Turnigy 9X 9Ch

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1801 Příspěvek od RiMr »

kloubm píše:Příjemný den,

taky se musím připojit s poděkováním. Bohužel jsem také koupil T9x se špatným SW. Díky ochotě lidí z fóra jsem nyní šťastným majitelem fungujícího rádia s novým FW.

Jsou to fikus a petrs2010. Pánové, patří vám mé velké DÍKY.

Zatím největší radost mi udělala, mimo jiné :-), funkce dvojích výchylek včetně nastavení různých exponenciálů . Přepínatelná jením přepínačem.

Michal

Kluci, tak to jsou bezva zprávy! Jednak že funguje T9x, ale HLAVNĚ že funguje modelářská výpomoc!
Ten soft co tam máte... O co se jedná? Jde o kompletně nový FW, nebo o rozšíření stávajícího FW? O tom jsem totiž cosi slyšel, ale nic víc...?
Přiznám se, že myšlenka "pouze" rozšíření stávajícího FW je mi zatím bližší než kompletně nový FW...
Kontaktovat uživatele:

#1802 Příspěvek od Damillo »

Tak to jsou super správy :wink: Jen je škoda, že nevím o nikom tady v IRL, kdo by to případně dokázal nahodit. Nejstarší syn začíná koketovat s myšlenkou, že by taky zkusil RC letadla. Mě by se pro něj líbila MPX Cockpit MM, už proto, že doma mám verzi SX a nebyl by problém propojit je kabelem. Jenže MM se už nevyrábí a co jsem koukal na eBay, tak cena za jetou soupravu je třikrát vyšší, jak za novou Turnigy. Opravit si něco pájkou není problém, ale přeflashování firmware... na to nemám ani odvahu, ani znalosti. Leda snad až poletím někdy do ČR, že bych se s někým domluvil, kdo by to překopal. Nabízí se někdo :?: :twisted:
Multiplex Cockpit SX s hack modulem DHT, Easy Glider Electro, SportWing
AR1
Kontaktovat uživatele:

#1803 Příspěvek od AR1 »

Rýpat s pájkou v Tgy9X je myslím ve většině případů nevyhnutelné (pokud chce člověk spolehlivost). Ono když jsem kvůli přehození módu rozpůlil poprvé Tgy a viděl jsem několik desítek špatně sletovaných spojů, kuličky cínu všude možně atd.. tak jsem prostě pájkou musel opravovat

Já myslím, že tohle byste si měli dát někam za rámeček. S tímhle řídíte vzduchem lítající modely? Blbej soft, blbý pájení..a co součástky? Ty kontrolujete- měníte jak? 8O
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1804 Příspěvek od RiMr »

AR1 píše:Rýpat s pájkou v Tgy9X je myslím ve většině případů nevyhnutelné (pokud chce člověk spolehlivost). Ono když jsem kvůli přehození módu rozpůlil poprvé Tgy a viděl jsem několik desítek špatně sletovaných spojů, kuličky cínu všude možně atd.. tak jsem prostě pájkou musel opravovat

Já myslím, že tohle byste si měli dát někam za rámeček. S tímhle řídíte vzduchem lítající modely? Blbej soft, blbý pájení..a co součástky? Ty kontrolujete- měníte jak? 8O

Nerýpaj Futabo... :D :D
Já jsem třeba do žádné ze svých s pájkou nelezl...

Ale do setovky od Pelikána zase jo... V tomhle našem póvlu si nevybereš...
Vlastně :idea: vybereš... Setovku s mechanickým reversem, nebo za stejné love a ve stejné kvalitě rádio schopné nečekaných mixů...
Zda-li se tak divílkuješ nad setovými rádii? :wink:
Kontaktovat uživatele:

#1805 Příspěvek od Damillo »

Není to tak dávno, kdy si rádio bastlil doma kde kdo a nikomu nevadilo, že s tím dráždí éro s detoňákem a dneska je tu halda moralistů, kterým je děsně proti srsti přepájet v rádiu 4 drátky :idea:

Holt ne každý má na Fujtajblu.
Naposledy upravil(a) Damillo dne úte 07.12.2010 13:33, celkem upraveno 1 x.
Multiplex Cockpit SX s hack modulem DHT, Easy Glider Electro, SportWing
sicco
Kontaktovat uživatele:

#1806 Příspěvek od sicco »

Já jsem celkem spokojený s rádiem tak jak je. Spousta věcí by mohla být trochu lepší. Ale za ty prachy si stěžovat nebudu. Mimochodem nevim proč bych kontroloval součástky. Ty jsou v všech rádiých +/- prakticky ty samé. Stejně je dělaj všechny v čínský fabrice :D... Rozdíl je v tom, že třeba Tgy asi letují ručně a Futabu proženou automatem... Rozdíl je v tom, že značkový rádia při výrobě kontrolují při průchodu každým výrobním cyklem. Rozdíl je taky v tom, že u značkovýho rádia najdete hromady různejch letáčků, certifikátů, ověření atd. Ale opravdu se tohle všechno vyplatí za pětinásobnou cenu? Jo a viděl jsem i značkové rádia rozebraný a některý kvalitně taky nic moc... A spousta lidí se tím chlubí jak je to super a bezva..

A já jsem zastáncem toho, že kdo neumí vzít do ruky pájku aniž by něco nezničil by si neměl řikat modelář :D
můj blog o RC: http://bahamo.cz
petrs2010

#1807 Příspěvek od petrs2010 »

RiMr píše:
kloubm píše:Příjemný den,

taky se musím připojit s poděkováním. Bohužel jsem také koupil T9x se špatným SW. Díky ochotě lidí z fóra jsem nyní šťastným majitelem fungujícího rádia s novým FW.

Jsou to fikus a petrs2010. Pánové, patří vám mé velké DÍKY.

Zatím největší radost mi udělala, mimo jiné :-), funkce dvojích výchylek včetně nastavení různých exponenciálů . Přepínatelná jením přepínačem.

Michal

Kluci, tak to jsou bezva zprávy! Jednak že funguje T9x, ale HLAVNĚ že funguje modelářská výpomoc!
Ten soft co tam máte... O co se jedná? Jde o kompletně nový FW, nebo o rozšíření stávajícího FW? O tom jsem totiž cosi slyšel, ale nic víc...?
Přiznám se, že myšlenka "pouze" rozšíření stávajícího FW je mi zatím bližší než kompletně nový FW...

Kluci tam mají software od Erazze (Izrael). Tady je manuál:

http://er9x.googlecode.com/svn/trunk/do ... 0Guide.pdf

Značně rozšiřuje možnosti Tg9x. Zmixovat se dá cokoliv s čímkoliv, funkce se dají přiřadit libovolným ovladačům, je zde možnost kalibrace ovladačů, kalibrace napětí baterie, fw je připraven pro podsvícení displeje a tuším, že při použití Jeti duplexu umí zobrazovat telemetrické údaje přímo na displeji vysílače. Plus spousta dalších "vychytávek".

Jinak já bych tuhle vysílačku až tak nezatracoval. Zatím mi prošlo rukama 8 ks a s tím HW to zase tak zlé není. Pozor .. Je velký rozdíl mezi V1 a V2. Mimo modulu vysílač vlastně obsahuje jen procesor Atmega64 a pár pasivních součástek. Kvalita pájení určitě minimálně srovnatelná se všemi "setovými" rádii a rádii nižší a střední třídy. A třeba daleko lepší, než například svého času u MPX Royal Evo 12 (moduly se syntézou). A to nebylo zrovna levné rádio. Turnigy jsem si také pořídil i když vlastním Futabu 12FG.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1808 Příspěvek od RiMr »

petrs2010 píše:Kluci tam mají software od Erazze (Izrael). Tady je manuál:

Značně rozšiřuje možnosti Tg9x. Zmixovat se dá cokoliv s čímkoliv, funkce se dají přiřadit libovolným ovladačům, je zde možnost kalibrace ovladačů, kalibrace napětí baterie, fw je připraven pro podsvícení displeje a tuším, že při použití Jeti duplexu umí zobrazovat telemetrické údaje přímo na displeji vysílače. Plus spousta dalších "vychytávek".

Díky za odpověď.
Ale rozumím tomu tedy dobře, že jde o kompletní FW který nahradí ten originální, není to ten originální + něco navíc?

#1809 Příspěvek od meduza666666 »

RiMr píše:
petrs2010 píše:Kluci tam mají software od Erazze (Izrael). Tady je manuál:

Díky za odpověď.
Ale rozumím tomu tedy dobře, že jde o kompletní FW který nahradí ten originální, není to ten originální + něco navíc?

No to je na jedne strane dobra zprava a na druhe tak trosku katastrofa, jestli RiMr zbehne k novemu softu, tak spousta Lamicek jako ja bude mit tak trosku problem a nebo Peters2010 neskutecnou hromadu prace :)
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1810 Příspěvek od RiMr »

klííííd, to budu mít jen tak pro šťourání... :D
Mám starou T9x v1 bez modulu, tak tam chci koupit FrSky modul s telemetrií, nacpat tam nějaký alt. FW (asi tento, myslím že nemusíme mít každý svůj alt. FW, ať je aspoň nějaká vzájemná podpora :D )
no a s tím pípat do úplného zblbnutí... :D
Mám tam nachystané to obyč. dvoumetrové EPO ASW-28, tak mu chudákovi naložím, bude mít šestiservové křídlo (4xkřidélka/flaperony + 2x brzdy), chci si na něm vyzkoušet relativně bezpečně nějaké věci. No a ten alt. FW na to bude jak dělaný... :wink:
Nic s čím bych chodil mezi lidi, jen takové to domácí páčkování na poli... :D

#1811 Příspěvek od petrs2010 »

Je to komplet nový soft. Teda ne nový, ale upravený th9x. Což je úplně jiný, než ten originál Turnigy :D
AR1
Kontaktovat uživatele:

#1812 Příspěvek od AR1 »

RiMr píše:
AR1 píše:Rýpat s pájkou v Tgy9X je myslím ve většině případů nevyhnutelné (pokud chce člověk spolehlivost). Ono když jsem kvůli přehození módu rozpůlil poprvé Tgy a viděl jsem několik desítek špatně sletovaných spojů, kuličky cínu všude možně atd.. tak jsem prostě pájkou musel opravovat

Nerýpaj Futabo... :D :D
Já jsem třeba do žádné ze svých s pájkou nelezl...

Ale do setovky od Pelikána zase jo... V tomhle našem póvlu si nevybereš...
Vlastně :idea: vybereš... Setovku s mechanickým reversem, nebo za stejné love a ve stejné kvalitě rádio schopné nečekaných mixů...
Zda-li se tak divílkuješ nad setovými rádii? :wink:

čau Richarde, to víš že ne. Protože chápu jakou mají úroveň a zatím tu o nich není thread. Ale nemyslíš že několik desítek špatně sletovaných spojů, kuličky cínu všude možně atd je normální RC vysílač?
Neber to zle, ale nemyslím, že popularizace T9 je krok správným směrem. Spousta lidí získá pocit, jak na to za 55USD vyzrálo, jen to malinko doladí a uvidíš, přijde doba, kdy to někdo dá do x kilovýho éra a někam to jebne křičíc - neřídím! Ono nejde o to, že někdo udělá laciný vysílač, kdyby byl laciný tím, že je jednoduchý, ale v té jednoduchosti by byla standardní kvalita. A u T9 není zaručeno nic, což si tady místní debatéři navzájem dokazují, ale i s klidem ignorují. Nejde o to, že nefungující soft český šikula přehraje jiným - jde o to, že z tý fabriky klidně něco takovýho vyleze. Soft vidíš že nejde - a co vidíš dál?
Udělej téma a web na ty setový rádia a vsadím se, že to časem do 700 vrťase někdo dá.
Jinak good luck.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1813 Příspěvek od RiMr »

petrs2010 píše:Je to komplet nový soft. Teda ne nový, ale upravený th9x. Což je úplně jiný, než ten originál Turnigy :D

Chápu, v sobotu večer, v neděli ráno a to včera dnes a zítra... :D
Kontaktovat uživatele:

#1814 Příspěvek od RiMr »

AR1 píše:čau Richarde, to víš že ne. Protože chápu jakou mají úroveň a zatím tu o nich není thread. Ale nemyslíš že několik desítek špatně sletovaných spojů, kuličky cínu všude možně atd je normální RC vysílač?
Neber to zle, ale nemyslím, že popularizace T9 je krok správným směrem. Spousta lidí získá pocit, jak na to za 55USD vyzrálo, jen to malinko doladí a uvidíš, přijde doba, kdy to někdo dá do x kilovýho éra a někam to jebne křičíc - neřídím! Ono nejde o to, že někdo udělá laciný vysílač, kdyby byl laciný tím, že je jednoduchý, ale v té jednoduchosti by byla standardní kvalita. A u T9 není zaručeno nic, což si tady místní debatéři navzájem dokazují, ale i s klidem ignorují. Nejde o to, že nefungující soft český šikula přehraje jiným - jde o to, že z tý fabriky klidně něco takovýho vyleze. Soft vidíš že nejde - a co vidíš dál?
Udělej téma a web na ty setový rádia a vsadím se, že to časem do 700 vrťase někdo dá.
Jinak good luck.

Dívej, vím jak to myslíš a skoro se vším souhlasím...
Ale jednak, těch několik desítek spojů co "vyžadovaly" přeletování... Působí to na mě jako že to spíš dotyčného bavilo a chce mít sichr. Vím jak T9x zevnitř vypadá a skutečně si nedovedu představit "desítky" spojů co se musí opravit. Je to bastl, o tom žádná, ale stále se dostáváme na tu oblast toho zásadního rozhodnutí na hypotetický (a často reálný) dotaz:

"Mám dva tisíce na rádio a chci lítat, pokud možno na 2,4GHz. Co mám dělat...?"

Možnosti:

- kup si rádio HK, T9x, setovku s letadlem a lítej a padej, až se to naučíš a začneš dělat pořádné letadla, koupíš si pořádné rádio, nebo přinejhorším zůstaneš u malých bublinek, taky na tom není nic špatného.
(otázka - je spolehlivější, rozuměj míň špatná, alternativa k HK šestikanálům či T9x za dva tisíce za Tx a Rx? Nemluvě o HK čtyřkanálech za pár stovek včetně šestikanálového Rx a dopravy...)

- za dva tisíce za rádio se lítat nedá, vyprdni se na to, hlavně neber ty levné čínské rádia nebo setovky. Přišetři si pár tisíc a pak teprve začni lítat
(otázka 1 - skutečně někteří z vás nedovedou pochopit, že i ty dva tisíce (jen za rádio!) jsou pro mnohé maximum co jsou schopni/ochotni do toho vrazit? Takže tihle lidé prostě nemají modelařit?
otázka 2 - skutečně jsou tyto čínské bastly v provozu nebezpečnější, než tak často viděná stará krystalová rádia, někdy dokonce na 27MHz? Už několikrát jsem slyšel "tohle rádio stálo před patnácti lety dva platy, NEMŮŽE být míň bezpečné než dnešní rádio za cenu slušné večeře při výročí sňatku". Opravdu?)

Dotaz:
Co nazýváš "popularizací"? Pár shromážděných videí a návodů jak co nastavit, aby se zmenšila možnost pádu na blbé nastavení?
Takže je lepší nechat v tom začátečníky tápat a nechat je ať to zkouší pěkně "v luftě"? 8O
Jo ták, lepší je jim vůbec existenci těchto "systémů" utajit, rači ať se nám s tou čínou nemotají ve vzduchu, bude to tak pro všechny bezpečnější. Golf a RC lítání prostě není pro každého! :wink:

Další věc.
I na svých stránkách velmi často zdůrazňuju limity těchto řešení. A zastávám názor, že člověk který vystřílí školu, to neudělal protože hrál počítačové hry, ale že to udělal protože je to pako a zabíjel by i bez těch her, akorát by třeba použil rýč nebo nůž (inspirován jatkami v pohádce o Červené Karkulce), zastávám názor, že zdravý a silný člověk který je v Praze dlouhodobě na podpoře je parazit, který nebude makat ani kdyby čert na koze jezdil, protože to má prostě už tak naučené a zastávám názor, že člověk co použije T9x na řízení pětikilového EDF stroje, je pako bez vztahu k T9x a svoji cestu jak někoho a něco ohrozit by si našel s jakýmkoliv rádiem. Ostatně, viz nedávné video s ránou na Točné (zapnutí FM vysílače bez dotazu na kanál), rána na Lipencích nebo kde to bylo (velký model osazený regem do lodi určený k chlazení vodou!) a tak podobně. A URČITĚ nelítali s T9x...! Ale s blbostí rozhodně a na tu je každá technika krátká.

Čili promiň, ale tvzení, že zveřejňování informací a návodů (a varování před limity!) ohledně T9x vlastně tyto lidi nabádá aby se chovali nezodpovědně, je, mírně řečeno, mylné...

Můj názor, nikomu ho nevnucuju, ale stojím si za ním... :wink:

#1815 Příspěvek od JMalik »

sicco píše:................ Mimochodem nevim proč bych kontroloval součástky. Ty jsou v všech rádiých +/- prakticky ty samé. Stejně je dělaj všechny v čínský fabrice :D... Rozdíl je v tom, že třeba Tgy asi letují ručně a Futabu proženou automatem...............
Rozdíl je taky v tom, že u značkovýho rádia najdete hromady různejch letáčků, certifikátů, ověření atd. Ale opravdu se tohle všechno vyplatí za pětinásobnou cenu? Jo a viděl jsem i značkové rádia rozebraný a některý kvalitně taky nic moc... A spousta lidí se tím chlubí jak je to super a bezva..

to Rimr,
nějak si možná ty účastníky doseřiď v názorech.
Už mi občas někdo píše po SZ když se diskutuje Aurora, T8,....., proč ne taky Turnigy T9, že četli ve vlákně........... :lol:
Zamčeno

Zpět na „Turnigy T9x“