Nové dmychadla na HC

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

Nové dmychadla na HC

#1 Příspěvek od Nakadah »

Dnes rano koukam na novinky a ejhle -

http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... duct=15171

http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... duct=15170

http://www.epf.com.tw/turbine/turbine640.html

Stator kovovy, rotor kovovy. Osa motoru je prodlouzena a prochazi skrz rotor do jeste jednoho loziska ve vystupni trysce. Vypada to pekne ze? Nak
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Milan Nes »

hmm SLINT jestli bude vyvážená tak asi nehodím edf do jendoho pytle do koše a sem nalomenej postavit něco kde by bylo vidět,
nějakýho vampira

vypadá prostě KRÁSNĚ
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od CharlitoCZ »

8O tyjo
DJI Phantom 3 Advanced / SIG Smith Miniplane / spousta deproňáků a miniqvéček
jez_cz

#4 Příspěvek od jez_cz »

Díky Naku za upozornění. Ta verze na 4s LiPol mě láká. Ještě to chce nějakou osobní zkušenost. Škoda jen, že je účinnost takovéhoto pohonu o dost menší, než klasického vrtulového. Odhaduji, že časem přidají i větší průměry. JaHo
I květák je jen vycepované zelí
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Nakadah »

Ja ho asi koupim na testy a i kdyz nic tak na stojanku se bude hezky vyjimat :lol:

I kdyz teda nechapu jak by 28mm motor mohl zvladnout prikon >750W. Ale osobne si myslim ze tak kolem 650-800g by se z toho dmychadla dalo dostat. Nak

PS: EPF ma v planu jeste 70,90 a 120mm prumery. Tu 70ku a 90ku planovali uvest 2010Q4 takze uz jsou ve skluzu. 120ku pak 2011Q1...no uvidime.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Abu »

Nakadah píše:I kdyz teda nechapu jak by 28mm motor mohl zvladnout prikon >750W. Ale osobne si myslim ze tak kolem 650-800g by se z toho dmychadla dalo dostat.

Ja myslim ze to uplne nerealny neni, u techhle vysokootackovejch motoru, 750 to mozna nebude, ale i 600 by bylo pekny. (mam HET 2W20 v pylonakovi, je to 28x43mm 96g inrunner 3350kv a 650W vydrzi bezproblemu).

Tyhle dmychadla jsou krasny, snad budou fungovat lip nez ty ostatni plastovy hracky z HC (jsou taky 2x-3x drazsi, tak snad se to projevi na kvalite).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
rbiciste
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od rbiciste »

Berte mne prosím jako kybicujícího Joudu, ale není za tu cenu už VASA Fan (http://www.vasamodel.cz/cenik_txt.htm)?
Radovan
Abu
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Abu »

Jasne ze Vasu sezenes zhruba za stejny penize... ale je to jen fen bez motoru. V tomhle je i motorek.

Ale ted jsem koukal, ze ty cinani do toho davaj 55g obezku, hmmm, cekal jsem neco silnejsiho, to teda nevim jestli tenhle prezije 50A. :?
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Zdenda*

#9 Příspěvek od Zdenda* »

DX7, DX3 a letadla, auta, lode
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od RiMr »

Tak jsem si to spočtnul,
pokud uvažuju u toho 3S statický tah ovlivněný zástavbou v trupu, faktorem "šikmé oko" atd. v reálu 500g (a to je hodně optimistické) a pokud chci při udávaném odběru cca 30A a při plánovaném max. plném odběru z accu aspoň 20S (tedy max. 3 minuty na plný kotel, v reálu 4-5 minut poletování) použít tedy 3S accu o kapacitě cca 1,5Ah, vychází mi tato neúprosná :) čísla:

- tah EDF 500g (odběr 30A)

- hmotnost EDF - cca 160g
- hmotnost accu pro odběr 20S (Nanotech 1,6Ah 3S) - cca 140g
- hmotnost regu (Plush 40A) - cca 40g
- Hmotnost RC (4x servo + Rx) - cca 80g

Celková hmotnost vybavení 420g

Pokud bych tedy chtěl postavit nějaké šídlo osazené pohonem s poměrem st. tahu k hmotnosti 1:1, mám na konstrukci letadla k dispozici 80g !!!
Samozřejmě lítá to i s menším tahem, i 0,8 je OK (ale už to není na svíčky do oblak), pak by model mohl vážit 625g a na stavbu modelu mám 205g. To už jde.

U pohonu 4S už je to trochu lepší:

- tah EDF 850g (odběr 45A)

- hmotnost EDF - cca 160g
- hmotnost accu pro odběr 20S (Nanotech 2,2Ah 4S) - cca 240g
- hmotnost regu (Plush 60A) - cca 60g
- Hmotnost RC (4x servo + Rx) - cca 80g

Celková hmotnost vybavení 540g

Takže pro tah 1:1 máme na stavbu modelu 310g (nebo spíše pro poměr tah:hmotnost 1,2:1 máme na stavbu cca 170g),
pro poměr 0,8:1 máme na stavbu cca 520g...
Čili s tímto EDF už je asi k dispozici nějaké rozmezí do kterého se vleze lecjaká předloha.

Tak mi to nějak vychází...
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Milan Nes »

mno a co 3s ko + DF na pylonu ala fly cat ?
tam máš tvojí redukci skoro nula a dostaneš se na o dost lepší hodnoty i s 3s kem ...

vim jak nám to lítalo když tam Adam měl shit nevyvážený dmychadlo
z HC a bez zahrdlení tenkrát ještě
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Nakadah »

Problem je v tom, ze je to jenom 64mm a samotny pohon v pomeru staticky tah/vaha je na tom hur nez libovolne plastove EDF 64mm.

Ty dalsi vetsi celokovova dmychadla, ktere planuji prodavat uz na tom podle me budou lepe.

I tak ho asi koupim, zajimal by me vliv tech statorovych lopatek pred rotorem (v ceste nasavani). Nak
tks
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od tks »

RiMre, nechci Ti do toho kecat... ale řešit u EDF pohonu poměr statický tah:hmotnost je trošku mimo. A když už takto, tak i při poměru 1:2 to lítá moc dobře.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Nakadah »

rimr> hele ty jsi nejaky zmlsany vrtulovymi modely :D tah 1:1 je u EDF krasny vysledek ale spousta modelu leta pekne s mensim. A spousta skutecnych letadel se mnohdy nedohrabe ani na 1:2.

Jinak staticky tah je takova hodnota jen pro srovnani vykonu, ale zapomina se na rychlost proudu vzduchu ktery z toho fici. S doprednou rychlosti modelu totiz staticky tah klesa cim ryhleji model leti :D

Moje mirage vazi skoro 700g a 55ka EDF davala neco mezi 380-420g. Pri letu mozna 200-250g vic urcite a litala slusne. Jenze sehnat kvalitni dmychadlo 55mm je proste problem a resit co 8-10 letu ruply rotor me uz nebavi. A p. Blaha z VASAmodelu jeste celokompozitovy rotor pro jeho VASAFAN55 nevyrabi - i kdyz mi rikal ze to ma casem v planu. Proto ten muj prechod na 3200kV obezku s 4,7x4,7" vrtuli. Nak
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od RiMr »

tks píše:RiMre, nechci Ti do toho kecat... ale řešit u EDF pohonu poměr statický tah:hmotnost je trošku mimo. A když už takto, tak i při poměru 1:2 to lítá moc dobře.

No jen mi do toho "kecejte", moje zkušenosti s EDF jsou do 64mm a velmi rád pochytím vaše zkušenosti. O tom žádná :) :wink:

Já vím že ten statický tah je velmi volný údaj, ale nějaký údaj už to je. Nebo je nějaký jiný se kterým se dá počítat při návrhu modelů?
Já mám teď malého Delfínka, čeká na zálet s novým rotorem (vcucnul jsem kousek lepící pásky, jenom to zachrčelo a prostřelilo to jak z brokovnice listy na kytce...) a ten má poměr právě 1:2 a lítá to, no, jak Delfín :D

Mě by u těch kovových EDF zajímal i zvuk :)
Ta řada sedmilopatkových EDF má už v malém průměru kultivovanější zvuk, u toho 127mm to sviští už krásně :)
ale i 52mm co mám ječí míň než čtyřlopatková 64mm.
Má za sebou zatím cca 15 letů po cca 5 minutách a zatím nic neupadlo, tak uvidím jak dlouho vydrží než se rozsype.

Chtěl bych se časem dopracovat k něčemu takovému (ohledně letového projevu a zvuku, víc zatím ke štěstí nepotřebuju :) )
http://www.youtube.com/watch?v=xnYPmEDvkT0
V tom je právě to 127mm sedmilopatkové EDF.

Každopádně tu 4S verzi toho nového kovového EDF v lednu vezmu. Akorát nevím co kolem toho postavím za ledadlo... :)
Škoda že ten Delfín je těi pidivstupy tak děsně nevhodný... :)
Leda že bych prostě obětoval část výkonu ve prospěch typu éra :)
Lítat by to lítalo, akorát bych musel tak jak tak přidělat nasávací otvory. U toho svého prcka je mám na "hřbetě"

Zpět na „Elektropohon“