třídy vrtulníků -rada

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
FlyBear

#31 Příspěvek od FlyBear »

vaca píše:Radost číst, dekuji!
Ještě musim projít všechny možnosti i když zatim jen co se týče draku, protože serva a vůbec vybavení vťase bude asi další kapitola sama o sobě...

Řeknu ti to asi takhle - za předpokladu, že to s heliínama myslíš vážně a že jsi už celkem rozhodnutý do toho opravdu jít, ta postupuj následovně.

1. etapa:

Úplně ze všeho nejdřív si kup simulátor. Řekněme, že Phoenix.

K němu ihned budeš potřebovat ovladač. Jsou různé levné možnosti, ale já osobně bych ti doporučil rovnou k němu koupit i slušné rádio, které pak použiješ na ostré helině.

Vyber si dle vkusu a peněženky, popisů a hádek o rádiích je tu na fóru dost :wink: Třeba Dx6, Dx7, Aurora, T8FG, atd... Pokud na to teď máš, jdi raději do lepšího rádia. Bude se to hodit - vydrží ti mnoho let a mnoho modelů. Ta Dx6 je z tohoto pohledu nejhorší alternativa, T8FG pro helináře asi nejlepší (pokud nechceš něco ještě víc).

2. etapa:
Přes zimu lítej na simu. Opravdu to ber poctivě, trénuj pokud možno každý den. Nebo aspoň párkrát do týdne.

Osahej si na simu různé modely. Je jich tam v ceně docela dost. Vyzkoušej si třídy 600, 500, 450... Sám uvidíš.

No a tady se ti právě může hodit, že už máš rádio - pocit ze simulace bude opravdovější.

3. etapa:
Na jaře se rozhodni, jakou třídou začneš naostro. Díky tomu simulátoru už budeš mít daleko jasněji.

Podle toho, co ses naučil na simu, jaký si z toho získal pocit a taky kolik si do jara ušetřil korunek, se pak rozhodni.

Promysli si to.

4. etapa:
Až máš promyšlenou tu třídu, jdi do toho.

Dejme tomu, že se rohodneš buď pro 450 nebo pro 600 (to jen tak uvažuju o příkladech, bude to na tobě).

No a pak si kup kompletní sestavu Align T-Rex 450 Super Combo nebo Align T-Rex 600 ESP Super Combo (to byl sice jen příklad, ale docela dost vážně míněný).

Proč doporučuju zrovna tyhle sestavy?

- Jsou osvědčené a docela kvalitní.

- Vše je součástí balení, včetně elektroniky a serv (kromě přijímače a baterek). Nemusíš tedy pracně vybírat něco, čemu zatím stejně nerozumíš.

- Ta setová elektronika není sice světovou špičkou, ale od Alignu to taky rozhodně není žádný šunt. Jejich úroveň je dobrá nejen pro začátečníka. Rozhodně ji nebudeš muset hned tak měnit :wink:

- Celá ta sestava stojí daleko míň, než za kolik bys obdobně kvalitní stroj postavil z jednotlivých komponent. A navíc to máš zcela bez práce se sháněním a laděním správných komponent.
vaca

#32 Příspěvek od vaca »

Pravda, vysílačka bude první velké rozhodnutí.

T8FG vypadá opravdu dobře, něco sem stihnul i přečíst, například i na vitocz.net -přesně i chápu tu filosofii, že tohle rádio vypadá opravdu vyspěle a je to investice na dlouhý čas.

Já teď teda přemejšlím mezi tou dx6/dx7 protože je to defakto za polovic.
->Budu to muset ještě opravdu důkladně celé znovu promyslet. Zde už začínají hrát významnou roli ty finance :(

Přiznám se, původně úplně nazačátku jsem myslel že bych osedlal zmíněnou WA 180z která by vyšla v podstatě za hubičku a a šel bych rovnu na to.
-To byla jen taková představa, začal jsem tedy číst tady na fóru a zjišťoval spoustu negativních zkušeností a varování.
-Přehodnotil jsem tedy situaci a řekl si že bude lepší dát třeba dvojnásobek a mít nějakou "jistotu" a víc možností.
-Nyní čím dál tím více se tom dozvídám, tím více se posouvají finanční nároky na věc.
-Teď jstojím na prahu rozhodnutí jestli si můžu dovolit relativně drahý ale bezpochyby krásný koníček, nebo dělat třeba i "bolestivější" kompromisy.

Přesně chápu vaše zkušenosti a rady v těhto ohledech, protože se tomu věnujete už nějaký čas, vyznáte se v problematice a určitě ste se už mnohokrát sami "spálili".
Vážím si proto vašich rad, které mi mohou ušetřit spoustu litování.

V tuto chvíly jsem ale opravdu na vážkách, neboť investice do pro mne dražšího rádia by mi oddálila celou věc zásadněji. Nehledě na to že DX6/7 bych pořídit dokázal, ale na vyspělejší futabu bych musel ještě asi chvíly čekat.

Jak už jsem jednou napsal, u mne hrajou finance trochu větší roli, nevidím jako problém kupování dílů a součástek a ročně tak proinvestovat, ale jednorázově větší sumy mi můžou působit trochu problémy.
Z druhé strany je mi jasné že rádio je opravdu záležitost dlouhodobá a víceméně univerzální. Dále taky že rádio "nepadá" a neupgraduje po dílech jako vlastní stroj, proto je to spíš o tom jednorázovym placení...
Jenomže víte co, vlastnost člověčí je nedočkavost a proto i já bych už nejraději hýčkal nějaký ten stroj a získával zkušennosti/zážitky z praxe...

No mám teď teda v hlavě opravdu brouka. Jestli celou věc odložit a jít do toho z kraje opravdu podstivě a mít potom asi i větší klid a jen se snažit rozvíjet a nebo udělat nějaký ten bolestivější kompromis a začít prostě s menšímy nároky.
krtek2k

#33 Příspěvek od krtek2k »

bud na sebe tvrdej, nez jsi prisel o panictvi taky jsi cekel dlouho a cesta kompromisu stejne nikam nevedla :)
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
vaca

#34 Příspěvek od vaca »

:D to je výmluvná odpověď.

Do toho rozhodování, vážnějšího uvažování a "propočítávání" mi to vneslo srdečný usměv, děkuji!
Peteer
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Peteer »

vaca píše:Pravda, vysílačka bude první velké rozhodnutí.

T8FG vypadá opravdu dobře....................

určitě doporučiji zvážit i HITEC AURORU - má dotykový displej, už má pokročilé funkce jako rádia střední třídy a je na stejné úrovny jako Futaba 8, já jsem s ní moc spokojený - hlavně pro začátečníka se jednoduše programuje, vše je přehledné na velkém displeji. Recenze je také na vito.cz
HITEC AURORA - EC-135 T2 Policie ČR TR 500, T-REX 700 3G, T-REX 100
zdzd

#36 Příspěvek od zdzd »

Peteer píše:určitě doporučiji zvážit i HITEC AURORU - má dotykový displej, už má pokročilé funkce jako rádia střední třídy a je na stejné úrovny jako Futaba 8, já jsem s ní moc spokojený - hlavně pro začátečníka se jednoduše programuje, vše je přehledné na velkém displeji. Recenze je také na vito.cz

Odkaz máš špatně, správně je http://vitocz.net/

Na vysílače konkrétně http://vitocz.net/rc/rc_vysilace.htm

Jinak A9 není na úrovni T8FG. Má sice navíc telemetrii, ale za to má pár dalších much až masařek, které to už nevyváží.

Už to tu bylo několikrát probíráno, stačí pohledat.
Peteer
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Peteer »

zdzd píše:
Peteer píše:určitě doporučiji zvážit i HITEC AURORU - má dotykový displej, už má pokročilé funkce jako rádia střední třídy a je na stejné úrovny jako Futaba 8, já jsem s ní moc spokojený - hlavně pro začátečníka se jednoduše programuje, vše je přehledné na velkém displeji. Recenze je také na vito.cz

Odkaz máš špatně, správně je http://vitocz.net/

Na vysílače konkrétně http://vitocz.net/rc/rc_vysilace.htm

Jinak A9 není na úrovni T8FG. Má sice navíc telemetrii, ale za to má pár dalších much až masařek, které to už nevyváží.

Už to tu bylo několikrát probíráno, stačí pohledat.

pár mušek možná má, ale v novém FW by měli být již odstraněny, jestli myslíš EXPO atd. Beru to ze svého pohledu - mě stačí naprosto a jsem moc spokojen
zdzd

#38 Příspěvek od zdzd »

Ne, myslím pitomý kablík k anténě, nevhodné nastavení FS pro heli, množící se zprávy o problémech s potenciometry a časovou nestabilitou výchylek. Taky nepraktická anténa RX...

Je toho povíc. Stačí pohledat. Rozdíl v ceně není až tak zásadní aby si vynucoval nemilé kompromisy.
Peteer
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Peteer »

zdzd píše:Ne, myslím pitomý kablík k anténě, nevhodné nastavení FS pro heli, množící se zprávy o problémech s potenciometry a časovou nestabilitou výchylek. Taky nepraktická anténa RX...

Je toho povíc. Stačí pohledat. Rozdíl v ceně není až tak zásadní aby si vynucoval nemilé kompromisy.

Kablík je blbej, to máš pravdu, ale když to máš v pultu tak je to jedno. Jinak já jsem na nic zásadnho nenarazil, jsem spokojen
Digis
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Digis »

Já mám Futabu a jsem taky spokojenej, znám pár lidí co mají DX6i a jsou taky spokojení. Tak že který rádio je lepší? Ve většině případů právě to co máme doma. Každý brání a taky doporučuje to svoje. Nikdo přece neřekne, že to co má doma je špatný. Pokud bych vybíral radio jako začátečník teď půjdu do prodejny a vezmu si do ruky Auroru a pak Futabu T8 a vezmu tu která mě bude sedět dobře v rukách a která mě bude sympatičtější. Protože začátečníkovi vůbec nejde o to jestli má nějaký radio navíc nějakou funkci.

Ale jako naprostý začátečník bych šel asi do DX6i na inzerát / nová se nevyplatí / a ušetřím těch 7000,- a taky bude lítat a možná jí ani nebude potřeba časem měnit, žáleží jaký má kdo nároky.
Peteer
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Peteer »

Digis píše:Já mám Futabu a jsem taky spokojenej, znám pár lidí co mají DX6i a jsou taky spokojení. Tak že který rádio je lepší? Ve většině případů právě to co máme doma. Každý brání a taky doporučuje to svoje. Nikdo přece neřekne, že to co má doma je špatný. Pokud bych vybíral radio jako začátečník teď půjdu do prodejny a vezmu si do ruky Auroru a pak Futabu T8 a vezmu tu která mě bude sedět dobře v rukách a která mě bude sympatičtější. Protože začátečníkovi vůbec nejde o to jestli má nějaký radio navíc nějakou funkci.
Pokud bych chtěl ušetřit těch 7000,- koupím na inzerát DX6i /nová se nevyplatí/, taky bude lítat a možná jí ani nebude potřeba časem měnit, žáleží jaký má kdo nároky.

je to přesně tak, nemá smysl se dohadovat, každý má to svoje a důležité je že jsme spokojení s tím co máme, samozřejmě že by to mohlo být lepší :D
psena
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od psena »

Litam necelej rok a staci mi pouze nejzakladnejsi funkce Dx7 v podstate by stacila i DX6, spalovak neplanuju, makety taktez. Cykliku 140° take ne.
V podstate me staci radio s dvema packama, 2-3 letovy rezimy a Throttle hold. Nepotrebuju ani Expa ani Dal rates...
Jo potrebuju subtrimy a pitch curve pro throttle hold, coz treba Futaba 6 nema a to je fakt tragedie.
zdzd

#43 Příspěvek od zdzd »

Zapoměl jsi na absenci delay u Spekter. Dost závažný nedostatek.
Peteer
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Peteer »

psena píše:Litam necelej rok a staci mi pouze nejzakladnejsi funkce Dx7 v podstate by stacila i DX6, spalovak neplanuju, makety taktez. Cykliku 140° take ne.
V podstate me staci radio s dvema packama, 2-3 letovy rezimy a Throttle hold. Nepotrebuju ani Expa ani Dal rates...
Jo potrebuju subtrimy a pitch curve pro throttle hold, coz treba Futaba 6 nema a to je fakt tragedie.

používám to samé + max. ještě Aurora má funkcí že si můžeš zpomalit serva (např. u podvozku aby se to efektně pomalu zatahovalo) Jsem maketář takže pro mě super funkce(proto jsem i Auroru pořizoval mimo jiné).
FlyBear

#45 Příspěvek od FlyBear »

2 psena:
Však Futabu 6 tu taky nikdo naštěstí nedoporučoval, ani slůvkem nezmínil :D Začali jsme až na Dx6... :wink:
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“