Novinky u dovozu zboží z Činy od 2011
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Karas píše:Ahoj, do toho limitu se počítá i poštovné?
Podle toho co je v té změně zákona o DPH co je momentálně v parlamentu to má být v ČR 22 Eur bez poštovného. Takže to nebude stejné jako na Slovensku pokud to tam mají i s poštovným. Směrnice 2009/132/ES v článku 23, ze kterého to vychází zmiňuje pouze cenu zboží a nikoli cenu poštovného. Takže pokud to na Slovensku mají i s poštovným tak u nich byli patrně poslanci až příliš aktivní a schválili větší omezení než museli.
Neni to spis tak, ze limit se pocita (aktualne) z ceny zbozi a pokud je tento limit prekrocen, tak je vymereno clo a nasledne se plati dan z ceny zbozi + doprava + clo? Jinak receno, pokud jses pod limitem cenou zbozi, neplatis, pokud jsi nad limitem, platis DPH z ceny vcetne dopravy.
Live smart, die happy...
TURING píše:Uz asi 20 let neni celni urad ten, kdo dela deklarace dovozu. Za spravne celni zarazeni odpovida dovozce, ne celnice !
V případě DPH je i podle připravované novelizace zákona o DPH správcem daně při dovozu zboží příslušný celní úřad.
Přiznat DPH při dovozu zboží když je zboží celním úřadem propuštěno do volného oběhu jsou povinni plátci DPH u zboží, které nakupují v souvislosti s podnikatelskou činností viz § 23 zákona o DPH.
Osoby, které nejsou plátci DPH mají povinnost zaplatit DPH ve výši, která by byla vyměřena při propuštění zboží do volného oběhu v době dovozu zboží pouze v případě definovaném v § 23 odstavec 1 c) zákona o DPH tj. pokud bylo zboží celním orgánem propuštěno do celního režimu pro dočasné použití s částečným osvobozením od dovozního cla.
Režim dočasného použití se týká zboží, které je na území EU jen dočasně a které má být vyvezeno zpět mimo EU což ovšem nejsou případy kdy zboží celníci propustí bez CLA i DPH i když je hodnota nad limitem takže by měli vyměřit CLO nebo podle nového případně jen DPH.
Běžný občan nepodnikatel, který nakupuje v zahraničí mimo EU zboží pro svoji osobní potřebu nemusí být plátcem DPH a tak se na něj nevztahuje ona povinnost přiznat DPH definovaná v § 23 odstavec 3) zákona o DPH u zboží propuštěného do volného oběhu.
Připravovaná novelizace zákona o DPH na tomto stávajícím faktu nic nemění.
TURING píše:Nechci delat vlny, ale mam dojem, ze firmy plati DPH a clo z hodnoty zbozi + zahranicni usek dopravy. Proc by to melo byt tedy u fyzicke osoby jinak ?
Je to jinak přesně jak zmiňuje Voodoo-cz. Při stanovování zda se má platit DPH se poštovné nezahrnuje a s limitem se porovnává pouze cena zboží bez poštovného. Teprve když cena zboží bez poštovného přesahuje limit tak se platí DPH z částky, kterou tvoří cena zboží + poštovné. Tak to bylo doposud a ani připravovaná novelizace zákona o DPH na tom nic nemění.
TURING píše:Nemyslim, ze jsem ve pri, kdyz si to presne precete. napr. i pravnicka osoba neplati clo a DPH pokud je dovezene zbozi podlimitni ... atd.
A na co konkrétně jsi tedy reagoval tou tvojí otázkou viz níže červeně zvýrazněno ?
TURING píše:mam dojem, ze firmy plati DPH a clo z hodnoty zbozi + zahranicni usek dopravy.
Proc by to melo byt tedy u fyzicke osoby jinak ?
Protože to na co jsi se ptal tady nikdo nezpochybňoval a psalo se tu o limitu 22 Eur, přičemž limitem je částka, se kterou se porovnává cena zboží bez poštovného tj. do limitu aneb pro stanovení zda je přesažen se poštovné nepočítá.
Článek shrnující změny ohledně dovozu od příštího roku:
http://www.lupa.cz/clanky/nakupy-v-zahr ... kvuli-dph/
http://www.lupa.cz/clanky/nakupy-v-zahr ... kvuli-dph/
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Já teda nevím, co v tom článku plácají o nutnosti vyzvednutí zboží na vyclívací poště. Nikdy jsem pro takovou zásilku nemusel osobně, vždy to proběhlo tak, že po mně chtěli mailem dokumenty (tak jak je to obvyklé a jak se stalo mnohým z nás při nákupu z HC apod..) a následně zásilka přišla normální poštou. Pokud byla přes limit, platil jsem dobírku v ceně vyměřeného DPH (plus pravděpodobně doběrečné).
OK2WY
JirkaA píše:Já teda nevím, co v tom článku plácají o nutnosti vyzvednutí zboží na vyclívací poště. Nikdy jsem pro takovou zásilku nemusel osobně, vždy to proběhlo tak, že po mně chtěli mailem dokumenty (tak jak je to obvyklé a jak se stalo mnohým z nás při nákupu z HC apod..) a následně zásilka přišla normální poštou. Pokud byla přes limit, platil jsem dobírku v ceně vyměřeného DPH (plus pravděpodobně doběrečné).
Pochopil jsem to tak, že by to mělo platit s tím novým zákonem. Ono nějak si nedokážu představit že celnice zabaví zásilku třeba za 450 Kč a pošle ti to na dobírku s doplatkem 90 Kč. To totiž v podstatě celý výber DPH spolkne pošta za doručení zásilky a "státu" s toho nezbude pomalu ani na lepící pásku kterou by měl ten rozbalený balík znova zalepit... Ale u nás je možné všechno.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Kovboj píše:JirkaA píše:Já teda nevím, co v tom článku plácají o nutnosti vyzvednutí zboží na vyclívací poště. Nikdy jsem pro takovou zásilku nemusel osobně, vždy to proběhlo tak, že po mně chtěli mailem dokumenty (tak jak je to obvyklé a jak se stalo mnohým z nás při nákupu z HC apod..) a následně zásilka přišla normální poštou. Pokud byla přes limit, platil jsem dobírku v ceně vyměřeného DPH (plus pravděpodobně doběrečné).
Pochopil jsem to tak, že by to mělo platit s tím novým zákonem. Ono nějak si nedokážu představit že celnice zabaví zásilku třeba za 450 Kč a pošle ti to na dobírku s doplatkem 90 Kč. To totiž v podstatě celý výber DPH spolkne pošta za doručení zásilky a "státu" s toho nezbude pomalu ani na lepící pásku kterou by měl ten rozbalený balík znova zalepit... Ale u nás je možné všechno.
Poštovné až k mým dveřím uhradil odesílatel, jediné o co mohou částku za DPH navýšit, je poplatek za dobírku.
Ostatní náklady jdou k jejich tíži a nezajímají mne. Za doporučený dopis s doručenkou, kterým tě vyzývají k doložení dokladů k zásilce taky neplatíš, to je jejich problém a naše zbytečná starost. BTW pošta = stát.
OK2WY
- pikus 1
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem hlavně zvědav, jak na to po 1. lednu zareagují cenově dovozci- prodejci...
Pro ně se v podstatě nic němění. DPH a CLO platili už do teď....
Jenže podle mě jak ,,ucejtí" problém s individ. dovozem tak hned podraží...myslím že z toho mají radost
Pro ně se v podstatě nic němění. DPH a CLO platili už do teď....
Jenže podle mě jak ,,ucejtí" problém s individ. dovozem tak hned podraží...myslím že z toho mají radost
Naposledy upravil(a) pikus 1 dne čtv 25.11.2010 22:05, celkem upraveno 1 x.
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...