to má udělat a co za vrtuli tam dát jsem napsal.
h4wk3y

#311 Příspěvek od h4wk3y »

pilnic: zalet bohuzel neprobehl.. chystam se pristi nedeli, pokud bude pekne...
Doslo mi lepidlo, a jeste potrebuju dolepit kridla k trupu...

Ale jsem na to zvedavej :D...

Ted budu mit nejvetsi problemy s nastavenim vysilacky.. vubec netusim, co tam mam vse nastavit :D
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#312 Příspěvek od Doktor »

>petrhu
Osobně bych opustil u tohoto pohonu vrtule SF. Dal bych úzkou GWS 9/5DD nebo klasickou APC 9/4,5E. I tak tam bude výkonu i rychlosti pořád dost.

Nicméně proč to nelítá v noži netušim.
petrhu

#313 Příspěvek od petrhu »

Takže zkusim ještě vyměnit vrtuli za APC-E
Momentálně tam mám SF APC ta je výrazně tužší než GWS(tu bych tam nedal) ,dal jsem ji tam abych snížil rychlost a zvýšil tah z 3D obratů.
Měl jsem v modelu čidlo na měření proudu a za letu byl odběr ve špičkách max 42A průměr kolem 15 A dle stylu letu.
pilnic

#314 Příspěvek od pilnic »

H4: člověče, kolik jsi tam toho lepidla vypotřeboval 8O
Ale oceňuju tvoji trpělivost, já už bych to slepil klidně žvejkačkou, hlavně abych letěl :D S tim rádiem by to mělo být v poho, jestli máš návod tak určitě, neboj se toho. Hlavně ať máš správně výchylky, to člověku taky pěkně zamotá hlavu - třeba obrácený křidýlka na zálet, to je sranda.... Snad to stihněš do sněhu, další víkend by měl být ještě OK. Ale potom už to vypadá divoce :?
steno1883

#315 Příspěvek od steno1883 »

petrhu píše:Motor tam mám Axi 2814/12 vrtule 10/4,7 40regl Jeti aku 3čl.1300. Mám odnímatelné křídlo takže mi to trochu přibralo. V návodu je doporučená poloha pro 3D max115mm a to je už dost nestabilní. Výchylku mám co dovolí výřez ve výškovce.

S tímto motorem to musí jít. Na jaké rychlosti to lítáš? Elite je obecně dost o rychlosti a s 3D toho má společného jen málo. Na to by se nemělo zapomínat.
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“