Nabíjení Radiana - návrat k tématu

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
jirka stika

Nabíjení Radiana - návrat k tématu

#1 Příspěvek od jirka stika »

Ahoj,
kluci já su z toho nabíjení "Radiana" trochu nešťastnej. Na popud rad jsem objednal (zatím jen objednal) na e-obchodě zdroj 12V/5A. A posléze jsem si všiml na samotné nabíječce uvedenou hodnotu "inputu" 3A! Tudíž asi nemohu daný zdroj na nabíječku připojit, abych něco "nepřipálil" co? Z celé nabídky co jsem při brouzdání na netu našel, pak přichází v úvahu asi pouze zdroj s proudem 1,5 A. Tj. jsem limitovaný max. použitelným akumulátorem do letadla 1500mA a kdybych chtěl někdy koupit silnější ... A taky je tenhle zbytečně drahej oproti těm 5 A.
Je zde někdo, kdo tohle nějak rozumně vyřešil? Jde o nabíjení setu Radian.
Díky,
Jirka
Lukash
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Lukash »

Ten 5A zdroj klidně použij. Těch ampér tam půjde tolik, kolik si ta nabíječka vezme. Ten zdroj nefunguje tak, že prostě začne pouštět 5A při 12V. Dá prostě tolik, kolik bude nabíječ potřebovat.
rakos
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od rakos »

... jen bych dodal, že těch 5 A je proud, který je zdroj schopen dávat, kdyby bylo třeba..., jinak dá jak píše Lukash proud, jaký bude nastaven nabiječkou ( do max. 5 A )
jirka stika

#4 Příspěvek od jirka stika »

Děkuju moc! Opravdu jste mi pomohli. Hold, v tomhle se nevyznám a proto su rád, že je koho se zeptat ...
Jirka
JD

#5 Příspěvek od JD »

Ježíšek se činil a tak mám dnes Radiana doma. Koupil jsem RTF, takže jsem čekal, že tam bude vše co je potřebné k tomu, aby člověk mohl létat. Setový nabíječ baterie má 12V zapalovačovou zástrčku, na kteou bych musel koupit adaptér na 230 V do zdi - ten samozřejmě v setu není. Možná se mílím, ale mám v úmyslu nabíječku připojit do zapalovačové zástrčky v osobním autě a akumulátor nabít tako. Dokonce bych v nabíjení akumulátoru tímto způsobem viděl i výhodu - při delší cestě autem mohu akumulátor znovu nabít. Přílš se v tom nevyznám a proto budu rád, když mi někdo napíše, jestli to není blbost. Nerad bych nový akumulátor hned zničil.
rakos
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od rakos »

to JD - nevim jestli si to blbě popsal nebo já špatně chápu. Pokud máš setovou nabiječku jak jsem pochopil se zástrčkou do autozapalovače, tak
mužeš nabijet v autě jak píšeš, pro nabíjení doma nevím, jaký "adapter na 220 do zdi" máš na mysli.
Potřebuješ zdroj stejnosměrnýho napětí 12-15 V , který se teda zapojí do zásuvky a na vývod těch 12 V se připojí ta zapalovačová zástrčka. Ale zdá se mi nepravděpodobné, že by setová nabiječka aku byla vybavena jen vstupem do autozapalovače.
Pokud by byla jen na 12V tak to chápu, to je normální (+přikoupitt zdroj na 12V na doma ) ale že by měla už rovnou autozástrčku.... no možné to je. :wink:
JD

#7 Příspěvek od JD »

Možná jsem to měl pro větší jasnost napsat takhle:
V setu mám tuto nabíječku:
http://www.astramodel.cz/podrobnosti_pr ... od=PKZ1040

Adaptér do zdi by mohl být např. tento:
http://hrackovnik.cz/e-shop/car-amp-aud ... -230v.html

Ale i na základě výše uvedených odpovědí dospívám k názoru, že by dobíjení před auto mělo fungovat. Jen mě zaráží, že všichni co si RTF set kupují tento problém nějak neřeší a ani v návodu jsem nic nenašel.
Rakosi - dík za odpověď.
rakos
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od rakos »

to JD - tak vidím, že se musím pořád učit. Obrázky jsou tak jak jsi to před tím popisoval. Že jsem nevěděl přesně oč jde je moje chyba. Ale elektricky je to v pohodě. Je to sice ryze jednoúčelové zařízení. Nabiječka do auta, a ten adapter "do zdi" je taky použitelný (ani sem nevěděl, že něco takovýho existuje)
Akorát nevím, jak silné baterky budeš nabíjet (mAh) protože ten zdroj ze zdi dá jen 550 mA což je trapně málo. Takže nevyužiješ možnost kterou dává nabiječka nabíjet proudem až 2 A. Ale ta setová baterka asi nebude velká, něco tak do 1000 mAh odhaduju, takže nabijení v autě bude relativně rychlé (pokud mužeš prát do té baterky proud do 2A)
a doma "ze zdi" to holt potrvá déle, budeš muset nastavit to nabijení jen na těch 300 mA :wink:
JD

#9 Příspěvek od JD »

Tak jesm to včera nevydržel, a nechal baterku v autě dobít. Trvalo to to cca 1-1,5 h, ale vše funguje tak jak má. Zatím adaptér do zdi kupovat nebudu. To, že ten co jsem měl vyhlídlý je příliš slabý (550mA), mi nedošlo, ale třeba lze časem sehnat něco silnějšího. Setová baterka ma kapacitu 1300 mAh a má se nabíjet proudem 1,3 A. Jedinou nevýhodu přibalené nabíječky vydím v tom, že to člověk musí hlídat kdy to bude nabité. Jakmile přestanou diody blikat, tak to pípne a baterka se má hned odpojit. Pokud nabíjem teď v znimně v autě, dovedu si představit lepší způsob trávení času než hlídání dobíječky ve vymrzlém autě.
S RC létáním teprv začínám, původě se mi líbil FunCub, ale pak jsem si přečetl pár rad pro začátečníky a objevil Radiana, což byla pro mne srdeční záležitost.
Našel jsem i jedno video, kde se pár amíků parádně blbne s Radianem. To opravdu stojí za shlédnutí, parádní hudba a parádní kousky.
http://www.youtube.com/watch?v=mxqguF8sZSw

Tak mám chť to jít dnes vyzkoušet. :D
JD
rakos
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od rakos »

.... tak sláva, ale ta nabiječka, pokud se tam opravdu píše, že se má baterie odpojit hned po nabití, tak takovou bych nechtěl ani zadarmo :?
Vypadá sice napohled relativně slušně, ještě že jsi ji měl už v setu "zadarmo", protože za ty peníze 899.- by se dala koupit skoro luxusní na Aukru, napájení "ze zdi" i z baterie a proud aspoň 3A. Ale tak aspon máš o čem přemýšlet do budoucna.
Tak at ti to lítá... :)

No ještě jsem si přečetl to povídání k té nabiječce... myslím, že tam není potřeba uplně sedět u toho a čekat až to pípne a hned odpojit. Pípnutí signalizuje konec nabíjení, tak se dá předpokládat, že se už dál nic neděje. Ale asi pro sichr to chtějí pak brzy odpojit, takže netřeba u toho sedět. Ale jak se tu mnohokrát psalo, stejně by se neměly nabijet LiPolky bez dozoru, natož v autě bez dozoru.... tak si to pak přeber :D
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“