Ake lietadlo je vhodne na zaciatok???
No dobre...pozeral som na nete to prislusenstvo a som s toho jelen
a ked som to prislusenstvo zratal vyslo viac ako stoji samotna beta 1400
ja na tu betu nasetrim kupuim RTF set ale kim na nu nasetrim popozeram si tie technicke veci kde sa nachadza vmodeli regulator a neviem co vsetko dobre si to nastudujem kupim betu az ju rozbijem tak niaku cas napr. vrtulu tak potom mi tie info budu dobre mate pravdu.........bez toho ze si nic neprecitam tak sa na to mozem radsej vykaslat....ale ratajte s tim ze budem mat zase ulet a najdem niaky rachotinu a budem ju chciet kupit a napokon sa zase vratim k bete
inak rimr s tim clankom by to nebolo najhorsie ale fakt zislo by sa mi to porozmyslaj o tom

-
rampa_mckvak
- Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Hosde tak jak to tady čtu musim ti říct, že seš fakt případ. Hele každej nějak začínal, každej něčemu nerozuměl, každej se tady na něco ptal. Já když si vzpomenu na některé své dotazy, tak se dnes divím, že mě to tenkrát nebylo jasné, ale ty seš fakt exot. Hele nic ve zlém, ale nech si poradit. Když začínáš, tak opravdu potřebuješ dost peňazí do začátku. Tomu se nevyhneš.
Můžu se zeptat kolik ti je? Při druhém letadle už náklady budou nižší třeba o vysílačku, nabíječku, nabíjecí kabely... Chce to i číst a hledat a ne se jen ptát. Zajdi i na letiště, louku, kde se scházejí modeláři, nebo jen letci a ptej se a koukej. Kupuj postupně, nebo šetři. Nebo si kup hračku a chvíli budeš poletovat a pak tě to přestane bavit. Létat se dá celý rok i když mrzne. Obdivuju zde ty co mají s tebou takovou výdrž, ale bojuj, nedej se.
Já bych dnes šel do té Bety 1400.
Můžu se zeptat kolik ti je? Při druhém letadle už náklady budou nižší třeba o vysílačku, nabíječku, nabíjecí kabely... Chce to i číst a hledat a ne se jen ptát. Zajdi i na letiště, louku, kde se scházejí modeláři, nebo jen letci a ptej se a koukej. Kupuj postupně, nebo šetři. Nebo si kup hračku a chvíli budeš poletovat a pak tě to přestane bavit. Létat se dá celý rok i když mrzne. Obdivuju zde ty co mají s tebou takovou výdrž, ale bojuj, nedej se.
Já bych dnes šel do té Bety 1400.
Co neubrzdíš neukecáš.
Fakt je, že sa tu vyberal Model, a výbava sa brala ako samozrejmosť.
Žiaľ, vo väčšine setov je výbava ktorá nie je príliš kvalitná.. Ale stačiť by mala, aj keď niekedy vidíš ako to človeku začne fungovať poriadne až keď ju celú vymení....
Prvý model je ale podľa mňa až na poslednom mieste - kúp si niečo, hocičo čo letí, ak si nikdy nlietal aj keď to bude nerozbitné tak sa to časom otlčie. Neváhaj nad tým zbytočne dlho. Motor vzadu je ale veľká výhoda.
- potrebuješ vysielač s príjmačom (čo spolu fungujú, t.j. zjednodušene "rovnaký typ"),
- dve alebo štyri servá (podľa veľkosti modelu, na začiatok netreba nič extra).
- motor s vrtuľou a regulátorom (k dnes bežnejším "strieďákom" idú iné regulátory ako k Mig400!) Regulátor robí aj 5V pre príjmač a servá.
- Baterky vhodné = primerané veľkosťou a kvalitou k tomu motoru
- model.
- človeka čo poradí s osadením a zalieta (platí aj pre tie sety!)
Modely klasického tvaru sa dvoma servami ovládajú len čiastočne, výškovka a smerovka - chýba náklon čiže krídelká. Ak to chceš komplet tak treba servá štyri.
Ja si tu dobolím poradiť ako prvý model samokrídlo.
, napr Swift II http://www.polenamodels.cz/samokridla-epp/ .
Ak začneš takto "odzadu", možno bude na začiatok stačiť nejaký vysielač CADET4 2,4GHz ( to je ako v tej Beta1400), dve nejaké servá ( nech aj HXT900..), ako pohon nejaká obežka hoc aj najlacnejšia čo poznám CF 2812 (1500KV, 40g) s vrtuľkou 8/4 (na 2s!) a 12A regulátor. a 2s lipo tak 1000mAh.
K tomu potrebuješ nabíjač, myslím že to sa oplatí normálny nabíjač s displejom ale bohate stačí napr. Accucel6 (a zdroj z notebooku či z PC), tým nabiješ aj vysielač.
A začať lietať. Ostatné už pojde samo...
Keď to rozbiješ, kúpiš čo bude treba..
A keď budeš chcieť napríklad EasyStar alebo iný model, kúpiš si ho ako ARF (bez výbavy, tú prehodíš alebo dokúpiš len časť napríklad servá, a 3s Lipo, alebo rovno aj celý silnejší pohon)
Žiaľ, vo väčšine setov je výbava ktorá nie je príliš kvalitná.. Ale stačiť by mala, aj keď niekedy vidíš ako to človeku začne fungovať poriadne až keď ju celú vymení....
Prvý model je ale podľa mňa až na poslednom mieste - kúp si niečo, hocičo čo letí, ak si nikdy nlietal aj keď to bude nerozbitné tak sa to časom otlčie. Neváhaj nad tým zbytočne dlho. Motor vzadu je ale veľká výhoda.
- potrebuješ vysielač s príjmačom (čo spolu fungujú, t.j. zjednodušene "rovnaký typ"),
- dve alebo štyri servá (podľa veľkosti modelu, na začiatok netreba nič extra).
- motor s vrtuľou a regulátorom (k dnes bežnejším "strieďákom" idú iné regulátory ako k Mig400!) Regulátor robí aj 5V pre príjmač a servá.
- Baterky vhodné = primerané veľkosťou a kvalitou k tomu motoru
- model.
- človeka čo poradí s osadením a zalieta (platí aj pre tie sety!)
Modely klasického tvaru sa dvoma servami ovládajú len čiastočne, výškovka a smerovka - chýba náklon čiže krídelká. Ak to chceš komplet tak treba servá štyri.
Ja si tu dobolím poradiť ako prvý model samokrídlo.
, napr Swift II http://www.polenamodels.cz/samokridla-epp/ .
Ak začneš takto "odzadu", možno bude na začiatok stačiť nejaký vysielač CADET4 2,4GHz ( to je ako v tej Beta1400), dve nejaké servá ( nech aj HXT900..), ako pohon nejaká obežka hoc aj najlacnejšia čo poznám CF 2812 (1500KV, 40g) s vrtuľkou 8/4 (na 2s!) a 12A regulátor. a 2s lipo tak 1000mAh.
K tomu potrebuješ nabíjač, myslím že to sa oplatí normálny nabíjač s displejom ale bohate stačí napr. Accucel6 (a zdroj z notebooku či z PC), tým nabiješ aj vysielač.
A začať lietať. Ostatné už pojde samo...
Keď to rozbiješ, kúpiš čo bude treba..
A keď budeš chcieť napríklad EasyStar alebo iný model, kúpiš si ho ako ARF (bez výbavy, tú prehodíš alebo dokúpiš len časť napríklad servá, a 3s Lipo, alebo rovno aj celý silnejší pohon)
Napadol ma zádrhel na ktorý som nemyslel
- CADET4 vysielač nevie ovládať samokrídla!
Je potrebné zmiešať signál dvoch kniplov na dve servá tak, že na výškovku idú kormidlá rovnako (servá opačne) a na krídelká opačne (servá idú rovnako).
Dá sa to kúpiť napr. od Telinku (GWS V-mix do modelu) ale neviem či to funguje dobre.
- CADET4 vysielač nevie ovládať samokrídla!
Je potrebné zmiešať signál dvoch kniplov na dve servá tak, že na výškovku idú kormidlá rovnako (servá opačne) a na krídelká opačne (servá idú rovnako).
Dá sa to kúpiť napr. od Telinku (GWS V-mix do modelu) ale neviem či to funguje dobre.
No tak teda samokridlo nehame samokridlom ked na tom nefunguje ten ovladac
ale ja doma ovladac mam z RC auta ale to asi nemoze byt ci????? ale asi mam maly dosach..........takze si mam kupit ARF set??? letisko tu bohuzial neni ale niaky modelary tu su........
lenze ja neviem ci dokazem napojit tie kabliky PLS POVEDZTE MI CI JE TO VELMI NAROCNE ALEBO TO ZVLADNE KAZDY????
lenze ja neviem ci dokazem napojit tie kabliky PLS POVEDZTE MI CI JE TO VELMI NAROCNE ALEBO TO ZVLADNE KAZDY????
- BOBIKA
- Kontaktovat uživatele:
ahoj jak tak koukám tak toho máš dost
ovladač z auta nelze použít na letadlo,kup si buď arf set té bety a k tomu na modelbazaru si dokoupíš rc soupravu,baterku,nabíječ atd. ale pro tebe bude výhodnější si tu betu koupit v RTF ,máš komplet sadu,naučíš se lítat a pomal se dostaneš do našich řad,věř mě taky jsem začínal a taky na sadě rtf a nic o tom nevěděl ale kluci tady na foru pomohly 
no holt se učím,DX8,FASCINATION,Radian,
No ved zrejme budem musiet kupit RTF lebo beta ARF mi vysla z potrebnimi vecickami takim istim prijmacom a vysielacom s takou istou nabijackou a z ostatnymi vecami mi vysla 190EURO a rtf set stoji 140 takze pekny rozdiel a co tak toto http://www.rcmodel.sk/obchod/action/pro ... 1149.xhtml ci to je ARF??? je hore napisane arf ale dole je ze je hotovy staci len vsetko pripravit a mozete ist lietat
a inak co tak SKY LADY ci to je naprd http://www.rcmodel.sk/obchod/action/pro ... 2050.xhtml rozmyslam ze kupim vetrone su lacnejsie a ked aj zlomim vrtulu kupim ostanu mi peniaze
- BOBIKA
- Kontaktovat uživatele:
ty motory ve předu....nevím nevím to pro tebe asi nebude to nejlepší,jeden pád na čumák a jdeš domů,třeba ne třeba se mýlím ale pokud jsi nikdy nelítal.....
ten první model neznám,sky lady-někdo nadává někdo chválí a našetři prachy a kup betu,můžeš sní přistávat kde chceš a dost toho vydrží 
no holt se učím,DX8,FASCINATION,Radian,
Hosde píše:...PLS POVEDZTE MI CI JE TO VELMI NAROCNE ALEBO TO ZVLADNE KAZDY????
Náročné... to je nepresný výraz - podľa mňa to nie je náročné, LEN treba presne vedieť čo kam ako patrí, stačí pochopiť základný princíp. Ak ale zapojíš baterku tam kam nepatrí alebo dáš káble naopak, tak to zhorí, úplne, a musíš to kúpiť nové.
Ak kúpiš baterku inde ako regulátor, pravdepodobne tam budú iné konektory, a bude ich treba odstrihnúť a naletovať tam rovnaké.
Modelár bude letovačku potrebovať, napríklad na motore sú väčšinou len tri dráty a na regulátor sa letujú (alebo sa tam letujú konektory napr. "gold 3,5mm").
Do príjmača sa zapájajú veci štandardnými servokonektormi ktoré sú vždy rovnaké, to je v pohode (len treba pozrieť na ktorú stranu patrí čierny "-" a na ktorú žltý "S" ako signál.
Ako úplne prvé zoznámenie je asi dobre keď to kúpiš ako celok, už zapojené.
Ale ak nie tak stačí poriadne popozerať návod alebo tie články na internete.
Hosde píše:... a co tak toto http://www.rcmodel.sk/obchod/action/pro ... 1149.xhtml ci to je ARF??? je hore napisane arf ale dole je ze je hotovy staci len vsetko pripravit a mozete ist lietat![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
a inak co tak SKY LADY ci to je naprd http://www.rcmodel.sk/obchod/action/pro ... 2050.xhtml rozmyslam ze kupim vetrone su lacnejsie a ked aj zlomim vrtulu kupim ostanu mi peniaze
Ten SoarWing je konštrukčný model, pri tvrdom páde z toho zostane za igetlitku polámaného dreva.
Na začiatok je vhodnejšie EPP ktoré sa prinajhoršom roztrhne a stačí zlepiť sekunďákom (a nie polystyrén, lebo ten sa aj stláča a navyše ho sekunďák rozleptá - Skylady je plastový trup a polystyrénové krídlo).
Pri motore vpredu okrem zlomenia vrtule môžeš ohnúť či zlomiť osku motora alebo prasknúť jeho držiak, a to sú vážnejšie opravy.
Na začátku jsem toho pročetl tady na Rcmanii hodně a jako první letadlo jsem si vybral AXN Floater Jet. Náhodou ho měli na Hobbyking.com. Přikoupil jsem nabíječku, nějaké zdroj, nějaké konektory a 110 dolarů bylo pryč. Počkal jsem si až budou mít vysílačku Turnigy 9Ch objednal a k ní přibalil drobnosti (lepidlo, frézku Dremelku, tříkanalový přijímač, baterky) a hle dalších 120 dolarů fuč. Mám ale celkem slušné radio i letadlo.
Koupil jsem kablík a začal trénovat na simulatoru.
Z toho Floater Jetu jsem měl docela respekt. Po shlédnutí videí na na Netu se mi moc nechtělo s ním začínat. Umí být rychlý. Navíc jsem neměl nikoho kdo by mi pomohl se záletem.
Povedlo se mi koupit létaného Flopa II od Šad Model http://www.sad.okdar.net/flop.htm a udělal jsem dobře (zdravím kaplíka:). Dal do něj tříkanál přijímač a hurá na to.
S Flopem jsem zažil několik "Jéé"
První bylo "jéé ono to letí"
Druhé bylo "Jéé ono to reaguje na páčky"
a teď zažívám "Jéé ono to letí kam chci"
).
Musí se s ním létat za bezvětří popřípadě slabého větru, ale je to dostatečně pomalé abys měl čas opravit špatné povely. Dvakrát jsem mu přelomil trup a za 15 minut s tím šlo letět, Jednou jsem napraskl křídla a to je vše. U takto pomalého letadla nevadí ani to, že má motor vepředu.
Během toho co létám s Flopem,k sháním nějrůznější věci na dokončení Floater Jeta, sehnal jsem skelnou tkaninu a olaminoval trup, sehnal jsem onetime tmel a sundal samolepky a nastříkal sprayem, sehnal jsem magnety na spojení křídel atd. Čas mě celkem netlačí, když mám s čím létat. Jako bonus jsem se seznámil s lidmi, kteří mi se záletem pomohou.
Koupil jsem kablík a začal trénovat na simulatoru.
Z toho Floater Jetu jsem měl docela respekt. Po shlédnutí videí na na Netu se mi moc nechtělo s ním začínat. Umí být rychlý. Navíc jsem neměl nikoho kdo by mi pomohl se záletem.
Povedlo se mi koupit létaného Flopa II od Šad Model http://www.sad.okdar.net/flop.htm a udělal jsem dobře (zdravím kaplíka:). Dal do něj tříkanál přijímač a hurá na to.
S Flopem jsem zažil několik "Jéé"
První bylo "jéé ono to letí"
Druhé bylo "Jéé ono to reaguje na páčky"
a teď zažívám "Jéé ono to letí kam chci"
Musí se s ním létat za bezvětří popřípadě slabého větru, ale je to dostatečně pomalé abys měl čas opravit špatné povely. Dvakrát jsem mu přelomil trup a za 15 minut s tím šlo letět, Jednou jsem napraskl křídla a to je vše. U takto pomalého letadla nevadí ani to, že má motor vepředu.
Během toho co létám s Flopem,k sháním nějrůznější věci na dokončení Floater Jeta, sehnal jsem skelnou tkaninu a olaminoval trup, sehnal jsem onetime tmel a sundal samolepky a nastříkal sprayem, sehnal jsem magnety na spojení křídel atd. Čas mě celkem netlačí, když mám s čím létat. Jako bonus jsem se seznámil s lidmi, kteří mi se záletem pomohou.
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
Poslouchej Hosde, už víme že nemáš vlastně nic,
jaký na to máš budget?
Hoď cifru (např. 100E - 130E) a pak má význam něco řešit a propočítávat.
Jinak se tu budeš furt motat jak kača v čepici...
Známe to z byznysu: "prosím vás já bych chtěl vytisknout něco, no nevím, asi A4, ale možná jen A5, asi barevně ale možná to bude stačit jen jednobarevně, nějaký pěkný papír, co tam bude ještě vymyslíme, a kolik toho bude? Notak akorát... Kolik by to tak zhruba plus mínus stovka, nejsem puntičkář stálo?
jaký na to máš budget?
Hoď cifru (např. 100E - 130E) a pak má význam něco řešit a propočítávat.
Jinak se tu budeš furt motat jak kača v čepici...
Známe to z byznysu: "prosím vás já bych chtěl vytisknout něco, no nevím, asi A4, ale možná jen A5, asi barevně ale možná to bude stačit jen jednobarevně, nějaký pěkný papír, co tam bude ještě vymyslíme, a kolik toho bude? Notak akorát... Kolik by to tak zhruba plus mínus stovka, nejsem puntičkář stálo?
Vynikající letadlo na začátek a zároven nejlevnější řešení je toto
http://elektromodely.com/modely/product ... ts_id=4358
a k tomu tohle,i když lepší by byla rc 2.4G
http://elektromodely.com/modely/product ... ts_id=3756
a k tomu knihu Začínáme s elektrolety,prodává se i u vás.Hlavně to chce číst,a uvědomit si že to opravdu není levný koníček.Jedna baterka na začátek taky nestačí,sem tam vrtule,ono to všechno něco stojí.
http://elektromodely.com/modely/product ... ts_id=4358
a k tomu tohle,i když lepší by byla rc 2.4G
http://elektromodely.com/modely/product ... ts_id=3756
a k tomu knihu Začínáme s elektrolety,prodává se i u vás.Hlavně to chce číst,a uvědomit si že to opravdu není levný koníček.Jedna baterka na začátek taky nestačí,sem tam vrtule,ono to všechno něco stojí.